Bombă cu ceas: cele 48 de ore de demență ale șoferului ucigaș

Bombă cu ceas: cele 48 de ore de demență ale șoferului ucigaș


O expertiză de la Institutul de Psihiatrie Socola urmează să stabilească dacă Paşnicu a avut discernământ. Claudiu Marian Paşnicu, şoferul care a accidentat mortal doi oameni la începutul lunii februarie, pare să fi fost o „bombă cu ceas”. Unii apropiaţi susţin că tânărul ar fi fost agitat cu câteva zile înainte de tragedia din Podu Roş. Ar fi condus haotic pe străzile oraşului în ziua accidentului, spun surse judiciare. Paşnicu ar fi suspect de tulburare psihotică tranzitorie acută, o boală despre care se ştiu puţine lucruri.

 

Încă nu se ştie de ce a luat-o razna bărbatul de 25 de ani care a ucis doi oameni într-un accident de circulaţie care a avut loc la începutul lunii februarie 2017.

 

Amic: „Se simţea urmărit” 

„Era un om destul de OK. În ultimele două zile (înainte de accident - n.r.) căzuse într-un fel de stare de depresie”, a declarat concubina lui Claudiu Marian Paşnicu pentru REPORTER DE IAŞI.

Potrivit unor surse din rândul apropiaţilor, cu câteva zile înaintea tragediei tânărul ar fi fost agitat şi ar fi avut un comportament ciudat. „Se simţea urmărit. Tot avea impresia că îl căuta cineva”, spune una dintre cunoştinţele tânărului.

Comportamentul lui Paşnicu ar fi fost destul de bizar şi în 4 februarie, ziua producerii tragediei. Tânărul ar fi trebuit să o ia pe mama sa la ora 12.00 de la aeroport, dar nu a mai ajuns. Mai mult, susţin surse judiciare, în dimineaţa zilei respective ar fi plecat de acasă în jurul orei 10 şi ar fi condus haotic prin oraş.

Cu toate acestea, tânărul nu era cunoscut cu afecţiuni psihice.

 În fotografiile de pe contul său de Facebook, şters după accident, Paşnicu era sigur pe el şi plin de sine

 

Pericol pe şosele?

Unii vecini de pe strada Ciric, unde locuia Claudiu Paşnicu, îl descriu pe acesta ca un împătimit al vitezei. „Pe o străduţă se adunau mai mulţi tineri din zonă cu maşini puternice, printre care şi băiatul ăsta. Erau vitezomani”, a spus un bărbat care locuieşte în zonă. „Este un băiat respectuos. Îl cunosc şi pe el şi pe părinţii lui, practic l-am văzut crescând. Nu făcea probleme, nu l-am văzut să meargă cu viteză prin zonă”, a explicat un alt vecin de-al tânărului.

Specialiştii urmează să stabilească dacă şoferul ucigaş avea probleme psihice. Necesitatea unei astfel de investigaţii a apărut după ce, la puţin de la accident, Paşnicu a devenit foarte agitat. A fost dus la Bucureşti, pentru a fi investigat la Institutul Naţional de Medicină Legală, dar un verdict nu a putut fi dat din cauza stării sale. Paşnicu ar fi fost suspect de tulburare psihotică tranzitorie acută, susţin surse judiciare. Însă, în cele din urmă, expertiza de specialitate nu a mai fost efectuată la Bucureşti, din cauza stării sale agitate.

Tânărul se află internat acum la Institutul de Psihiatrie „Socola“, unde va fi supus unei expertize de specialitate pentru a i se stabili dacă a avut discernământ în timpul producerii accidentului. În prezent, el se află sub tratament de specialitate, fiind programat pentru expertiză pe 9 martie. În funcţie de concluzia specialiştilor, Claudiu Paşnicu va putea sau nu să fie trimis în judecată pentru faptele sale. În cazul celei de-a doua variante va fi internat la Spitalul Grajduri unde se află infractorii fără discernământ.

 

A ucis doi oameni

În 4 februarie, în jurul orei 13.00, Claudiu Paşnicu, care conducea un Audi, a coborât cu viteză de pe pasarela Nicolina spre Podu Roş, depăşind pe contrasens o coloană de maşini staţionată la culoarea roşie a semaforului. Şoferul a intrat în intersecţia de la baza podului, iar după ce a ocolit un pieton, a lovit o Dacie Logan, condusă de Doina Buzea, care circula regulamentar. Şoferiţa şi soţul său, Eugen, ambii angajaţi în administraţia publică din Iaşi, au murit pe loc în urma impactului.

Tânărul a părăsit locul accidentului şi s-a prezentat după două ore la Poliţie. Ulterior, a fost arestat preventiv, fiind cercetat pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. La analize nu i-au fost găsite în sânge alcool, urme de droguri sau alte substanţe interzise.

La solicitarea procurorilor, în 1 martie, Judecătoria Iaşi a prelungit măsura preventivă în cazul lui Paşnicu până în 5 aprilie. Pe 6 martie, Tribunalul Iaşi a respins contestaţia tânărului, decizia fiind definitivă. „Am solicitat înlocuirea măsurii arestului preventiv cu controlul judiciar pentru a fi internat într-o clinică de specialitate, pentru a beneficia de tratament corespunzător şi pentru a i se garanta dreptul la viaţă şi la sănătate”, a precizat, pentru REPORTER DE IAŞI, avocatul lui Claudiu Paşnicu.

 

Măcel după accidentul comis de Paşnicu

 

Cum se recunoaşte tulburarea psihotică tranzitorie acută

- Debut brusc şi cu cel puţin unul din următoarele simptome psihotice: idei delirante, halucinaţii, limbaj dezorganizat, comportament dezorganizat;

- Episodul durează cel puţin o zi şi cel mult o lună. Ulterior individul revine la nivelul anterior de funcţionare;

- Idei delirante pe diverse teme: persecuţie, otrăvire, mistic, culpabilitate;

- Halucinaţii auditive, vizuale, kinestezice, pseudohalucinaţii;

- Schimbarea rapidă a manifestărilor clinice chiar şi în cursul aceloraşi zile.

Boala, despre care sunt realizate puţine studii, are o incidenţă de 3,9/100.000 locuitori.

(Sursa: Articolul „Psihoza acută şi tranzitorie - particularităţi clinico-evolutive longitudinale”, scris de asist. univ. dr. Bredicean Cristina, Radu Romoşan – preparator universitar, Mihai Andrei Roşu – medic rezident psihiatrie şi publicat pe site-ul www.psihiatrie-timisoara.ro )


Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top