fbpx
Portokal
Captură-record de droguri, în Belgia: 11,5 tone de cocaină, într-un cotainer din Guyana

Captură-record de droguri, în Belgia: 11,5 tone de cocaină, într-un cotainer din Guyana


Procurorul federal belgian a anunțat joi ocaptură-„record” de 11,5 tone de cocaină pură la bordul unui container din Guyana, în urma unei acțiuni mai ample a poliției ca parte a dezmembrării unei organizații criminale, potrivit AFP.

Mărfurile, confiscate în portul Anvers și care erau îndreptate spre Olanda, au fost distruse. Valoarea sa de piață a fost estimată la aproximativ 450 de milioane de euro, a declarat procuratura într-un comunicat.

Descoperirea a avut loc în cadrul unei anchete a justiției belgiene deschisă la sfârșitul anului 2019 după confiscarea a 2,8 tone de cocaină. A permis dezmembrarea unei organizații criminale internaționale „bine structurată, suspectată că trimitea în mod regulat cantități mari de cocaină din America de Sud în Belgia”.

Procuratura a anunțat la 1 octombrie arestarea a aproximativ treizeci de persoane în Belgia, Olanda și Spania, în urma a 70 de percheziții. Dintre aceștia, 22 sunt încă în detenție preventivă și aproape 3 milioane de euro au fost confiscate.

Această investigație a dezvăluit că un alt lot de cocaină se afla în drum din America de Sud. Containerele suspectate au fost transportate cu barca la portul belgian Zeebrugges, apoi au fost transportate pe o barjă la portul Anvers.

Pe 27 octombrie, anchetatorii au inspectat cinci containere de fier vechi. În interiorul unuia dintre ele fusese plasat un alt container de oțel, în care a fost găsită încărcătura a 11,5 tone de cocaină.

Această sechestru a dus la cinci noi percheziții care au dus la două arestări în Belgia și una în Olanda.

Este una dintre cele mai mari confiscări făcute vreodată în Europa.

Este, de asemenea, un „record mondial pentru confiscarea cocainei într-un singur container”, a declarat pentru AFP Kristian Vanderwaeren, administrator general al vamelor belgiene.

Potrivit acestuia, dispozitivul traficanților era inteligent. „Au lucrat bine”, a explicat el. Deoarece drogurile din interiorul celui de-al doilea container de oțel „sunt foarte greu de detectat”. Nedetectabil cu tehnici de adulmecare, potrivit lui, necesită utilizarea unui "scaner special de înaltă calitate".

Al doilea cel mai mare port de marfă din Europa după Rotterdam, Anvers este principala poartă a cocainei către continent, datorită legăturii sale comerciale mai puternice cu America de Sud.

Acest drog ajunge adesea acolo ascuns în transporturile de fructe sau în pereții containerelor, în special din Brazilia, Ecuador și Columbia.

 

Sursa: HotNews


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top