fbpx
Camioanele Iadului: curge rugina pe ele și te otrăvesc  într-o secundă

Camioanele Iadului: curge rugina pe ele și te otrăvesc într-o secundă


Cele trei mașini de intervenție ale CTP sunt antichități și consumă cât 40 de automobile. Mașinile sunt mai bătrâne decât reporterul care a scris articolul. Autospecialele sunt de concepție anii ’50, produse cu tehnologie din anii ’70 și fabricate în anii ’80. Primarul le-a văzut dar a spus: „Funcționăm cu ce avem”. Camioanele de intervenție consumă 24 l de motorină/oră și în 5 minute ar putea omori 20 de oameni care așteaptă la refugiu, în stație.

 

În luna în care Compania de Transport Public sărbătorește 120 de tramvai la Iași, mașinile de service ale societății sunt niște ruginituri extrem de poluante, urâte de toți șoferii care lucrează pe ele. Curge rugina la propriu, iar gazele de motorină arsă poluează masiv un oraș deja otrăvit.

Este un paradox. Cu 40 de ani vechime, mașinile de intervenție folosite pentru a deservi transportul ecologic sunt printre cele mai poluante vehicule de pe străzile din Iași. Dacă orice cetățean s-ar prezenta la ITP cu așa ceva, mecanicii ar suna la RAR și la Poliție. În cazul CTP, nu funcționează la fel. Societatea are propria stație ITP, este stat în stat.

Nu există variante

„Până și primarul Mihai Chirica a văzut în ce hal sunt mașinile. I-am explicat când a fost la noi, dar ne-a spus că nu avem ce face, funcționăm cu ce avem”, spune unul dintre șoferii CTP.

Lucrează pe o mașină Roman Diesel 8135 fabricată la Autocamioane Brașov acum 35 de ani, în 1983. Nu vrea să spună câți kilometri are mașina, oricum la categoria ei nu este relevant, la utilaje se vorbește mai mult despre ore de funcționare.

S-au încercat în timp alte variante, tot SH, dar motorul de pe camionul românesc era singurul care putea asigura tractarea unui tramvai. „Când se strică, trebuie tras de pe șine, sunt modele diferite, nu știi dacă din spate vine același model ca să-l cuplezi și să-l împingi. Au încercat în anii trecuți una-două variante, nu au mers, nu făceau față”, explică echipa din camionul de intervenție.

 

Fumul de la un MAN al CTP ucide vegetația din jur, iar păsările cad la pământ asfixiate

 

Motorizare postbelică

Motorizarea este un MAN gândit la câțiva ani după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, produs pe tehnologia din anii ’60-’70, de 10,350 l, cu 6 cilindri în linie și injecție directă, cu 256 CP. Între șoferi este cunoscut drept „Raba”. A fost fabricat sub licență MAN la Autocamioane Brașov, în perioada în care fabrica încă se numea Steagul Roșu.

Una dintre fișele tehnice ale motorului indică un consum de 24 l de motorină pe oră (165 g motorină pentru fiecare cal putere). Aceasta este fișa pentru motorul nou, în realitate, după 35 de ani, consumul este cu mult mai mare, mai ales în regim urban. După fișă, consumul ar fi de aproape 100 l/100 km, în oraș, cu o viteză medie de 25 km/h. De 12 ori mai mult decât un vehicul Diesel modern, de 2,5 ori mai mult decât un motor de camion Volvo nou, dar cu putere aproape dublă, de 460 CP.

„Scoate fum mult, sunt motoare vechi”, spun cei care deservesc mașina. Și se vede. La pornire, sub pasajul Alexandru cel Bun, un nor de fum toxic, albastru, înecăcios, invadează strada. În apropiere este stația de tramvai, unde oamenii așteaptă un vehicul ecologic către Piața Unirii.

 

Detaliu: rugina a coșcovit tabla, iar geamurilor crăpate le este lungită viața prin tot felul de artificii

 

Rugină pe roți

Nu doar motorizarea este la nivel postbelic, ci și dotarea mașinilor, dar și starea lor. Cabinele șoferilor sunt prăfuite, din altă epocă, iar caroseria este mâncată de rugină. Muncitorii refuză să deschidă pentru fotografii partea din spate, cabina, dar povestesc că au acolo rafturi cu toate sculele care le trebuie la o intervenție. Pentru inspecție este disponibil doar exteriorul și nu este nevoie de multe cuvinte pentru a-l descrie. Este o ruină ținută în circulație pentru că nu există alte variante.

 

Autospeciala CTP, un muzeu în aer liber

 

Impactul pentru oraș

Specialiștii spun că degeaba încerci să dezvolți un transport ecologic dacă întreținerea zilnică și exploatarea o faci cu mașini extrem de vechi și de poluante.

„Nu am cifre despre emisiile unor astfel de mașini, dar îmi imaginez că sunt uriașe. Doar o stație ITP independentă ar putea să le comunice. Oricum, am văzut de nenumărate ori astfel de mașini pornind lângă stațiile de tramvai, este îngrozitor pentru oamenii care așteapă tramvaie acolo”, spune profesorul ieșean Silviu Gurlui, cel care desfășoară o adevărată campanie independentă pe tema poluării din Iași.

Mașinile de intrevenție ale CTP Iași trec ITP-ul în propria stație a societății, fiind înmatriculate ca non-Euro. „Și se încadrează în această normă de emisie non-Euro, există această categorie”, spune directorul CTP Cristian Stoica. Doar că, pentru oamenii normali și pentru autovehiculele lor, un parbriz fisurat sau rugină în caroserie sunt motive de respingere. Iașul este, în continuare, pe locul 1 într-un top al orașelor poluate din România.

Exponat de muzeu în exploatare

La Muzeul Municipal din Iași a fost pregătită o expoziție dedicată tramvaiului la Iași. În curtea muzeului este amplasat o autospecială de intervenție, marca ZIL, de fabricație rusească, model 130. Motorizarea este un V8 benzină, modelul a fost produs între 1964 și 1994. Autospeciala funcțională a CTP Iași are 40 de ani vechime. „Este o mașină cu mult mai bună decât cele cu care lucrăm zilnic”, spun cei care deservesc o autospecială Roman Diesel.

 

 

Directorul CTP, blazat: nu-i nimic de făcut

CTP Iași deține 3 mașini de intervenție la tramvaie și de tractare (două Roman, una ZIL), patru camioane și o macara. Toate utilajele, cu excepția platformei ZIL, sunt bazate pe aceeași motorizare MAN. „Da, știm și noi starea lor, știm cât consumă, cât poluează. Am mai încercat să le schimbăm, o să mai încercăm asta, prin leasing. Sunt ineficiente, prin consumul mare, prin manopera de întreținere, piese”, spune directorul CTP, Cristian Stoica (foto). Directorul CTP mai spune că mașinile de intervenție sunt extrem de costisitoare, se fac doar la comandă și livrarea lor, după finalizarea licitației, durează cel puțin 11 luni.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top