fbpx
Portokal
Povestea lui Alex: copil cu autism alungat din grădiniță

Povestea lui Alex: copil cu autism alungat din grădiniță


Caz-cheie din învățământul preșcolar românesc: ce faci când apare un copil cu autism? Copilul are elemente de autism, dar cu recomandare pentru învățământ de masă. În cele din urmă a ajuns la Centrul „Sf. Andrei”, printre copiii cu handicap sever. Mama nu acuză Sistemul, care a încercat să o ajute, ci personalul de rea-credință din grădinițe. Cazul s-a judecat la CNCD și la Curtea de Apel Iași.

 

Un copil cu autism a fost exclus dintr-o grădiniţă din Iaşi. Inspectorii au încercat „rătăcirea” copilului prin alte grădiniţe de masă, având ca finalitate instituţionalizarea lui într-un centru special. Părinţii se declară hotărâţi să emigreze din cauza acţiunilor de discriminare la care le este supus copilul.

 

A rezistat doar șapte zile

În cursul anului 2015, ieşeanca Marinela Plăeşu şi-a înscris fiul la Grădiniţa nr. 18 din Dacia, la care era arondată. După o săptămână de grădiniţă, timp în care totul părea că a intrat în normal, a venit primul hop - o şedinţă cu părinţii al cărui subiect era chiar copilul ei. „Când am dat băiatul la grădiniţă şi i l-am încredinţat doamnei de la grupă, i-am spus că băiatul meu prezintă elemente de autism. Mi-a spus că nu-i nicio problemă. În cursul săptămânii m-au sunat şi mi-au spus să vin să-l iau pentru că nu se pot descurca cu el, deoarece plânge”, ne-a spus mama.

Directoarea grădiniţei a somat-o pe mamă să aducă un certificat de orientare şcolară, iar copilul să vină la grădiniţă doar cu însoţitor.

 

Obstacole birocratice

Părintele a început demersurile pentru obţinerea acelui certificat, lucru care s-a şi întâmplat. Însoţitor era terapeutul care lucra cu Alex la acea vreme. „De certificate am făcut rost în trei săptămâni, timp în care copilul nu a fost primit la grădiniţă. Mi s-a spus că fără acel act nu poate să vină. Când m-am dus cu toate actele, mi s-a spus că însoţitoarea trebuie să aibă nu ştiu ce dosar medical, deşi iniţial mi s-a cerut doar un aviz de la medicul de familie”, a spus Marinela Plăeşu.

 

Alex e doar un copil mai agitat. Experții spun că acești copii pot fi integrați la vârsta preșcolară. Mai târziu este mult mai greu

 

Inspectoarea a decis: terapie

Ulterior, mama copilului a fost convocată, printr-un SMS,  la o şedinţă cu părinţii la care a participat şi o inspectoare din partea ISJ Iaşi. Astfel a aflat că cinci părinţi care aveau copii în grupă cu Alex au făcut plângere la ISJ, motivând că „este un mediu nefavorabil dezvoltării copiilor şi un climat socio-afectiv nociv”.

În urma întrevederii dintre mamă şi inspectorul pe învăţământ special, Gabriela Raus, angajata ISJ Iaşi a dispus punerea temporară sub observaţie a lui Alex, un psiholog venind la grădiniță pentru a-i monitoriza comportamentul.

„Tocmai când trebuia să facă acea oră de terapie de lucru cu copilul, nu au avut să le dea un spaţiu. Au trebuit să lucreze pe hol, iar copilul normal că nu prea coopera în acel spaţiu de trecere”, a spus mama lui Alex.

 

Periplu prin grădinițe

În timpul şedinţei cu părinţii, unii dintre aceștia au susţinut că sunt afectați copiii lor, că au coşmaruri, că nu pot dormi noaptea. Din cauza presiunilor, Manuela Plăeşu și-a retras copilul de la grădiniţă.

Alex a ajuns la o grădiniţă privată la care mama acestuia a întâlnit un alt părinte care avea copil cu autism, care la rându-i a fost luat de la Grădiniţa 18.

Inspectorul şcolar şi, totodată, consilierul local Florentin Ciobotaru a intervenit în transferul lui Alex de la Grădiniţa 18 la Grădiniţa Parascheva, unde erau 42 de copii într-o grupă. „Dacă la Grădiniţa 18 nu fac faţă la o grupă de 26 de copii, nu ştiu cum puteau la una cu 42?! La Grădiniţa 12, directoarea mi l-a refuzat pe motiv că mai aveau un copil cu autism. Primează interesul personalului şi niciodată al copilului”, a spus Marinela Plăeşu.

 

Nu sistemul, oamenii sunt vinovați

Totodată, educatoarele au refuzat să-i ofere detalii despre ce a făcut copilul peste zi, mama fiind trimisă la educatorul de spijin. „Copilul simte când este acceptat şi atunci când este respins. Abia îl salutau dimineaţa. Nu am văzut-o pe educatoare niciodată să-l ia de mână. Ba din contra, când era vorba să facă o activitate, era pus printre ultimii, or știm că un copil cu autism este nerăbdător, trebuie să te apleci puţin asupra lui. Nu s-a vrut, şi nu din vina sistemului, pentru că sistemul e format din nişte oameni. Aceştia sunt vinovaţi!”, a spus mama.    

 

6 luni acasă și… de la capăt

Mai voalat, mamei i s-a sugerat să-şi înscrie copilul la o şcoală specială, deși avea recomandare de şcoală de masă. De la grădiniţa privată Alex a fost scos deoarece educatoarea la care fusese dat era debutantă şi nu ştia cum să abordeze un astfel de copil.

„Am preferat ca banii pe care îi dădeam la grădiniţă să-i bag înapoi în terapie. A avut o perioadă în care a stat vreo 6 luni acasă, după care l-am înscris la o altă grădiniţă unde ne-am izbit de aceleaşi lucruri, respectiv de lipsa de bunăvoinţă şi oameni specializaţi”, a spus părintele.

 

Familia Plăeșu în echipaj complet. Părinții se gândesc să emigreze, în România s-au lovit de un zid

 

„Mai bine plecăm din țară”

Acum, copilul merge la Centrul Sf. Andrei, un centru pentru copiii cu handicap grav. „Am optat pentru acest centru în condiţiile în care şi-au deschis o grupă pentru copii cu autism, numai că acolo sunt copii cu handicap grav, ceea ce nu este cazul lui Alex. Parcursul lui a fost efectiv modificat de Grădiniţa 18, pentru că mulţi părinţi, când se ajunge la şcoală, aruncă cu bolovani în noi, gen <ia-ţi handicapatul şi du-l la o şcoală specială>. Ceea ce s-ar fi putut recupera în perioada asta a grădiniţei, ceea ce înseamnă integrare, nu se poate recupera la şcoală. Ne gândim să plecăm din ţară, chiar dacă-i frustrant, dar asta e!”, a spus Marinela Plăeşu.

 

CNCD a amendat Grădinița 18

În 2016, mama lui Alex a făcut plângere la Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care, după ce-a anchetat cazul, a amendat unitatea de învățământ preșcolar, concluzia fiind de discriminare. Măsura impusă de CNCD a fost reintegrare a copilului în cadrul grădiniței.

Ana Alexandru, directoarea Grădiniței 18, contestă însă decizia: „Hotărârea nu este întemeiată deoarece în dosarul de înscriere nu a existat un certificat de orientare școlară, acesta fiind adus mai târziu, în urma solicitărilor noastre. În această perioadă, personalul a depus toate eforturile pentru a asigura condiții optime minorului”.

 

Justiția a confirmat decizia CNCD

Contestația a fost judecată la Curtea de Apel Iași, care a dat câștig de cauză mamei. „E frustrant să încerci să faci tot ce poți pentru copilul tău, să devină un om independent, aproape de normalitate, iar un educator să-ți spună că trebuie să meargă la o școală specială. Aș vrea ca mai mulți părinți aflați în aceeași situație să ia atitudine. E vorba de copiii noștri, toți vrem binele copiilor noștri”, a încheiat Marinela Plăeșu.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top