fbpx
Print this page
Secretara viceprimarului Harabagiu: tun imobiliar dintr-o afacere cu bani pe care nu-i poate justifica

Secretara viceprimarului Harabagiu: tun imobiliar dintr-o afacere cu bani pe care nu-i poate justifica


Secretara viceprimarului Gabriel Harabagiu a luat în 2018 un teren în Moara de Vânt, în coasta proiectului Spitalului Regional de Urgențe. La nici doi ani, îl scoate la vânzare și speră să obțină 75.000 de euro. Este cu 45.000 de euro mai mult decât a investit. Problema majoră este că suma pentru achiziționarea terenului nu iese la socoteală dacă se calculează veniturile familiei sale din declarațiile de avere.

Afacere din 2018

Aurelia Butnariu și soțul ei, Ovidiu Dumitru, au cumpărat în 2018 un teren de 650 mp, cu cotă indiviză de 70 mp. Femeia era secretara viceprimarului Gabriel Harabagiu, care deține și el un teren în apropiere, prin intermediul soacrei.

Prețul plătit la achiziție a fost de 30.000 de euro.

Cu un salariu declarat de 3.500 de lei lunar, cu un credit în derulare, din 2008, de 57.000 de euro la BCR, Aurelia Butnaru a recurs la un al doilea credit pentru a cumpăra terenul. Luat de la Unicredit Bank, a fost contractat în 2017, cu câteva luni înainte de tranzacție. Este pe 5 ani. Valoarea, însă, este la puțin peste jumătate din suma necesară de 30.000 de euro. Au împrumutat 76.731 de lei, echivalentul a aproximativ 17.000 de euro la rata de la acea dată.

Nu ies banii

Conform mențiunilor Aureliei Butnaru, soțul ar fi avut, tot în 2017, dividende de 24.500 de lei de la firma Invest Computers, unde lucrează și acum, dar nici așa nu iese suma. Sunt echivalentul a 5.000 de euro, deci suma potențială, strânsă de soți pentru teren, ajunge la 22.000 de euro. În rest, figurează veniturile celor doi (circa 4.000 de lei lunar) din care aveau de plătit rata de cel puțin 2.000 de lei pe lună la creditul din 2008, plus cheltuielile uzuale, inclusiv pentru creșterea copilului. 

Surse apropiate familiei susțin că diferența de bani a venit din altă parte: “Părinții lui și ai doamnei au pus la dispoziție, sub formă de cadou, nu de împrumut, diferența de bani.”

Cu toate acestea, cadoul nu apare în declarația de avere a Aureliei Butnaru, așa cum prevede legea. Era o obligație, dar secretara viceprimarului a ignorat-o. Există zeci de cazuri în care personae aflate în situația lui Butnaru au scris ”dar manual”, „donație” sau ”cadou” în cazul unor sume primate de la rude. Un exemplu este Bogdan Crucianu, consilier local PSD, când a candidat pentru Camera Deputaților, în 2016. Acesta a notat suma de 16.150 de euro “Sandu Neculai, sat Cogeasca, cadou”. Neculai Sandu din Cogeasca este bunicul consilierului PSD.

Vrea profit imens

Jucând rolul unui potențial cumpărător, jurnalistul REPORTER DE IAȘI a discutat ieri cu o persoană care se ocupă de vânzarea terenului. La telefon, vânzătorul a confirmat că se vinde suprafața din Moara de Vânt, avansând și prețul: 75.000 de euro. Au fost oferite și detalii referitoare la suprafața exactă, distanța până la rețelele de utilități, la cota indiviză.

Terenul nu este listat de nicio agenție imobiliară, ci se vinde prin intermediul apropiaților celor doi soți Butnaru.

Potențialul profit, dacă reușesc să vândă lotul, este de 45.000 de euro – diferența de la 30.000 de euro la achiziționare, în 2018, la 75.000 de euro cât cer astăzi.

De la Registratură la VIP

Cea mai recentă declarație de avere completată de Aurelia Butnaru este din mai 2019. A notat apartamentul luat în rate, de 63 mp, terenul de 650 mp de la Moara de Vânt, un autoturism Volkswagen Passat din 2008, creditele de 57.000 de euro, respectiv 76.731 lei, dar și veniturile salariale: 60.511 lei de la Primărie, la care se adaugă veniturile anuale ale soțului: 4.771 de lei de la Invest Computers SRL, 5.810 lei de la Redirecționare și Logistică SRL, dar și alocația copilului: 1.008 lei.

REPORTER DE IAȘI a căutat-o la telefon pe Aurelia Butnaru, dar aceasta nu a răspuns.

În prezent, ea este secretara viceprimarului PSD Gabriel Harabagiu, post în care a ajuns prin transfer de la Compartimentul Registratură.

Article image
Al nu știm câtelea Revelion al Pensionarilor a fost organizat la Restaurantul „La Castel”. 10.000 de euro costurile minime de organizare. Pro Iași n-a făcut niciun gest să justifice suma. Fondatoarea Oana Macovei, fiica directorului Tiron din Primărie, a închis telefonul când a auzit întrebarea. Pro Iașul lui Chirica a cheltuit sume mari pe Facebook și cu alte acțiuni organizatorice fără ca nimeni să se simtă dator să facă ...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Februarie 2020


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Articole similare