Șoseaua Națională, proiect înghețat: constructorii pierd bani, Primăria nu schimbă proiectul

Șoseaua Națională, proiect înghețat: constructorii pierd bani, Primăria nu schimbă proiectul


Din aprilie se așteaptă terminarea lucrărilor: nu se întâmplă nimic, doar nervi în culise. Lucrările de pe Șoseaua Națională sunt abandonate din cauza schimbării soluției tehnice licitate. Acest lucru impune un nou proiect din partea beneficiarului – Primăria Iași. Constructorii invocă, printre altele, și faptul că, în ultimul an, au crescut enorm prețurile la materie primă și forță de muncă. Locuitorii din zonă sunt disperați, dar fac și haz de necaz: „E noroi dar ne-am obișnuit cu liniștea”.

Din luna aprilie nu s-a mai mișcat nimic pe Șoseaua Națională, arteră-cheie în zona Podu Roș-Podu de Piatră. Lucrările s-au poticnit când mai erau de făcut 900 de metri, între spălătoria auto din Podu de Piatră și intersecția din Podu Roș. Tot de atunci, constructorii trimit săptămânal adrese la Primărie, pentru continuarea lucrărilor. Totul stă într-un proiect care nu mai apare. În acest timp, locuitorii fac băi de nămol, înghit tone de praf, dar găsesc timp de glume: „S-o lase parc cu copaci și verdeață, ar fi mai ieftin.”.

Abandon total

Locul arată abandonat. Ultimii muncitori au fost aici în luna aprilie. De atunci, nu s-a mai mișcat nici o frunză. Doar praf și nămol care au invadat locul. „Îmi amintesc parcă faptul că ultimii oameni au fost la treabă aici prin primăvară, dar, după ce au terminat de acoperit țevile, nu au mai venit”, ne spune Mioara Bălan, locatară într-unul dintre blocurile de 4 etaje de pe Șoseaua Națională.

Femeia spune că este multă mizerie și, mai ales, foarte mult praf. „Când a plouat, era noroi, mergeam prin mocirlă, în centrul orașului. După ce s-au oprit ploile, avem foarte mult praf, când mai trece câte o mașină rătăcită sau bate vântul”, mai spune Bălan.

Un alt vecin, de la un bloc alăturat, nu-și spune numele, dar glumește: „Mai bine o lasă așa. Doar s-o facă parc. Este foarte multă liniște de când nu mai circulă mașini pe aici”.

Peisaj dezolant pentru o stradă în reparații. N-ar fi prima oară, e un fenomen tradițional marca Primăria Iași

Un proiect de 3,2 milioane de lei

Prețul lucrărilor, pentru o distanță de 1,1 kilometri, a fost calculat la aproximativ 3,2 milioane de lei, fără TVA. În lipsa unor comunicări clare și la obiect din partea Primăriei, constructorii sunt cei care povestesc. „Este cifra pe care mi-o amintesc, aceasta este cota ce revine acestei străzi din tot pachetul licitat”, explică Mircea Vlădescu, directorul Agenției Iași a Viarom, firmă care, alături de Conest, a câștigat contractul de reparație a străzilor stricate de șantierele din bani europeni pentru schimbarea țevilor de agent termic.

Contractul prevedea ca, imediat după ce a fost închis șantierul pentru țevi, în luna aprilie (când au fost începute și probele), să înceapă refacerea străzii. Doar că nu s-a întâmplat așa, printr-o ciudățenie. „Ca soluție tehnică, a fost licitată aici ranforsare – frezarea asfaltului vechi și turnarea unui strat nou. Această soluție, aleasă conform unui proiect care ne-a fost înmânat de către beneficiar, nu a mai fost posibilă. Este necesară o alta, ce se desprinde dintr-un proiect pe care îl așteptăm, tot din partea beneficiarului”, mai explică Mircea Vlădescu.

Cu alte cuvinte, Primăria a pus pe masă, la licitație, un proiect în care cerea ranforsarea străzii, deși era evident încă din start că instalarea țevilor de agent termi, va distruge stratul de suport din profunzimea drumului. Conducerea Viarom Iași explică faptul că, din luna mai, au fost depuse săptămânal adrese la Primărie, documente în care se solicită date despre proiectul nou pentru Șoseaua Națională. Până în prezent, nu a fost întocmit acest nou proiect.

Ce (nu) spune Primăria

Primăria a dat un prim răspuns sec, fără a defalca prețul pentru Șoseaua Națională. „Șoseaua Națională face parte din proiectul lucrărilor de modernizare Splai Bahlui – Mal Drept, iar valoarea totală (pentru mai multe lucrări - n.r.) este de aproximativ 30,7 milioane de lei. Lucrările se vor desfășura pe aproximativ şase kilometri, fiind prevăzută reabilitarea carosabilului pe traseul dintre Podul de Piatră şi Podul Sfântul Ioan, dar şi refacerea Soselei Naţionale pe sectorul dintre Podu Roş şi Podu de Piatră. La finalul proiectului vor fi asfaltate străzi, vor fi amenajate trotuare şi piste de biciclişti pe o suprafaţă de 29.000 metri pătraţi, vor fi refăcute spaţii verzi pe aproximativ 16.000 metri pătraţi şi vor fi create 213 locuri de parcare”, se afirmă într-un comunicat al Primăriei Iași.

Prețul inițial estimat pentru această lucrare a fost de 37 de milioane de lei. S-a încercat contactarea reprezentanților Primăriei pentru a afla și de ce a fost licitat un proiect cu ranforsare, deși se știa că vor fi făcute lucrări în profunzime, dar și care este defalcarea de preț pentru segmentul de 1,1 km din Șoseaua Națională. Aceștia nu au răspuns. Nu a putut fi obținut nici un răspuns referitor la data la care va fi realizat noul proiect.

Constructorii se plâng de prețuri

Viceprimarul Gabriel Harabagiu declara, în urmă cu o săptămână, că trebuie recalculate cantitățile de materiale necesare și că este necesar un act adițional la contract. Constructorii neagă: „În acest contract nu există clauze de actualizare. S-ar face adiționale în limita legii, cu 10% din valoare maxim, dacă ar exista lucrări suplimentare. Aici nu este cazul, rămâne același nivel de cost”, ne-a spus Viorel Cozma (foto jos), unul dintre proprietarii Conest SA.

Aceeași informație este transmisă și de către reprezentanții Viarom. „Acesta este un contract cu preț ferm, care nu poate fi modificat, indiferent de ce se întâmplă”, explică Mircea Vlădescu, directorul Agenției Iași a Viarom.

Ambii constructori spun că există mari modificări de prețuri de la momentul licitației până în prezent, modificări ce nu sunt acoperite de contract. „Un exemplu, prețul la bitum: era 1.400 de lei tona anul trecut, este 2.000 de lei tona acum. La fel celelalte materiale, combustibilul, forța de muncă”, ne-a spus Viorel Cozma.

„În maximum două luni de la livrarea proiectului de către beneficiar, lucrarea este gata. Chiar dacă s-au majorat toate prețurile, închidem șantierul acolo”, a susținut Vlădescu.

Șoseaua Bârnova, aceeași problemă

Șoseaua Bârnova trebuia să fie un șantier aproape de finalizare, judecând după primele termene date de către Primărie. Lucrarea este licitată tot de către asocierea Viarom – Conest. Și pe acel segment de 2,9 km, al cărui preț, fără TVA, este de 5,9 milioane de lei, lipsește proiectul, după ce a fost schimbată soluția tehnică discutată și licitată.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top