fbpx
Print this page
Curtea interioară are doar 360 mp, având case în stânga și în dreapta. În spate, celelalte două blocuri „superbe” ale lui Bogdan Ciochină (foto-medalion) Curtea interioară are doar 360 mp, având case în stânga și în dreapta. În spate, celelalte două blocuri „superbe” ale lui Bogdan Ciochină (foto-medalion)

O bătaie de joc! Prietenul lui Harabagiu face bloc pe 360 mp, pe teren luat de la Primărie. Accesul: prin curtea Spitalului de Recuperare


* Bogdan Ciochină e printre samsarii imobiliari cei mai dubioși care gravitează prin jurul viceprimarului Gabriel Harabagiu
* Vecinii s-au împotrivit categoric, dar șefii Primăriei i-au ignorat
* Singurul deziderat: Ciochină să facă bani
* Va construi 6 apartamente și spații comerciale
* Primăria i-a cedat până și teren pe care să construiască, numai să facă profit câteva sute de mii de euro
* Parcela este complet izolată între casele din spatele Spitalului de Recuperare
* Ciochină a mai construit în zonă o monstruozitate de bloc tip ciupercă, având locuințe tip „cutii de chibrituri”
* Ghetoitizarea aceasta e numită dezvoltare de către primarul Chirica
* Prietenii lui fac blocuri în zone aglomerate, existând în schimb proiecte mari rezidențiale, de mii de apartamente, pe care le tergiversează

Pe o palmă de teren, Bogdan Gabriel Ciochină, amic de-al viceprimarului Gabriel Harabagiu, a primit în ianuarie 2020 autorizație pentru construirea unui bloc. Pe doar 360 mp, între case, Ciochină va ridica un imobil cu subsol, parter și trei etaje.

În ciuda opoziției vehemente a vecinilor, proiectul a fost aprobat după trei ani în care s-a vânturat prin Primărie și Consiliul Local sub diferite forme.

Culmea, nici măcar acești 360 metri pătrați nu-i aparțin în totalitate lui Ciochină, o parte fiind a Primăriei și cedată pe baza unui contract de folosință. Aiuritor: accesul la noul imobil se va face prin curtea Centrului balnear Nicolina. Secretarul Comisiei de Urbanism, amenajarea teritoriului și protecția mediului a Consiliului Local Cluj a afirmat că un astfel de proiect n-ar fi primit undă verde în orașul transilvănean.

Șase apartamente pe o palmă de teren

Autorizația de construire a fost emisă de Primărie acum câteva săptămâni. Potrivit documentului, Ciochină, fost polițist, a primit aprobare pentru a construi un imobil S+P+3E. Procentul de ocupare a terenului (POT) a fost fixat la 44,91%, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) – 1,66, aria desfășurată construită 598 metri pătrați, cu o înălțime la atic de 13,20 metri.

În respectivul bloc, vor fi amenajate un spațiu comercial la parter, un apartament cu o cameră, trei apartamente cu câte două camere și două apartamente cu trei camere. În plus, proiectul prevede și amenajarea a 9 locuri de parcare la subsol.

Chirica stă în față, Harabagiu trage sforile în spate la blocurile-plombe, înghesuite pe câteva sute de metri pătrați, adevărate tunuri financiare

Mașini parcate sub geamurile vecinilor
Primele demersuri, Ciochină le-a inițiat în 2017. În toată această perioadă, vecinii s-au împotrivit, aducând mai multe argumente conform cărora această investiție ar fi inoportună pe acel amplasament. În dosarul de la Primărie, la raportul de informare și consultare a publicului, document din 2018, vecinii Romeo Vasile Grigoriu și Constantin Constantinescu au invocat:
- distanța între construcția propusă și vecini este prea mică, în acest sens solicitându-se un studiu de însorire;

- nu este respectată distanță minimă de amplasare a locurilor de parcare față de ferestrele imobilelor de locuit; 

- lățimea străzii Hatman Sendrea figurată în planșa de reglementări nu este de 6 metri lățime, ci doar de 4 metri circulația făcându-se pe o singură bandă, neexistând trotuar pentru pietoni; 

- din planșa de reglementări nu reies spațiile de joacă pentru copii și spațiile verzi; 

- nu se respectă regimul de înălțime a zonei studiate, întreaga zonă având clădiri cu P, P+1, P+1+M, cu excepția imobilului aflat pe proprietatea vecină și având un regim de înălțime de P+3 (care aparține tot lui Ciochină – n.r.); 

Oamenii vor ajunge la blocul lui Ciochină prin curtea Spitalului de Recuperare. Noroc că unitatea medicală e în subordinea Primăriei, iar directoarea nu suflă în fața lui Mihai Chirica

Mașinăria de vot a aprobat o aberație
Acest proiect a fost amânat de câteva ori, în primăvara anului trecut fiind chiar retras de pe ordinea de zi a Consiliului Local. În luna mai 2019, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a trecut de votul aleșilor locali. Din cei 20 de consilieri locali prezenți (din 27), 15 au votat „pentru” și doar 5 s-au abținut. Iar în ianuarie 2020, Primăria a emis autorizația de construire.
Principalele două inconveniente ale acestei investiții:
1) Blocul va fi construit într-o zonă preponderent de case
2) Drumul către amplasament este, de fapt, o alee îngustă, în interiorul Centrului Balnear Nicolina.

Drumul are doar 4 lățime, dar în PUZ se scrie, în mod fals, că are 6 metri. O mică inadvertență care valorează câteva sute de mii de euro

Primăria i-a cedat teren, numai să facă bani

Despre acces, iată ce le-a transmis Ciochină contestatarilor: „La momentul inițierii PUZ-ului, terenul nu avea ieșire la strada Hatman Șendrea, pe parcursul elaborării proiectului s-a obținut de la Primăria Municipiului un contract de folosință pentru a se da acces către strada Hatman Șendrea”.

Deci, dacă Ciochină nu reușea această înțelegere cu Primăria, terenul său nu avea nici măcar acces la acea alee interioară.

Ciochină face ce vrea în zonă

Până la ora editării acestui material, Bogdan Gabriel Ciochină nu a putut fi contactat pentru a-și preciza propriul punct de vedere. Fost polițist, acesta este un personaj controversat.

La câțiva metri depărtare, pe strada Vasile Urechia, familia Ciochină a finalizat, de câțiva ani, construcția unui bloc cu 4 etaje. Inițial cu 3, imobilul a fost supraetajat, fiind reautorizat cu încă un nivel în plus. În aceeași zonă, familia mai deține o casă. În septembrie 2017, a primit autorizație pentru „modificări interioare și exterioare la locuință existentă (...) și schimbarea formei arhitecturale a acoperișului”. A rezultat un alt bloc mai mic. Deci, familia Ciochină are două blocuri contestate de vecini și sunt pe cale să demareze construcția la al treilea.

Capodopera așa-zisului dezvoltator: bloc-ciupercă, apartamente mici, geamuri mici, balcoane mici, profit mare

A fost ginerele lui Brânză-Ted Construct
Același Bogdan Ciochină a fost personajul unui scandal de pomină în lumea bună a Iașului. Conform publicației 7Iași, în 2015, Cornel Brânză, patronul firmei Ted Construct, l-a acuzat pe Ciochină, fostul său ginere, că i-a furat din torpedoul mașinii suma de 190.000 de euro.

„După aceea fiica mea a divorțat de domnul Ciochină și mi-a mai dat câteva detalii. Fata a venit și mi-a spus că în cercul său de prieteni se vorbește despre faptul că fostul ginere ar fi luat banii și i-ar folosi să ridice un bloc de locuințe undeva în Iași. Eu asta am spus la Poliție, nu l-am indicat direct pe domnul Ciochină. Am adăugat doar ce se vorbește în cercul de prieteni ai fiicei mele”, a spus Cornel Brânză pentru 7Iași.

Pentru aceeași publicație, Ciochină a negat acuzațiile.



„Astfel de abuzuri grosolane confirmă ceea ce am spus din 2016: la nivelul conducerii Primăriei, o castă rapace e preocupată doar de propria înavuțire. În lipsa unui PUG actualizat, amânat sine die tocmai pentru a avea paravan pentru astfel de abuzuri, orașul se dezvoltă haotic, cartiere întregi sunt sufocate și calitatea vieții ieșenilor scade. Din punctul meu de vedere, deja ceea ce se întâmplă ține de siguranța publică și instituțiile abilitate trebuie să intervină. Aceste abuzuri nu doar că îi îmbogățesc pe cei implicați, dar au efecte nocive pe termen lung pentru întreaga populație. Un oraș care se dezvoltă strâmb, haotic, doar pentru a satisface o rețea de corupție, este un oraș capturat. Iar acest lucru nu mai ține de politică, de relația Putere vs Opoziție, ci de instituțiile statului care se ocupă de securitatea cetățenilor.”

Răzvan Timofciuc, consilier local PNL

„La Cluj, avem un Planul Urbanistic General din decembrie 2014 care reglementează foarte precis construcțiile. De exemplu, într-un cartier cu case deja construite, înălțimea maximă permisă este de 12 metri, cu un regim de înălțime subsol, parter, etaj și mansardă. Sau etaj retras în loc de mansardă.”

Radu Florin Rațiu, consilier local PNL, secretarul Comisiei de Urbanism, amenajarea teritoriului și protecția mediului

Article image
Pentru că are pile la Primărie, un dezvoltator din Iași mută munții: o comisie din Palatul Roznovanu și-a schimbat opțiunea, învinsă de influențele acestui dezvoltator. În decembrie amânase decizia și îi pusese în vedere să mai taie din nivele, iar în ianuarie, la revenire, i-a aprobat proiectul inițial. Vecinii lui Bogdan Ciochină sunt revoltați de intențiile acestuia – clădiri înalte în zonă de case-, dar nimeni din Primă...
Autor Cezar Moraru Anchete 15 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare