fbpx
 
UMF se pregătește de un vot absurd: Scripcariu candidează ca să se pensioneze

UMF se pregătește de un vot absurd: Scripcariu candidează ca să se pensioneze


16 cadre universitare erau chiar conducători de doctorat și îndeplineau condițiile de prelungire a activității, dar rectorul UMF a aplicat la sânge regulamentul. Prof. Arsenescu era membru al Academiei și prelungirea s-ar fi făcut automat, dar nu i s-a acceptat. Doctorul Viorel Scripcariu ar trebui să se pensioneze în 2022, dar candidează pentru un nou mandat. Își va aplica singur același regulament? Nu comentează. În 2018, prorectorul Gheroghe Iacob de la Univ. „Al.I. Cuza” și-a încetat mandatul la 65 de ani, fiind pensionat. Și propunerea lui Scripcariu la conducerea Facultății de Stomatologie este în aceeași situație. Prof. dr. Zetu va împlini 65 de ani tot in 2022. Peste doi ani vor trebui alte alegeri.

Rectorul în funcție al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” are mare dilemă morală în fața sa. Candidează pentru un al doilea mandat, dar, dacă îl va câștiga, va împlini 65 de ani, vârsta pensionării, în timpul acestuia. Poate n-ar fi fost o mare problemă dacă doctorul Viorel Scripcariu nu ar fi insistat, în primul mandat, să pensioneze un lot de profesori valoroși la limita de vârstă de 65 de ani. Toți au făcut cereri pentru prelungirea activității, dar solicitările au fost respinse.

O listă de 22 de nume

Din 2016, anul în care prof.dr. Viorel Scripcariu a fost ales rector al UMF Iași, 22 de profesori ai universității s-au pensionat. Niciunul dintre ei nu ar fi ieșit din învățământ la acea limită de vârstă, toți aveau CV-uri impresionante, majoritatea erau încă activi, în plenitudinea forțelor fizice și intelectuale, dar rectorul a aplicat la sânge un regulament de ordine interioară.
Dintre toți profesorii scoși din UMF, doar conducătorii de doctorat puteau solicita să rămână la catedră. Conform legii, aveau această derogare pînă la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu documentație aprobată anual. Sunt 16 profesori în această situație și mulți dintre ei refuză să comenteze decizia conducerii UMF. Îndeplineau condițiile regulamentului și ar fi putut continua activitatea.

Cătălina Arsenescu Georgescu este membru corespondent al Academiei de Științe Medicale, dar tot a fost pensionată la 65 de ani

Nume sonore pensionate la 65 de ani

Lista completă a profesorilor pensionați în mandatul de rector al profesoreului Viorel Scripcariu cuprinde nume sonore. Unul dintre profesori este chiar membru corespondent al Academiei de Științe Medicale. Prof.dr. Cătălina Arsenescu Georgescu este membru corespondent al Academiei de Științe Medicale și, conform unei Hotărâri de Guvern din 2019, activitatea didactică îi putea fi prelungită automat, fără să mai fie necesare alte aprobări ale UMF. Totuși, rectorul UMF a insistat să se pensioneze. Cătălina Arsenescu Georghe a fost contactată de către REPORTER DE IAȘI pentru a comenta decizia conducerii UMF, dar a precizat că nu dorește să discute acest subiect.
Alți profesori ce aveau dreptul să rămână sunt: Elena Cătălina Lupușoru, Silvia Mârțu, Eugenia Popescu, Gabriela Georgescu, Dănuț Costin, Traian Mihăescu (cunoscut medic pneumolog), Gheorghe Bălan (cunoscut medic gastroenterolog), Teodor Stamate (celebru chirurg plastician), Maria Stamatin (medic neonatolog), Mihai Nechifor, Magda Mariana Bădescu, Paul Botez (chirurg ortoped), Vasile Astărăstoae (prelungire refuzată din cauza unui dosar ANI), Dorin Chiseliță (oftalmolog), Cristian Popescu (pensionat în 2016 forțat, decedat în 2017, surse din UMF menționează că în urma stresului).

