fbpx
Un angajat EON a scăpat de toate acuzațiile din ancheta ce investiga moartea unui coleg

Un angajat EON a scăpat de toate acuzațiile din ancheta ce investiga moartea unui coleg


Ieșeanul Gilbert Hulpan (47 de ani) a fost achitat, în primă instanță, pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Anterior, el fusese scos de sub urmărire penală pentru ucidere din culpă. Hulpan (foto sus) fusese acuzat de moartea unui coleg de la EON, incident ce a avut loc în municipiul Iași, în aprilie 2013.

Rechizitoriu: „Nu a utilizat corect aparatura”

În rechizitoriul prin care Hulpan a fost trimis în judecată, în octombrie 2017, acesta a fost acuzat de nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Prin același document, în cazul său s-a dispus clasarea cauzei privind săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. La rândul său, un coleg a scăpat și de acuzații în același dosar.

Prin actul de sesizare a instanței s-a reținut că, în data de 18 aprilie 2013, în timp ce își desfășura activitatea ca personal de servire operativă și șef de tură în stația de transformare 110/20/6 kv Iași Sud din municipiul Iași, Hulpan, electrician exploatare Stații în cadrul EON (actualmente Delgaz), „nu și-a desfășurat activitatea în conformitate cu pregătirea și instruirea sa, precum și cu instrucțiunile primite din partea angajatorului (...) și nu a utilizat corect aparatura - panoul de comandă și întrerupătorul LEA 110 Kv Laminor și a creat astfel o stare de pericol grav și iminent pentru sănătatea oricărui angajat”. În urma incidentului, C.C. (69 de ani), șeful lui Hulpan, a decedat.

Arc electric fatal

O anchetă a Inspectoratului Teritorial de Muncă a stabilit ulterior că în acea zi se derulaseră lucrări de revizie tehnică la celula 110 Kv și la separatorul de bară aferent Sb 1B din stația de transformare Iași Sud.

La un moment dat, C.C. s-a apropiat la o distanță mai mică decât limita minimă admisă față de un cordon rupt aflat sub tensiune, ceea ce a creat un arc electric. C.C. a sufert arsuri pe 45% din suprafața corpului, decedând în spital după nouă zile.

Inspectoratul a tras concluzia că Hulpan, „ignorând dispozițiile date de către dispecerul B. E. G. (...) a continuat, la solicitarea telefonică a maistrului C.C., încercările de închidere a separatorului de bare SB2-110 Kv până s-a rupt izolatorul suport de pe faza „T” , polul dinspre bara 2-110 Kv, cu toate că dispecerul B. E. G. a dispus oprirea manevrelor, analizarea situației și propunerea de soluții și, faptul că la ora 15.31, inculpatul Hulpan a efectuat un control incomplet în instalație (de la celula CET până la celula Terom 1), nu a ajuns să verifice poziția întrerupătorului LEA 110 Kv Laminor și nu a sesizat nici poziția conectat la cheia de comandă de la celula 110 Kv Laminor din camera de comandă a stației de transformare Iași Sud.”

În timpul procesului, a mai fost depusă și o expertiză tehnică, acest document incriminându-l de asemenea, pe Hulpan.

Judecător: Mortul e de vină

În contradicție cu concluziile de mai sus, judecătorul a stabilit că Hulpan nu este vinovat și l-a achitat deoarece „nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de factură subiectivă, respectiv nu se poate reține nici măcar existența formei de vinovăție a culpei fără prevedere ca urmare a respectării obligației de diligență.” Magistratul a constatat că Hulpan a continuat efectuarea manevrelor tocmai ca urmare a indicațiilor telefonice ale superiorului său, victima C.C., „fără a putea sau trebui să prevadă rezultatul acțiunii sale”.

În plus, „Instanța reține că electrocutarea persoanei vătămate C.C. s-a produs în contextul prioritar în care aceasta nu purta echipamentul individual de protecție și în timp ce a efectuat, din proprie inițiativă, mai multe manevre necorespunzătoare, deși a fost avertizată de către martorii C. D., M. F. I. și a sesizat că zona în care executau acele manevre era sub tensiune. Totodată, la scurtcircuitul provocat de ruperea izolatorului au concurat vechimea și gradul de uzură al echipamentelor din stație.”

Parchetul a depus apel, procesul urmând a fi judecat în toamnă. Anterior pronunțării, Hulpan încheiase o tranzacție cu rudele victimei și acceptase să presteze muncă în folosul comunității în cazul în care urma să fie găsit vinovat.

 

Article image
Șefa Biroului Resurse Umane a pălmuit-o pe șefa de la Biroul Proceduri – Juridic. Aceasta din urmă spune că reacția Mariei Ionela Alistar a fost provocată de faptul că șefa Juridicului a cerut fișa de lichidare, pentru că părăsește instituția. „I-am cerut acum câteva zile documente pe care ori nu le are, ori știe că sunt cu probleme și asta a provocat reacția de azi”, spune Claudia Zaharia, victima. În timp ce șeful instit...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 31 Mai 2019


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top