fbpx
 
Ciclo-heirupismul: pe trotuarele din Iași nu se poate merge cu bicicleta

Ciclo-heirupismul: pe trotuarele din Iași nu se poate merge cu bicicleta


Cele 1.000 de biciclete sunt bune, dar așa-zisele piste sunt un eșec total. Am testat în tot orașul: în Nicolina, Tudor Vladimirescu, Alexandru, Metalurgie, Tătărași trotuarele sunt prea aglomerate cu pietoni ca să  mai fie loc și de biciclete. Copou e singura zonă în care se poate circula. Pe Bd. Primăverii, Primăria se angaja la o pistă pe carosabil, dar a renunțat fără explicații. 4 milioane de euro pentru 1.000 de biciclete vor fi bani aruncați.

 

„În Iași sunt 42 de km de piste de biciclete realizate până în prezent”. Este declarația purtătorului de cuvânt al Primăriei Iași. Dă bine în dosarul înaintat către UE, chiar dacă ai dublat de fapt lungimea luând în calcul cele două sensuri ale unei singure piste.

În realitate, cu excepția porțiunii Super Copou-Agronomie, toți kilometrii de pistă de pe trotuare sunt plini de conflicte între pietoni și biciclete.

Pe Bd. Primăverii, Primăria avea ocazia unui nou început, cu pistă pe carosabil, așa cum prevăzuse în Planul de Mobilitate Urbană, dar au făcut o improvizație îngustă și periculoasă, tot pe trotuar.

Proiectul VeloCity este ca într-un banc sadic: „Vă dăm 1.000 de biciclete. Să vedem unde mergeți cu ele”.

 

Nicolina. Să meargă domnul primar pe aici!

 

Oficial e bine

Primăria susține că pistele de biciclete din Iași ar fi recunoscute inclusiv de autoritățile aeuropene. „Au fost integrate în proiectele finanțate din fonduri nerambursabile și pentru care am primit aprobare. Până la implementarea proiectului Iași Velocity vom investi și în alte trasee de piste de biciclete”, ne-a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Arhitectul Andrei Ciuhodaru spune însă altceva: „Sunt aprobate proiectele de trotuare. Uniunea Europeană nu te întreabă ce standarde ai respectat, ci te întreabă dacă ai autorizație de construcție. Tu ești Primăria, normal că ai, îți autorizezi ce vrei tu, fără să ții cont de nimic. Dacă poate spune cineva din Europa că pistele de biciclete de jumătate de metru pe sens, cu nenumărate obstacole în cale, pe trotuar, sunt în standardele aplicate în alte țări, este în afara subiectului”.

 

Independenței: pietoni, chioșcuri, stâlpi

 

Forumiștii au renunțat la trasee

Față de pistele din țări cu experiență, pistele de biciclete din Iași sunt realizate pe trotuar, din pavele care devin foarte alunecoase pe ploaie. Dar lipsa de aderență a roții pe teren umed este ultima problemă. Cele mai grave sunt nenumăratele conflicte pietoni-bicicliști, nenumăratele obstacole unde pista ori ocolește, ori devine una cu trotuarul, dar și nenumăratele conflicte cu traficul auto. Jurnalista Ioana Popa, de la Bike Addiction Iași, a realizat un test complet pe pista de pe malul Bahluiului, dinspre Podul de Piatră spre Tudor Vladimirescu, înainte de lucrările Veolia.

Ea a arătat în filmare că este imposibil pentru un biciclist să realizeze traseul în siguranță. Subiectul este dezbătut și pe Dirtbike, unde și cicliștii din Iași își scriu gândurile. Unul dintre ei, Daniel Grigorescu, spune: „Eu circul în Iași și am dat o șansă pistelor de pe trotuar, dar mi se pare o pierdere de timp și disconfort pentru pietoni, dar și pentru mine”.

 

Splai Bahlui, slalom printre oameni (SURSA: Ioana Popa)

 

Turul orașului

REPORTER DE IAȘI a dat o tură de oraș pentru a vedea dacă pistele raportate stahanovist de Primărie sunt sau nu în regulă. Și conflictele sunt atât de multe, încât nici măcar nu trebuie căutate prea mult. Indiferent că pista trece prin Podul Roș, Nicolina, Alexandru cel Bun sau Tudor Vladimirescu, situațiile se repetă. Ori este ocolit un obstacol și pista devine una cu trotuarul, ori trece prin dreptul unei treceri de pietoni. Singurul loc care poate fi considerat pistă este bucata dintre Spitalul Parhon și Rond Agronomie, unde trotuarul este drept, lat, astfel încât bicicliștii și pietonii nu se intersectează.

 

Secțiune cu proiectul original: pista trebuia să fie ca în Vest, pe carosabil

 

Gafa Primăverii

În Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, Primăria a strecurat o schiță a unui bulevard pe care l-a reabilitat recent: Primăverii. Schița reprezintă a secțiune transversală a bulevardului pe care e prevăzută o pistă de 3 metri lăţime, separată de trotuar şi traficul auto, cum sunt standardele în majoritatea țărilor europene.

Este prezentată secţiunea propusă, cu trotuar de 2 metri, spaţiu verde de 2 metri, pistă de biciclete lată de 3 metri, parcare auto pe 2,3 metri şi două sensuri de mers de 6 metri pentru mașini. În realitate, deși nu a redus costurile finale, Primăria lăsat pista de biciclete tot pe trotuar, cu o lățime de doar 0,5 m.

 

Cineva mai slab de înger se sperie dacă trebuie să traverseze un culoar de genul acesta

 

Velocity în cifre

Primarul Mihai Chirica dorește implementarea unui proiect european pentru a utiliza pistele de biciclete „așa cum sunt ele”, conform declarației sale din conferința de presă.

Proiectul Iaşi VeloCity urmărește crearea unui sistem integrat de bike sharing ca soluție alternativă de transport urban care să asigure facilitarea accesului ieșenilor către locurile de muncă, la furnizorii de servicii sau alte zone de interes.

Bugetul estimat pentru Iași VeloCity este de 22.197.963 lei cu TVA, perioada de implementare fiind de 24 de luni. Vor fi 62 de stații de îmbarcare și închiriere pentru biciclete. Vor fi cumpărate 813 de biciclete mecanice, 37 de biciclete electrice, 60 de triciclete pentru bătrâni și 20 de triciclete pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, vor fi amenajate 10 stații de depanare și 35 de parcări.

Conflict major când te trezești cu cineva care se ridică din stație

Podu Roș: pista este trotuar

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: