fbpx
 
Dosarul Aviara, eşec răsunător: pedepsiţi pentru mărunţişuri

Dosarul Aviara, eşec răsunător: pedepsiţi pentru mărunţişuri


Într-o celebră anchetă a procurorilor anticorupţie, inculpaţii au fost pedepsiţi pentru mărunţişuri. Definitiv: achitări pe bandă rulantă în Dosarul „Gripa Aviară”. După aproape şase ani de procese, cea mai mare parte dintre inculpaţi trimişi în judecată de DNA au rămas cu cazierul curat. Cel mai grav este că judecătorii au respins şi recuperarea prejudiciului estimat de procurori la 5,8 milioane de euro. Afacerea „Aviara” a pornit de la Iaşi, capul fiind Tonel Ursache, un obscur om de afaceri care a murit în timpul procesului.

 

De dosarul „Gripa Aviară” s-a ales praful. 14 persoane fuseseră acuzate în cazul atribuirii, , în 2005-2006, către firma Lumi SRL Iaşi a unor contracte supraevaluate privind servicii de dezinfecţie pentru combaterea gripei aviare, un tip de gripă care afectează în principal păsările. Prejudiciul fusese estimat la 5,8 milioane de euro.

 

Butean, ţapul ispăşitor

Verdict final în Dosarul „Gripa aviară”. După şase ani de procese, un singur inculpat a fost condamnat la închisoare cu executare, trei la pedepse cu suspendare, doi au decedat în timpul procesului, procesul în cazul lor încetând, iar alte opt persoane au fost achitate.

Victor Butean, fost director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, a fost achitat pentru complicitate la dare de mită, luare de mită, constituirea unui grup infracţional organizat şi, în cazul său, a încetat procesul penal pentru efectuarea de operaţiuni comerciale incompatibile cu funcţia deţinută, pentru că infracţiunea s-a prescris. În schimb, acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru instigare la transmitere fictivă de acţiuni sau părţi sociale şi spălare de bani. Instanţa a dispus confiscarea de la fostul director a 1,39 milioane lei. Iniţial, în iunie 2015, Tribunalul Bucureşti îl condamnase pe Butean la 4 ani şi 9 luni de închisoare cu executare. 

 

Indirect, Tonel Ursachi a fost reabilitat de judecători. Firma sa făcuse din afacerile „Aviara” profit de 6 milioane de euro

 

Trei ani cu suspendare

Câte trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani, au primit Adrian Lăzărică Apetri, Lucian Andrei Ursache şi Valică Afrăsinei. Aceştia au fost achitaţi pentru aderare sau constituire de grup infracţional organizat sau transmitere fictivă de acţiuni sau părţi sociale sau dare de mită. Instanţa a dispus confiscarea de la Apetri a 232.350 de lei, de la Ursache a 1,29 milioane de lei, iar de la Afrăsinei a peste 560.000 de lei. „Confiscă de la inculpatul Ursachi Tonel (decedat) suma de 1.296.300 lei, măsură care se va aduce la îndeplinire, prin valorificarea bunurilor inculpatului sechestrate în timpul urmăririi penale, ale altor bunuri de orice natură aflate în proprietatea inculpatului şi, (...), a 1/3 din sumele sechestrate în conturile SC Agrozoovet Consult Impex SRL”, se arată în minuta deciziei.

 

Hîncu a scăpat basma curată

Sorina Mihaela Hîncu, director general al Agenţiei de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Transporturilor, percepută, alături de Butean, drept om-cheie în afacere, a fost achitată pentru complicitate la abuz în serviciu, luare de mită şi aderare la grup infracţional organizat.

Nevinovaţi pentru abuz în serviciu au fost găsiţi Traian Preoteasca, fost director general CNCFR, Consuela Florina Ivănescu, fost director general adjunct economic al CNCFR, Dorina Voicu, director al direcţiei comerciale a CNCF, Traian Papa, fost director al Direcţiei de asistenţă juridică a CNCFR şi Laura Lupu, fosta şefă a oficiului juridic din cadrul CNADNR.

Ieşeanul Scarlat Orzescu a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu. Instanţa a ridicat în cazul celor şase şi a SC Mior SRL măsurile asiguratorii luate în timpul urmăririi penale.

Magistraţii l-au găsit nevinovat şi pe alt ieşean, Andrei Maftei, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Acesta a fost un apropiat al lui Tonel Ursachi, patronul Lumi, firma care a prins contractele de zeci de milioane de lei pentru dezinfecţie. Acesta din urmă a murit în urmă cu câţiva ani, după un infarct.

În timpul procesului a murit şi Aurel  Băluţ, fost director general al CNADNR.

 

 Avocatul Nechita acuză că, în primă instanţă, ceva nu a fost în regulă

 

Avocatul Nechita: „Soluţie corectă”

Contactat de REPORTER DE IAŞI, avocatul Ionel Nechita, care a reprezentat cinci dintre inculpaţii din dosar, a precizat că persoanele condamnate în acest caz nu au primit pedepse pentru faptele legate de gripa aviară. „Marele dosar «Aviara», care a făcut înconjurul ţării la momentul întocmirii rechizitoriului, în 2011, despre care s-a scris istorie, a intrat în în istorie cu achitarea pentru infracţiunile de corupţie şi cele asimilate infracţiunilor de corupţie. Adică, dacă un judecător de la prima instanţă, frate cu un procuror DNA, a constatat că există infracţiuni, există vinovăţie şi că nu a existat decât o presupusă legendă despre presupusa gripă aviară, uite că la nivelul Curţii de Apel Bucureşti doi judecători s-au aplecat asupra probelor strânse şi au dat o soluţie corectă”, a declarat avocatul Nechita.

 

Sentinţe opuse într-o afacere de 5,8 milioane de euro

Procurorii DNA au susţinut că, în octombrie 2005-martie 2006, în contextul apariţiei gripei aviare în România, Sorina Mihaela Hîncu, director general al Agenţiei de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Transporturilor, l-ar fi ajutat pe patronul firmei Lumi SRL Iaşi, medicul veterinar Tonel Ursachi, să obţină ilegal contracte supraevaluate pentru dezinfecţie. Firma ar fi primit contracte ilegal şi de la CFR, dar şi de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România.

Anchetatorii au mai susţinut că Ursachi, Butean şi Hîncu au dezinformat autorităţile şi au reuşit să obţină fonduri nejustificat de mari pentru dezinfecţie pe drumuri şi calea ferată, bani care au fost direcţionaţi inutil către societăţi comerciale private, în calitate de subcontractanţi. Prejudiciul creat în cauză ar fi fost de 5,8 milioane de euro.

În iunie 2015, în primă instanţă, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe 12 dintre cei 14 inculpaţi la pedepse cuprinse între 2 ani şi 4 luni cu suspendare şi 4 ani ani şi 9 luni cu executare.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30