Liliana Vereș arată spre dezordinea din cosmeticele fetei sale Liliana Vereș arată spre dezordinea din cosmeticele fetei sale

O mamă, medic renumit în Iași, îl acuză pe faimosul psiholog Dafinoiu că i-a furat copilul


Medicul Liliana Vereș, șefa Clinicii de Imunologie și Alergologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, a pierdut tutela fiicei sale de 17 ani în favoarea profesorului universitar Ion Dafinoiu, nașul de botez al fetei. S-a ajuns aici după un șir de întâmplări care pun sub semnul întrebării viitorul adolescentei.

Fata a fost cea care a sesizat Protecția Copilului
Cunoscutul medic ieșean Liliana Vereș tocmai a rămas fără tutela lui I., fiica sa de 17 ani. Chiar I. a fost cea care a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Este un fapt destul de rar în sistem.

Ea a făcut o plângere la Direcție, plângere la care s-a raliat nașul ei de botez – profesorul universitar și șeful Colegiului Psihologilor din România, Ion Dafinoiu. Pe de altă parte, mama acuză comportamentul straniu al fetei din ultima perioadă și, mai ales, din ultimele două săptămâni, de când tutore a devenit profesorul Dafinoiu. În replică, acesta afirmă că fata i-a spus că nu mai suporta abuzurile de acasă, inclusiv ale partenerului de viață al mamei sale.

De un an, adolescenta locuia la bunică. Aceasta a murit și, în aceste condiții, I. ar fi fost obligată să se întoarcă acasă. De aici, lucrurile au degenerat.

Fata pozează adesea, pe Facebook, în „femme fatale” 

Mama: „Soi bun nu mai era de vreo 2 ani”

Fiica Lilianei Vereș este pe jumătate japoneză - tatăl este un profesor universitar de la Universitatea din Tokyo. Este elevă la Colegiul de Arte „Octav Băncilă” unde va repeta clasa a 11-a. „În documentele înaintate la noi a explicat faptul că este repetentă prin numărul de absențe acumulat în ultimele luni, când ar fi avut grijă de bunica sa, grav bolnavă”, spune o sursă din DGASPC Iași.

„Nu pot spune nimic, de la DGASPC mi s-a spus că cel mai bine pentru interesul copilului este să nu declar nimic și așa voi face. Nici ea nu dorește să spună nimic”, a precizat profesorul Dafinoiu, care a lăsat, totuși, să se înțeleagă că fata ar fi fost abuzată acasă.

Pentru mamă, lucrurile s-au văzut altfel. „Am fost de acord să locuiască la mama mea, pentru că era mai aproape de școală decât de acasă de la noi. Dar a început să fie dezinteresată de școală, interesată de bani și intervenții estetice. Soi bun nu mai era de vreo 2 ani, i-am atras atenția, nu m-a băgat în seamă. Dar, înainte de moartea mamei, nu a fost nimic chiar ieșit din comun”, ne-a explicat Liliana Vereș.

Moartea bunicii a schimbat totul

Mama medicului a decedat pe 22 iunie, iar pe 24 a fost înmormântarea. „De pe 22 iunie pur și simplu a dispărut, pe 24, la înmormântare, a lipsit. Am căutat-o acasă la mama, nu am găsit-o. Și nu am găsit banii pe care îi lăsasem acolo pentru ea și pentru mama și cam jumătate de kilogram de bijuterii de aur”, spune Liliana Vereș.

Medicul s-a adresat Secției 2 Poliție, de unde, după câteva zile, i s-a transmis că fata este în casa profesorului Ion Dafinoiu (foto jos).

Șeful Colegiului Psihologilor din România se află în mijlocul unui scandal de proporții

„Fără altă explicație, fără vreo anchetă prealabilă, mi s-a spus că fata a cerut ca tutore să fie numit, în regim de urgență, profesorul Dafinoiu. Atât, fără explicații, fără să fiu eu întrebată despre ceva, fără să vadă ce este cu mine cineva de la DGASPC Iași, cu un domn Dafinoiu care este acolo ca la el acasă, pentru că i-a avut studenți pe mulți angajați”, mai spune Liliana Vereș. Ea amintește un anumit episod de după moartea bunicii, care ar fi, de fapt, esența plângerii fetei.

Horror: ar fi închis-o într-o casă întunecată

Din plângerea fetei adresată DGASPC Iași și acceptată de Ion Dafinoiu ca fiind cât se poate de reală, episodul care ar fi declanșat solicitarea fetei s-a petrecut imediat după înmormântare, în casa bunicii decedate (foto jos). 

„Din câte a povestit fata, mama a tăiat toate utilitățile la casă – gaz, curent, tot. Apoi, a lăsat-o în interior, într-o casă unde tocmai murise cineva, în beznă, cu un antifurt de bicicletă pus pe o poartă de vreo 2,5 metri înălțime, cu țepi în vârf. A intrat în panică, l-a sunat pe nașul său s-o scoată de acolo. Din câte am înțeles, au mai fost abuzuri anterioare acestui episod: fără hrană, fără haine curate, forțată să stea în camera ei. Abuzuri inclusiv din partea partenerului actual al mamei”, a precizat sursa REPORTER DE IAȘI din cadrul DGASPC Iași.

Profesorul Ion Dafinoiu a confirmat incidentul, fără multe comentarii: „Vă dați seama că nu interveneam dacă nu exista un șir de abuzuri. Acum, mama aruncă cu noroi. Noi protejăm copilul. Atât”, a explicat el.

„I-au apărut alte intervenții estetice”

Medicul Liliana Vereș spune, însă, că nu înțelege de ce a intervenit nașul fetei și care ar fi motivele pentru care acesta a solicitat și primit tutela fetei în regim de urgență. Mai mult, ea se declară nemulțumită de evoluția fetei de când tutore este Ion Dafinoiu.

„Îmi trimit prietenele ei fotografii, este tot timpul la câte o petrecere. În plus, i-au apărut alte intervenții estetice față de cele pe care le știam. Eu sunt medic, cred că este totuși nevoie de acordul părinților să îți faci injecții cu colagen. De când stă în casa domnului Dafinoiu și-a făcut alte intervenții de care nu știu nimic. Am întrebat-o pe doamna Dafinoiu, vara mea prin alianță, dar mi-a spus că nu știe nimic, ei doar asigură fetei un acoperiș până la lămurirea problemelor”, susține medicul Vereș.

Și tatăl ar fi rupt comunicarea cu mama

În acest context, și tatăl biologic al fiicei Lilianei Vereș, profesorul universitar japonez Takuji Okamoto, a întrerupt orice comunicare cu fosta sa soție. “Nu-mi explic de ce, eu nu știu ce i-a povestit I. că i-aș fi făcut. Dar refuză să discute cu mine. Și vărul meu, nașul fiicei mele, Ion Dafinoiu, nu mai discută nimic cu mine.”

Liliana Vereș acuză și o relație ciudată a fiice sale cu un cetățean american, fost soldat în Afganistan (foto jos), relație despre care lui Dafinoiu nu i-ar păsa.

„Nu știu cine este acest american apărut deodată. Se cunosc de pe net, dar ce fel de relație este nu știu”, mai spune mama fetei.

ANI a găsit-o incompatibilă

Liliana Vereș este absolventă a Colegiului „Costache Negruzzi”, unde a predat biologie mama sa, Lidia, decedată de curând. Tatăl său, Grigore Vereș, a fost un cunoscut profesor universitar de la Facultatea de Litere, fost prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

În 2018, Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că Liliana Vereș a fost în stare de incompatibilitate deoarece, începând cu 22 noiembrie 2016, a deținut simultan funcția de medic șef secție în cadrul Secției Clinice de Imunologie și Alergologie și calitatea de asociat unic și administrator la SC Livmed Center SRL.

În declarația de avere semnată anul trecut, ea a menționat un capitol „alocație copil – 5.000 de euro”, suma fiind, cel mai probabil, pensia de întreținere din partea tatălui din Japonia.   

Prin ce a trecut I.: ce înseamnă plasament de urgență

Conform legii, este o măsură de protecție specială, cu caracter temporar, care se stabilește pentru copilul aflat în următoarele situații:

  1. a) abuzat, neglijat sau supus oricărei forme de violență;
  2. b) găsit sau părăsit în unități sanitare.

Pe toată durata plasamentului în regim de urgență se suspendă de drept exercițiul drepturilor părintești, până când instanța judecătorească va decide cu privire la menținerea sau înlocuirea acestei măsuri și cu privire la exercitarea drepturilor părintești.

Măsura plasamentului în regim de urgență se stabilește de către directorul direcției generale de asistență socială și protecția copilului. Acesta este obligat să sesizeze instanța judecătorească în termen de 5 zile de la data la care a dispus această măsură.

Instanța judecătorească va analiza motivele care au stat la baza măsurii adoptate de către direcția generală de asistență socială și protecția copilului și va dispune încetarea plasamentului în regim de urgență și, după caz, reintegrarea copilului în familia sa, înlocuirea plasamentului în regim de urgență cu tutela sau cu măsura plasamentului. Instanța se va pronunța, totodată, cu privire la exercitarea drepturilor părintești.

Article image
O decizie neașteptată: Marius Ursache (foto) a ieșit din acționariatul societății Grapefruit. Povestea acestei firme este a unor tineri deștepți care au făcut să se vorbească în toată lumea, cu admirație, despre afacerea lor. Ursache nu se oprește aici: proiectele apar în jurul lui ca într-o magie.
Autor cristi tanasa Reportaje 16 Iulie 2019


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top