fbpx
 
O singură casă a mai rămas în picioare, cea din spatele celei care i-a aparținut lui Ionel Bostan. Va fi demolată curând O singură casă a mai rămas în picioare, cea din spatele celei care i-a aparținut lui Ionel Bostan. Va fi demolată curând

Unchiul lui Alexe a dat lovitura: 400.000 de euro de la Dascălu pe 171 mp


O căsuță de doar 44 mp utili, vândută la prețul unei proprietăți luxoase, de sute de metri pătrați. „Doi ani s-a rugat de mine”, spune vânzătorul, Ionel Bostan. Soția acestuia e soră cu soacra lui Costel Alexe, ministrul Mediului. Bărbatul avea căsuța pe Sf. Andrei, unde se construiește Palas 2. Culmea, compania Iulius a cedat terenul, făcând schimb cu Primăria, la un preț de 10 ori mai mic. „Mi-am luat trei case după aceea”, mărturisește Ionel Bostan, care a dat lovitura vieții. Iulius Real Estate i-a plătit acestuia al doilea preț, ca valoare, dintre toate tranzacțiile din acea zonă, care au fost cu zecile.

Unchiul ministrului Costel Alexe a dat o lovitură imobiliară de proporții. Pe o palmă de teren de 171 metri pătrați, Ionel Bostan a încasat un pot de 400.000 de euro. Adică, 2.339 euro/mp. Mega-preț. Imobilul situat pe strada Buznea la numărul 11 a fost vândut în luna iulie a anului trecut.

Cumpărător a fost magnatul Iulian Dascălu prin firma Iulius Real Estate. „S-a ținut de mine doi ani. Până la urmă, i-am vândut. Cu banii, am cumpărat niște case”, a declarat Ionel Bostan pentru REPORTER DE IAȘI.

Parcele plimbate între Primărie și Iulius
Acum câteva săptămâni, Consiliul Local a aprobat un schimb de terenuri între Municipiul Iași și Iulius Real Estate. Pe scurt, Primăria a cedat 2.339 metri pătrați, amplasați pe 13 parcele cu o mărime variind între 19 mp și 396 mp. Și a primit de la Iulius Real Estate o suprafață totală de 2.600 metri pătrați, teren fărămițat în 38 de loturi, cu mărimi cuprinse între 2 mp și 314 mp.

Schimbul a fost „echivalent valoric”, adică parcelele Primăriei și cele ale Iulius au fost evaluate la aceeași sumă. Cele două entități au făcut acest schimb cu terenuri aflate în zona cunoscută generic drept Sf. Andrei, adică între strada Palat și Splai Bahlui Mal Stâng. Acolo, compania lui Iulian Dascălu vrea să dezvolte o parte din proiectul multifuncțional pe care presa și opinia publică din Iași l-au botezat Palas 2.

Scopul schimbului a fost ca Iulius să-și întregească bucățile, astfel încât să dezvolte proiectul imobiliar, iar Primăriei să-i cedeze suprafețe la limita proprietății.

Daniela Armașu și Ionel Bostan sunt mătușa și unchiul soției lui Costel Alexe

Preț uriaș plătit de Iulius: 2.339 euro/mp
În cadrul acestui schimb, Iulius a dat Primăriei și câțiva zeci de metri pătrați situați pe strada Buznea numărul 11. Aceștia fuseseră cumpărați de compania lui Dascălu în vara anului trecut.

Contractul a fost încheiat pe 24 iulie 2019 între Iulius Real Estate în calitate de cumpărător și Ionel Bostan (53 de ani) în calitate de vânzător. Iulius a plătit 400.000 de euro, o sumă consistentă, și a primit pentru acești bani o locuință cu suprafața construită la sol de 63 mp (43,90 mp suprafață utilă – cât un apartament cu două camere) și un teren de 108 mp.

După scurt timp, casa a fost rasă de pe fața pământului, deci Iulius a dat acest preț doar pentru teren. Cum însumat cele două loturi au 171 mp, rezultă că un metru pătrat a fost stabilit la 2.339 euro. O lovitură de proporții și un preț record pentru acea zonă.

O groapă de 400.000 de euro. Exact în acest colț era terenul de 171 mp și căsuța de 44 mp pe care Ionel Bostan plătise 30.000 de euro

„2 ani s-a rugat de mine să vând”

În rolul iscusitului vânzător a fost Ionel Bostan de loc din satul Potîngeni, comuna Movileni, o localitate săracă la 30 de kilometri nord de Iași. Deși necăsătorit, acesta trăiește de mulți ani cu Daniela Armașu cu care are doi copii, un băiat și o fată.

„Daniela și Elena Costin sunt surori”, a confirmat Bostan pentru REPORTER DE IAȘI. Dar Elena Costin este soacra lui Costel Alexe, ministrul Mediului și lider al PNL Iași. Deci, prin alianță, Bostan este unchiul lui Costel Alexe.

Despre respectiva tranzacție, Bostan spune că a obținut un preț atât de bun deoarece nu a vândut la prima strigare. „Doi ani s-au rugat de mine și până la urmă am acceptat. Cu banii rezultați, am luat 2-3 case”,a afirmat Bostan.

Panorama întregului teren cumpărat de Iulius Real Estate

În acte, Bostan cumpărase terenul cu o lună în urmă
În contractul de vânzare-cumpărare apare că Bostan ar fi luat cei 171 mp și casa din Buznea cu doar o lună înainte, adică în iunie 2019, de la Alexandrina și Liviu Agapie. „Le luasem mai demult, dar nu făcusem actele”, a afirmat Bostan.

Pe firul documentelor, reiese că Agapie și Bostan încheiaseră în 2006 o promisiune de vânzare-cumpărare în baza unui antecontract. Sintetizând, Bostan zice că a dat 30.000 de euro pe teren și casă în 2006 soților Agapie, dar actele au fost făcute în 2019.

La parafare, Bostan a jucat anul trecut dublu rol, a fost și mandatar al celor doi Agapie, vânzătorii (având o împuternicire de acum 14 ani) și a fost și cumpărător.

Tranzacția din 2019 dintre Bostan și Agapie rămâne cu un semn al întrebării. Unchiul lui Alexe n-a fost convingător în a explica de ce a tergiversat timp de 13 ani încheierea documentelor, iar unul dintre vânzători, Alexandrina Agapie a evitat răspunsul despre tranzacție. „Nu-mi mai amintesc”, a spus aceasta.

Între timp, de la momentul antecontractului din 2006 și până la momentul vânzării efective din 2019, Alexandrina Agapie, angajată a Consiliului Județean Iași, și Liviu Agapie au divorțat.

Ionuț Bostan, fiul lui Ionel, e verișor cu soția lui Alexe, fiind deja cooptat în acțiunile interne ale PNL

Al doilea preț ca valoare plătit de Dascălu

Ca o primă concluzie, unchiul lui Alexe a demonstrat un fler incredibil în afaceri, vânzând anul trecut cu 400.000 de euro un teren de doar 171 mp. Prețul de 2.339 euro/mp e printre cele mai mari din Iași. O demonstrează chiar Iulius Real Estate.
Pentru a dezvolta Palas 2, Iulius a desfășurat, în ultimii ani, o agresivă campanie de achiziție de terenuri în acel areal. Astfel, din 2017 și până la sfârșitul anului 2019, Iulius Real Estate, direct sau prin intermediari, a cumpărat terenuri pe străzile Sf. Andrei, Buznea, Iancu Bacalu, Trantomir, Ghibănescu, Trei Ierarhi.

Când nu a luat direct, Iulius a cumpărat prin Corsini Ristorante (Andrei Zăncianu – administrator) și prin Safir Real Estate (reprezentată de Fadi Sleiman Ramadan și Al Sibai Radwan). Prețurile cu care intermediarii Corsini și Safir au revândut către Iulius sunt, în medie, de câteva sute de euro metrul pătrat. Sunt tranzacții și cu 212 euro/mp și cu 288 euro/mp, cu 514 euro/mp, cu 988 euro/mp.

Printre cele mai mari sunt două la care metrul pătrat a depășit 1.800 euro metru pătrat. Din toate tranzacțiile verificate de REPORTER DE IAȘI, zeci de contracte, cel dintre Bostan și Iulius are a doua valoare ca mărime. Este întrecut doar de o afacere dintre Iulius și altă persoană fizică, Costel Iliescu, care a reușit să obțină 2.658 euro/mp.

După ce-a plătit 400.000 de euro pe teren, Iulius Real Estate l-a cedat Primăriei, fiind evaluat la o valoare mult mai mică

Alte prețuri au fost mai mici pe aceeași stradă
Pentru a ilustra și mai clar mega-afacerea făcută de unchiul ministrului Alexe, vom alege două exemple din proximitate. Astfel, în august 2019, Iulius Real Estate a cumpărat de la Safir un lot pe strada Buznea la numerele 5-7, deci foarte aproape de proprietatea lui Bostan de la numărul 11. Pentru cei 620 de metri pătrați și două construcții de 56 și 49 mp, Iulius a plătit puțin peste 4 milioane de lei. Cum casele au fost demolate, deci tranzacția a fost pentru teren, reiese un preț mediu pe metrul pătrat de 1.388 euro, cu 1.000 de euro/mp mai puțin decât la Bostan.

Al doilea exemplu, tot o tranzacție Safir – Iulius, din iulie 2018, pe aceeași stradă Buznea, însă la numărul 3. Terenul de 213 mp și casa de 91 mp au fost vândute de Safir contra sumei de 583.300 lei, adică echivalentul a aproximativ 590 euro/mp.

Evaluările Primăriei sunt de zece ori mai mici
O parte dintre terenurile pe care Iulius le-a achiziționat în ultimii doi-trei ani au fost incluse în schimbul cu Primăria. Explicația: municipiul Iași avea în proprietate loturi poziționate printre ale lui Dascălu și, pentru realizarea proiectului, a fost nevoie de suprafețe compacte și, implicit, de acest schimb.

Ce frapează la înțelegerea dintre Primărie și Iulius Real Estate este valoarea la care au fost evaluate terenurile. Atât parcelele Primăriei cât și cele ale Iulius, parte ale acestui schimb, au fost evaluate cu sume cuprinse între 114 euro/mp și 384 euro/mp. Adică, Iulius a cumpărat de la privați cu 700 euro/mp, cu 900 euro/mp, cu 1.800 euro mp, cu 2.600 euro/mp și a fost de acord cu evaluări de 200-300 euro/mp pe aceleași suprafețe?

Spre exemplu, pe terenul luat de la unchiul Bostan cu 2.339 euro/mp, Iulius Real Estate a acceptat o evaluare de 127 euro/mp. „Trebuie gândit în ansamblu. Evaluatorul tocmit a aplicat un rețetar, o formulă aproape matematică pentru a stabili valoarea terenului. Cum parcelele, evaluate individual, sunt mici, disparate, a reieșit această valoare modestă pe metru pătrat. Or, Iulius a achitat chiar mii de euro pe un singur metru dintr-un motiv simplu: știa că acolo va dezvolta un proiect integrat, generator de mari venituri, care-i vor amortiza această investiție”, a explicat un expert care a dorit să-și păstreze anonimatul.

În colțul din stânga jos era terenul lui Ionel Bostan

Care a fost calculul lui Dascălu
O simulare: să spunem că pe un metru pătrat de teren cumpărat de Iulius de la unchiul Bostan se va dezvolta o clădire de birouri pe 10 niveluri. Ca investiție a Iulius avem achiziționarea respectivului metru pătrat de teren cu 2.339 euro apoi realizarea clădirii, la un cost de, să spunem, 700 euro mp. La 10 niveluri, respectivul metru pătrat presupune o investiție de 7.000 de euro + prețul de achițizie de 2.339 euro rezultă un total de 9.339 euro. Odată finalizată clădirea de birouri, un metru pătrat se poate închiria și cu 12 euro pe lună. Cum sunt 10 niveluri, acel metru pătrat va produce 120 de euro pe lună, adică 1.440 euro pe an. Investiția a fost de peste 9.000 de euro, așadar reiese că amortizarea pe acel metru pătrat se va produce în puțin peste șase ani. Un randament bun, dar mai sunt și alte costuri de mentenanță a clădirii.
Randamentul extraordinar al companiei Iulius a fost însă la suprafețele luate la prețuri mult mai mici: 500-1.000 de euro/mp.

Ionuț Bostan (dreapta), lângă verișoara sa, Raluca, soția lui Costel Alexe

Soacra lui Alexe, sora cu soția lui Bostan
Revenind la vânzătorul Ionel Bostan. Deși domiciliat oficial în Movileni și având o fermă de vaci la Larga Jijia, acesta trăiește de mulți ani în Iași cu Daniela Armașu. Această Armașu este sora Elenei Costin. La rândul său, Costin este mama Ralucăi, soția lui Costel Alexe, ministrul Mediului și președinte al PNL Iași.

Bostan și Armașu au doi copii, un băiat și o fată. Băiatul, Ionuț, activează în cadrul PNL Iași, postările cu pozele în care apare fiind distribuite de Costel Alexe, liderul filialei și, totodată, verișorul său prin alianță.

Exemple de prețuri la terenurile cumpărate de Iulius Real Estate
1) Corsini Ristorante – Iulius Real Estate, Sf. Andrei, nr. 34 – 192 mp – 191.574 lei = 212 euro/mp         iunie 2019
2) Costel Iliescu – Iulius Real Estate, Sf. Andrei, nr. 28A – 207 mp teren + locuință, cu o suprafață construită la sol de 90 mp – 2.564.155 lei = 2.658 euro/mp        noiembrie 2018
3) Corsini Ristorante – Iulius Real Estate, Trantomir, nr. 15, - 240 mp + locuință, suprafață construită de 66,72 mp – 2.049.789 lei = 1.817 euro/mp    noiembrie 2018
4) Corsini Ristorante – Iulius Real Estate, Sf. Andrei nr. 26 – 173 mp + locuință, suprafață construită 131 mp – 1.514.337 lei = 1.862 euro/mp     iunie 2019
5) Safir Real Estate – Iulius Real Estate, Sf. Andrei nr. 36 – 170 mp + locuință, suprafață construită 114 mp – 981.406 lei = 1.228 euro/mp        iulie 2018
6) Safir – Iulius: 9 tranzacții de 9 milioane de lei:
a) teren 150 mp, casa 37 mp și două magazii, Iancu Bacalu nr. 1: 354.800 lei = 514 euro/mp – an 2017
b) teren 291 mp, Iancu Bacalu nr. 1A: 385.705 lei = 288 euro/mp – an 2018
c) teren 274 mp, casă 110 mp la sol, Iancu Bacalu nr. 23: 811.758 lei = 644 euro/mp – an 2018
d) teren 275 mp, Iancu Bacalu nr. 23: 271.401 lei = 214 euro/mp – an 2017
e) teren 496 mp, casă 88 mp și anexe, Sf. Andrei nr. 6: 1.631.812 lei = 715 euro/mp – an 2017
f) teren 354 mp, Sf. Andrei nr. 29: 1.551.084 lei = 932 euro/mp – an 2018
g) teren 371 mp, casă 92 mp, spațiu comercial 26 mp, Gh. Ghibănescu 5B: 1.581.613 lei = 926 euro/mp – an 2017
h) teren 111 mp, casă 80 mp, Sf. Andrei nr. 38: 504.816 lei = 988 euro/mp – an 2017
i) teren 117 mp, casă 74 mp și anexe, Trei Ierarhi nr. 7: 506.721 lei = 941 euro/mp – an 2017
7) Veronica Pisieru (mandatar a Paraschivei Nistor) către Iulius Real Estate, strada Tănăsescu nr. 18: teren 322 mp și casă 95 mp la sol: 3.288.532 lei = 2.159 euro/mp an – iulie 2019
8) Safir – Iulius, str. Buznea nr. 5-7: teren 620 mp, casă de 56 mp, casă de 49 mp: 4.027.046 lei = 1.388 euro/mp, an – august 2019
9) Safir – Iulius, str. Buznea nr. 3: teren 213 mp, casă 91 mp: 583.300 lei = 590 euro/mp, an – iulie 2018

10) Corsini Ristorante – Iulius, str. Trei Ierarhi 7B: teren 2.182 mp și casă în stare avansată de degradare 97 mp la sol: 9.351.455 lei = 920 euro/mp, an – noiembrie 2018

Article image
Ieșiți în stradă și strigați „Jos Ciuma Roșie” ca să vină PNL să ia posturile la stat prin concursuri aranjate și plătite cu mii de euro lunar. Sorin Afloarei, consilierul parlamentar al lui Costel Alexe și finul său favorit, a devenit peste noapte expert economic, deși n-a profesat în viața lui. La proba scrisă, primul loc era ocupat de o expertă contabilă care obținuse aproape punctajul maxim. Ierarhia a fost inversată du...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 04 Martie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: