fbpx
 
Claudiu Asimionesei stă într-un penthouse dar nu și-a plătit chiria la apartamentul Primăriei. Se cere evacuarea

Claudiu Asimionesei stă într-un penthouse dar nu și-a plătit chiria la apartamentul Primăriei. Se cere evacuarea


* Patronul BZI deținea casa de 300 mp de la Bucium, plus apartamentele din blocul construit ilegal în Sărărie, dar totuși a închiriat și un apartament cu 3 camere de la Primărie, în care n-a locuit nicio zi
* În 2021 n-a mai plătit chiria și i s-a deschis proces de reziliere a contractului
* Deși mai deținea alte proprietăți, Primăria nu i-a cerut, la prelungirea contractului, declarație notarială pe propria răspundere

Inga și Claudiu Asimionesei au închiriat, în 2018, un apartament de la Primăria Iași, în blocul 1004 din Șoseaua Nicolina 107. În 2021 nu și-au mai plătit chiria, iar Primăria Iași a deschis proces de evacuare la Judecătoria Iași.

Claudiu Asimionesei a fost ca o sulă în coaste pentru primarul Mihai Chirica

Cei doi soți Asimionesei și-au luat apartament de la Primărie, deși Claudiu are pe numele său o vilă uriașă la Bucium, iar familia mai deține un apartament în Păcurari și alte locuințe în blocul din Sărărie 202.
La momentul semnării ultimului act adițional de prelungire, în 2021, devenise obligatorie depunerea declarațiilor notariale conform cărora beneficiarii nu dețin alte locuințe, fie în proprietate, fie închiriate.
Din momentul în care nu au mai plătit, din februarie până în august 2021, când Primăria a înaintat dosarul de evacuare la Judecătorie, datoria acumulată era de 5.793 de lei, incluzând 173 de lei penalități de întârziere. Între timp s-au mai adunat 3.340 de lei datorie la zi.

 

Regulamentul de închiriere, modificat cu puțin timp înainte

Inga Asimionesei a închiriat un apartament de 3 camere de la Primăria Iași, prin contractul numărul 625/1.03.2018, valabil până pe 1.02.2019. Imobilul se află în blocul 1004 din CUG, iar chiria stabilită în urma unei licitații a fost de 835 de lei/lună.
Inga și Claudiu Asimionesei erau căsătoriți din 2014, iar în 2018, prin act adițional făcut imediat, a primit și soțul drept locativ, printr-o anexă la contract. La acel moment, era proaspăt aprobat, printr-o Hotărâre de Consiliu Local din septembrie 2017, noul regulament pentru închirierea locuințelor din fondul Primăriei.
Cu 5 luni înainte ca Asimionesei să ocupe apartamentul din CUG, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu ceruse modificarea regulamentului inițial, din 2002. Condițiile impuse între 2002 și 2017 pentru închirierea apartamentelor de 3 și 4 camere prevedeau: „Salariați, familii, care să acopere chiria cu maxim 30% din salariile cumulate, până în 40 de ani”.
În 29 septembrie 2017, condițiile au fost modificate: puteau închiria persoane „ persoanele majore, salariați, liber profesioniști sau care pot demonstra alte surse de venituri”.
A dispărut plafonul vârstei, au apărut alte categorii de venituri decât salariile, funcționarii Primăriei spunând că există percepția că modificarea regulamentului a fost cerută de Gabriel Harabagiu cu dedicație pentru Claudiu Asimionesei și împachetată într-un cadru legal care combătea discriminările.

Asimionesei n-a locuit niciodată la CUG. El și soția au stat în ultimii ani în blocul din Sărărie, construit ilegal pe un teren al Primăriei

Declarația că nu deține o altă locuință era obligatorie

Un detaliu important este că o nouă modificare de regulament a fost făcută în anul 2020, apărând o altă prevedere, în plus față de cele din 2017: la închiriere, soții trebuie să declare la notar, pe propria răspundere, că nu dețin o altă locuință, proprietate sau închiriată. Această declarație este solicitată și în cazul încheierii actelor adiționale de prelungire pentru contracte. Ultima prelungire prin act adițional a fost făcută, în cazul familiei Asimionesei, pe 1 februarie 2021, până în 31 ianuarie 2024.
Strict juridic, un act adițional este similar unui contract nou, pentru că prelungește un document care a expirat, iar noile clauze trebuie să respecte modificările cadrului legislativ, apărute între timp.

 

Asimionesei mai avea o casă, dar nu i s-a cerut declarație notarială

Primăria nu explică în dosarul de la Judecătorie un aspect important: cum a fost încheiat actul adițional din 2021 dacă la acea dată era în vigoare regulamentul aprobat în 2020, care prevede că trebuie declarație notarială referitoare la inexistența altor imobile în proprietate sau închiriate.
„Această modificare de regulament s-a făcut în 2020. Ea a fost valabilă pentru perioada ulterioară, ca o condiție de participare la licitație. Nu a fost considerată clauză pentru încheierea actelor adiționale de prelungire a contractelor existente”, a explicat Cristina Albișteanu, directorul Direcției Fond Locativ a Primăriei Iași.
Totuși, la momentul semnării actului adițional, în 2021, Claudiu Asimionesei avea, pe numele său, vila din Bucium, de 300 mp. Casa nu este intabulată, pentru că a fost construită fără autorizație. A mai deținut alt apartament, pe numele său, până în 2017, când o instanță a decis anularea actelor. Claudiu Asimionesei a avut în proprietate apartamentul din Păcurari (strada Muntenimii), trecut fictiv pe numele său de către părinții Violeta și Ghiocel.

Vila de la Bucium, de 300 mp, plus domeniul din jur, sunt trecute pe numele lui Claudiu Asimionesei

Chiriași la Primărie, dar ei locuiesc în Sărărie

Familia deține alte apartamente și pe Sărărie 202, în blocul făcut ilegal pe terenul de 1.351 mp al Primăriei. Claudiu Asimionesei a construit în urma unui contract de asociere cu Consiliul Local, trebuia să facă acolo sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune. Au făcut însă apartamente și le-au și vândut, prejudiciul produs Iașului fiind calculat de către procurorii DIICOT la două milioane de lei.
Claudiu și Inga Asimionesei stau din 2019 în blocul din Sărărie, unde dețin un fel de penthouse la ultimul etaj, ei nelocuind nici măcar o singură zi în apartamentul de la Capăt CUG, deși au prelungit perioada de închiriere până în 2024.

Article image
* Asocierea dintre firma familiei Asimionesei și Primăria Iași implica obligația de-a depune anual bilanțul financiar. N-a fost depus niciodată, până la descinderile DIICOT * Claudiu Asimionesei a investit în bloc doar 410.000 de euro, restul banilor fiind avansurile celor care au cumpărat locuințe. În contract, el se obliga să investească 900.000 de euro * În februarie-martie anul acesta, Asimionesei încă făcea presiuni la...
Autor cristi tanasa Anchete 22 Iulie 2021

Claudiu Asimionesei a refuzat să răspundă

REPORTER DE IAȘI i-a trimis, din 4 ianuarie 2022, întrebări lui Claudiu Asimionesei legate de situația apartamentului din Nicolina și a chiriei neplătite. Iată întrebările:
1) De ce nu ați mai plătit chiria la locuința din Șoseaua Nicolina, nr. 107, bloc 1004, aflată în patrimoniul Consiliului Local?
2) Ați locuit vreodată în acest apartament?
3) Mai dețineți o altă casă în proprietate? În anul 2021, la încheierea actului adițional pentru prelungirea contratului de închiriere a apartamentului din Șoseaua Nicolina, bloc 1004, vi s-au cerut dv. și soției declarații notariale că nu dețineți în proprietate sau cu chirie o altă locuință?

Claudiu Asimionesei nu a răspuns.

Claudiu Asimionesei avea o chirie de aproximativ 170 de euro pentru un apartament cu 3 camere la CUG

Țepe la stat: datorii radiate pentru că familia nu are bunuri

Două firme ale familiei Asimionesei au procese pentru țepe trase statului român. Una dintre firme este Omega Știri Flux SRL, unde acționar majoritar este Ioan Beșleagă, un personaj folosit de Asimionesei în societățile pe care le controlează. Beșleagă este un fel de îngrijitor al familiei Asimionesei, la proprietatea din Bucium.
O parte din acțiuni este deținută de către Delta Net Știri, unde acționar unic este Violeta Asimionesei. Procesul de la Tribunal a fost deschis de către Direcția de Finanțe a Municipiului Iași, Administrația Județeană a Finanțelor Iași, Salubris și Ioan Beșleagă.
Conform sentinței, valoarea totală a crențelor era de 206.273 de lei, datoriile fiind către șapte entități. La proces s-a constatat că societatea nu deține bunuri și bani.
„În condițiile în care debitorul falit, după cum s-a constatat, nu deține niciun bun în patrimoniu, nu are disponibilități în conturi bancare și nu au fost identificate nici creanțe ce ar fi putut fi încasate în numele acestuia care să asigure acoperirea creanțelor creditorilor, procedura este lipsită de obiect. Scopul procedurii este de lichidare a activului în scopul stingerii pasivului, însă lichidatorul judiciar nu a identificat active în vederea acoperirii creanțelor, deși a întreprins demersuri suficiente în acest sens”, este motivarea sentinței.
Societatea a fost pur și simplu radiată, iar banii nu au fost recuperați.
Cea de-a doua societate care are proces de insolvență deschis în ultimele zile ale anului trecut este Delta Net Știri, cu unic asociat Violeta Asimionesei. Societatea a avut sediul pe Calea Chișinăului, dar a fost mutată în blocul din Sărărie 202.

 

Article image
* Operațiunea a fost lansată în 2016, imediat ce-a venit Mihai Chirica la Primărie, pentru că era binevoitor cu familia Asimionesei, patronii ziarului BZI * Avocata Irina Iacob a recunoscut în ancheta DIICOT că cesiunea contractului pe terenul din Sărărie a fost întocmită în fals * În acte apărea că Delta Press cesionase contractul către Global Impex în anul 2010, ambele fiind firme ale patronilor BZI * În realitate, cesiu...
Autor cristi tanasa Anchete 02 Iunie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: