fbpx
 
Modern War Institute Modern War Institute

„Operațiunea nevăstuica sălbatică”. Piloții ucraineni pun în aplicare strategii dezvoltate pentru prima dată de SUA


Piloții forțelor aeriene ucrainene folosesc o tactică dezvoltată pentru prima dată de Forțele Aeriene SUA pentru a lupta deasupra liniei de front de 1.000 de kilometri, scrie Business Insider.

Videoclipurile din ultimele luni par să arate piloți ucraineni care desfășoară așa-numitele misiuni de "wild weasel"(nevăstuică sălbatică).

Strategia implică piloții de avioane care să atragă apărarea antiaeriană inamică să-i țintească cu radarele lor.

Undele radar sunt apoi urmărite până la sursă, iar piloții ucraineni ripostează cu arme precum rachetele antiradiații de mare viteză (HARM) AGM-88, fabricate în SUA, înainte ca rușii să le blocheze cu rachete sol-aer (SAM-uri).

De la jumătatea anului 2022, SUA au furnizat Ucrainei HARM-uri, care au oferit piloților ucraineni capacități de suprimare a apărării aeriene inamice (tactica SEAD) și de distrugere a apărării aeriene inamice (tactica DEAD).

Forțele aeriene americane au fost pionier în tacticile SEAD în războiul din Vietnam.

Așa-numitele avioane care operează misiune de ”nevăstuică sălbatică” au fost însărcinate cu distrugerea radarelor de apărare aeriană inamice pentru a elibera calea aeronavelor de atac să zboare.

„Nevăstucile sălbatice” aveau receptoare radar pentru a localiza apărarea antiaeriană a inamicului și au fost inițial înarmate cu bombe și mai târziu cu rachete speciale care puteau viza radarul.

Termenul „nevăstuică sălbatică” provine de la Project Wild Weasel.

Această strategie anti-SAM a Forțelor Aeriene ale SUA a folosit atacuri directe pentru a suprima apărarea aeriană a inamicului, potrivit Muzeului Național al Forțelor Aeriene ale SUA.

Aceste misiuni, numite inițial „Proiect Ferret” – o referire la micul mamifer prădător care intră în bârlogul prăzii pentru a-l ucide – au fost redenumite Project Wild Weasel pentru a nu fi confundate cu numele de cod „Dihor” care a fost folosit în timpul celui de al Doilea Război Mondial pentru bombardiere de contramăsuri radar.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31