Judecătorii-zbiri n-au mamă, n-au tată: 5 condamnări la puşcărie cu executare pentru neplata pensiei alimentare

Judecătorii-zbiri n-au mamă, n-au tată: 5 condamnări la puşcărie cu executare pentru neplata pensiei alimentare


Paradoxuri de neînţeles. Justiţia poate fi cu adevărat oarbă: foarte dură în cazuri de mai mică importanţă şi plină de compasiune cu cei care îşi ucid semenii sau fură milioane. Despre magistraţii de la Judecătoria Hârlău se poate spune că sunt printre cei mai duri. În interval de zece luni, magistraţii de la această instanţă au condamnat cinci persoane, dintre care două femei, la închisoare cu executare pentru că nu şi-au plătit pensiile de întreţinere către copii. Într-unul dintre cazuri, în apel, judecătorii de la instanţa superioară au desfiinţat decizia şi au comutat-o în una cu amânarea executării pedepsei. Spre comparaţie, în cazuri similare sau chiar mai grave, la Judecătoria Iaşi se merge pe „suspendări”, în ultimii doi ani şi jumătate pentru „abandon de familie” fiind pronunţată o singură pedeapsă cu executare.

 

Şoc pentru Ana Maria Ciornilă, o femeie de 31 de ani din Belceşti, în prezent plecată la muncă în Spania. La începutul lunii iulie, magistratul Codrin Mirel Pristavu de la Judecătoria Hârlău a condamnat-o la 6 luni de închisoare, în regim de detenţie, pentru faptul că nu a plătit pensia de întreţinere pentru băiatul ei de 14 ani provenit dintr-o relaţie anterioară.

Voia şi daune morale

Situaţie mai rar întâlnită într-o sentinţă judecătorească, atitudinea magistratului Pristavu faţă de comportamentul femeii este foarte aspră. De exemplu, formula „rea credinţă”, cu adresă la Ciornilă, este utilizată de 14 ori în motivarea deciziei.

Femeia a avut o relaţie cu Ionel Nechita, din acest concubinaj născându-se, în 2004, Ionel Marian. Ulterior, părinţii copilului s-au despărţit, băiatul fiind crescut de tată. În 2010, acesta a cerut, într-un proces de la Judecătoria Hârlău, ca mama să achite pensie de întreţinere. Cum aceasta nu avea un serviciu stabil, a acceptat, „la mica înţelegere”, să plătească 150 de lei pe lună.

În 2015, plăţile au încetat. O astfel de restanţă timp de trei luni constituie infracţiune, iar Ionel Nechita, în numele minorului, n-a pregetat şi a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău, care i-a dat dreptate şi a trimis cazul, în septembrie 2017, în faţa judecătorului. În timpul procesului, pe lângă pensie, minorul a cerut daune morale de 4.030 de lei. Mama femeii, audiată la proces, a povestit că fiica sa munceşte în Spania şi că uneori a plătit pensia, alteori nu, ceea ce l-a făcut pe magistrat să tragă concluzia că „Reaua-credinţǎ a inculpatei rezultǎ din capacitatea sa de a munci, precum şi din împrejurarea cǎ aceasta, în aceastǎ perioadǎ de timp, a prestat activitǎţi de lucru în ţarǎ şi strǎinǎtate, câştigând diverse sume de bani de pe urma acestora (...) a avut posibilitǎţi materiale reale de a achita sumele de bani cu titlu de pensie de întreţinere şi, cu toate acestea, cu rea-credinţǎ nu le-a achitat integral, refuzând să-şi execute obligaţiile băneşti (...)”.

 

Adriana Ilade a scăpat de puşcărie în ultima clipă, în apel

 

Judecătorul s-a contrazis

În mod surprinzător, deşi recunoaşte în sentinţă, la un moment dat, că „inculpata a achitat anumite sume de bani cu titlu de pensie de întreţinere, chiar şi în decursul prezentei proceduri judicare” şi că aceasta „a acţionat cu intenţie indirectă, în sensul că a prevăzut rezultatul faptei sale şi, deşi nu l-a urmărit în mod neapǎrat, a acceptat posibilitatea producerii acestuia”, având cazierul curat şi o atitudine „parţial sinceră” în faţa procurorului, judecătorul Pristavu a rămas inflexibil şi a decis: „pentru prevenirea sǎvârşirii de noi infracţiuni de cǎtre inculpatǎ şi formarea unei atitudini corecte a acesteia faţǎ de ordinea de drept şi regulile de convieţuire socialǎ, o pedeapsă de 6 luni închisoare aplicatǎ inculpatei pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie, faptă prevăzută de art. 378 alin. 1 lit. c C.pen., este aptă să răspundă scopului pedepsei penale. Instanţa stabileşte cǎ numai prin aplicarea acestei pedepse inculpatei, rolul coercitiv şi educativ al sancţiunii va fi atins pentru aceasta, pedeapsa aplicată având, în acelaşi timp, şi un puternic rol preventiv în privinţa acestui gen de fapte antisociale.”

Pe de altă parte, judecătorul a respins cererea de acordare de daune către băiat, deoarece „urmare a inacţiunii inculpatei şi a neplǎţii pensiei de întreţinere, partea civilǎ din prezenta speţǎ nu a suferit un prejudiciu moral cert”.

Ciornilă, a cărei pedeapsă poate fi transformată în una cu suspendare dacă va achita suma restantă înaintea unei decizii definitive, a depus apel, instanţa superioară stabilind ca prim termen al procesului data de 18 octombrie. Ea nu a putut fi contactată.

„Cât priveşte modalitatea de executare a pedepsei de 6 luni închisoare, stabilită prin prezenta sentinţă penalǎ, pentru prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni de către inculpatǎ, precum şi pentru realizarea funcţiilor pedepsei, de reeducare a condamnatului şi exemplaritate, instanţa urmează să dispună ca executarea pedepsei cu închisoarea aplicată prin prezenta sentinţă penală să se facă în regim de detenţie. (...) În plus, modalitatea de comitere a faptei, relevând lipsa oricărui reper moral al inculpatei, raportat la valorile sociale cu care acesta vine în conflict, evidenţiază, de asemenea, faptul că prin lăsarea acesteia în libertate se creează o stare de pericol, de insecuritate pentru buna desfăşurare a relaţiilor sociale ocrotite de legea penală.”
Fragment din sentinţa de condamnare a Anei Maria Ciornilă

Ilade a scăpat

Este cea de-a treia condamnare la închisoare în regim de detenţie dictată de Judecătoria Hârlău în acest an, a cincea în ultimele 10 luni şi a douăsprezecea în ultimii 10 ani.

În ianuarie, judecătorul Daniel Chiriac a decis ca Adriana Ilade să facă un an şi două luni de închisoare în regim de detenţie pentru că, timp de peste trei ani, nu a plătit niciun leu pensie alimentară copiilor ei. Cele două fete şi un băiat, rămaşi în grija tatălui în comuna Cotnari, trebuiau să primească lunar de la cea care le-a dat viaţă câte 136,50 de lei.

Femeia a depus apel şi, în iunie 2018, sentinţa i-a fost „îmblânzită”, magistraţii decizând amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de 2 ani, perioadă în care, dacă îşi va vedea de treabă, Ilade va scăpa definitiv de puşcărie.

 

Magistraţii de la Judecătoria Hârlău vor să dea un exemplu într-o manieră controversată

 

Alte pedepse cu închisoarea pentru abandon de familie la Hârlău

3 octombrie 2017: Elarian Cocîrţă (52 de ani), un an şi şase luni, pensii de 12.000 de lei neachitate;

24 octombrie 2017: Alexandru Cătălin Rotariu (35 de ani), tot un an şi şase luni, plecat în Italia de mai mulţi ani, pensia neplătită: 188 de lei lunar;

30 ianuarie 2018: Florin Chiriac (38 de ani), nouă luni, plecat mult timp în Serbia la muncă, nu a plătit pensia de 168 lei pe lună.

Toate sentinţele au devenit definitive după ce inculpaţii nu le-au mai contestat la instanţa superioară.

„Totul este strict procedural. Potrivit noului Cod Penal, renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea sau suspendarea sub supraveghere se pot da doar dacă există acordul expres de a presta o activitate neremunerată în folosul comunităţii. Fără acest acord, măsura de individualizare este pedeapsa închisorii cu executare. În aceste cazuri, inculpatul este plecat în străinătate, s-a judecat în lipsă şi nu există acest acord. Aceasta este practica la nivelul Curţii de Apel Iaşi, puteţi verifica şi la Judecătoria Paşcani şi Răducăneni. La Judecătoria Iaşi s-a dat doar una cu executare pentru că or fi, probabil, cazuti mai puţine“
Preşedintele Judecătoriei Hârlău, judecător Codrin Mirel Pristavu. REPORTER DE IAŞI a descoperit însă, pe baza stastisticilor, că, în ultimii trei ani, la Paşcani s-a dat o singură pedeapsă cu executare, la Răducăneni nici una, iar între Hârlău şi Iaşi nu este mare diferenţă la numărul de dosare de abandon de familie.  

O altă faţă a Justiţiei: Blândeţe în cazuri foarte grave

În noiembrie 2014, la Tomeşti, într-un accident de circulaţie, Constantin Crăciun a ucis un taximetrist şi a rănit mai multe persoane. Crăciun avea o alcoolemie de 1,45 la mie şi a fugit de la locul accidentului. A stat în arest aproape 3 luni. Prin sentinţă definitivă, a primit 2 ani şi 3 luni cu suspendare, instanţa socotind că persoana decedată a avut o culpă de 50% în producerea impactului;

14 iunie 2018: Nadia Stănescu, o femeie din Hârlău, a primit 3 ani şi 10 luni cu suspendare pentru o evaziune fiscală de 4,4 milioane lei. În 2012, primise 3 luni, tot cu suspendare, pentru că a refuzat nejustificat sǎ prezinte organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniul firmei la care era administrator;

Aprilie 2016: prin sentinţă definitivă a Curţii de Apel Braşov, poliţistul Liviu Andrei Iordache şi jandarmul Traian Octavian Dăsculţu au primit câte trei ani cu suspendare pentru că, în 2013, au bătut crunt un bărbat de 47 de ani, pe care apoi l-au abandonat în boscheţi, în frig. Victima, găsită după două zile, a murit la spital.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top