fbpx
Portokal
„Adios!” Un ziar din Mexic se închide, după ce o jurnalistă a fost asasinată

„Adios!” Un ziar din Mexic se închide, după ce o jurnalistă a fost asasinată


El Norte, un ziar popular din Mexic, şi-a luat la revedere de la cititori printr-o scrisoare publicată în ultimul număr, după ce atacurile asupra jurnaliştilor au început să se înmulţească.

 

El Norte era printre cele cinci ziare locale ale unui oraş de frontieră din Mexic. Alături de El Diario, El Mexicano, El PM şi Hoy, El Norte avea un tiraj de 30.000 de exemplare de luni până joi şi de 35.000 de exemplare de vineri până duminică. Editorul ziarului, Oscar Cantu Murguia, a informat cititorii asupra deciziei printr-o scrisoare intitulată ,,Adios!’’ publicată pe prima pagină a ziarului.

 

În scrisoare, editorul vorbeşte despre cum jurnalismul critic nu mai este un gen sigur şi despre cum ziarul nu doreşte să pună în pericol vieţile angajaţilor. Pentru a întări această afirmaţie, în text apare numele lui Miroslava Breach, o jurnalistă care a fost împuşcată mortal pe 23 martie, când ieşea din casă. La locul faptei, anchetatorii au găsit un bilet, în care asasinul a lăsat scris: ,,Pentru că ai fost gură spartă.’’

 

Reporteriţa la un ziar naţional intitulat La Jornada, Breach era şi corespondenţa pentru El Norte, iar pentru editorul Murguia, un astfel de eveniment nu trebuie să se mai repete vreodată.

 

În ciuda faptului că El Norte se va închide, editorul jură că va lupta împotriva nedreptăţilor şi din alte locuri şi că va rămâne loial idealurilor promovate de-a lungul celor 27 de ani în care ziarul şi-a desfăşurat activitatea. Un purtător de cuvânt al ziarului a declarat că site-ul organizaţiei va continua să opereze, relatează The Guardian.

 

Cel puţin 38 de jurnalişti au fost ucişi în Mexic începând cu anii 1992, afirmă Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor. Pe lângă Breach, încă doi jurnalişti au fost asasinaţi în Guerrero şi Veracrus anul acesta, ambele locuri fiind cunoscute ca adevărate focare de violenţă şi trafic de droguri. Un alt jurnalist a fost împuşcat pe 29 martie în Poza Rica şi se află în prezent într-o stare critică, iar un atac armat asupra unui jurnalist în San Jose del Cabo l-a ucis pe bodyguard-ul acestuia.

 

(Sursa: Știrile Pro TV)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top