fbpx
 
Scandal cu drepturile de autor la FIE: Primăria a dat 4 milioane de lei pe concerte în 2016-2018

Scandal cu drepturile de autor la FIE: Primăria a dat 4 milioane de lei pe concerte în 2016-2018


Şi cu purcoiul de bani daţi, şi cu proces pentru neplata drepturilor de autor. Un ONG din Bucureşti a dat în judecată municipalitatea pentru drepturile de autor aferente concertelor din cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei. Problema este că Primăria a achitat deja preţul pentru spectacole, socotind capitolul închis. „Dacă au plătit organizarea către alte firme, se vor îndrepta către acestea”, spune reprezentantul ONG-ului.

 

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru drepturile de autor (UCMR-ADA) a dat în judecată Primăria Iaşi, fiind chemate în garanţie firma International Artist Management SRL Bucureşti şi Asociaţia pentru Promovarea Copiilor şi Tinerilor Talentaţi din România. Procesul a început anul trecut şi are următorul termen în octombrie 2018.  

FIE, motivul zâzaniei

Declaraţiile părţilor se bat cap în cap, fiecare susţinând că procesul este pentru o altă perioadă. Litigiul, însă, este acelaşi: drepturile de autor pentru muzica de la Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE). „Nu au plătit drepturile de autor pentru spectacolele evenimentului desfăşurat în Iaşi, anul trecut, pe o lună întreagă - FIE 2017. Noi am acţionat Primăria în judecată, la noi această instituţie apare peste tot drept organizator. Dacă au plătit organizarea către alte firme, se vor îndrepta către acestea. Oricum, nu este încă stabilită o sumă, procesul abia a început, va fi realizată o expertiză contabilă în dosar şi, în funcţie de ce bugete au fost în total, va fi aplicat un anumit procent. Dar nu cunoaştem încă astfel de detalii”, ne-a explicat Eugen Petcu, şeful Oficiului Juridic al UCMR-ADA.

„UCMR reclamă contravaloarea drepturilor de autor pentru concertele organizate în cadrul FIE din perioada 2011-2016. Contravaloarea acestor drepturi, conform contractelor încheiate, a căzut în sarcina prestatorilor, existând clauze exprese. Procesul este pe fond, nu avem o decizie a instanţei”, ne-a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. Spre deosebire de ce spune Buraga, prima ediţie a FIE a avut loc în 2013.

Pare că doar pentru 2017 e baiul

Conform datelor oficiale, Primăria a plătit anul trecut firmei International Artist Management pentru concertele din cadrul FIE, suma de 920.000 de lei. A fost singurul an în care societatea din Bucureşti a fost implicată în derularea Festivalului, astfel că prezenţa firmei ca parte în procesul de la Tribunalul Bucureşti face demnă de luat în considerare doar varianta juristului de la UCMR-ADA.

În ceilalţi ani, Primăria „jucase” pe cont propriu, artiştii fiind acontaţi direct de angajaţii municipalităţii, în frunte cu fostul director Cosmin Coman.

 

Concertele de Revelion au fost în ultimii ani o afacere a International Artist Management

 

Iaşul i-a ridicat

Ar fi cel puţin un gest lipsit de onoare din partea International Artist Management SRL să pună la plată Primăria Iaşi, instituţie care a scos această societate „din foame”.

În 2015, firma bucureşteană avea o cifră de afaceri de 172.000 de lei, pentru ca între 2016 şi 2017 să devină „furnizorul de casă” al municipalităţii în domeniul concertelor, fie la Sărbătorile Iaşului, fie la Revelion, fie la Festivalul Internaţional al Educaţiei, fie la Raliul Iaşului. În total, în conturile International Artist Management au intrat de la Iaşi circa 3,5 milioane lei.  

Prin urmare, cifra de afaceri a firmei a ajuns la 1,1 milioane lei în 2016 şi la 3,3 milioane lei în 2017, ceea ce arată că majoritatea banilor a venit de la Iaşi.

Amendată pentru urgenţă

Municipalitatea a plătit şi o amendă de 5.000 de lei de la Curtea de Conturi pentru faptul că a atribuit de urgenţă, în 2016, un contract de 800.000 de lei acestei societăţi. „Autoritatea contractantă nu a publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice - n.r.) anunțul de participare, împreună cu documentația de atribuire și documentele suport, încălcând principiul transparenței”, se arată în procesul-verbal întocmit de inspectori. Primăria a contestat amenda şi a reuşit să o anuleze în primă instanţă.

Serie de şase contracte

Seria relaţiilor dintre cele două părţi a fost deschisă la ediţia Sărbătorile Iaşului 2016, când Primăria a dat firmei 798.148 de lei cu o săptămână înainte de concert. Banii pe Revelionul 2016/2017 -  662.000 de lei – s-au dus către aceeaşi firmă, existând o poziţie identică a concertului: Esplanada din faţa Palatului Culturii.

În 2017, primii bani s-au dat pentru concerte incluse în FIE, între 24 şi 28 mai: 918.495 lei. Pentru organizarea show-ului de la Raliul Iaşului 2017 s-au mai plătit 53.500 de lei, iar la Sărbătorile Iaşului, în octombrie, nota de plată pentru concert a fost de 387.508 lei. Ultimii bani către International Artist Management Bucureşti s-au plătit la finalul anului 2017, pentru concertul de Revelion: 650.000 de lei, ducând suma totală la 3,47 milioane lei.

Societatea aparţine unor anonimi în branşă: Iulian Husanu şi Florin Apostol, care însă îl au drept interfaţă pe impresarul Radu Groza.

Concertul din luna mai a avut o audienţă record 

 

Suta de mii de la Forza Zu

Generozitatea Primăriei a fost maximă când a decontat toate cheltuielile cu scena de la evenimentul Forza Zu desfăşurat la finalul lunii mai în Iaşi. Toate tehnica, personalul, tot ce s-a învârtit în jurul scenei a ajuns, conform unor surse, la suma de 100.000 de euro – 470.000 de lei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: