fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Vești bune pentru Maria Șarapova. TAS i-a redus la 15 luni pedeapsa pentru dopaj

Vești bune pentru Maria Șarapova. TAS i-a redus la 15 luni pedeapsa pentru dopaj


Tribunalul de Arbitraj Sportiv a redus la 15 luni suspendarea de doi ani dictată de Federaţia Internaţională de Tenis jucătoarei ruse Maria Şarapova pentru dopaj, potrivit News.ro.

 

Astfel, Şarapova, 29 de ani, va putea reveni pe teren după 26 aprilie 2017, ceea ce înseamnă că va putea participa la viitoarea ediţie a turneului de la Roland Garros, pe care l-a câştigat în 2012 şi 2014.

 

Decizia pe care TAS în cazul Mariei Şarapova este una definitivă.

 

Şarapova a fost depistată pozitiv cu meldonium la Australian Open, în ianuarie, dar şi la o testare în afara competiţiei, la Moscova, în februarie. Sportiva din Rusia, în vârstă de 29 de ani, fost numărul 1 WTA, a anunţat rezultatele testelor în cadrul unei conferinţe de presă pe care a organizat-o, la 7 martie, la Los Angeles.

 

Federaţia Internaţională de Tenis a decis la 8 iunie suspendarea Mariei Şarapova pentru doi ani, începând cu 26 ianuarie, data primului test pozitiv.

 

Ea a contestat decizia ITF la TAS, care a audiat părţie la mijlocul lunii septembrie.

 

Comisia ITF care a dictat suspendarea Mariei Şarapova a ajuns la concluzia că sportiva a încălcat fără intenţie codul antidoping. Şarapova a susţinut că nu a citit e-mail-urile primite de la WADA, în care era informată de trecerea meldoniumului pe lista substanţelor interzise, începând cu 1 ianuarie 2016. Ea şi echipa ei nu au dezvăluit niciodată faptul că lua mildronat, medicamentul ce conţine meldonium, la interviurile de rutină efectuate periodic de agenţi ai WADA cu privire la medicamentele pe care le-au folosit sportivii în ultimul timp.

 

Maria Şarapova a afirmat că lua mildronat din 2006, la prescripţia medicului ei de familie de la Moscova, contra gripei, apariţiei diabetului şi pentru tratarea deficienţei de magneziu.

 

Mildronat este un medicament inventat în Letonia, în ani 70, şi este folosit mai mult în Europa de est, fiind interzis în SUA şi în Europa de vest. Meldoniumul reglează metabolismul şi sporeşte energia. Este folosit în tratarea atacurilor cerebrale şi a unor boli ca diabetul şi Alzheimer.

 

Înainte de a fi trecut pe lista substanţelor interzise, WADA a monitorizat în 2015 efectele meldoniumului şi a ajuns la concluzia că îmbunătăţeşte performanţele sportive. După 1 ianuarie, zeci de sportivi, majoritatea ruşi, dar şi români şi alţi est-europeni, au fost depistaţi pozitiv cu această substanţă. Mulţi dintre ei au susţinut că nu au mai luat mildronat după 1 ianuarie şi că urmele decoperite în organismul lor provin din folosirea substanţei anterior intezicerii ei.

 

Agenţia Mondială Antidoping a recunsocut că nu a efectuat teste de excreţie înaintea interzicerii substanţei, astfel că a fost nevoită să accepte că astfel de motivări pot fi justificate.

 

La jumtatea acestui an, WADA a comunicat rezultatele unor studii de excreţie în ceea ce priveşte meldoniumul, iar rezultatele au arătat că unii dintre sportivii depistaţi pozitiv ar fi putut folosi substanţa înainte de a fi interzisă, cazuri în care aceştia au putut fi declaraţi nevinovaţi.

 

Din acel moment, judecarea cazurilor s-a făcut în funcţie de concentraţia de meldonium depistată în probele de urină şi de data recoltării acestora.

 

(Sursa: digi24.ro)


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top