fbpx
 
Tot ce trebuie să știi despre Cupa Mondială din Qatar cu 4 luni rămase până la startul competiției

Tot ce trebuie să știi despre Cupa Mondială din Qatar cu 4 luni rămase până la startul competiției


Au mai rămas aproximativ patru luni până când în Qatar va începe cea mai importantă competiție fotbalistică a anului. Cupa Mondială se va disputa în premieră iarna, între 21 noiembrie și 18 decembrie.

32 de echipe vor lupta pentru supremație, iar în acest articol vei găsi un ghid cu informații utile înainte de startul Cupei Mondiale.

Componența grupelor este următoarea:

Grupa A: Qatar, Ecuador, Senegal, Olanda

Grupa B: Anglia, Iran, SUA, Țara Galilor

Grupa C: Argentina, Arabia Saudită, Mexic, Polonia

Grupa D: Franța, Danemarca, Tunisia, Australia

Grupa E: Spania, Germania, Japonia, Costa Rica

Grupa F: Belgia, Canada, Croația, Maroc

Grupa G: Brazilia, Serbia, Elveția, Camerun

Grupa H: Portugalia, Ghana, Uruguay, Coreea de Sud

Stadioanele de la Cupa Mondială 2022:

Meciurile se vor disputa pe 8 stadioane din cinci orașe. Lusail va găzdui meciuri pe o arenă de cinci stele cu o capacitatee de 80 de mii de spectatori, în timp ce pe Al Bayt Stadium din Al Khor vor putea intra până la 60 de mii de oameni. În Doha vor fi meciuri pe două arene: Stadium 974 (capacitate de 40 de mii de locuri) și Al Thumama (capacitate de 40 de mii de locuri). În Al Rayyan vor avea loc meciuri pe două stadioane: Khalifa International (capacitate de 45.416 de locuri) și Education City (capacitate de 45.350 de locuri). Ultimul oraș care va găzdui confruntări de la Cupa Mondială este Al Wakrah, pe Ahmad bin Ali (capacitate de 44.740 de locuri) și Al Janoub (capacitate de 40.000 de locuri).

Favoritele de la Cupa Mondială 2022:

Experții în pariuri cupa mondiala consideră că Brazilia este echipa ce pornește cu cele mai mari șanse să câștige trofeul. Astfel, Selecao are cota 6.00 și întrece echipe precum Franța (cota 7.50), Anglia (cota 8.00), Argentina (cota 9.00), Spania (cota 9.00) și Germania (cota 11.00). În ce privește lupta pentru titlul de golgheter, Harry Kane (Anglia) și Kylian Mbappe (Franța) sunt principalii favoriți, amândoi cu cota 9.00. Neymar (Brazilia) are cota 13.00, iar Karim Benzema are cota 15.00.

Alte detalii inedite:

Mascota oficială a turneului se numește La'eeb, în traducere liberă "jucător super talentat". Conform FIFA, această mascotă are un spirit tânăr și răspândește bucurie și încredere peste tot unde merge. În schimb, mingea se numește Al Rihla, în traducere "călătoria". A fost creată de Adidas și este inspirată din cultura și arhitectura Qatarului. Cei care au încercat-o până în acest moment spun că este foarte rapidă. Imnul oficial al turneului final este Hayya Hayya (mai buni împreună) și este interpretat de Trinidad Cardona, Davido și AISHA.

Avem arbitri români la Cupa Mondială din 2022

Chiar dacă România nu s-a calificat la turneul final, țara noastră va fi reprezentată în Qatar de o brigadă de arbitri. Aceasta îl va avea la centru pe Istvan Kovacs, care va fi ajutat de asistenții Ovidiu Artene și Vasile Marinescu.

Ultimul arbitru de centru din România care a prins meciuri de la Cupa Mondială a fost Ioan Igna, în urmă cu 36 de ani, la ediția organizată de Mexic în 1986. Arbitrul român cu cele mai multe prezențe la Cupa Mondială este Nicolae Rainea, care a prins meciuri de la edițiile organizate de RFG 1974, Argentina 1978 și Spania 1982.

În schimb, ultimul arbitru asistent din România care a mers la Cupa Mondială a fost Nicolae Grigorescu, la ediția din 1998, organizată în Franța.

Recorduri din istoria Cupei Mondiale

Brazilia este țara care a câștigat de cele mai multe ori Cupa Mondială la fotbal. A reușit acest lucru de cinci ori în istorie, la edițiile din 1958, 1962, 1970, 1994 și 2002. Brazilia este și singura țară care a fost prezentă la toate edițiile Cupei Mondiale.

În schimb, Germania are cele mai multe finale disputate, opt la număr, și cele mai multe clasări pe podium, 12 la număr.

Italia și Brazilia sunt singurele țări care au reușit să își apere trofeul. Italia a reușit acest lucru la ediția din 1938, iar Brazilia în 1962. Pe de altă parte, Italia este și țara care a avut de așteptat cel mai mult timp să câștige un nou trofeu. Mai exact, 44 de ani - între 1938 și 1982.

De șase ori în istorie țara gazdă a reușit să câștige trofeul: Uruguay în 1930, Italia în 1934, Anglia în 1966, Germania de Vest în 1974, Argentina în 1978 și Franța în 1998.

Pele este jucătorul din istorie cu cele mai multe titluri mondiale, la edițiile din 1958, 1962 și 1970.

Antonio Carbajal (Mexic), Lothar Matthaus (Germania) și Rafael Marquez (Mexic) sunt jucătorii care au participat la cele mai multe ediții ale Cupei Mondiale - cinci la număr. Dintre aceștia, Matthaus a disputat cele mai multe meciuri, 25 - între 1982 și 1998. Cele mai multe minute la Cupa Mondială le are italianul Paolo Maldini - 2.217 între 1990 și 2002.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: