Novacul afumat din Ţara Bârsei - al patrulea produs românesc cu indicaţie geografică protejată

Novacul afumat din Ţara Bârsei - al patrulea produs românesc cu indicaţie geografică protejată


„Novacul afumat din Ţara Bârsei" va fi adăugat în lista celor 1.390 de produse europene deja protejate.

 

Comisia Europeană a aprobat joi, 6 aprilie, adăugarea „Novacului afumat din Ţara Bârsei“ în registrul produselor alimentare de calitate certificate ca indicaţie geografică protejată (IGP).

 

Novacul afumat din Ţara Bârsei este un file de peşte afumat la cald, obţinut din specia crap novac, care este crescut timp de trei ani în ferme piscicole situate în comunele din zona de centru-vest a României: Dumbrăviţa, Feldioara, Hălchiu, Bod şi Harman.

 

În această regiune muntoasă, apa curgătoare din râuri este clară şi oferă un habitat optim pentru novac. Acesta este cel de-al patrulea produs alimentar românesc inclus pe lista produselor cu indicaţie geografică protejată după telemeaua de Ibănești, magiunul de Topoloveni şi salamul de Sibiu.

 

Pentru crearea produsului, este necesară aplicarea unei tehnici de sărare şi afumare la cald, specifică zonei, încă din cele mai vechi timpuri. Cea mai mare parte a etapelor de producţie sunt încă efectuate manual şi necesită un set de cunoştinţe şi îndemânare specifice localnicilor. Aceste tehnici conduc către un produs finit caracterizat printr-un conţinut scăzut de grăsimi şi o piele aurie.

 

(Sursa: Epoch Times România)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top