fbpx
 
Primăria pierde primul proiect european pe 2017

Primăria pierde primul proiect european pe 2017


Lovitură neaşteptată pentru municipalitate într-un domeniu care era dat până acum drept „punct tare” la Iaşi. Aflat pe val la capitolul notorietate după implicarea în protestele din această perioadă, primarul Mihai Chirica a repurtat o înfrângere dureroasă exact acolo unde se crede mai puternic. I s-a respins de la finanţare din fonduri europene unul dintre proiectele de frunte: reabilitarea termică a 23 de  blocuri.  

 

Pentru Chirica este un eşec care îl va supune comparaţiilor cu predecesorul său, Gheorghe Nichita, care a semnat proiecte europene pe bandă rulantă în timpul mandatelor sale.

Există o diferență importantă: în exercițiul bugetar anterior, 2007-2013, Iași a fost pol de dezvoltare, neavând concurență regională pe axele pe care a aplicat. Acum, Iașul nu mai are niciun avantaj concurențial, iar bătălia pentru fonduri europene este mult mai dură, pentru perioada 2015-2020. Premiera din aceste zile ar putea fi urmată de alte șocuri.

Valoare nerambursabilă: 15,2 milioane lei

După mai bine de jumătate de an de la stabilirea documentaţiei tehnice pentru reabilitarea termică a unor blocuri din Iaşi cu finanţarea lucrărilor de execuţie prin intermediul fondurilor europene disponibile în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Primăria Iaşi a depus proiectele la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE).

Erau vizate 23 de blocuri, unde locuiesc aproape 1.000 de familii.

Valoarea totală a investiţiilor era estimată la 25,6 milioane lei, din care valoarea totală a asistenţei financiare nerambursabile solicitate era de 15,2 milioane lei. Primul proiect era în valoare totală de 7,9 milioane lei şi viza şapte imobile, al doilea proiect avea un buget de aproximativ 8,4 milioane lei şi includea nouă imobile, iar ultimul proiect, în valoare de 9,3 milioane lei, cuprindea şapte imobile.

 

Ceea ce s-a întâmplat cu proiectul reabilitării reprezintă un veritabil „stâng în dreptu’” pentru Chirica

 

S-a pierdut orice şansă

În urma verificărilor făcute, ADRNE a declarat proiectele municipalităţii ieşene neeligibile, pe motiv de incompatibilitate între Strategia de Termoficare a Municipiului Iaşi şi Strategia Naţională de Eficientizare Energetică. Nu se mai poate face nimic, deoarece cei de la ADRNE susţin că, din luna noiembrie 2016, s-a închis sursa de finanţare. „Pe regiunea Moldovei au fost depuse doar cinci proiecte, dintre care doar două au fost eligibile. Pe prioritatea de investiţii care viza reabilitarea termică, operaţiune destinată clădirilor rezidenţiale, a fost alocată suma de 63,8 milioane euro. Solicitările aprobate pe zona Moldovei au fost de doar 20,9 milioane de lei“, au declarat reprezentanţii ADRNE.

 

Municipalitatea speră, totuşi, să obţină banii

Pentru clarificarea acestei situaţii, REPORTER DE IAŞI a cerut punctul de vedere al Primăriei Iaşi. Reprezentanţii municipalităţii consideră că proiectele depuse erau eligibile şi că a fost doar o neînţelegere. „În punctul nostru de vedere, trimis către ADRNE, am explicat, în clar, compatibilitatea acestei Strategii (de Termoficare a Municipiului Iaşi n.r.) cu Strategia Naţională de Eficientizare Energetică, cât şi cu cele de reducere a emisiilor de CO2 la nivel european, cât şi relevanţa acesteia din perspectiva eficientizării energetice a blocurilor. De menţionat că Strategia a fost adoptată de municipiul Iaşi în conformitate cu cerinţele şi normele Uniunii Europene cu privire la normele de mediu de la nivelul ţărilor membre. Am explicat şi exemplificat că, în conformitate cu investiţiile efectuate în sistemul centralizat de termoficare, vom reduce costurile de tarif al gigacaloriei pentru populaţie, iar investiţiile în acest sistem au dus la un nivel comparabil cu ţările din UE, cu privire la respectarea normelor de poluare în ceea ce priveşte cantitatea de noxe eliminate în aer cauzat de operabilitatea sistemului de termoficare în sistem centralizat“, a declarat Luminiţa Neagu, consilier în cadrul Primăriei Iaşi.

 

Demersuri la Ministerul Dezvoltării

Mai mult, reprezentanţii municipalităţii cred în continuare că banii europeni vor fi alocaţi pentru aceste proiecte, fără a ţine cont că linia de finanţare a fost închisă. „În perioada următoare rămâne să clarificăm, împreună cu ADRNE şi cu Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene, unde se regăsesc proiectele noastre de eficienţă energetică şi Strategia de termoficare în criteriile de eligibilitate pentru proiectele depuse de Municipiul Iaşi în acest sens. Dorim să lămurim împreună cu ADRNE şi AMPOR, că nu poate exista o separare totală între proiectele de eficienţă energetică obţinută în sistem centralizat şi eficienţa energetică obţinută prin scăderea pierderilor energetice la fiecare bloc în parte. Cu siguranţă vom ajunge la un numitor comun în ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate care trebuie respectate pentru ca proiectele de acest fel să fie aprobate“, se arată în răspunsul redactat de Luminiţa Neagu şi contrasemnat de primarul Mihai Chirica.

 

Aproape 90.000 de euro cheltuiţi pe proiecte

La jumătatea lunii mai a anului trecut, primarul Mihai Chirica anunţa că a fost stabilit un prim set de 36 de blocuri pentru care se va întocmi documentaţia tehnică în vederea reabilitării termice a imobilelor.

După aproximativ o lună, edilul a anunţat că Primăria Iaşi a semnat cu firma Aduro Impex SRL un contract în valoare de 380.000 lei, pentru realizarea proiectului tehnic în vederea implementării uinu proiect care prevede reabilitarea a 39 de blocuri.

Proiectul de reabilitare a blocurilor a fost votat de consilierii locali abia în luna noiembrie, de această dată fiind însă vorba despre 23 blocuri. „Lista potenţialilor beneficiari a fost realizată în urma consultărilor cu asociaţiile de proprietari. Pentru fiecare proiect în parte, durata de implementare a fost estimată la 20 de luni, din care şase luni reprezintă termenul de execuţie a lucrărilor. 60% din totalul fondurilor sunt asigurate de Comisia Europeană şi Guvern. Cofinanţarea de 40% va fi asigurată de Primărie, urmând ca, la finalizarea lucrărilor, 25% din sumă să fie recuperată de la asociaţiile de proprietari", spunea atunci primarul Chirica.

 

Blocurile din Piaţa Unirii, o saga de dată recentă

 

Reabilitare cu scandal la blocurile din Piaţa Unirii

După îndelungi scandaluri, trei blocuri din Piaţa Unirii au fost reabilitate termic anul trecut, însă au început procesele. Astfel, Primăria a deschis trei procese împotriva Romedis Casa SRL Tomeşti, firma care trebuia ca, până la sfârşitul lui 2015, să finalizeze reabilitarea termică a celor trei blocuri-turn din Piaţa Unirii. Cum proiectul, finanţat cu fonduri europene, nu a fost dus la bun sfârşit de constructor, lucrările au fost terminate din fondurile primăriei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: