fbpx
Print this page
Directorul CTP si-a făcut filială la firma Wink. Cristian Stoica sfidează ieșenii prin refuzul de a da răspunsurile cerute Directorul CTP si-a făcut filială la firma Wink. Cristian Stoica sfidează ieșenii prin refuzul de a da răspunsurile cerute

Wink mai dă un tun de 135.000 de lei la CTP, în doar o oră! De 4 luni, Chirica nu spune unde sunt stațiile de 7.500 de euro bucata


Firma de casă a primarului livrează 15 ecrane pentru stațiile de tramvai. CTP le-a luat cu 2.000 de euro bucata (fără TVA), pe piață se găsesc la 1.000 de euro. Firma lui Holicov a depus oferta la o oră de la apariția anunțului pe SICAP. Wink face 500.000 de euro pe an din vânzarea spațiilor de publicitate din stațiile CTP, care i-au fost atribuite fără licitație. Tun grosolan: 5 module de stații, prevăzute cu ecrane, vândute de Wink la CTP, în 2018-2019, la prețul exorbitant de 7.500 de euro bucata. Capii CTP și primarul Chirica refuză să dea explicații

Dacă mijloacele de transport ale CTP Iași s-ar mișca la fel de rapid cum o face conducerea societății când vine vorba despre achizițiile de la Wink Network, ieșenii nu ar mai sta în stații cu zecile de minute.

Firma abonată la contracte cu CTP a mai semnat un contract de 135.000 de lei, urmând să livreze societății de transport panouri video pentru 15 stații. Conducerea societății nu face nicio declarație, refuzând să explice și unde au dispărut și cele 5 module de stații de 7.500 de euro bucata, livrate de Wink în perioada 2018-2019

Panouri video LED pentru stații: 9.000 de lei bucata

Societatea Compania de Transport Public SA a încheiat un nou contract de 135.000 de lei cu Wink Network SRL, firma controlată de Ștefan Holicov și Doru Chirica. Acesta a fost semnat în urma unei proceduri de achiziție directă pentru 15 ecrane video LED pentru exterior. Ecranele ar urma să fie montate în stații ale societății de transport.
Prin procedura de achziție, SCTP a cerut 11 panouri video de 70x75 cm (suprafața afișată de 50x75 cm), cu distanța dintre pixeli de 5.9 mm. Numărul de pixeli cerut pe fiecare panou este de 14.986. Al doilea tip de panou solicitat a fost de 50x95 cm (cu suprafața afișată tot de 50x75 cm), cu aceleași caracteristici tehnice în privința tehnologiei LED.
Ambele panouri video vin cu calculator bazat pe procesorul Intel de 1.44 GHz, au tehnologie pentru card 3G și sistem de operare LINUX. Ecranele sunt pentru exterior și sunt protejate de carcasă.
Prețul pentru ambele tipuri de panouri a fost, în oferta Wink Network, de 1.890 euro fără TVA (9.000 de lei).

Toate ecranele sunt aduse din China, unde prețul mediu pe metru pătrat este de 650 de dolari. La dimensiunile cerute de CTP, prețul ar fi de numai 200 de dolari

Ecrane identice din China, de zece ori mai ieftine

Anunțul pentru achiziție a fost publicat de SCTP pe 10 februarie, la ora 13.17. Wink a postat oferta în aceeași zi, la 14.31. Achiziția a fost declarată închisă la miezul nopții. Prețul pe bucată al bunurilor ce fac obiectul achiziției este cu 2.000 de lei peste cel al pieței.
REPORTER DE IAȘI a studiat oferte ale unor companii care comercializează panouri video LED cu performanțe identice: 5.9 mm distanța dintre pixeli, pentru exterior.
Conform unor oferte de la distribuitori din România, un sistem cu 0,25 mp ecran vizibil este de 1.300 euro. În România, un sistem complet, asemănător celui vândut SCTP de către Wink Network, se vinde cu 7.500 de lei, incluzând adaosul comercial.
Producătorii din China listează produsul cu prețuri între 588 și 688 de dolari/mp de ecran, pentru comenzi de minim 1 mp, la ecrane cu distanță între pixeli (ceea ce dă calitatea imaginii, cifră mai mică înseamnă calitate mai bună, dar costă mai mult) de la 3.91 mm la 6.25 mm. Pentru un ecran montat de Wink Network și cumpărat de pe Alibaba, prețul real ar fi de aproximativ 200 de dolari (sunt 0,375 mp, la un ecran de 5,9 mm între pixeli). Wink îl vinde cu 2.000 de dolari.

Patronul Wink, Ștefan Holicov, aparține unei familii care reprezintă un mare aliat pentru primarul Mihai Chirica

Stoica și Chirica, sfidători: refuză să răspundă

REPORTER DE IAȘI a încercat din  nou să-l contacteze pe directorul societății, Cristian Stoica, la birou. Nu era și avea telefonul închis.
A fost contactat purtătorul de cuvânt al societății, care a precizat că va încerca să ofere mai multe informații despre noile ecrane achiziționate de societate de la Wink. Ceea ce a spus și în trecut și apoi a „uitat” să mai dea răspunsurile.
Situația a devenit intolerabilă: CTP și șefii Primăriei interzic accesul la informații cu caracter public. Ieșenii contribuie cu 20 milioane de euro anual la veniturile CTP prin subvențiile anuale suportate de bugetul local. Pentru acești bani, slujbașii Primăriei – Mihai Chirica și Cristian Stoica, nu dau socoteală, rămân sfidători.
REPORTER DE IAȘI a depus plângere la DNA pentru Afacerea Wink de la CTP și a sesizat Curtea de Conturi. Zilele următoare vom depune și o plângere penală pentru abuz în serviciu, constatând refuzul de a da explicații despre cheltuirea banilor publici.
Adrian Mihai a mai precizat că nu are încă nici răspunsurile referitoare la stațiile de 7.500 de euro bucata cumpărate de societate de la firma lui Ștefan Holicov și care nu pot fi găsite în oraș. Răspunsul a fost solicitat încă de la sfârșitul lunii octombrie, iar șoferii și vatmanii întrebați ne-au precizat că nu știu despre ce stații ar fi vorba, pentru că nu au văzut stații cu ecrane LED de informare nicăieri în oraș.

Stațiile din oraș au devenit proprietatea Wink pe câțiva lei. Unul dintre cele mai mari jafuri ale domeniului public din mandatul lui Chirica

Cinci ani fără licitații

La Iași au trecut 5 ani de când concesionarea stațiilor de autobuz/tramvai către firma Wink, a spațiilor de publicitate de pe tramvaie și din interiorul autobuzelor trebuia să fie făcută printr-o procedură de licitație transparentă. Firma controlată de Ștefan Holicov și Doru Chirica încasează 500.000 de euro pe an și plătește la CTP câteva mii de euro. Mihai Chirica și șefii SCTP refuză de trei luni să răspundă unor întrebări clare legate de aceste contract, dar după dezvăluirile REPORTER de IAȘI primarul a dat ordin să se organizeze licitații.
Wink a vândut SCTP și cinci module de stații la prețul exorbitant de 7.500 de euro/bucată. Stațiile urmau să fie prevăzute cu ecrane led, dar nu există în oraș, iar șefii Primăriei și ai SCTP refuză să explice unde sunt aceste stații.

Lista întrebărilor

REPORTER DE IAȘI reia lista întrebărilor la care nu au fost primite răspunsuri.

1) Cele 50 de stații au fost modificate respectând legislația în construcții?

2) Cum explicați că 1 mp de publicitate pe un stâlp costă 20 euro/lună, iar 20 mp de publicitate pe un modul întreg de stație costă tot 20 euro/lună?

3) De ce nu a fost organizată licitație pentru concesionarea spațiului de publicitate din cele peste 300 de stații pentru transport public din Iași? Câte stații exploatează Wink, fără licitație?

4) Cum poate un agent economic să amplaseze bunurile proprii pe terenul Primăriei fără să aibă autorizație și fără să aibă contract de închiriere cu Primăria?

5) Au autorizații de construire toate stațiile personalizate de către firma Wink în ultimii 5 ani? Ce sens mai au stațiile în care poți face un grătar, dar în care oamenii nu mai au loc să stea?

6) Care este valoarea taxelor de publicitate plătite anual de către firma Wink, având în vedere că regimul taxelor locale este informație cu caracter public?

7) Care este valoarea taxelor de publicitate plătite anual de către firma Wink, având în vedere că regimul taxelor locale este informație cu caracter public?

Article image
5 ani de hoție în concesionarea stațiilor de tramvai către firma Wink, a spațiilor de publicitate de pe tramvaie și din interiorul autobuzelor. Firma încasează 500.000 de euro pe an și plătește la CTP câteva mii de euro. Codul Administrativ și Legea Achizițiilor Publice scriu negru pe alb: concesiunea domeniului public se face prin licitație. Mihai Chirica refuză de trei luni să răspundă unor întrebări clare ale presei. În ...
Autor cristi tanasa Anchete 10 Februarie 2020


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Articole similare