fbpx
 
Blestemul din Casa Călăului pe capul lui Alexe: Alca Print a oferit o sumă fabuloasă, dar licitația va fi anulată

Blestemul din Casa Călăului pe capul lui Alexe: Alca Print a oferit o sumă fabuloasă, dar licitația va fi anulată


Consiliul Județean Iași a finalizat licitația de concesionare a Casei Călăului, a publicat numele firmei câștigătoare și redevența în Monitorul Oficial, dar totul s-a dovedit un bluf. Motivul: în oferta sa, societatea care a câștigat contractul a făcut o eroare și a scris ce sumă oferă pe lună, în loc de an. Prin urmare, a ieșit o redevență de 12 ori mai mare decât cea pe care firma dorea să o plătească! Această greșeală va duce la anularea licitației și la reluarea ei în perioada următoare.

Construcția inițială, veche de 200 de ani

Ghinion pentru Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, cel care a pus mare accent pe concesionarea Casei Călăului (oficial Casa Moruzi) – un complex din Manta Roșie format din aproape 2,4 hectare de teren pe care se află două construcții în suprafață totală de 931 mp – una fiind monument istoric - în stare avansată de degradare. În vederea reabilitării lor, Alexe a propus concesionarea terenului și clădirilor, pe 49 de ani, prețul de începere fiind de 8.958,67 euro pe an. La această sumă s-a ajuns în urma unei evaluări a unui expert autorizat.

Prima construcție, în suprafață de 675 metri pătrați, denumită Casa Călăului se află pe lista monumentelor istorice, tronsonul central fiind construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Un alt tronson a fost edificat secolul trecut. Cealată construcție are 256 mp și este denumită Sală de sport.

Lună în loc de an

Prin acest contract, Consiliul Județean urmărește recuperarea monumentului istoric și aducerea la starea inițială. Conform caietului de sarcini, concesionarul nu poate amenaja pe teren locuințe individuale sau colective.

La sfârșitul lunii martie, plenul Consiliul Județean a dat undă verde pentru organizarea licitației, la procedură depunându-se cinci oferte, dintre care două admisibile. Câștigătoare a fost desemnată societatea Alca Print SRL din Balciu-Miroslava, care, în rezultatul licitației trimis de Consiliul Județean pentru a fi publicat în Monitorul Oficial apare cu angajamentul de a plăti 109.500 de euro pe an, adică de peste 12 ori mai mult decât prețul de începere al procedurii!

O lovitură financiară pentru Consiliul Județean? Deloc. Contactat de REPORTER DE IAȘI, patronul Alca Print SRL, Cristinel Tenea a declarat că „la redactarea ofertei s-a trecut eronat redevență lunară în loc de anuală. Noi am redactat oferta cu 9.125 de euro pe lună, dar trebuia să fie pe an”. Tenea a adăugat că situația „Nu va rămâne (așa n.r.). S-a trimis deja o adresă prin care se comunică faptul că s-a produs o eroare la oferta financiară” și admite că licitația va fi anulată.

Întrebat dacă va mai participa la reluarea procedurii și ce planuri are pentru imobilele din Manta Roșie, Tenea a răspuns: „Haideți să vedem ce se întâmplă și, dacă vom câștiga, putem discuta”. Reprezentanții Consiliului Județean nu au putut fi contactați pentru a comenta situația contractului.

Afacere în creștere

Înființată în 2008 de inginerul Cristinel Tenea, Alca Print SRL a avut un început anevoios, în timpul crizei suspendându-și activitatea, această situație întinzându-se până în septembrie 2014. În anii din urmă, societatea s-a axat pe comercializarea de tapet lichid și, mai recent, producția de mobilă și uși pentru sectorul HORECA într-o fabrică din Balciu-Miroslava.

 

Cristinel Tenea, patronul Alca Print SRL

Anul 2021 a adus firmei o creștere spectaculoasă a cifrei de afaceri față de 2020, de la 8 milioane de lei la 13,1 milioane lei, a profitului net de la 317.000 lei la 567.000 de lei și a numărului de angajați de la 1 la 36.  

O mare parte dintre clienți sunt patronii unor hoteluri de pe Litoral sau a unor pensiuni și restaurante din zona Moldovei.

Povestea lui Buzatu

O legendă spune că în tronsonul central al casei a locuit, pe la începutul secolului al XIX-lea, Gavril Ciobanu, zis Buzatu, ultimul călău al Moldovei. N.A. Bogdan, în volumul „Orașul Iași. Monografie istorică şi socială, ilustrată” scria că Buzatu era „un ţigan fugit dela robie, ce s-a apucat de hoţit şi de ucis la drumul mare, comiţînd nenumărate jafuri şi crime, atît singur, cît şi în unire cu alţi semeni, mai ales împreună cu banda de hoţi a lui Ion Chetrariu (...)“. Prins și condamnat la moarte, el a fost „recrutat” drept călău, primul său „client” fiind chiar Chetrariu. În final, iertat de sistemul de justiție, Buzatu s-ar fi retras și a murit la Mănăstirea Secu.

În ultimii zeci de ani, casa a fost secţie a Spitalului de Neurochirurgie, apoi secţie exterioară a Spitalului de Recuperare, iar după 1990 a fost atribuită Combinatului de Utilaj Greu, în prezent Fortus SA, societate aflată în faliment. Ulterior, a intrat în patrimoniul Consiliului Județean Iași.
Abandonată de mai mulţi timp, despre casă circulă o legendă urbană conform căreia ar adăposti, pe timpul nopţilor, fantomele celor executaţi de Buzatu.

Article image
Cotizațiile sunt cu 170.000 de lei mai mari la liberali decât la social-democrați, care sunt mai „săraci” La nivel național, partidele primesc de la buget, adică de la români, de zece ori mai mulți bani decât strâng din cotizații Organizațiile de partid ne costă anual 50-60 milioane de euro
Autor cristi tanasa Anchete 10 Mai 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31