fbpx
 
Rectorul Scripcariu cere studenților prezență obligatorie dar el a fost la 4 cursuri din 28. Și e plătit pentru asta! Răscoală la UMF

Rectorul Scripcariu cere studenților prezență obligatorie dar el a fost la 4 cursuri din 28. Și e plătit pentru asta! Răscoală la UMF


Mișcarea studențească de la Medicină e cea mai radicală din ultimii ani

Rectorul a spus că prezența de 70% la cursuri nu este negociabilă

Decizia a provocat un val puternic de revoltă: studenții au umplut grupurile on-line cu plângeri și instantanee despre condițiile proaste din amfiteatre, laboratoare și cămin

O studentă a povestit că nu ajunge mâncarea la cantină pentru că este comandată în avans de profesori

Studenții au filmat gândacii de bucătărie din cel mai luxos cămin și au povestit despre răzbunarea conducerii prin perceperea unor amenzi foarte mari la bibliotecă

Unii au dat numele unor profesori care nu vin aproape niciodată la propriile cursuri, trimițându-și asistenții, aceasta fiind o practică pe scară largă la UMF. Printre cei demascați, însuși rectorul Viorel Scripcariu, care în ultimul a venit la doar 4 cursuri din 28

Studenții amenință cu grevă și continuarea protestelor în toamnă

 

Imaginile cu invazia de gândaci sunt din cel mai modern cămin al UMF, unde sunt cazați doar cei cu medii mari. Cei cu medii mici măcar nu au gândaci

Prezența obligatorie la cursuri de minim 70% a fost decizia conducerii Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iași care a aprins scânteia revoltei printre propriii studenți.

„Anul trecut, rectorul a ținut 4 din 28 de cursuri de chirurgie, la restul a lipsit sau a trimis pe altcineva”, a calculat unul dintre studenți. Cu alte cuvinte, prezența e obligatorie doar pentru cursanți, nu și pentru profesori.

Majorarea taxei de studiu pentru anul I de la 8.500 lei la 10.000 lei, dar și creșterea tarifelor de cazare în cămine cu până la 50% sunt alte decizii recente care au produs rumoare printre studenți.

Pe acest fond, tinerii și-au amintit și de condițiile precare din amfiteatre, vestiare, săli de curs, cămine, iar luni au organizat o acțiune de protest.

Viorel Scripcariu, rectorul UMF, se află la un congres de chirurgie în străinătate și nu a vrut să abordeze subiectele prin telefon. „Când mă întorc, vorbim”, a transmis el jurnalistului REPORTER DE IAȘI.

Unul dintre prorectorii săi, prof. univ. dr. Radu Iliescu, s-a întâlnit cu reprezentanții studenților protestatari. Principala concluzie referitoare la prezența obligatorie la cursuri: „Aici nu este un punct de negociere”. După protestul de luni, studenții au început să primească amenzi de la bibliotecă. Ca represalii, au spus ei.

 

Vestiarele pentru studenți sunt insalubre și nu sunt închise. De multe ori li se fură din genți sau din buzunarelor hainelor lăsate nesupravegheate

„Voi cereți mită de la studenți care stau în cămin”
Câteva sute de studenți UMF au protestat luni împotriva prezenței
obligatorii la cursuri în contextul în care, au susținut ei, majoritatea profesorilor citesc din prezentări, mare parte din materiale fiind învechite. Anterior acțiunii, aceștia și-au creat mai multe grupuri pe Facebook și WhatsApp în care și-au exprimat nemulțumirile.
Câteva dintre reacții:
„Mulți muncesc pentru că părinții nu își permit să plătească taxe sau pur și simplu le e dificil și să le acorde minimul necesar. Dar devin cursurile obligatorii pentru că fix profesorii ăia dezinteresați sunt nemulțumiți că sunt singuri în sală. Ești singur în sală pentru că nu știi să fii om. Pentru că faci niște studenți proști pe față și pentru că habar nu ai să predai”.

Mesajele disperate ale studenților au inundat internetul: „Profesorii ăia dezinteresași sunt nemulțumiți că sunt singuri în sală”

„Voi cereți mită la examene de la niște studenți care stau în cămin, învață de le cad ochii și muncesc”.
„Am plâns de fericire când am intrat la facultatea asta, dar acum mi-e rușine să zic la ce facultate sunt”.
„Sunt zile din săptămână în care dacă ar fi să mergem la toate cursurile și lp-urile (lucrări practice), am sta de la 7:30 – 19:30 la facultate. Uneori chiar și fără alea 2h de pauză. Nici profesorii nu stau atât”.
„Sunt colegi care fac naveta între orașe zilnic pentru a putea ajunge și la lp-uri și pentru a fi și la muncă”.
„Sunt colege care sunt mame, care trebuie să fie lângă copil. Cum pot ele să stea 12h la facultate, apoi să meargă acasă la copii să facă mâncare, curățenie și câte altele”.
„Am de învățat jumătate de carte în 3 zile, cu niște termeni pe care nu îi înțeleg, pentru că profesorul a fost la 5/14 lp-uri și a trebuit să descifrez singur”.
„Fac parte și eu din categoria celor care muncesc. Mi se rupe sufletul când am văzut postarea cu prezența obligatorie la curs, am simțit cum visul pe care încerc să îl construiesc singură, pentru că nu am avut părinții care să mă susțină din nici un punct de vedere, mi s-a spulberat (...). Sper totuși că omenia din voi nu a dispărut total și că acesta nu este finalul visului meu”.

A viralizat postarea unui student care a dat exemplu o întrebare din testele grilă, foarte contestate. Construcția chestionarului propune variante stupide, maniera părând neserioasă pentru nivelul de la Medicină

Rectorul are prezență 15% la propriul curs
Încă două precizări: prezența este obligatorie la 70% din cursuri, fără posibilitatea de a recupera. Iar stabilirea unui prag de doar 50% prezență a fost respinsă de șefii UMF.
Așadar, studenții reclamă trei lucruri: că prezența e obligatorie la cursuri, dar numai pentru studenți. Nu și pentru titulari.
„Mulți profesori nu vin și-și trimit asistenții. La ei prezența nu e obligatorie. Anul trecut, spre exemplu, rectorul a avut o prezență la cursuri de sub 15%. Ori a trimis pe altcineva, ori n-a venit nimeni”, a precizat un cursant.
A treia nemulțumire: calitatea îndoielnică a actului didactic în cazul unor dintre profesori.
Prof. univ. dr. Radu Iliescu, prorector responsabil cu strategia, a fost cel care a discutat cu studenții protestatari și le-a răspuns public.
„Problema legată de participarea la cursuri este una greu de înțeles pentru că este foarte dificil să ne imaginăm că un medic refuză cu atâta obstinație să participe efectiv la formarea în orice modalitate, cursuri, lucrări practice, stagii clinice. Și, din cauza asta, n-a fost vorba de o negociere, ne-au adus la cunoștință această nemulțumire”, a spus acesta.

Și a completat: „Este o propunere a rectorului, aprobată de Consiliul de Administrație și votată ca atare în Senatul universității, dacă vreți ea are valoare de lege la nivelul UMF. Deci, aici nu este un punct de negociere”.

Tarifele de cazare și taxele anuale s-au mărit, crescând și mai mult tensiunea în rândul studenților

Studenților nu li se asigură anonimatul la evaluarea profesorilor

Despre calitatea actului didactic, prof. Iliescu i-a îndemnat pe studenți să se exprime. „Noi avem implementat un sistem extrem de transparent, dar confidențial în același timp, în care fiecare student evaluează cadrul didactic și cursul sau seminarul, lucrarea practică. Vă spun cu amărăciune că, în ultimii ani cel puțin, feed-back-ul pe care îl primim la această cerere de apreciere a calității este extraordinar de limitat. Și i-am încurajat pe studenți să-l folosească tocmai pentru ca noi să știm care sunt butoanele pe care să putem apăsa în așa fel încât reclamațiile punctuale care apar să poată fi rezolvate”.
Într-un comunicat de ieri, studenții l-au contrazis pe prorector:
UMF a dat vina pe studenți pentru că aceștia nu participă la evaluarea cadrelor didactice, însă nu este dispusă să modifice sistemul prin care profesorii pot afla nominal modul în care fiecare student i-a evaluat. Până acum, chiar rezultatele negative ale unor profesori la aceste evaluări nu au produs niciun fel de consecințe”.

Viorel Scripcariu și-a impus decizia în fața Senatului, nedorind să negocieze. Au fost profesori care ar fi încercat un prag de 50% prezență, dar nu s-a acceptat nicio discuție

Vestiare murdare, furturi, gândaci de bucătărie

O altă decizie recentă care a stârnit nemulțumire a fost majorarea taxei de studiu pentru anul I de la 8.500 lei la 10.000 de lei. Iar tarifele de cazare au crescut cu până la 50%, cu valori absolute cuprinse între 50 și 150 de lei în plus. Concluzia unui student: „Crești taxele, crești prețurile la cămin, scazi bursele. Calculatoarele din unele amfiteatre sunt cu tub și au mouse lipit cu scotch. Deci banii îi bagi în buzunar”.
Un altul a explicat că vestiarele sunt practic holuri unde își lasă studenții gențile, nu au ușă sau pază. Le-au dispărut cărți scumpe, telefoane și tablete, pantofi și geci.

Studenții spun că universitatea este foarte bogată, dar investițiile care să îmbunătățească viața studenților nu sunt considerate prioritare

Apoi, pe grupurile tinerilor au apărut fotografii cu camerele insalubre și cu gândaci, cu instalații sanitare defecte, pereți coșcoviți, igrasie. Altcineva a vorbit despre cantina universității: „Pe lângă faptul că mi se pare că este mică, fiind puține mese, loc care nu poate găzdui nici 50 de studenți per total, de obicei nu este nici mâncare suficientă! De multe ori chiar la ora prânzului, majoritatea preparatelor de pe meniu nu mai erau disponibile întrucât multe sunt comandate în prealabil de către doctori și cadre didactice și nu mai rămân pentru studenți pe motiv că «nu sunt fonduri» pentru a acoperi cererea. Prețurile s-au mărit și acolo și totodată orele de funcționare ale cantinei nu mi se par corespunzătoare programului studenților”.

Mai mulți studenți au semnalat în același timp că amenzile la bibliotecă au crescut brusc, după revolta de luni, 26 iunie

„Totul s-a scumpit, vom îmbunătăți condițiile”
Creșterea taxei de școlarizare pentru anul I în cazul celor care-și plătesc studiile la UMF a fost considerată de prorectorul Radu Iliescu perfect justificată.

„Această creștere este generată de costurile în creștere pe care orice instituție publică sau privată le are nu doar în România, ci oriunde în lume. Pot să vă spun că această taxă este una medie prin comparație cu celelalte universități de medicină și farmacie din România”, a declarat Iliescu.

Iar despre situația sălilor de curs și a căminelor, prorectorul a spus că le-a prezentat studenților programul investițional al UMF care ar urma să rezolve mare parte din probleme.

O problemă gravă: mâncarea la cantină nu este suficientă pentru studenți pentru că este comandată anterior de cadrele didactice

Studenții au primit amenzi uriașe la bibliotecă. „O răzbunare”
După acțiunea de protest de luni, studenții susțin că împotriva unora dintre ei s-au pornit represaliile, unele chiar sub forma unor amenzi la bibliotecă.
„Astăzi (ieri – n.r.) am fost să restitui niște cărți la bibliotecă, împrumutate semestrul trecut. Am primit amendă 200 de lei, bani pe care nu i-am dat, preferând să discut cu doamna director problema neînștiințării la timp a taxării cu un leu pe zi. Am primit luna aceasta un mail, direct cu amenda, conform «Deciziei de pe data de 24.03.2023».

Am atras atenția că atunci când s-a luat hotărârea de taxare, ar fi fost momentul să primim înștiințarea. Mi s-a spus că data din mail este greșită, dar chiar și așa nu am fost înștiințată niciodată de decizia de taxare, ci am primit direct amenda. Nu am plătit-o și vă sfătuiesc să faceți la fel. Va rămâne aceeași sumă pe tot parcursul anilor de studiu. Am returnat cărțile, dar fără să achit. Poate ar trebui să rezolvăm ceva”, a scris o studentă pe unul dintre grupuri.

UMF Iași, un etalon al Iașului ca reteță de succes în ultimii ani, traversează o criză neașteptată care scoate la lumină probleme profunde, ascunse până acum

Un altul a exemplificat: „«Până acum am fost buni, acum dacă vreți dreptate, dreptate să fie» – răspunsul doamnei director de la bibliotecă care începând cu ziua protestului a «schimbat foaia». Mi se pare mie sau v-ați ofticat puțin? Vă temeți că după protestele astea se va sesiza cineva să vă descopere și v-ați gândit să vă faceți rezervă din banii noștri pentru vacanțele din Dubai?

Cartea aia scrisă din 1900 toamna nu merită nici 1 leu. Informațiile sunt cu mult depășite de timp. Dai cărți pentru semestrul 2 cu termenul de predare la mijlocul semestrului. Asta e logica cu care funcționați și ne obligați și pe noi să o facem. Plătim, că doar vrem să trecem anul. Dar o să plătiți și voi într-o zi”.
Studenții au anunțat că sunt determinați în acțiunile lor de protest. Și, dacă revendicările nu vor fi soluționate, ar putea continua și la toamnă, inclusiv prin boicotarea cursurilor și declanșarea unei greve.

Article image
Dacă nu ești fiul „cuiva” nu primești post în spitalele de stat Fenomenul e scăpat de sub control: profesorii din UMF își angajează copiii în sistem încrucișat – „al meu la clinica ta, al tău la clinica mea” Tații predau posturile către fii sau fiice, mamele își veghează odraslele lucrând în același spital Concursurile pe posturi în sistemul public sunt o glumă proastă: câștigătorii se știu întotdeauna dinainte Viorel S...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 08 Mai 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: