fbpx
 
Cabinetele parlamentare devin paradisuri fiscale

Cabinetele parlamentare devin paradisuri fiscale


Cu jumate din forfetar ținut la secret, parlamentarii pot câștiga în realitate 19.000 de lei/lună, sumă netă. Cu forfetarul crescut la aproape 20.000 de lei, unui parlamentar îi rămân 10.000 de lei pe care nu trebuie să-i justifice. Plus salariul de 9.100 de lei net. Vicepreședinta Senatului, Iulia Scântei, a declarat că sunt parlamentari care trăiesc din forfetar. Niciun parlamentar ieșean nu vrea să arate, cu documente, pe ce se duc banii. Vasile Cîtea spune că face donații, iar Doru Pănescu dă peste 2.000 de lei lunar pe monitorizarea presei.

 

Începând cu data de 1 iulie, parlamentarii ieşeni vor primi sume forfetare mai mari pentru organizarea birourilor parlamentare din teritoriu şi cazarea în Bucureşti. Asta cel puţin până la toamnă, când ar putea să revină la plafonul actual.

 

Măsură primită cu bucurie

Suma forfetară pentru birourile parlamentare este de minimum o indemnizaţie brută şi jumătate, iar cea pentru cazare de minimum jumătate din indemnizaţie. Calculat în funcţie de indemnizaţia mărită de la 1 iulie, prin Legea salarizarii, parlamentarii ar putea primi 19.575 lei pentru birourile parlamentare şi 6.525 lei pentru cazare.

Reprezentanţii în Parlament sunt de acord cu aceste măriri şi susţin că astfel vor avea posibilitatea să-şi îmbunătăţească activitatea. „Sumele forfetare pentru cabinetele parlamentare nu au mai fost mărite din 2004. Angajaţii de la cabinet nu sunt în rândul funcţionarilor de la Parlament, nu au tichete de vacanţă sau tichete de masă. Creşterea sumei pentru cabinetul parlamentar ne va putea permite să le dăm un salariu corespunzător“, spune deputatul PMP Petru Movilă.

„Creşterea sumei forfetare corelată cu creşterea indemnizaţiei va duce la un plus de activităţi pe cabinete. Intenţionez să angajez persoane care să mă ajute în derularea de activităţi din zone care nu ţin de competenţele mele în zona educaţie, cultură, social. Sunt foarte multe activităţi pe care vreau să le organizez, dar care necesită un anumit buget. Suma de acum este destul de mică şi restrictivă“, afirmă deputatul PSD Camelia Gavrilă.

 

Jumătate din sumă, pe propria răspundere

Justificarea sumelor cheltuite de către parlamentari pentru birourile parlamentare se face jumătate cu acte depuse la Parlament, iar jumătate pe baza unei declaraţii pe propria răspundere. În situaţia din urmă, parlamentarul nu trebuie să vină cu vreo chitanţă pentru banii cheltuiţi. „Această procedură este şi la Parlamentul European şi, din câte ştiu, aşa e în toate parlamentele. Este o decizie care lasă loc de interpretări, dar nu ştiu dacă sunt eu în măsură să spun asta. Fiecare îşi asumă ceea ce declară“, zice deputatul Movilă.

„Sunt o serie de cheltuieli neprevăzute şi care sunt mai greu de decontat. De aceea cred că s-a optat pe varianta declaraţiei pe propria răspundere. Sunt tot felul de evenimente organizate, de întâlniri în teritoriu, invitaţii, unde se cheltuie nişte bani şi e mai dificil să-i poţi deconta“, menţionează deputatul PSD Vasile Axinte.

Nefiind obligaţi să justifice întreaga sumă, parlamentarii ieşeni susţin că în declaraţia pe propria răspundere sunt trecute sume aproximative. „Participăm la tot felul de întâlniri. Nu poţi să ceri bonurile de taxi sau nota de plată, pentru a justifica banii cheltuiţi. De multe ori, plătesc din propriul buzunar şi unele sume uit să le trec în declaraţia pe propria răspundere“, spune un parlamentar ieşean.

