fbpx
Portokal
Liderul grupării islamiste Boko Haram a murit: s-a aruncat în aer prin detonarea unui exploziv

Liderul grupării islamiste Boko Haram a murit: s-a aruncat în aer prin detonarea unui exploziv


Gruparea de militanţi islamici State West African Province (ISWAP) a afirmat într-o înregistrare audio obţinută duminică de Reuters că liderul grupării islamiste Boko Haram, Abubakar Shekau, a murit, transmite Reuters, citat de HotNews.

Shekau a murit în jurul datei de 18 mai, după ce a detonat un dispozitiv exploziv când era urmărit de luptătorii ISWAP, în urma unei lupte, a declarat Abu Musab al-Barnawi, care pretinde că ar fi liderul ISWAP.

„Abubakar Shekau, Dumnezeu l-a judecat trimiţându-l în cer”, se poate auzi în înregistrare.

Două persoane familiare cu al-Barnawi au declarat pentru Reuters că vocea de pe înregistrare este într-adevăr cea a liderului ISWAP.

Moartea lui Shekau ar putea duce la sfârşitul unei rivalităţi violente între cele două grupuri, permiţând ISWAP să absoarbă luptătorii Boko Haram şi să-şi consolideze controlul asupra teritoriului din nord-estul Nigeriei, au spus analiştii politici.

Acest lucru ar permite ISWAP să-şi concentreze atenţia asupra guvernului şi a armatei, ale căror eforturi de război trenează.

În înregistrarea audio, bărbatul identificat ca al-Barnawi afirmă că luptătorii săi l-au căutat pe liderul islamist la ordinele conducerii statului islamic şi s-au luptat cu insurgenţii Boko Haram până când Shekau a fugit. În cele din urmă, ISWAP l-a urmărit şi i-a oferit şansa să se pocăiască şi să li se alăture, a spus el.

„Shekau a preferat să fie umilit în viaţa de apoi decât să fie umilit pe pământ şi s-a sinucis instantaneu prin detonarea unui exploziv”, a spus el.

Shekau a condus transformarea Boko Haram dintr-o sectă islamică subterană, în 2009, într-o grupare insurgentă, omorând, răpind şi jefuind în drumul său către nord-estul Nigeriei.

Gruparea a ucis peste 30.000 de oameni, a forţat în jur de 2 milioane de oameni să-şi părăsească casele şi a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

ISWAP a făcut anterior parte din Boko Haram, înainte de scindarea sa în urmă cu cinci ani, când a promis loialitate faţă de Statul Islamic.

Schisma a fost cauzată de dezacorduri ideologice religioase, cu privire la uciderea civililor de către Boko Haram, la care ISWAP s-a opus.

 

Sursa: HotNews


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top