fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Republica Moldova primește ajutoare în valoare de 695 de milioane de euro din partea unor donatori europeni și internaționali

Republica Moldova primește ajutoare în valoare de 695 de milioane de euro din partea unor donatori europeni și internaționali


Mai mulţi donatori europeni şi internaţionali au convenit marţi să ofere Republicii Moldova ajutoare în valoare de 695 de milioane de euro, transmite Reuters. Ţara este cea mai săracă din Europa şi a primit până acum peste 100.000 de refugiaţi ucraineni.

După conferinţa de la Berlin a donatorilor, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a declarat că ţara sa va ajuta Republica Moldova să scape de dependenţa de importurile din Rusia în domeniul energetic.

„Am convenit să sprijinim Moldova cu împrumuturi, sprijin pentru buget şi alte tipuri de asistenţă financiară", a spus ea la conferinţa de presă comună cu omologii săi din România şi Franţa.

Tot la evenimentul dedicat creării Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că guvernul României pregăteşte un pachet de asistenţă financiară nerambursabilă de 10 milioane de dolari.

La mai puţin de trei milioane de cetăţeni moldoveni, numărul de refugiaţi din Ucraina per capita este cel mai ridicat din Europa. La fel ca Ucraina, Republica Moldova este o fostă republică sovietică şi are o parte din teritoriu ocupată de separatişti susţinuţi de Rusia, amintește Agerpres.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, le-a cerut donatorilor sprijinul pentru diversificarea surselor de energie, ţara fiind în prezent dependentă de livrările de gaze naturale ale companiei ruse Gazprom. Pentru independenţa energetică, ar fi nevoie de interconectarea cu Uniunea Europeană, prin România.

Ea a arătat că de la începutul invaziei ruse în Ucraina în Republica Moldova au ajuns 400.000 de refugiaţi ucraineni, dintre care 100.000 nu au trecut mai departe. „Aproape jumătate din ei sunt copii, acestea sunt categorii de populaţie vulnerabile", a precizat ea.

Gavriliţa a mai cerut Uniunii Europene să elimine obstacolele din calea exporturilor alimentare moldoveneşti, observând că înainte de război Ucraina, Rusia şi Belarus aveau o pondere de 15% în comerţul exterior al Republicii Moldova.

„Moldova este cea mai vulnerabilă dintre vecinii Ucrainei. Astăzi, Moldova are nevoie de prieteni buni şi de parteneri de încredere", a conchis şefa guvernului de la Chişinău.

 

Sursa: Agerpres


ROGESI

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Cartierul Austriac