fbpx
COMENTARIU. Ciolaniada PNL: nu așa a fost vorba pe 10 august

COMENTARIU. Ciolaniada PNL: nu așa a fost vorba pe 10 august


Eduard Boz (PNL) a devenit specialist în studii de fezabilitate pentru reţele de gaz la primării comunale (vezi ZDI de vineri). A făcut 450.000 de lei în câteva luni din patru contracte. Banii vin din fieful lui Gheorghe Flutur, baronul Sucevei.

Un contract e din Capu Câmpului, unde Flutur şi prietenul său, Ionică Boca, deţin o moşie de 5 ha, cu imobile valorând peste 1,5 milioane de euro. Primarul din Capu Câmpului era în ALDE, acum s-a repliat în PNL şi i-a dat un contract de 100.000 de lei lui Edi Boz.

Studii de fezabilitate face şi soţia lui Relu Fenechiu (vezi REPORTER DE IAŞI). Brusc, avocaţi, cântăreţi, poate vor apărea pictori, bibliotecari, toţi liberali ajunşi la Putere, şi-au descoperit talentele în proiecte tehnice extrem de laborioase pentru care trebuie să ai pregătire de inginer şi o carieră foarte solidă în spate.

De fapt sunt profitorii care s-au năpustit pe banii publici ca nişte creaturi rapace, din filmele horror, care reacţionează fulgerător la sângele cald pe care îl simt în apropiere. Salturile financiare sunt uriaşe pentru condiţiile economiei reale şi pentru condiţia de român cinstit, în general. 100.000 de euro pentru patru studii în câteva luni, însumând câteva volume care încap într-o geantă, o activitate la care oricum nu te pricepi, la care nu ai nicio contribuţie, doar să încasezi banii, să te duci la bancă şi să-i scoţi.

Averile sunt atât de absurd obţinute încât te duc imediat cu gândul la nişte jafuri din Trezorerie, exact ca spărgătorii români de bancomate care au făcut ravagii prin diferite ţări din lume, din Anglia până în Caraibe şi în Japonia. Noi depunem banii într-un buget public, Eduard Boz intră pe uşa din spate, arată ADN-ul de membru PNL, i se umple geanta cu bani, iese rapid, dar cu foarte mult calm, pune valiza în maşină şi demarează în trombă spre un hotel de cinci stele, o plajă, un jacuzzi, o vilă la munte, apărută peste noapte. Se întinde în şezlong, bea un gin cu multă gheaţă şi mentă şi icneşte fericit: nu-i vine să creadă, a muncit fix 60 de minute pentru toţi banii aceştia.

100.000 de euro sunt niveluri ameţitoare ale unor beneficiari ai Puterii la nivel local într-un timp foarte scurt. Am mai spus, viraţi pur şi simplu din Banca Naţională. Pentru o familie de fermieri care exploatează 200 ha de pământ, cu leasinguri la utilaje agricole, depozite şi grajduri contruite pe credit, 100.000 de euro reprezintă banii după un an întreg de muncă, la propriu, după 365 de zile de sculat la 5.30 dimineaţa şi stat în picioare, fugit dintr-o parte în alta, până la 10 seara. După ce contabilul îi anunţă că au un plus scriptic de 100.000 de euro, fermierii alocă 80.000 de euro concesionării altor zeci de hectare, schimbării unei maşini distruse pe drumurile proaste şi achiziţiei unor seminţe de calitate, mult mai scumpe, pentru la anul. Toate acestea pentru a dezvolta economia, a creşte PIB-ul şi a avea de unde să-şi umple geanta Eduard Boz pe uşa din spate.

100.000 de euro înseamnă pentru doi profesori, soţ şi soţie, 4.000 de şedinţe de pregătire cu elevii, plătite cu 25 de euro bucată. 4.000 de şedinţe a două ore înseamnă 8.000 de ore în total. La 12 ore pe zi alocate împreună acestei munci, celor doi profesori le trebuie 666 de zile să strângă 100.000 de euro. Fatidic. De luni până duminică, până la 9 seara, mergând şi la şcoală, făcând eforturi epuizante să explice pe colţul mesei unor elevi care astfel îşi ridică nivelul, neieșind nicăieri în weekend, nemergând la terasă, nici la film, nici la invitaţia unor prieteni să bea ceva. Doar stând în casă şi tocind, punând ban lângă ban deoparte, să cumpere copiilor ce le trebuie, să asigure sporul natural pozitiv şi cadre de nădejde României de mâine, ca să îi poată ţine în spate pe politicienii cu o oră de muncă şi cu 100.000 de euro venituri din patru achiziţii directe pe SICAP.

100.000 de euro nu era obiectivul fermierilor şi profesorilor tineri care au protestat în Piaţa Unirii iernile trecute, degerând la picioare şi insuflându-se cu enorm de mult idealism pentru a-l scoate pe „nenorocitul de Dragnea şi pe pesediștii lui" de la guvernare. Ăia 20.000-30.000 de tineri şi bătrâni, femei şi bărbaţi, au rămas acum cu gurile căscate în urma drâmbei lăsate în urmă de demarajul în forţă a lui Eduard Boz, pentru că nu aşa a fost vorba. Nu acesta era scopul, să-l reprofilăm pe avocatul PNL în sisteme de aducţiune cu gaz şi să-l finanţăm din bani publici. Din 30.000 de oameni, unul singur a beneficiat de dispariţia lui Dragnea din politică, la restul li s-a tras clapa.

Ne învârtim în cerc de la ieşirea din comunism. Aceeaşi foame e dictată de o clică privilegiată. Nu aici trebuia să ajungem, adică să ne întoarcem în acelaşi punct. Nu trebuia să-l vedem pe Chirica înjurându-l pe Dragnea, chipurile pentru nişte principii, pentru că apoi să facă afaceri de 2 milioane de lei cu Dragoş Samoilă, pe spatele bugetului local, după ce alţi cinci ani a împărţit milioanele şi vacanţele cu Dragoş Gafița. Suntem în acelaşi punct, nu ne-am mişcat niciun milimetru, ne lăsăm furaţi după acelaşi mecanism simplu de 30 de ani, nu separăm apele, nu premiem munca, nu ştim să discernem binele şi răul, cinstea şi buna-credinţă de hoţie şi demagogie.

Eduard Boz şi alţi liberali îmbogăţiţi subit în câteva luni la Putere trebuie scoşi de guler afară din politică, făcuţi să dispară din viaţa noastră, în amintirea acelor zile şi nopţi din Piaţa Unirii, când am îngheţat, am strigat, am făcut marşuri şi ne-am trezit brusc din somnul nostru de decenii. Am adormit din nou, întinşi sub iarbă, imobili şi fără voce ca nişte fantome, lăsându-ne striviţi şi amestecaţi cu frunzele putrede într-o groapă comună.


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top