fbpx
 
Conest pierde la Alpenside, un asfaltator care culege contracte cu prețuri de dumping și cu insolvența declarată

Conest pierde la Alpenside, un asfaltator care culege contracte cu prețuri de dumping și cu insolvența declarată


CNSC a respins contestația firmei Conest, după o licitație de 14,2 milioane de lei, câștigate de Alpenside cu o ofertă de 13,1 milioane de lei

Alpenside, din București, a devenit un colecționar de contracte în nordul Moldovei, prin prețuri mici și prin neonorarea plăților către furnizori

La Iași, firma bucureșteană este asociată cu localnicii de la Concret Drum, care, culmea, cumpăra mixtura asfaltică de la Conest

Alpenside și-a declarat insolvența în luna ianuarie, acumulând nu mai puțin de 239 incindențe de plată, fiind dată în judecată de zeci de furnizori

Firma susține că își poate onora contractele dar înregistrează întârzieri pe toate tronsoanele câștigate

Firma de construcții Conest SA Iași a contestat, zilele trecute, la Curtea de Apel Iași, o decizie luată, luna trecută, de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. În decizia respectivă, Consiliul a respins o plângere a societății ieșene referitoare la rezultatul unei licitații de 14 milioane de lei pe care a organizat-o Primăria Iași pentru repararea mai multor străzi din Iași.
Demersurile contestatorului au întârziat semnarea de către Primărie a contractului cu asocierea care a câștigat licitația. Contractul de reparație a drumurilor trebuie finalizat în ianuarie 2023.

Extinderea afacerilor la Iași ale lui Vlad Ionel Vameșu (foto dreapta), administratorul Alpenside, a devenit un risc de piață pentru Viorel Cozma (foto stânga), patronul Conest

Urmează procesul

Anul trecut, Primăria Iași a pus la bătaie 14,2 milioane de lei pentru o licitație în urma căreia solicita repararea mai multor străzi din municipiu: Dr. Vicol, George Coșbuc, Alexandru Vlahuță, Dumitrașcu Cantacuzino, Simion Bărnuțiu și stradela Sofia Nădejde. Criteriul de atribuire a fost prețul cel mai scăzut.

Au fost depuse patru oferte, câștigătoare fiind desemnată cea a asocierii Alpenside-Concret Drum SRL care a solicitat 13,1 milioane lei, cu circa 1 milion de lei sub suma estimată de autoritatea contractantă pentru această procedură.

Ulterior, Conest, care a depus ofertă la acetă licitație, a contestat rezultatul la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), instituție care, la jumătatea lunii trecute, a respins plângerea firmei pe care o patronează omul de afaceri Viorel Cozma. Nemulțumită de soluție, societatea Conest a contestat-o la Curtea de Apel Iași, primul termen al procesului urmând a avea loc pe 22 martie.

Motivele invocate au fost respinse de CNSC

În decizia din februarie, CNSC a respins motivele invocate de Conest în vederea anulării rezultatului și reanalizării ofertelor. Contestatorul a scris că oferta Alpenside-Concret Drum nu a respectat prevederile documentației de atribuire și că ar avea un preț care nu poate fi justificat.

Motivul numărul 1 se lega de faptul că asocierea celor două societăți nu ar fi respectat durata de execuție a lucrărilor, cea de maximum 12 luni. Alpenside a estimat perioada 31 ianuarie 2022 (data emiterii începerii ordinului de execuție a lucrărilor) - 31 ianuarie 2023, iar Conest a criticat faptul că acest termen ar fi depășit cu o zi.

„Dacă se execută sau nu lucrări în ultima zi a celor 12 luni, nu poate fi imputată acestuia (Alpenside-Concret Drum - n.r.) câtă vreme autoritatea contractantă nu a stabilit o anumită zi a anului sau zi din săptămână care să fie luată în considerare pentru începerea lucrărilor la obiectiv, motiv pentru care, apreciind raționamentul contestatorului ca fiind rezultatul unui formalism excesiv, Consiliul va respinge ca nefondate criticile acestuia privind durata de execuție din graficul Gantt aflat în ofertă”.

Conest a mai motivat faptul că asocierea rivală a depus grafice Gantt de execuție pentru fiecare dintre cele șase străzi, și nu pe întreaga investiție, dar Consiliul a analizat documentația și a stabilit că graficele defalcate au fost decizia corectă.

A fost respinsă și supoziția Conest că Alpenside și Concret Drum nu dețin resursele necesare pentru efectuarea lucrărilor (utilaje și personal muncitor), Consiliul stabilind că nu au fost aduse probe în sprijinul acestei afirmații.

În luna ianuarie, Alpenside București avea 239 incidențe de plată, adică bilete la ordin emise furnizorilor care nu și-au mai văzut banii. Alpenside și-a cerut insolvența, dar are contracte mari în derulare la Iași

12 critici aduse concurenței

Motivațiile CNCSC au indicat lipsa de „muniție” din partea Conest. Un prim exemplu: „În ceea ce privește susținerile contestatorului potrivit cărora graficul Gantt din oferta asocierii Alpenside-Concret Drum nu ar fi elaborat pe activități și subactivități, astfel cum s-a solicitat prin caietul de sarcini, Consiliul urmează să orespingă ca nefondată motivat de faptul că graficul Gantt din oferta asocieriiAlpenside-Concret Drum este elaborat pe activități și subactivități, astfel cum a solicitat autoritatea contractantă prin caietul de sarcini, iar nivelul de detaliere al acestora este similar cu cel al graficului Gantt din oferta contestatorului”.

Al doilea exemplu: Conest a criticat oferta adversarilor pentru că nisipul din mixtura asfaltică ar depăși pragul de 25% permis de normative; de fapt, acesta era de doar 9,4%.

Al treilea exemplu: Conest a contestat mai multe rețete de articole de desfacere a îmbrăcăminții rutiere, dar acestea fuseseră întocmite de Primărie și introduse în caietul de sarcini, deci împotriva Primăriei ai fi trebuit să se îndrepte contestatorul. Și, oricum, termenul legal pentru acest lucru a fost depășit.

În total, Conest a avut 12 critici împotriva ofertei Alpenside-Concret Drum, toate respinse de CNSC.

Întârziere de cel puțin două luni

Conform documentelor din contestație, atribuirea contractului a avut loc pe 30 decembrie 2021, în baza acestei date, Alpenside-Concret Drum estimând că va începe lucrările pe 31 ianuarie 2022, terminarea acestora urmând a avea loc la sfârșitul lui ianuarie 2023. Contestațiile Conest, deși fac parte din dreptul constituțional la petiție, vor duce la decalarea acestui termen cu cel puțin două luni – acest lucru, în speranța că procesul de la Curtea de Apel se va termina la primul termen.

Înființată în 1991, Conest a avut în 2020 o cifră de afaceri de circa 245 de milioane de lei, un profit net de 3,8 milioane de lei și 421 de angajați, fiind unul dintre principalii jucători din domeniul local și regional al construcțiilor.

Presa a scris deseori de atribuirea acestor proceduri, unul dintre argumente fiind acela că, în trecut, primarul Mihai Chirica a fost angajat al acestei societăți timp de șase ani.

Conest a câștigat, în consorțiu, refacerea majorității liniilor de tramvai din Iași, dar contractele sunt pe sfârșite. Mai au un mizilic la Spitalul de Recuperare, din partea Primăriei, și Parcul de la Teatru, pe care l-au câștigat în extremis, tot după un proces în justiție

Înglodată în datorii, Alpenside e ca o bombă amorsată

Alpenside, care execută lucrări de modernizare și pe două loturi din Axa Iași-Suceava, și-a cerut insolvența la începutul anului. În felul acesta, s-a pus la adăpost de ploaia de executări silite cerute în instanță de zeci de firme care nu și-au încasat banii pe contractele derulate.
Firma avea înregistrare, în ianuarie 2022, circa 240 de incidențe de plată cu furnizorii. Practic, a emis bilete la ordin, iar partenerii nu și-au mai încasat banii la datele stabilite.
Numărul uriaș de plăți neonorate este un indicator extrem de alarmant la acest nivel, pentru o companie din domeniul lucrărilor publice. Într-o declarație dată în februarie a.c. ziarului BZI, administratorul Alpenside motiva impasul financiar prin investițiile mari făcute în cumpărarea de utilaje și în menținerea celor aproximativ 450 de locuri de muncă într-o perioadă economică dificilă, afectată de pandemie.

În aceeași declarație, Alpenside recunoștea influența creșterii prețurilor la materialele de construcții asupra disponibilului financiar al firmei. Practic, au ajuns să cheltuie mai mult decât au încasat.
Prețurile mici oferite la licitații este și principala suspiciune la adresa Alpenside. Nimeni nu știe dacă își vor onora contractele până la capăt, pentru că deocamdată nu au finalizat nicio lucrare mare în județul Iași. Compania bucureșteană a fost creată de persoane din siajul lui Sorin Ovidiu Vântu și a schimbat mai mulți acționari în ultimii ani.

Article image
Firma lui Mihai Chirica, Eurodesign, e o fantomă cu clienți la secret, folosită exclusiv ca o sacoșă în care primarul a băgat materiale de construcții și instalații de la firme prietene, aflate în contracte cu Primăria. S-a trecut pe cheltuieli tot ce e nevoie pentru a construi o vilă. Milionarul Troașe e un fel de Rege al Sucevei, prieten cu Flutur, conduce un holding și a finanțat Conest Residence din Tudor Vladimirescu. ...
Autor Cezar Moraru Anchete 27 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: