fbpx
 
Useristul Nicolau, 150.000 de euro dintr-o lovitură: el centrează ca șef al Comisiei de Urbanism, el dă cu capul ca arhitect

Useristul Nicolau, 150.000 de euro dintr-o lovitură: el centrează ca șef al Comisiei de Urbanism, el dă cu capul ca arhitect


El spune că proiectul imobiliar pe care îl coordonează se desfășoară în cinci ani, dar plata i-a fost făcută în avans, într-o singură tranșă, în iulie 2022

Arhitecții din Iași spun că un onorariu de 150.000 de euro pentru un singur contract este o raritate pe piața locală

Iulian Nicolau cunoaște un succes extraordinar printre dezvoltatorii rezidențiali de când e șeful Comisiei de Urbanism din Consiliul Local: cifra de afaceri i-a crescut de la 54.000 de euro în 2019, la 280.000 de euro în 2022

Arhitectul Iulian Nicolau, șeful Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Iași, derulează un contract de 150.000 de euro (plus TVA) cu unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din zona Moldovei. Este cel mai mare contract pe care îl derulează biroul de arhitectură al lui Nicolau, dar consilierul local USR spune că în trecut a avut și contracte mai consistente decât acesta, dar au fost înregistrate pe altă firmă decât cea de acum. „Este un proiect foarte mare, de aceea și suma pare mare. Dar, în realitate, onorariile în domeniul meu sunt foarte mici pentru munca prestată”, spune Iulian Nicolau.
Activitatea firmei sale a crescut spectaculos în ultimii ani, după ce a devenit șeful Comisiei de Urbanism a Consiliului Local.

Iulian Nicolau a pornit ca un mare revoluționar mandatul de consilier din 2020, dar s-a mai liniștit între timp. Perorează mult dar evită subiectele grele

Contract pentru un cartier în Cicoarei

Arhitectul Iulian Nicolau a încasat banii de la firma Kaunu SRL, aparținând unui grup de dezvoltatori din Chișinău. Banii au fost achitați într-o singură tranșă, în iulie anul trecut. Investitorii au construit în Iași proiecte mari, în zona premium, începând cu ansambluri din Tătărași, Copou, apoi Frumoasa și terminând cu Cicoarei, pe Șes Bahlui.
Suma totală primită de biroul de arhitectură este de 851.544 lei (inclusiv TVA), fiind proiectate 9 blocuri turn ce vor fi ridicate într-un ansamblu întins pe trei hectare.
Arhitectul spune că funcția sa de șef al Comisiei de Urbanism nu are nicio legătură cu obținerea acestui contract extrem de valoros:
„Nu am pârghii să sprijin acest prooiect mai mult decât orice alt consilier local, mai ales ținând cont că sunt în Opoziție”.

Un contract de 150.000 de euro pentru un proiect de arhitectură la un ansamblu rezidențial e considerat rarisim printre arhitecții ieșeni

Banii au fost plătiți în avans ca un fel de garanție

Iulian Nicolau spune că rigorile acestui proiect sunt printre cele mai rigide și că dezvoltarea pe Șes Bahlui, la nivel „greenfield”, evită supraaglomerarea altor cartiere din Iași, asigurând o extindere armonioasă a orașului.
„Este un proiect ce va respecta toate detaliile la nivel urbanistic și administrativ, va avea tot ce impune legislația: căi de acces generoase, spații verzi, bază sportivă. Am început proiectarea altfel: au fost calculate locurile de parcare din subsol și cele de la suprafață pentru vizitatori și, în funcție de acestea, am avut dimensiunea investiției. Numărul de clădiri a fost redus de la 14 imobile cu 20 de niveluri fiecare la doar 9 blocuri, din care 5 sunt cu 20 de etaje și 4 cu 16 etaje”, a precizat Iulian Nicolau.
Arhitectul spune că, pentru volumul de muncă, onorariul nu este atât de mare cum pare.
„În primul rând, un astfel de proiect se întinde pe câțiva ani. În cazul de față, ar fi vreo 5 ani de implementare, deci suma aceea care pare atât de mare este diluată”, a mai adăugat Nicolau.
Dar totuși nu explică de ce a primit toți banii în avans și dacă această plată poate fi considerată ca un stimulent suficient pentru un șef de Urbanism ca să-și folosească influența în Primărie. Onorariul nu este unul de succes, pentru fiecare etapă parcursă în procesul de autorizare, ci o plată în avans ca o garanție că proiectul va ieși la timp și în parametrii doriți.

A luat 1 euro/mp pentru conceptul de arhitectură

Iulian Nicolau spune că onorariul său nu sare din prețurile practicate pe piață, deși recunoaște că se plasează în zona de sus. El spune că un concept de arhitectură costă între 0,5 euro și 3 euro/mp, reprezentând o treime din valoarea întregului proiect. Ansamblul din Cicoarei va avea 160.000 mp suprafață totală construită, astfel că tariful minim, conform spuselor lui Iulian Nicolau, ar fi fost de 80.000 de euro. Cu 150.000 de euro, șeful Comisiei de Urbanism ar fi încasat circa 1 euro/mp pentru concept.
„Este mai puțin pentru că se aplică niște procente de temperare la proiectele mari, cu zeci-sute de mii de metri pătrați. Domeniul nostru nu este foarte bine plătit în România, din cauza unor reglementări legislative mai vechi. Raportat la volumul de muncă, la faptul că urmărești lucrarea până la finalizare, este foarte puțin”, a mai spus Nicolau.
Consilierul local laudă își laudă însă proiectul:
„Vor exista adăposturi de apărare civilă în parcările subterane, ceea ce înseamnă costuri în plus, iar spațiile verzi sunt foarte mari. Am fost uimit să văd că investitorul a acceptat imediat creșterea procentului de spații verzi de la 30% la 40%. Va exista un parc foarte mare cu acces liber”.

Miezul discuției este că toți banii i-au fost dați lui Iulian Nicolau, șeful Comisiei de Urbanism, în avans

Cifra de afaceri i-a crescut de patru ori în trei ani

Tradițional, arhitectul Iulian Nicolau avea lucrări importante provenite din sfera omului de afaceri Bogdan Pițigoi, pentru care a realizat clădiri de birouri și show-room-uri auto.
Exemplu: biroul de arhitectură al șefului Comisiei de Urbanism are un contract important, de 400.000 de lei cu TVA, cu Printco SRL, fondată de Diana Mocanu, sora lui Bogdan Pițigoi, dar și cu Editura Gama care aparține tot acesteia.
Nivelul cifrei de afaceri al biroului de arhitectură a crescut spectaculos din momentul în care Iulian Niciolau a devenit șeful Comisiei de Urbanism. În 2019 avea încasări de 268.000 de lei, în 2020 a sărit la 544.000 de lei. În 2021 și 2022, a ajuns la 900.000 de lei, respectiv la 1,4 milioane de lei.
REPORTER DE IAȘI a solicitat unor arhitecți din Iași să explice care este nivelul pieței în domeniul lor și care sunt tarifele percepute, pentru a fi comparate cu cele din contractul pentru Cicoarei. Aceștia au indicat onorarii de 0,5-2 euro/mp pentru conceptul de arhitectură și au precizat că suma ar reprezenta aproximativ o treime din totalul proiectului.
Onorariile totale sunt de maxim 3,5% din valoarea de investiție, dar nimeni nu ajunge la astfel de sume la proiectele mari, de zeci sau sute de milioane de euro, pentru că nimeni nu este dispus să plătească atât pentru proiect.
„În cazul unei case poți ajunge la 2-3% din valoarea de investiție, care este acum de 1.200-1.300 de euro/mp cu TVA. Deci, la o casă de 100 mp în valoare de maxim 130.000 de euro poți luat un onorariu de maxim 3,900 de euro. La un proiect cu sute de mii de mp suma nu se calculează la fel, este mai scăzut procentul”, a precizat un arhitect ieșean.

Article image
O companie extrem de importantă din afara Iașului va începe unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din ultimii ani, în zona Cicoarei, lângă Spitalul Arcadia, iar șef de proiect a fost ales Iulian Nicolau (USR). Motivul e unul singur: este șeful Comisiei de Urbanism din Consiliul Local.
Autor Gabriel Gachi Editorial 01 Septembrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: