fbpx
Portokal
De 10 ani, Primăria n-are nicio cheltuială pentru Străpungere Silvestru. Aproape nimeni nu știa că aceasta nu e treaba primarului, care și-a luat mâna de pe drumuri De 10 ani, Primăria n-are nicio cheltuială pentru Străpungere Silvestru. Aproape nimeni nu știa că aceasta nu e treaba primarului, care și-a luat mâna de pe drumuri

Proces ca la Grădiniță: Chirica fuge de cinci ani să preia două axe mari din oraș. Ce pretenții să mai ai într-o pandemie?


Din Păcurari până în Tomești și de la Granit până în CA Rosetti, Primăria nu plătește întreținerea drumurilor de aproape 10 ani. Cheltuielile anuale se ridică la 3 milioane de lei. Mihai Chirica refuză, pur și simplu, să semneze procesele verbale de preluare a celor două mari axe. După 5 ani de procese, acum e obligat prin sentință definitivă. Dacă pe asemenea mize se pierd ani de zile, ce pretenții să mai ai de la primar și de la statul român într-o catastrofă cum este COVID-19?

Primăria Iași și DRDP se ceartă la nivel de Grădiniță de la două drumuri naționale care străbat orașul. Revenirea traseelor din oraș ale DN24 și DN28 în administrarea Primăriei a fost refuzată de instituția condusă de Mihai Chirica ani la rând, până când instanța a spus clar: drumurile revin la Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Iași.

„Dacă tot a spus cu anii că drumurile sunt ale CNAIR, atunci trebuia ca pe fiecare certificat de urbanism eliberat de Primăria Iași să fie și avizul DRDP. Nu a fost așa, nu îi convenea primarului”, spune Ovidiu Laicu, fostul șef al DRDP Iași, care a deschis procesul în instanță.
Miza o reprezintă fondurile pentru întreținerea celor două sectoare de drum care străbat orașul, estimate de fostul director DRDP la câteva milioane de lei anual. Sunt banii necesari de-acum încolo, dar și banii pentru perioada anterioară, începând cu 2011. „Voiam să primesc sentința, să calculez banii din urmă și să fac alt proces să îi dea”, mai spune Laicu.
Dacă Primăria Iași semnează procesele verbale prin care să preia administrarea drumurilor, trebuie să asigure și fondurile pentru reparații, marcaje și deszăpezire.

Luate de minister pentru a fi reparate

În 2008, Ministerul Transporturilor a decis să bage sume considerabile de bani în repararea capitală a două drumuri naționale care străbat orașul. Era însă imposibil, pentru că drumurile erau în administrarea Primăriei Iași, ar fi fost deturnare de fonduri. Drept urmare, s-a decis trecerea secțiunilor de DN 24 și 28 din interiorul urbei, prin protocol, în administrarea Companiei Naționare de Autostrăzi, respectiv Direcției Regionale de Drumuri. Ar fi fost pe perioadă determinată, până la finalul lui 2010. Din 2011, după finalizarea lucrărilor, cele două sectoare de drum ar fi revenit la Primăria Iași, cu toate cheltuielile de întreținere în contul UAT Iași.
Bucățile de drum prinse în protocol au fost cele cuprinse între Granit – Baza 3 – Tudor Vladimirescu – capăt CA Rosetti , rerspectiv capăt Păcurari – Străpungerea Silvestru – Gară – Gara Nicolina – Cotnari, cu întrerupere între Cotnari și Iașitex, apoi Iașitext – barieră Tomești.

Circa 20% din marile bulevarde din Iași au stat ani de zile în întreținerea Drumurilor Naționale, primarul scăpând de o cheltuială

Miza: cheltuieli de 3 milioane de lei pe an

În fiecare an, DRDP cheltuie aproximativ 2,7-3 milioane de lei pentru întreținerea celor două axe rutiere. „Sunt cheltuieli de plombare, întreținere, decolmatare, marcaje și deszăpezire pe timp de iarnă. Am făcut calculele, sunt cam 2,7 până la 3 milioane de lei anual”, spune Ovidiu Laicu, fostul director al DRDP Iași, care a deschis proces împotriva UAT Iași.
În plus, există șanse ca, în baza deciziei judecătorilor, Primăria Iași să fie obligată să achite cheltuieli restante pentru perioada 2011-2020. Cu aproximație, încluzând anul în curs, sunt aproape 30 de milioane de lei pentru instituția condusă de Mihai Chirica.
„Personal, primarul actual s-a opus semnării procesului verbal de recepție pentru drumuri începând cui 2011. Atunci era director tehnic, apoi a devenit viceprimar și primar. Fostul primar Gheorghe Nichita dorea să semneze procesele verbale, dar directorul tehnic le scotea de la mapă” , susține Ovidiu Laicu.

Ce au spus judecătorii

În primă fază, judecătorii de la prima instanță, Judecătoria Iași, au respins cererea DRDP Iași, în 2018. Procesul fusese deschis împotriva lui Mihai Chirica și s-a considerat că nu are calitate procesuală.
Juriștii de la DRDP au revenit, iar la finalul lunii februarie, din acest an, judecătorii au dat sentința la apel: Primăria este obligată să semneze procesele verbale de primire pentru cele două segmente de drum.
Din explicațiile date de juriștii DRDP rezultă faptul că funcționarilor Primăriei li s-a interzis să semenze vreun document de preluare.
„Deși i s-a solicitat pârâtei să indice o dată agreată pentru a se prezenta la comisia de constatarea și identificarea sectoarelor de drumuri naționale și  semnarea proceselor-verbale, pârâta nu a comunicat vreo dată, refuzând încheierea proceselor-verbale”, este scris în plângerea DRDP Iași.

Ovidiu Laicu, fost director DRDP Iași, spune că îl va pune pe Mihai Chirica să plătească datoriile din urmă: vreo 30 milioane de lei

Primăria n-avea drumurile, dar dădea avize imobiliare

Fostul director al DRDP acuză Primăria că s-a comportat dintotdeauna ca proprietar al drumurilor. Concret, susține Laicu, Municipalitatea ar fi avut obligația ca la fiecare certificat de urbanism eliberat în zona celor două drumuri naționale care străbat orașul să solicite și acordul CNAIR.
„Nici măcar o dată nu au obligat solicitanții de certificate de urbanism să ne solicite avizul. Este cea mai bună dovadă că s-au considerat proprietarii drumului, fără să recunoască asta prin protocol. De exemplu, la eliberarea certificatului pentru Egros, noi trebuia să ne dăm avizul acolo: este șoseaua suficient de lată, ce avem în zonă, ce capacitate are drumul și așa mai departe. Este valabil pentru toate proiectele imobiliare care sunt pe DN 24 sau 28, la niciunul nu a fost solicitat avizul nostru”, mai spune Laicu.

Article image
Un județ asfaltat în 2019 cât toate celelalte șapte la un loc. Al doilea județ ca alocări pentru drumuri a fost Vrancea lui Oprișan, iar al treilea – Vasluiul lui Buzatu. Bugetele Regionalei de Drumuri Naționale reflectă perfect raportul de putere în PSD: adevărații stăpâni ai Moldovei au fost Arsene, Oprișan și Buzatu. Faptul că sediul central al DRDP se află la Iași este egal cu zero: am stat toți la cheremul baronului Ar...
Autor Ionel Iloae Anchete 15 Octombrie 2019


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top