sursa foto: shuttersock.com sursa foto: shuttersock.com

Dependent de lumea virtuală! Top 4 îngrijorări ale psihologilor legate de noile tehnologii


Tehnologia schimbă lumea, creează adevărate punți, dar construiește și ziduri. Fiecare zi stă sub semnul schimbării și al modernizării. Lucrurile au evoluat în așa măsură, încât ceea ce nu demult citeai în cărțile SF, astăzi se apropie mai mult ca oricând de realitate. Cine mai trimite în ziua de astăzi scrisori? Doar cei de la judecătorii sau finanțe. În rest, majoritatea persoanelor comunică prin e-mailuri, mesaje de pe telefon sau aplicații. Nu se mai scriu scrisori de dragoste, se trimit emoticoane.

Totul tinde să se mute în lumea virtuală. Chiar și presa a urmat acest curent. Majoritatea ziarelor au și o versiune online, iar televiziunile transmit emisiuni live, pe Facebook sau pe alte canale de social media. Copiii își fac temele cu ajutorul calculatorului, folosesc table magnetice interactive și  se joacă cu prietenii pe laptop, în rețea, și din ce în ce mai puțin în fața blocului. Părinții și bunicii au conturi de Facebook ori Instagram, comentează la postări sau vorbesc pe WhatsApp cu nepoții. Mai mult de atât, mari  orașe din România se grăbesc să adopte tehnologia 5 G.

Telefoanele mobile, printre cele mai utilizate dispozitive

sursa foto: shuttersock.com

Mulți oameni de știință și psihologi sunt de acord cu faptul că tehnologia face lucrurile să funcționeze mai rapid și mai simplu. De exemplu, nu mai trebuie să aștepți 4 zile să ajungă o scrisoare din București la Cluj  și încă 4 pentru a primi răspuns de la destinatar. Un mesaj rezolvă acest lucru în mai puțin de 1 minut. În plus, rețelele de telefonie sunt în continuă concurență și se luptă pentru a oferi servicii de calitate, diversificate și la prețuri competitive. 

Telefoanele au ajuns, astfel, printre cele mai utilizate dispozitive. Anul acesta, la nivel mondial, au fost înregistrați peste 3 miliarde de utilizatori de mobile. Acestea au avantajul faptului că sunt accesibile pentru aproape oricine. În funcție de dotări și model, cu abonament sau fără, prețurile pentru un dispozitiv pornesc de la 50-80 de lei. Pentru un iphone neverlocked, de exemplu, o să plătești mai mult decât pentru un telefon achiziționat de la o companie, blocat într-o anumită rețea. Acest lucru este justificat, iar dacă ești interesat, află mai multe detalii pentru a ști ce avantaje aduce un astfel de model și ce înseamnă neverlocked.

Așadar, tehnologia aduce multiple avantaje, în majoritatea domeniilor, de la cel medical, unde multe boli  au fost eradicate, până la sisteme informatice și de telefonie, care oferă facilități utile în viața de zi cu zi. 

Care este reversul medaliei și ce spun psihologii despre noile tehnologii

sursa foto: shuttersock.com

 Noile tehnologii au, însă, și un revers al medaliei. Psihologii avertizează că lumea începe să se schimbe și nu doar în sens pozitiv. Iar un bun exemplu îl reprezintă sentimentul pe care îl ai când ți se strică telefonul. Simți că ești pierdut, fără contact cu lumea exterioară. Asta înseamnă, de fapt, dependența de tehnologie. Așa că apelezi cât poți de  repede la service GSM rapid și rezolvi  problema pentru a reintra în normal și a te așeza în rând cu ceilalți. Dependența de telefon este considerată o boală. Aceasta se numește nomofobie, iar specialiștii spun că tot mai multe persoane cad pradă acestei afecțiuni. Cele mai dezbătute probleme legate de tehnologie se referă la “abandonarea vieții reale”. 

 Iată 4 lucruri care îi îngrijorează pe specialiști:

  • Oamenii tind să petreacă ore în șir în fața ecranelor și să comunice din ce în ce mai puțin unul cu celălalt, față în față. În autobuz, de exemplu, nimeni nu mai pare interesat să cunoască persoane noi cu care să creeze legături. Și la o cafenea, aproape 60% dintre cei prezenți stau pe telefon. Indiferent că este vorba despre doi tineri care au ieșit la o întâlnire, 2 soți sau o gașcă de prieteni. 
  • Copiii, de asemenea, sunt afectați de tehnologie. Studiile arată că prea mult timp petrecut în fața ecranelor duce la grave perturbări de sănătate, cum ar fi deficitul de atenție, problemele de integrare și comunicarea deficitară.
  • Tehnologia intră, deseori, cu forța în viața tuturor. Acest lucru se intampla prin metode de manipulare psihologică. Noile gadgeturi sunt mult mai “deștepte” decât am putea crede. Tocmai din acest motiv, se întâmplă să povestești despre un costum pe care ți-l dorești sau să îl cauți pe internet, apoi, când intri pe rețelele de socializare, să îți apară tot felul de reclame cu ceea ce cauți. Și-ți spui ”ciudat”, nu? Dar nu e deloc așa. Este o strategie foarte bine gândită. Iar specialiștii cred că, printr-o serie de tehnici psihologice, pot fi influențate scopul unui individ și acțiunile acestuia. Reclamele reușesc, de cele mai multe ori, să își îndeplinească acest scop. 
  • Dependența de aceste dispozitivele moderne (tablete, laptopuri, telefoane) este la fel de gravă ca și dependența de droguri. Cel puțin asta afirmă unii cercetători. Mandy Saligari, terapeut specializat în dependențe, susține că accesul la un smartphone pentru un copil este echivalent cu oferirea unui gram de cocaină, pentru că i se cultivă un viciu de care nu va putea scăpa. 

Faptul că lumea este în continuă schimbare se simte și se vede zilnic. În unele orașe din străinătate, au apărut benzi separate de circulație pentru cei care se uită la ecranul telefonului. Studiile arată că 43% dintre români flirtează pe Internet, iar 14% și-au cunoscut partenerii pe site-urile de dating. Psihologii cred, însă, că folosirea excesivă a acestor  dispozitive moderne pot cauza depresie, anxietate, probleme de concentrare sau neglijarea vieții private. Așadar, ca orice lucru, și tehnologie este bună, dar utilizată cu moderație. 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top