fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

S-a furat la greu: încasările din parcări s-au dublat

S-a furat la greu: încasările din parcări s-au dublat


De la 1.800 de lei pe zi, acum în parcări se încasează peste 3.000 de lei. După campania REPORTER DE IAȘI. Viceprimarul Radu Botez: „Probabil a avut un rol articolul”, spune edilul cu referite la o serie de materiale REPORTER DE IAŞI. La începutul lunii septembrie: medie de 1.680 de lei pe zi, la începutul lunii octombrie: 3.010 lei pe zi. În ritmul acesta se poate ajunge la încasări de 760.000 de lei pe an, faţă de 450.000 de lei în trecut. Așa putem realiza jaful.

 

S-a întâmplat ceva la parcări. Tot oraşul vuieşte. S-a zvonit că taxatorii „nu mai dau la pace”. Cer banii pentru fiecare oră în parte, aruncă bonul spre şofer de parcă frige la degete. Lucrul acesta se cunoaşte deja în încasări. Acestea au explodat de la publicarea primelor materiale REPORTER DE IAŞI despre acest sistem gestionat defectuos de Primărie. S-a ajuns acum la o medie care părea imposibilă în trecut. Iar trendul este ascendent.

Medie uriaşă: 3.010 lei pe zi

De la începutul acestui an, cifra nu a fost atinsă niciodată, în nici o zi. Şi acum reprezintă media. Sumele din zilele de 5, 6, 9, 10, 11 şi 12 octombrie au fost cuprinse între 2.246 de lei pe zi (5 octombrie) şi 3.679 de lei (10 octombrie).

Scuza că erau Sărbătorile oraşului nu ţine. Parcările sunt supraaglomerate oricând. Chiar şi vara, în perioada concediilor. Singura diferenţă este că la parcări au apărut alţi angajaţi. Nu mai sunt cei vechi. Şi acum toţi şoferii au cam învăţat regula. Nu se mai negociază, nu se mai plăteşte oficial o oră, restul fiind „pe înţelegere”. Ca o comparaţie, la începutul lunii septembrie sau în perioada anterioară, încasările erau de 1.300 – 1.700 de lei/zi. Acum, la începutul lunii octombrie, încasările nu au coborât niciodată sub 2.200 de lei. Ba chiar au ajuns să treacă frecvent de 3.000 de lei.

 

Şi parcarea de la Hala Centrală era un loc de evaziune din fondurile Primăriei

 

Botez: „S-au făcut schimbări acolo”

Viceprimarul Radu Botez, responsabil din partea municipalităţii pe acest sector, este sincer când răspunde la întrebarea „Ce s-a întâmplat de au crescut încasările?”. „Nu ştiu ce s-a întâmplat. Probabil că a contat articolul despre parcări, altă explicaţie nu am. S-au făcut schimbări acolo, la biroul care se ocupă de acest serviciu, urmează şi altele”, explică Radu Botez.

Cea mai importantă modificare este că, în perioada următoare, vor exista parcometre. După ani de amânări. „Suntem pe ultima etapă a achiziţionării aparatelor, vor fi montate inclusiv pe Canta, în Păcurari. În acest fel, oamenii se vor obişnui să plătească pentru parcare, va intra în obişnuinţă. Şi, în acest fel, vor fi făcute altele”, mai spune Botez.

Tot din acelaşi proiect al organizării parcărilor necesare eliberării traficului auto din Iaşi va face parte şi realizarea unor parcări la intrările în oraş. „Este un proiect la care lucrăm, am găsit deja câteva terenuri unde le putem face. Şi oamenii vor fi convinşi să meargă de acolo cu tramvaiul sau autobuzul, pentru că vor vedea că fac 10 minute din capăt CUG în Podu Roş, faţă de o oră cu maşina”, a mai spus Radu Botez.

 

I-am urmărit: se fura

În ediţiile din 13 şi 20 septembrie, REPORTER DE IAŞI a demonstrat că doar unul din patru şoferi care îşi lasă maşinile în parcările gestionate de Primăria Iaşi plăteşte. Paguba adusă bugetului local, estimată în articole, este de cel puţin 100.000 de euro pe an. Am ajuns la această cifră după ce am numărat, mai multe ore, maşinile ce intrau în parcările Primăriei. Apoi, au fost comparate cifrele cu încasările oficiale. Nu corespundeau. În urma materialelor, într-o primă fază, încasările au crescut cu 30%, iar apoi tendinţa s-a menţinut.

 

„Suntem pe ultima etapă a achiziţionării aparatelor, vor fi montate inclusiv pe Canta, în Păcurari. În acest fel, oamenii se vor obişnui să plătească pentru parcare, va intra în obişnuinţă”, viceprimar Radu Botez, despre achiziţia de parcometre

 

Cele cu bariere, pe altă data

Primăria nu va achiziţiona,în următoarea perioadă, bariere şi sisteme automate de plată pentru parcările amenajate pe care le deţine. Asta deşi costul echipamentelor s-ar amortiza în mai puţin de un an, după care ar produce sume uriaşe. Conform calculelor, cu tot cu sistem de monitorizare, automatizarea unei parcări nu trece de 165.000 de lei, cu TVA, iar încasările acestea se fac în câteva luni, cu taxare 24 de ore. „La parcările amenajate pe care le avem, vor fi montate parcometre. În acest fel se va face taxarea. Proiectul parcărilor cu bariere va fi făcut în viitor, împreună cu alte parcări noi”, a explicat viceprimarul Radu Botez.

 

Citește și Marele jaf din parcările Primăriei: 100.000 de euro dispar în buzunare necunoscute

 

Creştere de 60%

Chiar cu cinci zile taxate pe săptămână, cu program de doar 8 ore pe zi, parcările produc bani serioşi în ultima vreme. La media de 3.010 pe zi calculată pentru octombrie, încasările anuale pot ajunge la peste 760.000 de lei (la 252-253 de zile lucrătoare). Comparaţi cu cei aproximativ 450.000 de lei cât se încasau până acum.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top