fbpx
Portokal
Fără mare valoare: marca „Politehnica Iași”, răscumpărată cu 2.500 de lei/lună

Fără mare valoare: marca „Politehnica Iași”, răscumpărată cu 2.500 de lei/lună


Chilipir pentru băimăreanul care s-a angajat pe un salariu de 3.000 de euro la Iași, promițând marea cu sarea. REPORTER DE IAȘI a aflat condițiile în care actuala echipă de Liga I a închiriat marca tradițională a fotbalului ieșean. Contractul a fost încheiat cu aprobarea Direcției de Finanțe, este pe perioadă determinată și prevede mai multe clauze financiare. Asociația care administrează clubul trebuie să plătească două sume fixe și una care depinde de volumul vânzărilor de produse promoționale.

„Investitorul” de la Baia Mare a încercat să dea o lovitură de imagine când a anunțat, printr-un comunicat, că „ne-am recăpătat identitatea! Astăzi, 11 iulie 2018, CSM Politehnica Iași a primit dreptul de utilizare a siglei și a mărcii verbale FC Politehnica Iași și, astfel, sezonul 2018-2019 va începe cu adevărata identitate a Politehnicii Iași!”.

Din document nu a lipsit mențiunea: „A fost un efort al întregii echipe, la inițiativa domnului Horia Sabo.” Nu s-a făcut însă nici o precizare referitoare la condițiile financiare ale preluării, prin închiriere, a celor două simboluri.

Datorii uriașe

Mărcile și sigla aparțin societății SC Fotbal Club Politehnica Iași SA, aflată în faliment de mai mulți ani, cu un cârd de creditori și aproape niciun bun disponibil pentru plata acestora. Prin intermediul acestei societăți, la care asociat majoritar era Consiliul Local, a funcționat echipa de fotbal de primă ligă a Iașului până la retrogradarea din sezonul 2009/2010.

Datoriile firmei falimentare se ridică la circa 15 milioane de lei, principalul păgubit fiind Direcția de Finanțe, cu aproape jumătate din sumă. De-a lungul timpului, lichidatorul a încercat să despăgubească creditorii, dar firma fusese devalizată de toate valorile, așa că, în 2016, și-a îndreptat atenția spre sigla și marca clubului care, culmea, nu erau înregistrate la Oficiul pentru Invenții și Mărci, lucru pe care l-a făcut. Ulterior, a organizat, fără succes, o licitație pentru evaluarea lor în vederea valorificării.   

Ionuț Bâlbă, pe piept cu sigla recuperată acum de Sabo. Fostul atacant de la Iași se află pe lista creditorilor Fotbal Club Politehnica 

 

Ofertă depusă la lichidator

Între timp, fotbalul din Iași a revenit în prima ligă cu siglă și mărci noi, înregistrate pe numele asociației prin care este administrată în acest moment echipa. Aceasta până în luna iulie, când la sediul lichidatorului, președintele Horia Sabo a depus o ofertă de închiriere a mărcii în următoarele condiții: plata a 500 de lei lunar – sumă fixă și 5% din vânzarea materialelor comerciale ale clubului (eșarfe, tricouri, hanorace, treninguri, căni, pahare, brelocuri) „pentru un forecast (estimare n.r.) de vânzări per sezon echivalent a 200.000 de lei”, adică 10.000 de lei pe sezonul care durează circa 10 luni.

Lichidatorul Eduard Pascal, al cărui scop este să scoată ce se mai poate scoate profitabil din defuncta societate, a venit cu o contraofertă prin care a ridicat suma fixă la minimum 1.000 de lei pe lună și a nuanțat situația în privința materialelor comerciale: sumă mimim garantată de 1.500 de lei trimestrial, plus 5% dacă se vând produse promoționale sub 200.000 de lei și 10% dacă se depășește această sumă. Asociația trebuie să transmită lichidatorului veniturile realizate din folosința mărcii, durata contractului fiind până la vânzarea acesteia.

După câteva zile, la Adunarea Creditorilor de la Fotbal Club Politehnica Iași afacerea a fost bătută în cuie cu votul Finanțelor, care dețin 43,19% din totalul creanțelor. Termenii înțelegerii au fost cei propuși de lichidator.

A rămas neclarificată problema palmaresului, asociația anunțând intenția de a-l cumpăra și pe acesta.

Suma totală, din trei părți

REPORTER DE IAȘI a calculat că, lunar, Asociația urmează să achite, cel mai probabil, circa 2.500 de lei: 1.000 de lei suma fixă, 500 de lei din trimestrialii 1.500 de lei și alți 1.000 de lei din cei 10.000 de lei pe sezon echivalenți din cei 5% obținuți la vânzarea produselor promoționale. Dacă s-ar vinde de 300.000 de lei, chiria lunară totală achitată lichidatorului ar crește la 3.000 de lei.

De precizat faptul că magazinul online al clubului este „mort” în acest moment la capitolul de astfel de vânzări, aici fiind accesibile doar achiziția de abonamente. Cealaltă posibilitate de a cumpăra materialele comerciale enumerate mai sus este un stand amenajat la Iulius Mall.     

 

Fostul ieșean Pancu este printre cei care s-au bătut pentru renașterea vechiului Rapid

 

Precedentul Rapid

Închirierea mărcii nu este deloc cea mai uzitată metodă de preluare de la echipa veche, aflată în faliment. Doar Academia Rapid, din liga a IV-a, a recurs la această metodă, plătind anul trecut 5.000 de euro pe lună lichidatorului FC Rapid SA, sumă redusă la 2.000 de euro în lunile din afara sezonului competițional. Recent, Academia a cumpărat culorile, marca și sigla cu 406.800 euro, fără TVA.

În rest, au avut loc cumpărări definitive: sigla și palmaresul Farul - 41.300 euro plătiți de fostul internațional Ciprian Marica, marca și trofeele Oțelul Galați -  10.000 de euro, marca Petrolul - 84.000 de lei și 2% din totalul veniturilor din exploatarea acestora.

Emblema, palmaresul, trofeele și o colecție de fotografii a Gloriei Buzău au fost evaluate la 4.000 de euro, dar nu și-au găsit cumpărător.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top