fbpx
 
Spațiul în care Isconpro vrea să-și amenajeze birourile Spațiul în care Isconpro vrea să-și amenajeze birourile

Cel mai absurd proces din lume: o firmă vrea să-și amenajeze spațiul și Primăria o blochează de 2 ani. Iași, oraș interzis


Soții Iulian și Ionela Silvia Pricop au înființat, în 2018, firma de proiectare Isconpro SRL. Afacerea a mers bine, plătesc taxe, au doi copii

În 2021, au decis să aibă un sediu propriu, în loc să plătească chirie, așa că au făcut un credit și au cumpărat un spațiu pe strada Clopotari, la parterul unui bloc

Odată cu demersurile de a obține, de la Primăria Iași, autorizația pentru reamenajarea spațiului, a început coșmarul

Au trecut doi ani de la prima cerere și nici acum firma nu a putut începe lucrările fie pentru că nu a primit autorizațiile, fie că i s-au impus obligații aberante

În tot acest timp, societatea a plătit și chirie și rate la credit, fără să se poată folosi de spațiul pentru care a folosit banii

În final, soții Pricop s-au adresat instanței care le-a dat dreptate, în mare parte. Tevatura, însă, continuă, pentru că Primăria a depus apel

Planuri de extindere

În martie 2018, soții Iulian și Ionela Silvia Pricop au înființat, în municipiul Iași, firma de proiectare Isconpro SRL, care, în scurt timp, a început să meargă din ce în ce mai bine, după cum o arată și datele raportate la Ministerul de Finanțe:

Sursa foto: listafirme.ro

Conform unei acțiuni depusă, în decembrie anul trecut, la Tribunal, în anul 2021, în contextul extinderii activităţii pe piaţa serviciilor de proiectare, cei doi asociați au decis „să achiziţioneze un nou spaţiu, mai mare, care să suplinească nevoile actuale ale societăţii şi să îi permită desfăşurarea activităţii, în condiţii optime, raportat la volumul de muncă”.

De-a lungul timpului, societatea a fost chiriaș, având punct de lucru în incubatorul de afaceri Tehnopolis, iar, apoi, în clădirea Elsaco de pe Splai Bahlui.

Prin urmare, Isconpro SRL a luat un credit imobiliar şi a achiziţionat un spaţiu în suprafaţă utilă de 102 mp, imobil aflat pe strada Clopotari, la parterul unui bloc. Pentru ca acest spaţiu să poată fi folosit în vederea desfăşurării activităţii firmei, era necesară executarea unor lucrări de amenajare.

„În acest sens, a demarat din timp (firma - n.r.) procedurile în vederea obţinerii cât mai repede a actelor administrative necesare, pentru executarea lucrărilor de construire. Spaţiul de maniera în care a fost achiziţionat nu putea şi nu poate fi folosit pentru desfăşurarea activităţii (nu există nici un fel de compartimentare, este un spaţiu deschis, nu există amenajata toaleta, nu există finisaje)”, a relatat avocatul societății în acțiunea din dosar, punând accent pe faptul că asociații și-au dorit ca lucrările să aibă loc cît mai repede, din două motive: întrucât, pentru fiecare zi de întârziere, suporta pierderi financiare, plătind, lunar, o rată substanţială (inclusiv dobândă) pentru un spaţiu pe care nu putea şi nu poate să îl folosească, și pentru că, suplimentar, plăteşte chirie pentru spaţiul pe care îl foloseşte actualmente până la mutarea în noul spaţiu.

Noiembrie 2021: primele demersuri

Zis și făcut: la nici o lună de la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare pentru noul spaţiu, respectiv în data 22 noiembrie 2021, firma a înregistrat prin intermediul portalului Punct de Contact Unic Electronic, cererea pentru emiterea Certificatului de Urbanism în scopul „modificare faţadă posterioară şi creare uşa de acces”. De aici, au început doi ani de coșmar birocratic care nu s-a încheiat nici acum.

După 12 zile lucrătoare, pe 9 decembrie, firma a primit din partea Primăriei o adresă prin care i s-a solicitat să completeze scopul cererii, aceasta fiind de altfel, singura solicitare de completare a documentaţiei depuse. Petentul s-a conformat.

După alte 40 de zile lucrătoare (aproximativ triplul termenului legal), societatea a primit Certificatul de Urbanism nr. 79 din 12 ianuarie 2022 pentru „modificare faţadă posterioară şi creare uşă de acces”.

Iulian și Silvia Pricop (Sursa foto: Facebook)

Pe 4 mai 2022, pe baza acestui certificat, Isconpro SRL a depus la Primărie, conform legii, cerere pentru emiterea Autorizaţiei de construire.

Pe 23 mai 2022, Direcţia Arhitectură şi Urbanism - Serviciul autorizare construcţii i-a solicitat petentului completarea documentaţiei cu mai multe acte. În dosarul de la instanță, firma a menționat că parte din aceste completări i s-au părut „vădit abuzive şi fără temei legal, cum ar fi solicitarea unui studiu de specialitate privind soluţia de arhitectură”. Dar, „de bună credinţă fiind şi urmărind în continuare obţinerea cu celeritate a Autorizaţiei de construire, a efectuat demersurile necesare pentru a răspunde fiecărei solicitări a pârâtei, întocmind inclusiv studiul de specialitate pentru soluţia de arhitectură şi obţinând avizul favorabil al pârâtei pentru acest studiu”.

„Solicitări, în parte, nejustificate”

Pe 19 septembrie 2022, firma a redepus cererea cu documentaţia completă, ţinând cont şi răspunzând fiecărei solicitări a Direcției de Urbanism.

Fără succes: pe 11 octombrie, reprezentanții Isconpro au fost chemați la Primărie și li s-a returnat întreaga documentație, cu solicitarea să mai depună „cererea şi anexa în vederea obţinerii completate corespunzător” şi „proiect întocmit în conformitate cu prevederile certificatului de urbanism modificare faţadă posterioară şi creare usă de acces, având în vedere ca soluţia propusă este pentru schimbare destinaţie (birou proiectare şi licitare)”.

În ziua imediat următoare, pe 12 octombrie, firma a corectat şi completat documentaţia, înregistrând-o, din nou, în aceeași zi, la sediul Primăriei, „deşi, şi de această dată, solicitările erau în parte, nejustificate”. Cu toate acestea, firma nu a primit autorizația de construire în termenul de 30 de zile prevăzut de lege.

În aceeași perioadă, pe 20 septembrie 2022, Isconpro SRL a mai depus la Primărie o altă solicitare, pentru a i se elibera un alt Certificat de Urbanism pentru acest spațiu în vederea unor lucrări de „recompartimentare, refacere instalaţii interioare, renovare spaţiu comercial în proprietate”.

Pe 6 decembrie 2022, după ce termenul legal pentru eliberarea actului trecuse, Isconpro nu primise nici acest document, așa că s-a adresat instanței. La două săptămâni după intentarea acțiunii, pe 23 decembrie 2022, Primăria a eliberat documentul din urmă, firma afirmând în fața judecătorilor că a aflat de el din dosar.

Avalanșa de completări

În acțiune, societatea a solicitat ca municipalitatea să îi elibereze Autorizaţia de construire pentru „modificare faţadă posterioară şi creare uşa de acces” și să anuleze Certificatul emis pe 23 decembrie 2022 în scopul „Recompartimentare, refacere instalaţii interioare, renovare spaţiu comercial în proprietate”, deoarece acesta din urmă îi impunea obținerea unei Autorizații de construire, iar firma susține că lucrările presupuse, fiind „modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale uşoare”, care „nu modifică structura de rezistenţă şi aspectul arhitectural al construcţiei”, sunt exceptate de la obținerea unui asemenea document.

De asemenea, prin acest certificat, firmei Isconpro i s-a pretins obţinerea acordului de la 2/3 din proprietarii membrii asociaţiei de proprietari, a acordului comitetului executiv cu viza asociaţiei de proprietari și a acordului notarial vecini adiacenţi direct afectaţi, acte pe care le consideră ca abuzive deoarece lucrările propuse a fi executate nu implică şi schimbarea destinaţiei spaţiului, iar recompartimentarea spaţiului ca unul de birouri de proiectare şi utilizarea spaţiului cu această destinaţie este pe deplin conformă cu destinaţia spaţiului din Cartea Funciară.

Sediul Primăriei Iași

Isconpro a mai cerut completului de judecată să oblige Primăria la plata despăgubirilor pentru repararea prejudiciului cauzat prin nesoluţionarea favorabilă a cererilor în termenul legal. Acestea ar trebui să fie egale cu contravaloarea lipsei de folosinţă a imobilului asupra căruia urmau a fi executate lucrările de construire în vederea cărora au fost solicitate actele administrative menţionate, începând din data 12 octombrie 2022 şi până în data emiterii în mod legal, a actelor solicitate, despăgubiri evaluate provizoriu, până la determinarea lor potrivit expertizei ce se va efectua, la suma de 5.000 lei/lună.

Instanța a anulat certificatul

În întâmpinările depuse de reprezentanții Primăriei s-a cerut respingerea acțiunii Isconpro SRL, printre motivele invocate fiind acela că documentațiile au fost incomplete și că una dintre cereri a fost redepusă sub forma unei petiţii, nefiind astfel respectate prevederile legale în materie autorizării lucrărilor de construcţii.

Analizând probele pe fond, completul de judecată a stabilit că, în condiţiile în care reclamanta nu a indicat în cuprinsul cererii în ce constă recompartimentarea, având în vedere că lucrările precizate puteau modifică structura de rezistenţă, constată că în mod întemeiat pârâtul a apreciat că se impune obţinerea unei autorizaţii de construire.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte al doilea motiv de nelegalitate invocat de Primărie – obţinerea acordului a 2/3 din proprietarii membrii asociaţiei de proprietari, a acordului comitetului executiv cu viza asociaţiei de proprietari - Tribunalul a decis, în acord cu cele susţinute de către Isconpro, că reclamanta nu a solicitat niciodată schimbarea destinaţiei înscrise în CF a spaţiului asupra căruia a propus lucrările de recompartimentare, instalaţii interioare și renovare.

În consecinţă, instanța a dispus anularea Certificatului de Urbanism din 23 decembrie 2022 şi a obligat pârâtul Primarul Municipiului Iași la eliberarea unui nou certificat de urbanism cu luarea în considerare a celor reţinute. Pe de altă parte, instanța a respins capătul de cerere prin care Isconpro a cerut eliberarea autorizației de construire pentru „modificare faţadă posterioară şi creare uşă de acces”, precum și cel prin care a solicitat despăgubiri, prejudiciul nefiind dovedit.

Ambele părți au atacat decizia la instanța superioară, dosarul fiind acum pe rolul Curții de Apel Iași.

Article image
Alin Timofte vrea să-și facă o locuință individuală pe terenul propriu din Ciric În 5 ani, Administrația Chirica nu a considerat important proiectul de viață al acestei familii, încălcând astfel Constituția, care garantează dreptul la un trai decent, care include favorizarea accesului la locuință în mod adecvat Petentul a scris: „Inadmisibilă această întârziere” Un alt ieșean a dat Primăria în judecată pentru că așteaptă...
Autor cristi tanasa Anchete 18 Octombrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: