fbpx
 
Chirica vede în 2022 nedreptatea pe care a comis-o timp de 6 ani: cere demolarea Wink de frica unui dosar penal

Chirica vede în 2022 nedreptatea pe care a comis-o timp de 6 ani: cere demolarea Wink de frica unui dosar penal


Josnic: 6 ani să ignori o sentință definitivă și să umilești niște oameni simpli, crezându-te deasupra legii și a Justiției, iar apoi să condamni tu însuți ilegalitatea, când ai văzut că riscul de a face pușcărie a devenit cât se poate de real

Acesta este Mihai Chirica: a refuzat să demoleze panoul publicitar de pe blocul 1001 Articole din Podu Roș, deși o sentință judecătorească îl obliga să o facă

Chirica a făcut 6 ani jocurile firmei Wink, la fel ca la CTP, mizele financiare fiind de sute de mii de euro anual

Primăria Iași a dat în judecată Wink Network SRL cerând demolarea panoului publicitar uriaș ridicat pe un bloc din Podul Roș. După ani de zile și zeci de sesizări de-ale locatarilor, instituția a văzut în sfârșit ceea ce știa toată lumea: panoul era cocoțat cu forța pe bloc, fără autorizație și fără acordul tuturor locatarilor. „În sfârșit face Primăria ce trebuia să facă de 6 ani”.

Mihai Chirica își acoperă toate dosarele rămase deschise în Primărie, sperând să aibă parte de clemență din partea sistemului judiciar

Autorizație anulată

În 2014, Primăria a emis autorizația de construire 170/25.02.2014, pentru CITV Digital Media (redenumită ulterior Wink Network SRL). Autorizația era pentru „amplasare firme luminoase – construcții cu caracter provizoriu (maxim 5 ani)”, valabilă la blocul F din b-dul Socola - cunoscut drept „1001 articole”.
Imediat după emiterea autorizației, două familii care s-au trezit cu panoul publicitar deasupra lor fără să știe nimic – Iftode și Bălănică – au cerut în instanță anularea autorizației. În octombrie 2016, magistrații Curții de Apel Iași le-au dat dreptate și au dispus, definitiv, anularea autorizației de construire. Motivul invocat: pentru autorizarea nu a fost obținut acordul proprietarilor direct afectați, adică exact familiile Bălănică și Iftodie.

6 ani cu ochii închiși

Pe 29 august 2022, panoul publicitar de pe blocul 1001 Articole nu a fost demolat. Abia la începutul lunii august, Primăria Municipiului Iași a dat semne că a observat o ilegalitate enormă.
Pe 1 august, Primăria, UAT Municipiul Iași prin Primar, Poliția Locală și Serviciul Control, Urbanism au chemat în judecată Wink Network SRL (administrator Doina Petronela Dracea Holicov) pentru autorizare desființare lucrări.
În cererea de chemare în judecată, instituțiile menționează că autorizația a fost anulată de sentința definitivă din 2016 și chiar spun că există plângeri de la locatari. Juriștii Primăriei cer instanței să impună aducerea imobilului la starea inițială și să stabilească un termen până la care să fie demolat panoul publicitar, urmând ca operațiunea să fie plătită de Wink Network.
O dovadă a felului în care funcționează Primăria și instituțiile subordonate ste faptul că, deși sentința definitivă a fost dată în 2016, abia în 2019 reprezentanții Control Urbanism au fost la panoul din Podul Roș.
Pentru lipsa autorizației de construire, firma a fost amendată cu 2.000 de lei și s-a impus intrarea în legalitate, care trebuia să aibă loc până în aprilie 2019. Wink Network a contestat amendat, dar cererea sa a fost respinsă definitiv în decembrie 2019. Din decembrie 2019 până în iulie 2022 nu mai este făcută nicio mențiune, reprezentanții Primăriei nu au mai verificat nimic, deși oamenii se plângeau.

Patronul Wink, Ștefan Holicov (în prim-plan) a supravegheat lucrările de pe blocul din Podu Roș, deși autorizația sa fusese obținută fără acordul proprietarilor peste care s-a ridicat construcția

Revelația: frica de pușcărie

După 6 ani de liniște, Control Urbanism din cadrul Poliției Locale a observat panoul ilegal din Podul Roș. A fost făcut un referat pe 6 iulie 2022, în urma unei plângeri a Emiliei Bălănică din mai 2022.
„Aceea a fost ultima plângere, dar nici nu mai știu câte am făcut. Firma Wink ne-a îngropat în procese, ne-a făcut plângeri, pentru că am refuzat să avem acel panou pe terasa blocului. Eu am făcut cererea acum două luni să-l dărâme, de această dată Poliția a zis că este ilegal”, ne-a spus Emilia Bălănică.
Celălalt vecin direct afectat și care nu și-a dat acorul, Vasile Iftode, spune că își pierduse speranța că se va atinge cineva de panoul Wink de pe 1001 Articole.
Ca detaliu, Wink Network SRL a dat-o în judecată pe Emilia Bălănică, cerând „acțiune în constatare hotărâre care să țină loc de acord”. Firma a acerut judecătorilor să emită o decizie prin care acordul proprietarei de apartament din bloc să fie substituit de decizia lor. Firma a avut câștig de cauză, procesul este acum la apel. „Cu acea decizie, ei îmi pot pune panoul publicitar și în sufragerie”, a spus Emilia Bălănică.

Panoul a fost ținut pe bloc de complicitatea Primăriei și a Poliției Locale

În cazul panoului Wink de pe 1001 Articole, există două procese care au indicat faptul că trebuie demolat. Pe 10 iulie 2019 judecătorii au respins cererea WinkNetwork SRL prin care firma încercase să obțină o hotărâre a instanței care să țină loc de acord al vecinului Vasile Iftode.
În acel proces, magistrații au fixat și un termen pentru demolarea panoului de pe bloc: 30 de zile de la rămânerea definitive a sentinței. Decizia a fost luată în primă instanță, apoi procesul a ajuns la apel în Tribunal, unde, în 2021, a fost suspendat până la soluționarea procesului dintre Wink Network și Emilia Bălănică (proces finalizat în mai, dar care va intra în apel).
În 2019, Poliția Locală, care a verificat și amendat Wink cu 2.000 de lei pentru că avea amplasat panoul publicitar fără autorizație de construire (anulată în 2016 de Curtea de Apel), a câștigat contestația depusă de firma lui Holicov în instanță. Judecătorii au confirmat, la rândul lor, sentința din 2016 care anula autorizația și au arătat că panoul este amplasat fără acest document.

Lucrările pe blocul 1001 Articole pentru afacerea lui Holicov, protejatul primarului

Disoluția autorității în fața unei grupului de interese

Cu două sentiințe care arătau că panoul este ilegal amplasat pe terasa blocului, instituțiile și-au pasat răspunderea dintr-o parte în alta. Între diferitele compartimente subordonate Primăriei a existat o corespiondență, dar nimeni nu și-a asumat demolarea și nu a executat această operațiune.
Serviciul Juridic și Instituția Arhitectului Șef din Primărie au comunicat oficial prin hârtii despre sentința din 2016 a Curții de Apel, apoi Instituția Arhitectului Șef s-a adresat și Poliției Locale: „Vă invităm să somați SC CITV Digital Media pentru demolarea panoului publicitar”.
Fără răspuns, nu s-a atins nimeni de Wink. Ulterior, Poliția Locală a favorizat iarăși firma, trimițând către cele două familii, Bălănică și Iftodie, o adresă prin care spune că nu poate face nimic, de fapt: „Vă facem cunoscut faptul că nu putem da curs solicitării întrucât Poliția Locală Iași nu este parte în dosar”.

Wink a făcut profit sute de mii de euro/an căpușând CTP, la ordinul lui Mihai Chirica
Wink Network SRL, firmă controlată de familia Holicov,  este abonată de ani de zile la contracte ale ale CTP Iași. Ca detaliu, peste jumătate din cifra de afaceri a firmei raportată la ANAF provine dintr-un singur contract cu CTP – 1,4 milioane de lei fără TVA, pentru montarea de panouri de afișaj în stații.

În 2019, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că firma avându-i atunci ca acționari pe Doru Chirica și Ștefan Holicov închiriase 80 de stații de călători cu 20 de euro bucata/lună și încasa, după transformarea lor în panouri de publicitate, sute de euro lunar.Afacerea se derula netulburată din 2015, iar Wink primise fără proceduri de atribuire, transformase și personalizase fără autorizație stațiile pentru fiecare client de publicitate în parte.

Așa s-a ajuns la Iași ca unele refugii să fie periculoase pentru călători, iar în altele aceștia nici să nu mai aibă loc: Wink montase biciclete ergonomice, grătare de picnic, șezlonguri, scaune de avion, mergând până la grotesc stații cu pat de spital sau cu RMN.

Article image
Două familii de la etajul 10 al blocului din Podu Roș s-au opus construirii panoului publicitar și au câștigat definitiv și irevocabil în instanță, în anul 2016. Suntem în 2019. Primarul refuză executarea sentinței, plimbându-i pe cei doi ieșeni de la Ana la Caiafa, cu un talent impecabil de-a masca reaua-voință. Cererea de demolare e trimisă de la viceprimarul Harabagiu la Serviciul Urbanism. Acesta trimite adresa la Poliț...
Autor Cezar Moraru Anchete 28 Februarie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: