fbpx
Revelionul ținut în februarie s-a desfășurat la restaurantul „La Castel” Revelionul ținut în februarie s-a desfășurat la restaurantul „La Castel”

Partidul lui Chirica a făcut chermeză cu 400 de pensionari, după model PSD. Oficial, Pro Iași e finanțat de niște angajați din Primărie


Al nu știm câtelea Revelion al Pensionarilor a fost organizat la Restaurantul „La Castel”. 10.000 de euro costurile minime de organizare. Pro Iași n-a făcut niciun gest să justifice suma. Fondatoarea Oana Macovei, fiica directorului Tiron din Primărie, a închis telefonul când a auzit întrebarea. Pro Iașul lui Chirica a cheltuit sume mari pe Facebook și cu alte acțiuni organizatorice fără ca nimeni să se simtă dator să facă public un raport financiar.

Partidul de buzunar al primarului Mihai Chirica a făcut primul eveniment cu sute de oameni. Pe 24 ianuarie, restaurantul La Castel din Agronomie a fost gazda Revelionului pensionarilor. Aproximativ 400 de vârstnici au mâncat și au băut, omeniți de Chirica și aghiotanții săi din Palatul Roznovanu.

Maestru de ceremonii a fost Vasile Tiron, director executiv în Primărie, tatăl Oanei Macovei, angajată a Salubris, și, totodată, fondatoare a partidului Pro Iași. Un fel de „Astă seară dansăm în familie”.

La petrecere a participat și-un alt maestru, cântărețul de muzică populară Ștefan Pintilii. De fapt, dimineață, Pintilii a cântat Hora Unirii în piața centrală, iar seara a avut un recital de 40 de minute la Revelion. A fost plătit doar pentru reprezentația din Piața Unirii, la chermeză zice că a venit gratis. Ca un bonus.

Partidul a debutat cu o petrecere

Evenimentul din seara de 24 ianuarie 2020 a fost ilustrat pe pagina de Facebook a Pro Iași cu un grupaj foto compus din 7 imagini. Una cu cântărețul Ștefan Pintilii și celelalte cu imagini din sala de bal. Sute de oameni au mâncat, au băut și au dansat la Revelionul pensionarilor.

„Pe 24 Ianuarie 2020, de ziua Unirii Principatelor Române, Partidul PRO Iași și-a făcut debutul pe scena politică și a organizat un prim eveniment, dedicat vârstnicilor, intitulat Revelionul Pensionarilor”, a fost, astfel, descrisă petrecerea.

În imagini nu apare niciun șef din Palatul Roznovanu. Contactat de REPORTER DE IAȘI, cântărețul Ștefan Pintilii a confirmat prezența primarului Mihai Chirica la chef. „Eu am avut un program artistic de 40 de minute. Primarul a venit în timp ce cântam. Nu a stat foarte mult”, a spus Pintilii.

Unde sunt vremurile cu Iacoban și Ostaficiuc la chefuri? Mihai Chirica a fost la „Revelionul Pro Iași” dar nu apare în pozele date publicității. Încă negociază cu PNL și PSD

Vasile Tiron, „meseriaș în sindrofii”

Surse din Primărie au explicat pentru REPORTER DE IAȘI cum a decurs organizarea. „De toate aspectele organizatorice s-a ocupat Vasile Tiron. E meseriaș la sindrofii din astea”, a explicat sursa.

Pentru că un astfel de eveniment nu putea fi organizat de Primărie, a fost făcut sub cupola Pro Iași. Partidul, înființat anul trecut, îi are printre cei trei membri fondatori pe Oana Ancuța Macovei, fiica directorului Tiron. La rândul său, Macovei lucrează în administrația locală, fiind șef birou la Salubris, societate a Primăriei.

Estimările vorbesc despre o prezență de aproximativ 400 de pensionari.

Anunțul pe Facebook privind „debutul pe scena politică” a Pro Iași cu o petrecere. Cântărețul Ștefan Pintilie a venit gratis, cântase dimineață de Ziua Unirii, plătit din bani publici

100 de lei mâncarea și băutura

La un preț modic de 100 de lei meniul (mâncare, băutură) ar reieși un cost de nici 10.000 de euro, dar aici mai trebuie adăugat transportul pensionarilor și amenajarea sălii.

„E rețeta patentată de fostul primar Nichita și PSD. Pensionarii aceștia sunt foarte importanți în economia alegerilor locale. Nu înseamnă doar 400 de oameni = 400 de voturi pentru că ei acționează ca multiplicatori ai mesajelor lui Chirica, ca formatori de opinie în rândul celor de vârsta a treia. Pe vremea lui Nichita era bătaie mare pe invitațiile la Revelionul pensionarilor. Bănuiesc că și acum a fost la fel”, a afirmat sursa din Primărie.

Pe timpul fostului primar era și un preț modic al biletelor, 10-20 de lei, pe de o parte pentru a-i tria pe doritori, pe de altă parte pentru a nu se interpreta ca favor electoral. Nu sunt informații dacă pensionarii au plătit ceva la Revelionul organizat de Pro Iași.

Plin cortul cu pensionari. Chirica joacă în teritoriul PSD, dar visează la PNL

Muzică plătită, indirect, din bani publici
Pe 24 ianuarie, Ștefan Pintilii a cântat Hora Unirii de două ori: o dată în Piața Unirii și a doua oară la Revelionul pensionarilor. „Încă n-am luat banii, acum facem hârtiile. O să fie undeva la 1.000 de lei. Dar doar pentru dimineață. Seara am cântat gratis. A fost un eveniment de mare ținută, organizat foarte bine”, a spus acesta.
În fapt, sursa din Primărie susține că banii achitați de Primărie pentru cântările din piață recompensează și efortul de cu seară: „E o cutumă, artistul care a evoluat dimineață înțelege că trebuie să vină și la petrecere”.

Fondatoarea Pro Iași Oana Macovei este fiica lui Vasile Tiron, omul de bază al lui Chirica în Primărie. Nu are niciun rol în partid

Partidul Primăria Iași

Partidul Pro Iași a fost înființat anul trecut de Oana Ancuța Macovei, Costică Adrian Mititelu și Marius Cardasi. De la începutul acestui an, are și o pagină de Facebook unde sunt promovate acțiuni ale Primăriei și ședințele în format video-audio ale Consiliului Local.

La postările de pe pagină au reacționat angajați ai Primăriei sau politicieni aflați în anturajul lui Chirica. Astfel, printre cei care au apăsat butonul „like” la postările făcute de oamenii partidului se numără:
- Aurelia Butnaru (secretară a viceprimarului Gabriel Harabagiu)
- Gabriel Teodorescu (director executiv la Direcția Evidența Patrimoniului în Primărie, membru PSD)
- Paula Vornicu (controlor financiar la Servicii Publice SA, în trecut la Citadin, în CA la EcoPiața și Salubris, toate acestea societăți ale Primăriei, membru PSD)
- Anda Iușcă (fosta iubită a lui Bogdan Crucianu, consilier local PSD, ea însăși membru PSD)

- Cristi Zlăvog (soția acestuia, Mihaela Luminița Zlăvog, a venit în Primărie prin detașare). Familiile Zlăvog și Harabagiu au fost împreună în Germania, la Bonn în 2018
- Marian Nistor (angajat în Primărie, șef la Parcări)
- Oana Macovei și Adrian Mititelu (fondatori ai partidului)
- Cătălin Drăgan (om de afaceri care a derulat contracte cu Primăria, prieten de-al primarului Mihai Chirica. Soția lui Drăgan lucrează și ea în Primărie)
- Paraschiva Pascariu (care pe propria pagină de Facebook a menționat că lucrează la Primărie)

Aurelia Butnaru, secretara viceprimarului Gabriel Harabagiu, printre numeroșii angajați din Primărie solidari cu Pro Iași

Cum face PSD Revelionul cu 10.000 de euro

Pe surse, oficiali ai PSD Iași au explicat că un eveniment cu 400-500 de pensionari costă în jur de 10.000-12.000 de euro. „Noi facem la Ciric. În Copou, la Castel, e mai scump”, spun sursele PSD.

La PSD e 80 de lei meniul, în care intră un antreu banal, acoperit și de aportul în natură al unor fermieri pesediști, un cârnat cu varză călită și o ceafă cu cartofi. „Vinul, țuica, le aducem noi, tot din donații de la membri”, mai explică membrii PSD Iași.

Banii de organizare vin în principal de la numeroșii parlamentari PSD, obligați să doneze câte 1.000-1.500 de euro, dar și de la simplii membri, trecuți cu o contribuție de 25 de lei ca să susțină cauza.

Transportul îl asigură tot PSD. „Stabilim locul de întâlnire în Tg. Cucu și de-acolo îi luăm pe rând cu câteva mașini personale care fac ture și cu un microbuz pus la dispoziție tot de un membru de partid”.

Pro Iași a însăilat o duzină de promisiuni electorale pe o așa-zisă platformă-program

Cosette Chichirău: „Tot o formă de pomană electorală. 10.000 de euro sunt foarte mulți bani”

Cosette Chichirău, președinta USR Iași, candidată la funcția de primar, a spus că 10.000 de euro înseamnă foarte mulți bani, pe care nu i-ar da pentru o petrecere de-o seară. „Avem acești bani, avem subvenție repartizată de la București, dar reprezintă bugetul nostru pentru 2-3 luni de activități la nivelul întregii filiale. Nu i-am putea da pentru un singur eveniment”.

Cosette Chichirău a spus că asemenea chermeze sunt similare pomenilor în ulei, zahăr, orez, date la țară pentru voturi și care au devenit interzise. „Prefer să adunăm voturi cu opiniile și ideile noastre, nu cu daruri”, a mai spus șefa USR Iași.

Ca să contrabalanseze acțiunea electorală a lui Mihai Chirica, USR Iași ar trebui să dea câte 5 beri gratis la 1.880 de susținători sub 30 de ani. Ar costa tot 10.000 de euro. „Nu vom face niciodată asta”, a spus Cosette Chichirău.

Fondatoarea Pro Iași ascultă întrebarea și închide telefonul

Oana Macovei, fiica directorului din Primărie Vasile Tiron, este unul dintre cei trei fondatori ai Partidului Pro Iași. REPORTER a sunat-o la ora 20.00, a răspuns tonică, a auzit întrebarea – „Care este sursa banilor din care a fost plătit Revelionul Pensionarilor?” -, după care a spus: „Îmi pare rău, e prea târziu ca să răspund” și a închis.

Ceilalți interlocutori, de la PSD și USR, ne-au răspuns, fără probleme, la întrebări.

Article image
Planul secret al primarului Mihai Chirica pentru alegerile locale din 2020: un partid propriu. Pe 10 iunie, la Tribunalul București, interpuși ai lui Chirica au depus cerere de înregistrare a acestei formațiuni. Printre cei trei fondatori se află fiica unui om de încredere din Primărie, angajată la Salubris.
Autor Cezar Moraru Anchete 19 Iulie 2019


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top