 

În aprilie, Vasile Cîtea a cheltuit aproape 10.000 de lei pentru „bunuri şi servicii”

 

Cîtea: 6.000 pe luna iunie

Deputatul PSD Vasile Cîtea a declarat că a cheltuit luna trecută suma forfetară de 6.064 de lei. „Am doi angajaţi la cabinet. Un referent, care are un salariu de 1.450 lei şi pentru care am plătit aproximativ 800 lei dări la stat şi un consilier, care are un salariu de 2.200 lei şi pentru care am plătit dări la stat de aproximativ 1.000 lei. Am două cabinete, unul situat pe bulevardul Nicolae Iorga nr. 35, unde am plătit la DAPPP o chirie de 162 lei, şi unul la Hârlău, unde am plătit chirie de 1.038 lei. Factura E.On a fost de 134 lei şi factura RCS - 169 lei“, susţine Vasile Cîtea.

La această sumă se adaugă suma primită pe baza declaraţiei pe propria răspundere: „Au fost cheltuieli în luna iunie pentru benzină, materiale de curăţenie, plata persoanelor care au făcut curat în cabinetul parlamentar după ce am instalat centrala termică, schimbarea instalaţiei din baie şi achiziţionarea de cărţi pe care le-am făcut cadou copiilor din mediul rural, la sfârşitul anului şcolar. În plus, s-a cumpărat tuş pentru imprimantă, obiecte de birotică, hârtie xerox şi decont taxi“.

 

7.000 de lei pentru cabinetul lui Movilă

Deputatul Movilă susţine că ultima sumă forfetară pe care a luat-o este de 7.000 lei. Din aceşti bani, deputatul spune că mare parte se duce pe salariile angajaţilor. „Salariile celor trei angajaţi pe care îi am la cabinet, plus dările la stat, reprezintă aproximativ 5.000 de lei. Restul banilor s-au dus pe chirie, plata utilităţilor şi achiziţionarea de obiecte de birotică şi papetărie. Peste 90% din suma cheltuită eu o am justificată cu acte“, spune  Movilă.

Deputatul PSD Camelia Gavrilă nu a dorit să ofere defalcat sumele cheltuite pentru cabinetul parlamentar, dar a precizat că aproape o treime din sumă se duce pe plata angajaţilor. „Noi primim nişte avansuri, iar închiderea financiară se face la final de an. În principiu, aproximativ o treime din sumă se duce pe plata salariilor şi dările la stat aferente, o treime pentru plata utilităţilor şi alte dotări necesare funcţionării cabinetului, iar ultima treime pentru organizarea de conferinţe, seminarii, susţinerea unor evenimente“, afirmă Gavrilă.

 

 

Aproape toţi banii pentru salarii

Senatorul PSD Doru Pănescu susţine că în ultimele luni a cheltuit întreaga sumă forfetară, adică 11.500 lei. „Cheltuielile variază de la o lună la alta. În primele luni de mandat, am avut un singur angajat, astfel că nu am cheltuit întreaga sumă forfetară. Oricum, la sfârşitul anului se face bilanţul şi sumele necheltuite se returnează. În ultimele luni, m-am încadrat în suma maximă. Aproximativ 40% din sumă a fost folosită pentru achitarea salariilor celor doi angajaţi. 18% din sumă reprezintă un contract de monitorizare media, 15% sunt cheltuieli pentru întreţinerea cabinetului parlamentar (gaz, energie electrică, chirie, curăţenie, internet, pază, întreţinere), 15% reprezintă cheltuieli cu dotarea cabinetului parlamentar (mobilier, reparaţii), aproximativ 7% sunt cheltuieli protocol, iar 5% se cheltuie pentru obiecte de birotică“, calculează Pănescu.

 

 

Cât câştigă un parlamentar

De la 1 iulie, parlamentarii vor primi o indemnizaţie de 13.050 lei, 6.525 lei pentru cazare şi o sumă forfetară care poate ajunge la maximum 19.575 lei. Deci un parlamentar va câștiga net 9.100 de lei salariu plus 9.787 lei, jumătate din suma forfetară pe care n-o justifică cu acte. Sunt aproape 19.000 de lei lunar.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30