fbpx
 
SURSA: NOIR COFFEE – FACEBOOK SURSA: NOIR COFFEE – FACEBOOK

Noir, o afacere de milioane servită pe tavă de Primărie: un procuror și-un interlop au monopol în Centru


Cele patru locații sunt ultracentrale pentru cafenelele ambulante Noir

În Iași nu se organizează licitații pentru închirierea spațiilor publice cu vad. Intri doar pe o listă scurtă, fără niciun fel de criterii transparente

Noir a avut profit de 1 milion de lei la o cifră de afaceri de 2 milioane de lei. Practic, fiecare punct vinde cafea de 1.400 de lei/zi, din care 700 de lei e profitul. Peste 16.000 de euro profit lunar

Asociații sunt o procuroare pensionară, admnistrator fiind fiul ei, și un patron de „păcănele”, trimis în judecată de DIICOT pentru infracțiuni electronice. Dosarul său e la camera preliminară de 4 ani, e ca și prescris

Un interlop și o fostă procuroare au dat lovitura în afaceri. Zilele trecute, firma Specialty Coffee Association, ce-i are drept asociați pe Andrei Ilășoaia și Daniela Moraru, a deschis un nou punct de lucru: o cafenea „to go” în fața librăriei Junimea, peste drum de Palatul Braunstein.

Amplasamentul „premium” pe domeniul public este al treilea după cele de la stadionul „Emil Alexandrescu” și din fața UMF Iași.

Reușita acestui tip de afacere depinde într-o proporție covârșitoare de vad, iar mașinile Citroen ale Noir Coffee, denumirea comercială, sunt poziționate cu adevărat strategic.

În ultimele 18 luni, comisia din Primărie responsabilă cu atribuirea spațiilor publice a avut pe masă aproximativ 2.500 de cereri. Mai puțin de 50 au primit aprobare. Adică, sub 2%.

În perioada de referință, Noir Coffee a deschis două, cea de la UMF și cea de lângă Junimea. „Nu există o licitație pentru spațiile publice, iar criteriile sunt absolut subiective. Cinci funcționari își dau cu părerea dacă e bine sau nu”, a explicat, sub rezerva anonimatului, o sursă din Primărie.
„Pentru un amplasament în Centru, costă 50.000 de euro”, a declarat pentru REPORTER DE IAȘI un interpus în afacerile cu domeniul public. „Consultanță” înseamnă mită.

Edmond Moraru conduce afacerea, dar acțiunile le-a cedat mamei sale, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunal

„Comisia” înseamnă oameni influenți din Primărie
Cafeneaua din Citroen-ul negru de lângă Palatul Braunstein a fost deschisă săptămâna trecută. „Aveau aprobare de mai bine de un an, au plătit chiria, aproximativ 2.000 lei/lună, în toată această perioadă. Dar au amplasat mașina abia zilele trecute”, a spus funcționarul din Primărie.  
Modalitatea de atribuire a spațiilor pe care se pun tonetele sau astfel de mașini lasă loc la interpretări. „Comisia este formată din cinci persoane printre care arhitectul-șef, cineva de la Poliția Locală, de la Juridic, alți doi funcționari. Deciziile se iau prin vot, multe cu 3-2, rareori am auzit de unanimitate. Cei interesați vin cu niște randări când depun proiectul. Ei propun amplasamentul. Membrii comisiei verifică dacă mai sunt în zonă altele cu același profil. Dacă sunt prea multe, petentului i se cere să caute altă zonă. Cerințe: să fie conform mobilierului stradal din zonă, să se încadreze în peisaj. E o comisie de oportunitate, nu are reguli stricte, clare. Merge sau nu merge în zona respectivă? Totul e subiectiv”, a afirmat sursa.

Până la sfârșitul anului 2020, „Comisia” era o cacealma. Nu se întrunea nimeni, Gabriel Harabagiu, fostul viceprimar, hotăra singur cine primește amplasament stradal în zonele cu vad. Uneori venea și Mihai Chirica și punea degetul pe câte o cerere. Nu-l contrazicea nimeni.

50 de proiecte aprobate din 2.500 de cereri. Fără licitație!
În ultimul an și jumătate, în lucru la această comisie, care de regulă se întrunește lunar, au fost peste 2.500 de dosare. Sub 50 dintre acestea au primit aprobare.

„La fel de grav cu lipsa criteriilor este lipsa licitațiilor. Practic, aceste terenuri se închiriază pe niște tarife zonale aprobate în Consiliul Local, fără a exista o competiție cu alții interesați. Din aceste două cauze cumulate au loc favoritismele sau abuzurile. Cum a fost până acum câțiva ani când firmele neamurilor fostului viceprimar Gabriel Harabagiu aproape că aveau monopol în parcuri”, a menționat funcționarul.

Daniela Moraru este procuror pensionar cu 5.000 de euro indemnizație lunară

Patru amplasamente ultracentrale, vânate de toată lumea
Din 2019 încoace, Noir Coffee a deschis trei cafenele pe roți:
- lângă stadionul din Copou, unul dintre locurile preferate de întâlnire a tinerilor din oraș (decembrie 2019)
- pe străduța ce urcă spre Universitatea de Medicină și Farmacie, cu mii de studenți și cadre didactice care tranzitează zona (noiembrie 2021)
- în parcarea Junimea, în arealul Piața Unirii, zonă de trafic pietonal intens (noiembrie 2022)
O a patra, în Palas, s-a supus altor reguli, fiind vorba despre o zonă privată și nu despre domeniul public. Dar și-acolo s-a intervenit puternic, cafeneaua ambulantă fiind așezată chiar în fața terasei Starbucks. Administratorii multinaționalei au protestat, dar decizia conducerii Palas a fost de neclintit.

Dosarul penal al unuia dintre acționari stă de 4 ani la camera preliminară!
Firma Specialty Coffee Association pe care rulează brandul Noir Coffee Roasters a fost înființată în 2016. Unic fondator și administrator a fost Edmond Moraru.

În ianuarie 2020, Andrei Ilășoaia (33 ani, pășcănean la origini) a preluat 50% din SRL. În septembrie 2021, Edmond Moraru (31 de ani) și-a cesionat părțile sociale mamei sale, Daniela Elena Moraru (56 de ani). Fondatorul, Edmond, a rămas administrator al firmei, după cum chiar el a explicat.
Andrei Ilășoaia este judecat într-un dosar în care DIICOT a acuzat mai multe persoane de înșelăciune electronică, așa numitul „phishing”, o informație prezentată în premieră de Dezvăluirea.ro. Din 2018, deci de patru ani, dosarul s-a blocat la judecătorul de cameră preliminară.

„Dosarul de urmărire penală e din 2009. Trimiterea în judecată din 2018. Pe fond nici nu a început. Sunt 20 de inculpați, printre care și frații Ilășoaia. Aproape sigur, faptele din acest dosar vor fi prescrise”, a opinat un jurist.
Ilășoaia nu a putut fi contactat până la ora editării acestui articol.

O cafenea ambulantă a fost amplasată și în Palas, chiar pe aleea centrală

Fost procuror, Daniela Moraru are o pensie de 5.000 de euro
Al doilea asociat al firmei este Daniela Elena Moraru. Aceasta este fost procuror, a ieșit la pensie în 2016. Soțul acesteia, Cristian Moraru, este tehnician criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.

Potrivit declarației de avere completată de soț în iunie 2022, acesta a câștigat anul trecut aproape 5.700 lei/lunar/net ca medie și încă 10.138 lei prin hotărâri judecătorești.

Daniela Moraru a avut, conform aceluiași document citat, venituri din pensie de 290.892 lei (24.241 lei/net/lunar = 5.000 euro medie lunară) la care s-au adăugat 457.435 lei (peste 90.000 euro) obținuți în urma unor hotărâri judecătorești.

Profit spectaculos: 1 milion de lei/an

Până acum doi ani, Specialty Coffee Association a mers pe brânci:

- 2018: niciun angajat, fără cifră de afaceri, pierdere de 738 lei
- 2019: niciun angajat, fără cifră de afaceri, pierdere 450 lei
- 2020: niciun angajat, profit 39.232 lei la o cifră de afaceri de 136.882 lei
- 2021: obiect de activitate: comerț cu amănuntul al altor produse alimentare, în magazine specializate, 3 salariați, cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei, profit 1 milion de lei

Altă mașină Noir este amplasată de mai bine de un 1 an pe carosabil, pe strada din fața UMF. Poliția Rutieră a ridicat din umeri, decizia a fost mai sus

Investiția în fiecare mașină: 100.000 de euro

Pentru terenul din fața librăriei Junimea, chiria este de aproximativ 2.000 lei lunar. La care se adaugă alte câteva sute de lei taxa de salubritate.
„Tot am mai depus, ni s-au refuzat mai multe locații. Am încercat să fac tot tonetă și mi s-a refuzat. Și am zis: bun, hai să investesc să fac ceva ca lumea ca să nu mai fie motiv că nu arată bine într-un loc frumos”, a spus Edmond Moraru, administratorul firmei.

Acesta a spus că ar vrea să mai deschidă un punct de lucru, în noul Palas, iar apoi să continue expansiunea în alte orașe din regiune. „Durează foarte mult restaurarea mașinilor. Avem în lucru încă 14, practic le reconstruiesc de la zero. Fiecare pornește la sfert, sunt înmatriculate, le pun și huse la scaune. Toate sunt Citroen, din Franța de la firme, de la foști proprietari. Le cumpăr funcționale. Investiția totală e de 100.000 euro la fiecare”, a spus Moraru.

Asocierea procuror-interlop, un simplu „cancan”
Acesta a susținut că de business se ocupă el și soția sa, cumătrul Andrei Ilășoaia și soția lui. „Eu m-am asociat cu el. Mama e scriptic și atât. Nu are nicio legătură. Eu i-am botezat fetița lui Ilășoaia. Când l-am cunoscut (pe Andrei Ilășoaia – n.r.) nu mai avea nicio legătură cu așa ceva (dosarul DIICOT – n.r.)”, a declarat Edmond Moraru.

Pe portalul instanțelor de judecată, speța în care apare numele lui Andrei Ilășoaia are termen chiar azi, pe 29 noiembrie 2022. Moraru a spus că acest concept de cafenea în mașini îi aparține și că a vrut să facă altceva în locul clasicelor tonete. Faptul că în aceeași firmă sunt Ilășoaia (trimis în judecată de DIICOT) și mama sa, fostă procuroare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, este considerat de Edmond Moraru doar un element „de cancan”.

Andrei Ilășoaia este cumătru cu Edmond Moraru, având un dosar penal care trenează în Justiție

Are și o prăjitorie de cafea
Pe o altă firmă, Specialty Coffee Roastery SRL, cu unic asociat Daniela Moraru, a fost derulat un proiect de tip Start Up Nation. „O prăjitorie, o investiție de aproximativ 43.000 de euro în 2019. Am făcut prăjitoria, nu aveam niciun punct deschis, ofeream cafele celor care au fost în linia întâi în pandemie fără să câștig absolut nimic”, a spus Edmond Moraru. Care a mai menționat colaborări cu Ateneul și Opera din Iași.
Al doilea SRL, Specialty Coffee Roastery SRL, a avut bilanțuri modeste:
- 2020: cifră de afaceri 30.050 lei, pierdere 98.144 lei, cu 3 salariați
- 2021: cifră de afaceri 1.250 lei, pierdere de 42.559 lei. Obiect de activitate prelucrarea ceaiului și cafelei. Zero angajați
Fără aviz de la monumente

Un alt palier al discuției este acela al avizului de la monumente. Era sau nu necesar ținând cont că aceste mașini au fost amplasate într-o zonă protejată? Nu trebuie aviz de la monumente. Nu e construcție. E o mașină într-o parcare. Este mijloc mobil, e mai ușor să obții. Poate fi mutat oricând. Poate pleca și mâine, nu e același lucru cu o tonetă”, a fost explicația funcționarului din Primărie.
Pe de altă parte, Bobi Apăvăloaei, șeful Direcției Județene pentru Cultură (DJC) a spus că, în urmă cu câțiva ani, directorul DJC era membru în această comisie, dar că între timp a fost eliminat din componența acesteia.

„Ca principiu, orice amenajare în zona construită protejată ar trebui să aibă un aviz de la DJC. Era la un moment dat o discuție cu un regulament al Primăriei cu asemenea amenajări. S-o fi lucrând la el”, a spus acesta.

Edmond Moraru a devenit milionar într-un an, prin patru spații obținute în centrul Iașului

Nu există șanse egale pentru cei care vor să închirieze

Așadar, atât funcționarii Primăriei cât și șeful DJC au precizat că este necesar un regulament care să stabilească reguli clare pentru acest tip de afacere.

Acum câțiva ani, la inițiativa lui Răzvan Timofciuc, liderul consilierilor locali USR, a început redactarea regulamentului. „Am propus un proiect de hotărâre de CL pentru instituirea unui regulament în vederea închirierii pe perioadă temporară a domeniului public, dar sunt aproape trei ani de când acest proiect stă în sertarele Primăriei. Îmi doresc ca toți antreprenorii sau persoanele fizice să poată avea şanse egale atunci când doresc să închirieze domeniul public”, a declarat Timofciuc.

Comerțul stradal, acaparat de Harabagiu
În ultimii ani, beneficiare ale comerțului stradal au fost mai multe personaje cu „pile” în Palatul Roznovanu
- REPORTER DE IAȘI, ianuarie 2021: fiul fostului consilier local și dezvoltator imobiliar Gabriel Surdu a primit aviz pentru comerț stradal ambulant – fast food pe bulevardul Ștefan cel Mare
- 7Iași, august 2022: „Firma SC New Bauen Build SRL, pentru care chiar Gabriel Harabagiu a semnat avizele de amplasare a tonetelor de tip rulotă în municipiul Iași, a fost administrată de facto de soția acestuia, Mădălina Harabagiu. Mai mult, soacra fostului viceprimar era angajată la această societate, ea fiind fotografiată de reporterii 7 Iași, în nenumărate rânduri, în timp ce se afla în tonetele cu gogoși ale viceprimarului. Firma a acaparat punctele cheie ale orașului în ceea ce privește comerțul stradal de tip fast-food, unul dintre aceste module funcționând chiar pe pietonalul de pe Ștefan cel Mare, lângă sediul Primăriei Iași. Alte rulote au fost amplasate în Parcul Expoziției”

Article image
Doamna Chișcă lucrează la Maternitatea Cuza Vodă, dar firma ei de construcții debordează în ultimii trei ani: 6,2 milioane de lei cu primăriile din Ciortești, Popești și Aroneanu Soțul a făcut niște case la Aroneanu împreună cu Adrian Andronic, fiul lui Bogdan Andronic, director la Transgaz Cei doi asociați lucrează pe două firme: rezidențial și contracte cu statul „Eu sunt acolo, el este aici”, spune Adrian Andronic, re...
Autor Cezar Moraru Anchete 24 Noiembrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31