fbpx
 
Firma-colector Bauer One, inventată de PNL pentru a culege milioane de lei din bani publici. Firele duc la familia subprefectei Gîrjan

Firma-colector Bauer One, inventată de PNL pentru a culege milioane de lei din bani publici. Firele duc la familia subprefectei Gîrjan


Până acum doi ani, patronul din acte, Gheorghe Iosifescu, era electrician la o firmă care monta centrale de apartament

Timp de un an a apărut ca director tehnic la Edil Industry, firma lui Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei numite de PNL

Gîrjan are contracte uriașe în județ atât în construcții de drumuri, cât și în colectarea de deșeuri

Iosifescu stă într-un apartament modest în zona Primăverii și nu vorbește cu presa

Neavând angajați, la licitații Bauer One vine cu specialiști tot de la Edil Industry

Câștigă de doi ani achiziții directe pe bandă rulantă la primării PNL din județ precum și la instituții conduse de liberali

Omerta în jurul Bauer One este totală, dar firma apare ca scoasă din pălărie exact la lucrările finanțate de reprezentanți PNL

Toate contractele unei firme cu sediul într-un apartament din zona Splai Bahlui sunt de la instituții publice și vin exclusiv pe filiera PNL. Bauer One SRL, înființată în 2019, are numeroase achiziții directe de la primării din județ, de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” și Spitalul „Sf. Spiridon”, dar și licitații adjudecate la Consiliul Județean și la Colegiul Mihai Eminescu, cu fonduri din bugetele locale.

Soții Gîrjan au atras mult atenția în ultimii ani prin dubla lor calitate: ea – subprefect, el învârtind pe bandă rulantă contractele publice din județ. A fost necesară o repliere

Conexiuni cu alte firme liberale
Administratorul firmei, Gheorghe Lucian Iosifescu, fost instalator de centrale la o societate din Iași, este un personaj misterios. Căutat la sediul social din Splai Bahlui, un apartament modest, a refuzat dialogul.
Inclusiv unul dintre primarii din județ, unde a avut contract, spune că după finalizarea lucrării nu mai dădea de acesta pentru recepționarea lucrării. Iosifescu apare conectat de unul din fondatorii Viarom, o societate de construcții care a derulat lucrări mari în Iași, având tot afinități PNL. După Viarom, Dan Boicu și Gheorghe Iosifescu au participat fără succes la câteva licitații din București.
Misteriosul instalator de centrale apare conectat însă și la Edil Industry, firma soțului subprefectei Adina Gîrjan, numită tot de PNL. Firma Bauer One a depus în ofertele de licitații acreditări aparținând unor specialiști de la Edil Industry.
În plus, Gheorghe Iosifescu apare la un moment dat, timp de un an, ca director tehnic la Edil Industry, firma lui Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei PNL. Mai mult, în procedurile de licitație la care a participat, Bauer One, firma aparținând în acte lui Gheorghe Iosifescu, a depus documente care îl leagă tot de Edil Industry: pentru a demonstra capacitatea tehnică din punct de vedere al persoanelor calificate să asigure calitatea, supravegherea tehnică etc., Bauer One a atașat CV-urile unor angajați de la firma lui Gîrjan, cu care urma să încheie contracte part-time.
Practic, Bauer One e un vehicul, neavând personal propriu și specialiști angajați.
Această investigație, realizată în colaborare de REPORTER DE IAȘI și 7IAȘI, scoate la suprafață o firmă-colector abonată la banii publici prin rețeaua liderilor PNL din județ.

Gheorghe Iosifescu a deschis ușa, a ascultat întrebarea de la REPORTER DE IAȘI și a spus că nu dă declarații. Asta a fost tot

Misteriosul Iosifescu nu vorbește cu presa

Lucian Gheorghe Iosifescu își conduce firma Bauer One SRL din sediul social pe care-l are într-un apartament de la etajul 2 al unui bloc de pe Splai Bahlui, situat vizavi de facultățile UTI Iași. Registrul Comerțului nu menționează niciun punct de lucru al societății. A înființat-o în 2019 și este unic acționar.
Înainte de a-și deschide propria firmă, Iosifescu a lucrat ca instalator de centrale termice la Calorserv Expert SRL, o firmă din Bd. Poitiers al cărei administrator nu oferă niciun fel de detalii despre fostul angajat.
Căutat de către REPORTER DE IAȘI la apartamentul în care se află firma, Iosifescu a refuzat dialogul. Nu a răspuns la nicio întrebare legată de contractele sale, spunând că este foarte ocupat și nu are timp de discuții.

O firmă necunoscută, fără angajați, devine abonată la banii primăriilor și instituțiilor conduse de PNL. Bauer One a devenit furnizor de orice prin schema achizițiilor directe. Patronul era simplu instalator de centrale până acum 2 ani

Fondatorul Viarom l-a luat în consorțiu la niște licitații

Bauer One a lui Iosifescu și firma Bomaco SRL din București au creat consorțiu la câteva licitații organizate de Compania Națională de Investiții (CNI) pe care însă nu le-au câștigat. Bomaco este deținută de către Dan Ovidiu Boicu, un ieșean mutat la București. Acesta este cofondator și la Viarom SA, firmă din care s-a retras în 2018.
Bomaco și Viarom au lucrat împreună, în 2014-2018, la asfaltări de 42 de milioane de lei (cu TVA), în comuna Miroslava. În acea perioadă, Iosifescu era simplu angajat la o firmă de instalat centrale de apartament.
Primarul din Aroneanu, Benoni Moruzi, spune despre misteriosul personaj că a dispărut o perioadă după ce a terminat execuția unui contract în comună. „Nu-l cunosc personal, nu mi-a fost recomandat de nimeni. A venit la un contract de întreținere drumuri, genul de lucrare la care alte firme nu prea se înghesuie. De obicei își iau modernizare, asta vânează. Știu că, după ce a terminat lucrările, trebuia să facem recepția și nu-l mai găseam, nu răspundea la telefon, nu venea să semneze”, a menționat Moruzi.

Dan Boicu, fondator Viarom, alt apropiat al PNL Iași, a făcut consorțiu cu Iosifescu la câteva licitații organizate de CNI

Activitate timidă, apoi a explodat

Pe primii doi ani de activitate cifrele sunt modeste pentru Bauer One SRL: 292.300 de lei cifră de afaceri în 2019 cu profit de 1.679 de lei, respectiv 755.201 cifră de afaceri pe 2020, cu profit - 13.718 lei.
În 2020 a avut primul contract pe achiziție directă: 372.000 de lei de la comuna Plugari, un bazin important de fonduri pentru firma deținută oficial de Iosifescu. La Plugari este primar PNL și lucrarea a constat în amenajarea unui teren de sport.
Bizar, la o achiziție directă se prezintă o firmă fără istoric, abia înființată, având conexiuni PNL.

1,8 milioane de lei din achiziții directe doar de la PNL

Abia din 2021, cînd PNL s-a instalat la conducerea Consiliului Județean, au început să vină contractele pe bandă rulantă și toate au fost achiziții directe înregistrate pe SICAP.
Primăria Plugari (PNL): scuar – 356.000 de lei, gard – 30.000 de lei, dotări pentru parc – 68.000 de lei, stâlpi de iluminat – 65.000 de lei.
Primăria Dumești (PNL): stații de autobuz – 93.000 de lei, apoi o altă stație de autobuz – 43.000 de lei.
Spitalul „Sf. Maria” (ordonator de credit PNL): 6 achiziții cu dotări de peste 167.000 de lei.
Spitalul „Sf. Spiridon” (ordonator de credit PNL): lucrări de 22.000 de lei.
Primăria Ciortești (PNL): teren de sport – 367.000 de lei.
Primăria Aroneanu (PNL): întreținere drumuri – 202.000 de lei.
Primăria Schitu Duca (PNL): piatră pentru drumuri – 41.000 de lei.
În total, sunt achiziții directe de peste 1,8 milioane de lei în 2021 și 2022. Ca numitor comun, toate instituțiile menționate sunt controlate de PNL Iași, toate primăriile la care a avut contract aparțin PNL.

Licitația pentru Aula Colegiului Eminescu este adjudecată de 1 an, dar încă nu a fost obținută autorizația de construcție, pe care tot Primăria Iași trebuie să o dea

Contracte împinse cu forța la „Spiridon” și Consiliul Județean

Portalul SICAP notează 3 licitații câștigate de către Bauer One SRL. Marea lovitură a venit în 2022, la Colegiul Național „Mihai Eminescu”: 12,23 milioane de lei pentru construirea unei săli de festivități.
Bauer One a devenit executant de încredere și la Consiliul Județean, condus de Costel Alexe (PNL), unde a reparat grupurile sanitare pentru 110.128 de lei.
Alte lucrări de amenajări interioare au fost câștigate la Spitalul „Sf. Spiridon”, suma obținută fiind de 305.770 de lei. Lucrările în reamenajare laborator radiologie, renovare, reabilitare instalații electrice și modernizare rezervoare de apă uzată în Laboratorul de medicină nucleară. Fondurile au fost din bugetul spitalului.
Relevant: la „Spiridon” licitația a constat de fapt într-o negociere directă, fără publicare prealabilă a unui anunț de participare. Explicația unui specialist în achiziții este că s-a profitat la acea dată (decembrie 2021) de starea de urgență din timpul pandemiei COVID: „Legislația a permis proceduri simplificate, invocându-se urgența și eliminându-se timpii de așteptare”.
Într-o anchetă proprie, jurnaliștii de la 7IAȘI au scris că acest contract a fost forțat, iscându-se tensiuni în structura de conducere de la Spitalul „Sf. Spiridon”. 7IAȘI a titrat că jurista instituției s-a opus aplicării procedurii de negociere directă, considerând-o neconformă cu legislația, chiar și în condiții de pandemie. Bauer One SRL a obținut, până la urmă, contractul în ciuda controverselor.

Licitație câștigată la mustață în fața Conest

În cazul Colegiului „Mihai Eminescu”, Bauer One a învins mai cunoscuta firmă Conest, diferența dintre ofertele financiare fiind infimă. În cazul acestei proceduri, Primăria Iași a avut inițial o estimare a proiectului de 18 milioane de lei, dar la procedura publicată pe SICAP suma estimată a coborât la 12.316.976 lei. Oferta Bauer One SRL a fost foarte apropiată de estimare – 12.233.124 lei.
În contractul de la Colegiul Eminescu au intrat și alți furnizori, odată cu Bauer One: Third Nest - proiectare, Maroco Systems – instalații 10%, Casa Design (20%) – structuri rezistență, suma împărțită fiind în total de 123.000 de lei.

 Benone Moruzi, primar PNL la Aroneanu, povestește că nu-l găsea pe Gheorghe Iosifescu pentru a semna recepția la lucrări. Nici nu știa cum arată

Autorizația de construcție la „Eminescu” n-a ieșit nici după un an

Cel mai scump contract al Bauer One SRL este cel de la „Mihai Eminescu”, dar lucrarea nu este începută efectiv în teren nici la aproape un an de la licitație. Nu a fost turnată nicio lopată de beton la ceea ce urmează să fie o clădire modernă, cu 250 de locuri.
Colegiul are în prezent o sală de festivități cu 80 de locuri, creată din două săli de clasă, la etajul Corpului B din curtea școlii. Spațiul este considerat impropriu și Primăria a decis să investească într-o sală nouă.
Noua clădire ar urma să aibă 500 mp, cu înălțime de 9 metri, cu subsol, parter și un etaj. A fost ales un spațou din curtea colegiului, situat lângă terenul de sport.
„De un an ținem legătura cu firma care a câștigat licitația și care se ocupă de obținerea avizelor și a autorizației de construire. Sunt pași care durează, din ce am înțeles există o listă cu aproximativ 40 de avize de obținut. A fost necesar inclusiv acord de la Autorizatea Aeronautică Civilă Română. Și actele merg la instituțiile care apoi mai cer alte și alte documente. Din ce știu, cred că înntr-o lună ar fi gata documentația pentru obținerea autorizației și apoi va începe efectiv contruirea”, a precizat Gabriela Săndulescu, directorul Colegiului “Mihai Eminescu”.

ARTICOL REALIZAT ÎN PARTENERIAT CU PUBLICAȚIA 7IAȘI.

Article image
Leonora Istrate are 68 de ani, o boală incurabilă și locuiește într-o simplă garsonieră din cartierul bucureștean Colentina Proprietățile sale valoroase de la Bârnova, terenuri intravilane și păduri, au ajuns la Costel Alexe pe foarte puțini bani, prin procură, președintele CJ Iași obținându-le cu foarte multă persuasiune Bătrâna mai deține o casă în centrul Bucureștiului și o vilă de 250 mp la Breaza (Prahova) pe care Co...
Autor Cezar Moraru Anchete 06 Februarie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30