Stamatin: „Eram conducător de doctorat”
„Sunt pensionată de la UMF pentru că s-au aplicat niște criterii stabilite de Senatul Universității de mai multă vreme, din vremea în care rector era Vasile Astărăstoae. Eu sunt conducător de doctorat, dar am rămas doar profesor asociat, nu mai sunt profesor plin al UMF Iași”, ne-a spus prof dr. Maria Stamatin.
Alți profesori pensionați sunt Ștefan Buțureanu, Ioan Costea, Gabriela Ifteni, Gabriela Georgescu, Anca Colibaba, Maria Vataman, dar aceștia nu erau conducători de doctorat, deci nu mai aveau cum să-și prelungească activitatea.

Reputatul profesor Traian Mihăescu era coordonator de doctorat, dar tot nu i s-a acceptat prelungirea activității. Au fost 16 cadre universitare în situația sa

Cum se procedează în alte universități

În țară, la alte universități de Medicină, rectorii au păstrat în activitate profesorii conducători de doctorat. Există exemple concrete de la București și Timișoara de cadre didactice rămase la catedră.
La București, au primit prelungiri Mircea Beuran (67 de ani, președinte al Senatului Universității),  Mihaela Păuna (stomatolog), Elena Preoteasa (trei ani prelungire, Medicină Dentară).
La Timișoara s-a prelungit activitatea profesorilor Constantin Vârlan și  Maria Borțun.
„Este autonomie universitară, fiecare procedează cum crede de cuviință, nu există norme la nivel național. Dar la UMF Iași a intervenit acest stil abrupt și strict al dlui Scripcariu”, a precizat un profesor din cadrul UMF Iași care a preferat să-și păstreze anonimatul.

La Cuza, prorectorul a fost scos la pensie

Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi a încheiat anul universitar 2018/2019 cu cinci prorectori în loc de şase. Prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prorectorul responsabil cu programele de licență și activități de formare a personalului didactic din învățămîntul preuniversitar, a ajuns la vîrsta de pensionare pe data de 1 octombrie 2018.
Postul a rămas vacant până în decembrie 2018, când prof.dr. Lucia Cifor, prodecan al Facultății de Litere, a fost numită prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Alegerile la UMF Iași au loc pe 16 ianuarie, dar problema vârstei de pensionare a rectorului care candidează din nou dinamitează situația

Rectorul UMF face 65 de ani dar candidează

În cazul în care va fi ales, prof.dr. Viorel Scripcariu trebuie să renunțe la mandat la jumătatea acestuia. În noiembrie 2022, medicul ieșean va împlini 65 de ani. Conform normelor aplicate în timpul mandatului său, va trebui să se pensioneze.
„Nu sunt criterii aprobate în timpul mandatului meu, ci din 2012. Eu le-am aplicat. Există un regulament de ordine interioară, bazat pe legislația națională, conform căruia se pot face prelungiri în anumite condiții: dacă persoana îndeplinește criteriii legate de articolele din publicațiile științifice și în funcție de necesitățile interne. Nu știu ce voi face în timpul mandatului, dacă mă pensionez sau nu. Mai este până atunci. Sunați-mă peste 3 ani, vedem...”, a precizat prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Article image
O femeie moare de hemoragie abdominală imediat după o operație de hernie de disc realizată de dr. Cezar Popescu. Legiștii spun că femeia avea anevrism la aorta abdominală, dar fără a prezenta probe, ruperea vasului producându-se, nefast, exact în momentul intervenției chirurgicale. Suspiciunea este că medicul a secționat accidental aorta. Necropsia a fost realizată abia după 9 luni! Nimeni nu vrea să rezolve acest caz. Două...
Autor Cezar Moraru Anchete 18 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30