fbpx
Portokal
Ostaficiuc, apartament la preț redus de la Asimionesei. Cum a ajuns șeful PSD Iași omul de casă al unui mogul șantajist

Ostaficiuc, apartament la preț redus de la Asimionesei. Cum a ajuns șeful PSD Iași omul de casă al unui mogul șantajist


Președintele Organizației Municipale a PSD, Marius Ostaficiuc, are un hobby: cumpără apartamente, prin manevre oculte, de la dezvoltatori controversați. Unul dintre acești dezvoltatori este patronul Bună Ziua Iași, Ghiocel Asimionesei, care își folosește gazeta ca să tragă sfori în afaceri și politică. Ostaficiuc și Asimionesei își schimbă benevol rolurile, în funcție de nevoi: când unul este păpușarul, când celălalt este marioneta. În acest joc în care regulile obligatorii sunt traficul de influență, darea de mită, șantajul, intimidarea și presiunile în propriul interes al celor doi există și victime: ieșenii care cred în funcționarea corectă a instituțiilor statului.

Cum se explică prețul mic

În iulie 2019, soții Maria și Petru Ostaficiuc, părinții liderului Organizației Municipale a PSD Iași au cumpărat un apartament cu o cameră și suprafața utilă de 38 mp, în blocul ridicat pe strada Sărăriei de o firmă a patronului Bună Ziua Iași, Ghiocel Asimionesei. Preț: 33.000 de euro.

Familia Ostaficiuc l-a achitat integral încă din 2018. Ostaficiuc Junior spune că a ajuns la ideea de a le recomanda părinților să-și ia apartament în blocul lui Asimionesei pentru că îl cunoaște pe dezvoltator. „În plus, era un proiect la care nu mai putea nimeni să mă acuze că aș fi avut vreo funcție publică atunci când a fost făcut: asocierea este din 2005, când nu eram în Consiliul Local Iași, Planul Urbanistic Zonal este din 2016, când nu mai eram în Consiliul Local Iași sau în Comisia de Urbanism”, a precizat Ostaficiuc.

Șeful PSD Iași susține că le-ar fi spus părinților să nu cumpere de la alți dezvoltatori. Și le-a făcut și o surpriză: o reducere substanțială de preț pentru ceea ce a fost, în final, „un apartament la roșu”.

„Acesta este alt avantaj când cunoști dezvoltatorul. I-am spus dacă se poate să cumpere apartamentul la roșu, urmând ca tata, care se pricepe, să facă instalația electrică, tencuiala, instalațiile sanitare, gresia și faianța. Astfel au ajuns la acel preț de sub 1.000 de euro/mp”, explică Marius Ostaficiuc.

Mai precis, prețul obținut a fost de 868 euro/mp, într-un bloc în care alte apartamente s-au dat cu peste 1.900 de euro/mp. Este o reducere de peste 1.000 de euro/mp. Marius Ostaficiuc susține că reducerea ar fi fost mai mică de atât.

„Părinții mei nu au fost toată viața pensionari, mama are o firmă funcțională fără contracte cu statul de mult timp, normal că și-au permis să-și cumpere un apartament acolo și mă bucur că este unul bun”, a adăugat Ostaficiuc.

Conform informațiilor REPORTER DE IAȘI, seniorii locuiau într-un apartament din cartierul Alexandru cel Bun.

Ani de succese imobiliare

Pentru Marius Ostaficiuc, șeful Organizației Municipale a PSD Iași, anul aduce  proprietatea. Inițial, el a deținut doar un apartament pe strada Sfântul Lazăr, dar, între timp, s-a pricopsit. Odată cu cu avansarea în politică.

În anul 2014, a finalizat o vilă în zona Sărărie: 214 mp, pe un teren de 613 mp achiziționat în 2012. Cu câțiva ani înainte, în 2009, cumpărase și un hectar de teren în satul Neagra din Suceava.

În 2018, a cumpărat un alt apartament, în blocul construit de dezvoltatorul Radu Sacagiu în spatele noului Palat de Justiție: 51 mp, 59.000 de euro.

De data aceasta, Ostaficiuc a ajuns în posesie printr-o mișcare aparent lipsită de logică: conform 7iasi.ro, Sacagiu a donat imobilul socrilor, care, după o lună, l-au vândut politicianului. Este surprinzător, ca și în cazul apartamentul părinților săi din Sărărie, prețul obținut. Apartamente din același bloc făcut de Sacagiu se vindeau cu 2.000 de euro/mp, iar Ostaficiuc a obținut un preț de puțin peste 1.000 de euro/mp. ”Apartamentul din blocul de la Palatul de Justiție l-am cumpărat cu banii obținuți din vânzarea apartamentului de pe Sfântul Lazăr. Aceasta este sursa banilor folosiți în această tranzacție”, s-a rezumat să declare Ostaficiuc.

Sacagiu a fost implicat într-un controversat schimb de terenuri cu Primăria, schimb votat de colegii lui Ostaficiuc din PSD.

Marius Ostaficiuc (în dreapta) este suspectat că și-a folosit părinții (în centru) ca „săgeți” pentru achiziția apartamentului de la Asimionesei

Un milion de euro, profit la foc automat

În 2019 și 2020, Global Impex Distribution, firma lui Claudiu, fiul lui Ghiocel Asimionesei a vândut 13 apartamente din blocul edificat pe Sărărie nr. 202.

Potrivit documentelor, realizarea imobilului P+5 a costat puțin peste 1 milion de euro, bani acoperiți deja din vânzarea acestor imobile.

Suprafață utilă vândută însumează 567 mp, dar întreaga clădire are aproximativ 1.400 mp utili. Dacă va vinde întreaga suprafață rămasă cu prețul mediu de până acum (1.825 euro/mp), familia Asimionesei va înregistra un profit de 1,5 milioane de euro.

Blocul construit de Asimionesei se află pe un teren de 1.351 mp al Primăriei Iași, parcelă situată în Copou. Asimionesei a construit blocul în urma unui contract de asociere cu Consiliul Local din 2005. Destinația inițială a asocierii a fost schimbată: deși Asimionesei a primit acceptul să facă spații de cazare tip pensiune și sediu de birouri, a făcut apartamente și le-a și vândut.

Marius Ostaficiuc are o vilă pe Sărărie

O relație veche

Numele lui Ostaficiuc apare în interceptări ale DNA Iași care-l vizau pe Ghiocel Asimionesei (foto jos). În aceste înregistrări, liderul pesedist care s-a întâlnit cu Asimionesei în restaurantul „La plăcinte”, a vrut să afle de la acesta „resortul atacului mediatic derulat pe direcția sa, precum și a modalității/condițiilor de stopare”.

La discuție, Asimionesei i-a reproșat lui Ostaficiuc atitudinea pasivă „în direcția sprijinirii numitului Chirica Mihai, în detrimentul lui Bodea Marius (la acea vreme director al Aeroportului) la funcția de primar al Municipiului Iași”.

Asimionesei i-a cerut lui Ostaficiuc să fie agresiv cu Bodea și să-l susțină pe Chirica. „Asimionesei (...) i-a solicitat lui Ostaficiuc (...) să se implice activ în deteriorarea imaginii directorului Aeroportului (...). Asimionesei i-a cerut lui Ostaficiuc să redacteze și să depună la organele de urmărire penală o plângere împotriva lui Bodea Marius pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, în caz contrar președintele CATU (adică Ostaficiuc – n.r.) urmând să fie în continuare ținta materialelor media, în cadrul cărora se va insinua implicarea în activități ilegale”.

Pentru Asimionesei, astfel de presiuni nu sunt o noutate. El a fost condamnat definitiv, în 2013, pentru șantaj de presă, mai mulți oameni de afaceri și șefi de instituții publice depunând plângere pentru faptul că li s-au cerut contracte de publicitate, în caz contrar urmând a fi atacați în paginile gazetei acestuia.  

În aceeași discuție, Asimionesei i-a transmis lui Ostaficiuc cum că urmează o campanie dificilă. „(...) Iar Chirica Mihai trebuia sprijinit din toate părțile, Ostaficiuc Marius înțelegând că face aluzie la sprijinirea intereselor imobiliare ale diferiților oameni de afaceri, cunoscuți ca susținători ai actualului primar”, a adăugat procurorul.

„Precum știți, este un caz clasat cel despre care discutăm. Nu a fost decât o discuție, nimic altceva. Și nu este nicio legătură între cumpărarea apartamentului din Sărărie și această discuție, nu au fost presiuni”, a spus Marius Ostaficiuc pentru REPORTER DE IAȘI.

În perioada recentă, Ostaficiuc a devenit un răsfățat al Bună Ziua Iași, fiindu-i preluate, în scop de propagandă politică, toate comunicatele și postări de pe Facebook.

70.000 de euro de la botezul copilului!

În cea mai recentă declarație de avere, de anul trecut, pe lângă imobilele menționate mai sus ca aparținând familiei, Ostaficiuc a mai trecut un scuter Piaggio, din 2016, dar nicio mașină.

Soții Ostaficiuc au depozite bancare de 91.311 lei, 787 de euro și 4.988 dolari, credite de 37.088 euro și 253.000 de lei, iar în document mai figurează și un împrumut de 39.500 de lei acordat fostului senator Ionel Agrigoroaie.

Pe declarația depusă anul trecut figurează și banii primiți la botezul copilului: aproape 70.000 de euro.

Soții Ostaficiuc lucrează la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași: el a încasat 88.786 de lei anual, iar Ramona 4.726 de lei, fiind în concediu de creștere a copilului.

Article image
* Contractul de asociere dintre Consiliul Local și Clanul Asimionesei prevedea construirea unei pensiuni și a unui sediu de firmă. Asimionesei nu s-a putut abține, a făcut bloc de locuințe și a vândut 13 apartamente din 29. Deja este în profit. * Recepția blocului și intabularea menționează „pensiune”. Codul civil prevede modificarea obiectului asocierii în aceeași modalitate în care a fost stabilit inițial: adică prin vot ...
Autor cristi tanasa Anchete 25 Mai 2020


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top