fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Chirica-Asimionesei: contract aberant, prejudiciu pentru Iași

Chirica-Asimionesei: contract aberant, prejudiciu pentru Iași


Prețul prieteniei lui Asimionesei cu Chirica: 1 milion de euro de la CL pentru el și familia lui. Terenul de 1.400 mp din Sărărie e o vânzare mascată pe 2 lei. Experții spun că valoarea reală, cu PUZ scos, este de 1 milion de euro. Asimionesei va da doar 4.000 de euro/an! Iașul nu-și va recupera banii nici într-o sută de ani. Cu banii din valoarea reală, niște copii puteau primi burse de studiu sau se puteau construi două grădinițe. E unica asociere a Primăriei cu cineva din Iași, în afară de Iulian Dascălu-Palas. Primarul Chirica, prins în ghemul de interese al individului care conduce ziarul de șantaj BZI.

 

În anul 2005, Consiliul Local și și Primăria au făcut un cadou de zile mari familiei Asimionesei. Bătut în cuie pe vecie, a fost semnat un contract de asociere între Delta Press Investment și Consiliul Local al Municipiului Iași pentru asocierea în participațiune în scopul realizării unui sediu de firmă și spații de cazare.

 

Primăria ia doar 10%

Conform contractului, CL punea la dispoziție terenul – 1.400 mp pe Sărărie 202 - și primea o cotă de 10% din această asociere. Delta Press Investment promitea investiția estimată la 900.000 de euro. Plata cuvenită Consiliului Local pentru 1.400 mp de teren în Sărărie șochează: 10% din profitul asocierii, dar nu mai puțin de 4.000 de euro anual.

Pentru 333 de euro lunar, familia Asimionesei primește un teren într-una dintre cele mai căutate zone din oraș. Experții imobiliari spun că valoarea terenului de 1.400 mp din zonă este uriașă: între 500.000 și 1 milion de euro, având PUZ-ul făcut. La 4.000 de euro redevență anual și prețurile actuale ale terenului, CL va primi această sumă abia peste vreo 200 de ani.

 

Veselul Mihai Chirica, servil în fața Jupânului de la BZI. Oficial, Primăria a devenit o afacere de clan, al cărui șef este Ghiocel Asimionesei, condamnat pentru șantaj

 

Clauze aberante

Specialiștii care au văzut contractul de asociere dintre Delta Press Investment și Consiliul Local al Municipiului Iași au fost înmărmuriți. „Nici contractul de la Palas nu este atât de permisiv cu firma asociată. Inițial, contractul a fost identic cu acesta al lui Asimionesei, dar s-a revenit asupra lui și au apărut clauze care permit Consiliului Local să renegocieze redevențe, clauze”, explică specialiști din Primăria Iași.

Consilierul local Ciprian Bostan, membru al Comisiei de Urbanism, spune că nu a mai pomenit un contract care să aibă clauze atât de dezavantajoase pentru stat. „De regulă, statul păstrează poziția dominantă, pentru a se proteja. În acest caz este o abandonare totală. Contractul poate fi concesionat fără acordul CL, nu se revine asupra părții de profit de 10% sau cel puțin 4.000 de euro. Nu s-a revenit asupra prețului terenului stabilit în 2005. Eu nu am mai auzit așa ceva”, spune Ciprian Bostan.

 

Cesiune scandaloasă

Delta Press Investment, care a dat faliment, a cesionat contractul de asociere cu CL unei alte firme a soților Asimionesei, Global Impex Distribution, în 2010, fără să aibă nevoie de acordul CL. Concesionarea s-a făcut cu un contract simplu pe două pagini A4, întocmit între cele două părți. Tot conform contractului, Asimionesei are un termen de grație de doi ani să nu plătească redevența din profit, din momentul în care se apucă de construit. Dacă le termină mai repede de doi ani, câștigul e al lui.

Ghiocel Asimionesei, o privire severă, dându-i parcă ordin lui Chirica

 

333 de euro lunar

Aceasta este suma pe care Global Impex Distribution trebuie să o achite, lunar, în contul asocierii cu CL pe terenul de pe Sărărie 202. 4.000 de euro anual. Pe toată durata de viață a construcției. Iar termenul pentru rezilierea contractului, pe motiv de neplată, este de 3 cote de profit, adică trei ani.

„Firma devine proprietar asupra imobilelor, dar primește și dreptul de folosință și superficie asupra terenului. Cu alte cuvinte, poate face acolo orice dorește, funcționează aproape ca un drept de proprietate, fără a avea acord de la CL. La un moment dat, Serviciul Juridic a încercat să scape de acest contract, să-l rezilieze. S-a mers cu el în instanță, dar din cauza clauzelor generoase față de firmă, a fost imposibil”, ne-au explicat surse din Primărie.

 

Țeapă oficializată de Consiliul Local

„În tot acel contract nu există o clauză de renegociere la o perioadă de timp, așa cum se practică. Adică, se merge cu suma stabilită inițial, chiar dacă valoarea terenului a crescut între timp enorm”, mai explică Ciprian Bostan.

În 2005, expertul tehnic a stabilit că valoarea pe mp în zonă este de 75 de euro. La 12 ani după aceea, valoarea este cuprinsă între 357 și 714 euro mp. „În zonă, o suprafață de acea dimensiune este cuprinsă între 500.000 – dacă nu are PUZ - și maxim 1 milion de euro cu PUZ”, explică un expert imobiliar. În actele Primăriei, terenul costă încă 105.000 euro. Și valoarea nu a fost și nu va fi actualizată. Conform contractului.

 

1.400 mp pe Sărărie, în Zona 0 a Iașului. Cadoul lui Asimionesei de la toți ieșenii

 

„Specialiști” în negociere

Pe documentația ce stă în spatele contractului apare și o comisie de negociere care ar fi obținut acele clauze pentru Consiliul Local Iași. Negociatorii au fost consilierii locali Vasile Munteanu, Constantin  Axinia, Ionel Oancea și Antimir Dașu.

„Nu-mi aduc aminte negocierile pentru acest contract. Erau în mare parte o formalitate, datele din contract erau stabilite de către specialiștii Primăriei. Și dacă primarul vrea să-și facă diverși prieteni, nu te poți opune. Oricum, după ce am ieșit din această activitate am mai înțeles eu de ce mă băgau în astfel de comisii. Sunt o fire mai conciliantă și încercam să sting conflicetle. Dar m-au cam păcălit”, ne-a spus arhitectul Ionel Oancea, fost consilier local în 2005.

 

Primarul Iașului s-a executat în fața lui Asimionesei

Contractul a fost realizat în perioada primului mandat al lui Gheorghe Nichita. Ulterior, acesta s-a certat cu Asimionesei și asocierea nu a mai fost materializată. Abia în toamna anului trecut, primarul Mihai Chirica a reactivat subiectul. A fost deja eliberată o hotărâre de CL în vederea emiterii unei autorizații de construire. Inițial este pentru o clădire, apoi va fi și pentru cea de-a doua.

Mihai Chirica putea denunța acest contract păgubos pentru oraș, refuzând să-l treacă prin Consiliul Local. Dar i-a făcut pe plac lui Asimionesei.

 

Încă 5% pentru șeful de clan

Consiliul Local a fost generos în 2005. I-a oferit, prin contract, lui Asimionesei, 5% din veniturile anuale ale asocierii pentru administrarea afacerii. În plus, același contract prevede ca încă 5% din valoarea investiției să fie cedată firmei lui Asimionesei, pentru managementul de proiect.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: