fbpx
Print this page

„Știi că Bodea e bănuit că și-a ucis soția?” Infernala mașinărie online prin care Chirica a supus Iașul


Rețeaua de intoxicare a lui Chirica rostogolește la infinit știri false și defăimări grosolane împotriva adversarilor politici. Grupuri pe Facebook, trolli, conturi false, dispeceri care distribuie la infinit mesaje scurte, sacadate. Persoanele-cheie: Asimionesei, Cervatiuc, Dumitrașcu. Au substituit pagina Reporteris, au făcut o pagină fake după Ziarul de Iași. De câteva zile au pus tirul pe Cosette Chichirău, singurul adversar rămas în luptă. În această industrie se cheltuie sume imense, promovările fiind foarte scumpe. În Rețeaua Chirica toți banii sunt negri. În SUA și în democrațiile avansate din Vestul Europei, manipulările cibernetice au provocat scandaluri imense în ultimii ani. Zuckerberg merge pe sârmă și plătește mii de oameni pentru a monitoriza postările. În Iași, Chirica și Asimionesei își fac de cap. Amploarea fenomenului de la Iași este unic printre fiefurile locale din România.

Supoziția din titlu, o jignire cruntă adusă unei persoane care și-a pierdut soția din cauza unei boli incurabile, îi aparține lui Bogdan Baghiu, jurnalist la Știrea de Iași. Baghiu și Știrea de Iași sunt piloni ai „războiului nevăzut” purtat de o armată murdară a primarului Mihai Chirica cu tot ceea ce înseamnă opozanți: politicieni, jurnaliști, oameni de afaceri.

Bani grei alimentează această rețea care cultivă, pe de o parte, manipularea și minciunile și, pe de altă parte, distribuirea realizărilor mărețe ale stăpânului. Această „muncă de jos” este realizată de trei dezaxați, un infractor și un băiat de trupă care nu a reușit să ia Bacalaureatul.

Ei se bazează pe site-uri și conturi de Facebook neasumate, care își pompează intensiv articolele în postări sponsorizate cu bani negri. Între toți există legături: își promovează/distribuie reciproc textele. La alt nivel, postaci/trolli din aceeași rețea au grijă să contreze comentariile celor care îndoiesc de genialitatea lui Chirica. Diversitatea de opinii, principiu de bază al spațiului virtual, s-a transformat în Republica Mihai Chirica într-o ciomăgeală organizată online.

1. Delirantul Baghiu

Bogdan Baghiu este unicul semnatar de la Știrea de Iași care își asumă parțial textele (printr-un pseudonim notoriu în lumea presei). Semnează ca „Meditativul”. „Texte” e mult spus: sunt doar împroșcări cu jigniri ale tuturor celor care sunt în opoziție cu Mihai Chirica.

 

Acest „stil” al său nu este nou: la fel a procedat cu fostul primar Gheorghe Nichita. Baghiu abuzează de faptul că nu inspiră credibilitate, astfel că țintele atacurilor sale sunt reticenți în a-l chema în instanță pentru a-și apăra onoarea.

Acest lucru îi dă lui Baghiu curajul să facă afirmații false și jignitoare la adresa multor persoane publice din Iași. În paralel, singurul personaj aplaudat este Mihai Chirica.

Contul său de Facebook este un adevărat delir, iar rubrica aproape zilnică de la Știrea de Iași e un noian de acuzații și insinuări scrise într-un stil de tarabă.

În ceea ce privește Știrea de Iași, REPORTER a arătat recent legăturile dintre acest site care scoate, la nevoie, ediții calomniatoare ale unui ziar omonim pentru a fi distribuit prin Poștă. Pentru a nu fi depistat proprietarul, site-ul este înregistrat pe un off-shore din SUA. REPORTER are indicii că finanțarea site-ului este asigurată de doi dintre cei mai puternici dezvoltatori din Iași, favorizați frecvent de Primăria Iași în timpul mandatului lui Chirica.

2. „Scafandrul” distribuitor și penal

Mergând mai departe pe „linia de producție”, textele din Știrea de Iași, ale lui Baghiu sau alte canale ale rețelei (atât atacuri, cât și prezentări ale realizărilor administrației locale) sunt distribuite intens în cadrul unor grupuri cu zeci de mii de utilizatori. Unul dintre cei care este abilitat să facă acest lucru, și o face intensiv, este Ionuț Dumitrașcu, poreclit „Scafandrul”.

În trecut, el a fost folosit de fostul primar Gheorghe Nichita pentru a-și supraveghea amanta. Inculpat de procurori în două dosare penale, Dumitrașcu a scăpat de pedeapsă într-unul dintre procese, dar nu pentru că nu ar fi fost găsit vinovat, ci pentru că durata judecății a dus la prescrierea faptei. El trebuie, însă, pe latura civilă, să achite un prejudiciu de 73.000 de lei pentru folosirea fără licență a unor aparate numite „păcănele”.

În celălalt dosar a primit, prin sentință definitivă, o amendă penală de 10.000 de lei.

Într-un al treilea dosar penal, procurorii au clasat cauza, dar Oficiul pentru Jocuri de Noroc a contestat soluția la instanță.

Intrarea lui Dumitrașcu în rețea s-a făcut prin interesele patronului său, omul de afaceri Manuel Leonid Onofrei (foto jos, cei doi).

Onofrei și Dumitrașcu Sursa: Cont Facebook Manuel Leonid Onofrei

Acesta din urmă a luat în franciză o gazetă, 7Est, pe care a subordonat-o total intereselor lui Chirica, deoarece și interesul său – existența unui lanț de chioșcuri pe domeniul public al municipalității – depindeau de primar. La un moment dat, Onofrei a primit și contracte de la Primăria Iași.

Onofrei reprezintă un paradox: în timp ce afacerile de bază i-au intrat în faliment, iar încuviințările de executări silite împotriva sa curg la Judecătorie, își permite un stil de viață luxuriant, cu deplasări periodice la meciuri din Liga Campionilor sau campionatele Italiei și Spaniei. Dumitrașcu îl însoțește aproape de fiecare dată.      

De menționat modul cum „interesul poartă fesul” în această clică. În urmă cu câțiva ani, Dumitrașcu era atacat violent de Bună Ziua Iași (BZI), fiind acuzat că intervine în Primărie pentru a obține autorizații de construcție în favoarea unor dezvoltatori imobiliari.

Acum, Dumitrașcu distribuie texte din BZI, un alt aliat al primarului.

3. Muncitorul necalificat Cervatiuc, calificat la fake-news

Un element-cheie în rețea îl reprezintă Alin Cervatiuc, un tânăr care, la un moment dat, a fost adus în Primărie de Chirica pentru a se ocupa de activitățile de pe rețelele sociale ale municipalității. Lucra într-un birou la câțiva metri de cel al primarului.

Cervatiuc (dreapta), alături de șeful Chirica

Cum nu avea Bacalaureatul luat, fusese angajat ca muncitor necalificat la o societate subordonată Primăriei și detașat.

Cervatiuc se ocupă cu distribuția în grupuri, gen Ești din Iași dacă…, raportează „dușmanii” la Facebook și încearcă să subtilizeze conturi și să destabilizeze canalele media concurente prin trucuri gen înregistrare la Oficiul de Invenții și Mărci a unor branduri de pe piața locală.

Pentru atragerea de utilizatori nu ezită să recurgă la fake-news-uri grosiere, la fel ca Știrea de Iași. Rețeta e simplă: se ia un subiect tabloid, care a avut loc în altă țară sau în urmă cu câțiva ani și se postează ca având loc în Iași, în urmă cu două zile. Într-un astfel de caz, el însuși s-a dat ca fiind un medic care plângea deoarece îi murise un pacient.

La fel ca lui Onofrei, și lui îi merge bine: pe unul dintre conturile sale de Facebook abundă fotografiile din vacanțele petrecute cu iubita în locuri exotice.

4. BZI, garda pretoriană condamnată pentru șantaj

Cervatiuc lucrează și pentru Bună Ziua Iași, pilonul principal de manipulare al primarului Mihai Chirica. De exemplu, recent el reprezenta pe emag.ro una dintre afacerile cu mobilă ale patronului gazetei, Ghiocel Asimionesei.

Acesta din urmă are un trecut sumbru în peisajul presei locale. Ani la rând a șantajat directori de instituții publice și oameni de afaceri după modelul „Nu cotizezi prin contracte de publicitate, te bălăcăresc în ziar”. Trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.  

În plan editorial, în ultimii ani, BZI este un mutant care beneficiază de expunere prin stilul garnisit cu titluri fake-news, majuscule, multe semne de exclamare, o distribuire masivă pe rețelele de socializare și schimb de link-uri cu ziare naționale. Din punct de vedere editorial, caracteristicile principale ale acestui mutant sunt, în linii mari:

la nivel politic, asumarea discursului PSD-Dragnea (Soroș, străinii ne fură resursele, Statul Paralel, justiția-teroare, USR este înființat de SRI etc.);

la nivel local, Chirica este genial; la nivel de PNL, Marius Bodea este o catastrofă, în timp ce Costel Alexe, tot PNL, dar amic al primarului, este abordat neutru, dacă nu laudativ, mai ales de când s-a repus pe tapet intrarea lui Chirica în rândul liberalilor. De precizat că aceeași abordare față de Bodea-Chirica-Alexe o are și Știrea de Iași și toate părțile rețelei.

Punctele de vedere extremiste, fake-news-urile, insultele sunt la ordinea zilei și nu se referă numai la texte, ci și pe partea grafică. Victimele sunt prezentate cu ochii închiși sau limba scoasă. BZI găzduiește o pestilențială rubrică de zvonuri ”Bursa bârfelor”. Pentru jignirile și neadevărurile de aici, fostul președinte al Consiliului Județean, Cristian Adomniței, a obținut daune de 20.000 de lei.  

BZI este și un factor de presiune în mediul de afaceri, cel mai recent încercând să împiedice realizarea unui proiect de 220 de milioane de euro pe locul fostei fabrici Tomiris. Pe de altă parte, patronul Asimionesei a beneficiat de ajutorul binomului Chirica-PSD din Consiliul Local pentru a-și aproba proiecte imobiliare scandaloase, devenind un important jucător pe această piață.

5. Coțcaru și Rotariu: doi impostori în lumea presei

Dan Coțcaru este un așa-zis jurnalist care are un site, iasia1.ro. Angajat și el, la un moment dat, în aparatul de comunicare al Primăriei, merge la conferințe de presă pentru a provoca și a destabiliza adversarii primarului (așa cum a făcut recent la lansarea candidaturii la Primărie a lui Liviu Iolu de la Partidul Plus) sau a înregistra politicieni sau jurnaliști aflați în cafenele sau baruri. „Calitățile” sale sunt tupeul și nesimțirea.

Din aceeași categorie de persoane despre care se ridică deseori întrebarea dacă au discernământ se află Mircea Nicolaie Rotariu, un apropiat al viceprimarului Gabriel Harabagiu. Acesta se află în spatele unui site, 7Lasi.info, și acesta neasumat, în care mai mulți jurnaliști critici la adresa lui Chirica sunt pur și simplu linșați. Cel mai recent exemplu, este un text din această lună despre doi ziariști de la publicația 7iasi despre care a scris că sunt homosexuali și că l-au șantajat (după câteva zile, site-ul a fost suspendat; nu este prima data când Rotariu procedează astfel deschizându-l/închizându-l ca pe un sertar; este probabil ca partea tehnică să fie asigurată de unul dintre cei de mai sus).

Rotariu este cercetat penal pentru că a împroșcat cu fecale mașinile acestor jurnaliști. Cercetarea dosarului tărăgănează așa că ziariștii au depus la instanță o cerere prin care solicită instituirea unui termen până la care procurorul să definitiveze dosarul, indiferent cu ce soluție.  

De asemenea, într-o noapte, Rotariu a stropit cu fecale și ușa redacției REPORTER de IAȘI. Nici în acest caz Poliția nu l-a trimis în judecată.

6. „Ștefan Petrescu”, un exemplu de troll

Pretinde că este o „persoană informată”. Pe contul de Facebook al primarului Mihai Chirica luptă din răsputeri să contracareze comentariile pesimiste sau depreciative la adresa șefului. Uneori, răspunsurile sale sunt „în buclă”, adică sunt reluate cu copy-paste.

I s-a reproșat că este troll, deoarece „cerbicia” sa a ieșit în evidență, iar contul avea poze fake, el fiind „avocat din București”.

Flagrant: același „Ștefan Petrescu” dă like-uri la foc automat la postările Pro Iași, partidul înființat de Chirica prin interpuși, ca plan B în cazul în care nu va intra în unul din „partidele mari”. 

Activitate intensă în ultima perioadă

În ultimele zile, cea mai mare parte a rețelei de mai sus și-a intensificat activitatea pe fondul discuțiilor privind intrarea lui Mihai Chirica în PNL. Rețeta: materiale favorabile acestei posibilități, linșarea celor care se opun, în frunte cu deputatul Marius Bodea, o creștere a numărului de atacuri la ceea ce părea unicul contracandidat periculos pentru primar, deputatul Cosette Chichirău, și articole de bine despre șeful PNL Iași, Costel Alexe, de acord cu transferul primarului la liberali.

 

 

Articolele nesemnate, pline de fake-news-uri publicate, de exemplu, de Știrea de Iași sau BZI, sunt, apoi, propulsate pe Facebook în postări sponsorizate pe alte conturi neasumate gen Realitatile ieșenilor sau Ziarul despre Iași ZDI. Acestea sunt controlate tot de rețea.  

Nu sunt uitați ziariștii care „mișcă în front”, fiind preluat, de exemplu, textul amintit mai sus de pe 7Lasi.info.

În paralel nu este uitată misiunea cealaltă: proslăvirea conducătorului. În acest sens, a fost creat contul „Alături de Mihai Chirica” ale cărui postări sunt propulsate în online de aceleași „rachete fake”.

Viața bate filmul

Această rețea funcționează în paralel cu cea „oficială”, „curată” a Primăriei Iași, dar, uneori, cele două interacționează, după cum o arată cazul trollului „Ștefan Petrescu” sau faptul că de pe contul primarului se distribuie în grupul „Ești din Iasi dacă...” Cea mai flagrantă asemănare se referă la faptul că interesele editoriale coincid, iar „rețeaua murdară” preia deseori derapajele primarului la adresa adversarilor săi politici.

Totul seamănă cu scena dintr-un film în care un personaj onorabil, popular, iubit, adulat, intră în vila sa de lux și este așteptat de un ucigaș plătit căruia îi comandă pe cine să lichideze. La Iași, în războiul informațional, personajul onorabil este Mihai Chirica.  

Article image
Primarul Iașului este primul baron din România care beneficiază de un instrument de propagandă cu finanțare mascată într-un paradis fiscal, fără acționari la vedere. Linșajele mediatice din Știrea de Iași sunt grotești. Victimele acestor derapaje nici n-au pe cine da în judecată, articolele nu sunt semnate, nu există casetă redacțională, nu există un administrator asumat. Site-ul încalcă legislația românească în domeniul ed...
Autor Gabriel Gachi Anchete 17 Februarie 2020


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare