fbpx
 
Ieșeanul cu șpaga din Dosarul Buzatu: cum se fac drumurile în România cu expertize scoase din burtă / STENOGRAME

Ieșeanul cu șpaga din Dosarul Buzatu: cum se fac drumurile în România cu expertize scoase din burtă / STENOGRAME


Nici la ora actuală nu se știe dacă drumul Bârlad-Codăești, făcut de „Farmazon” Emil Savin, are sau nu standardele respectate

Expertiza ieșeanului Radu Judele ajunsese la concluzia că pe cei 47 km de drum mai trebuie turnat un covor de 6 cm de asfalt, prejudiciul fiind de 18 milioane de lei

Ieșeanul a cerut 140.000 de euro șpagă, sub forma unui „contract de consultanță”, ca să modifice indicatorii și să scoată necesarul de asfalt la doar 1,5 cm grosime

S-a făcut flagrantul dar nici la ora aceasta nu rezultă clar dacă drumul a fost reabilitat corect sau dacă s-a furat la materiale

Povestea șpăgii cerute de Judele e ca într-un film polițist contracronometru: DNA l-a înregistrat pas cu pas

REPORTER scria în 2023 că lipsesc 3-4 cm din covorul asfaltic turnat pe segmentul Iași-Bălteni, E85, concluzie trasă pe baza carotelor. Măsurători cu scannerul au confirmat situația. În lipsa unei anchete penale în timp real, prejudiciul a rămas în aer

Ieșeanul Radu Judele a luat o mită de 140.000 de euro, disimulată într-un contract, pentru a oferi soluțiile de deblocare a unei finanțări de aproape 3 milioane de euro. Pe care tot el o oprise printr-o expertiză tehnică.

La loturile 1 și 2, în total 47 de kilometri, ale drumului strategic Bârlad – Laza – Codăești, firma lui Judele identificase nereguli de peste 18 milioane de lei, imputabile constructorului, în condițiile în care acesta revendica facturi neachitate de 15 milioane de lei. Practic, în urma expertizei, Emil Savin, cel ce controlează firma SC Soragmin, ar fi trebuit să aducă 3 milioane de lei de-acasă.

În expertiza inițială, antreprenorului i s-a impus „turnarea unui strat de minim 6 cm de mixtură asfaltică peste toată structura actuală a drumului deoarece analizele de laborator au ieșit deficitare”.

Ulterior, după ce a încasat 714.000 de lei de la Savin, ieșeanul Radu Judele a subțiat stratul de asfalt ce trebuia turnat la doar 1,4 – 1,96 cm. Iar suma imputată constructorului a scăzut de la 18 milioane lei la nici 2 milioane de lei.

Emil Savin l-a denunțat i-a denunțat pe Judele și Buzatu pentru că s-a simțit strâns ca într-o menghină de cei doi

Prima expertiză: implementare neconformă

Schema a reieșit din rechizitoriul pe care procurorii DNA Iași l-au întocmit. Judele a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență. E același dosar în care Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. A fost prins în flagrant când a primit o geantă cu 1,25 milioane de lei, reprezentând 10% din plata CJ Vaslui către SC Soragmin a lui Savin pentru modernizarea respectivului drum strategic.
În 2019, CJ Vaslui a scos la licitație lucrările pentru drumul
Bârlad – Laza – Codăești, un proiect cu finanțare europeană, în valoare totală de peste 222 milioane de lei. Primele două loturi au fost adjudecate de Soragmin SRL, controlată de omul de afaceri Emil Savin.

În decembrie 2021, SC Drum Pod Invest a lui Radu Judele, a fost tocmită de CJ Vaslui să realizeze o expertiză tehnică a lucrărilor deja efectuate de firma lui Savin. „Efectuarea expertizei tehnice asupra lucrărilor obiectivului investițional a fost dispusă de exponentul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est (ADR NE) Piatra Neamț, în urma recepționării unor sesizări de implementare neconformă (...). În acest context, ADR NE a suspendat plățile (...)”, au arătat procurorii DNA Iași.

Efecte dezastruoase pentru constructor: 18 milioane de lei prejudiciu

Rezultatele expertizei realizată de Judele au fost nefavorabile pentru SC Soragmin SRL a lui Emil Savin. „În raportul de expertiză transmis de Judele Radu în data de 07.03.2022 (...) către CJ Vaslui, au fost consemnate nereguli atât referitoare la calitatea, cât și la cantitățile de materiale utilizate. Pe anumite tronsoane de drum, stratul de material utilizat nu avea grosimea prevăzută în PT, pe alocuri stratul fiind redus la jumătate”, au notat procurorii.
Efectele pentru Savin au fost devastatoare:
1.
Decontările către SC Soragmin SRL au fost suspendate, în condițiile în care antreprenorul trebuia să primească suma de aproximativ 3.000.000 euro
2. Firmei lui Savin i s-au imputat două sume, 13 și 5 milioane lei, pentru lucrările neconforme de pe cele două loturi ceea ce corespundea unui strat de minim 6 cm în toate punctele suprafeței
Acesta era contextul în care se afla Emil Savin în 2022: efectuase 80% din lucrările la care se angajase în 2019 pe cei 47 de kilometri. Dar, din calculele sale, 3 milioane de euro nu-i fuseseră achitați, restanță din 2021. Expertiza din 2022 a lui Radu Judele îi suspendase plățile, iar riscul rezilierii contractului era iminent.
Același Radu Judele i-a oferit lui Emil Savin soluția salvatoare: în schimbul a 714.000 lei (TVA inclus) firma sa, Drum Pod Invest, îi va realiza lui Savin documentația tehnică pentru implementarea măsurilor dispuse în expertiză. Și cu promisiunea că aceste soluții vor face ca sumele imputate inițial de CJ Vaslui (18 milioane lei având la bază tot expertiza lui Judele) să scadă la doar 10% din această valoare.

Flagrantul filmat de DNA: Farmazon îi dă lui Buzatu o geantă cu 1,25 milioane de lei pe care acesta o pune în portbagaj

Judele propune să-și schimbe propria expertiză. Pentru bani

O parte din cronologia reconstituită de DNA Iași:
-
Pe data de 27.06.2022 inculpatul, Judele Radu a mers la CJ Vaslui și l-a chemat în parcarea din preajma CJ Vaslui pe Savin Emil pentru a vorbi. Percepția lui Savin Emil a fost că Judele Radu dorește să primească o sumă de bani pentru a modifica concluziile expertizei. Cu această ocazie Judele Radu i-a transmis lui Savin Emil că este singura persoană care poate rezolva problema expertizei și pentru a-i fi deblocată suma de bani aferentă lucrărilor executate”
-
„La data de 28.06.2022 Judele Radu i-a trimis un mesaj pe aplicația Whatsapp lui Savin Emil căruia îi solicita o adresă de e-mail pentru a-i trimite draftul contractului menționat”
-
„La data de 29.06.2022 Judele Radu i-a transmis pe email, la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. draftul contractului de prestări servicii care ar fi trebuit încheiat între SC DPI SRL și SC Soragmin SRL. În titlul e-mail-ului Judele Radu a făcut mențiunea «în urma discuțiilor avute cu factorii implicați la CJ Vaslui privind derularea contractului de lucrări”. Prețul 600.000 lei + TVA = 714.000 lei. Din care 50% imediat după semnare, 50% „după aprobarea documentației în forma preliminară de către factorii de decizie din cadrul proiectului (beneficiar final, supervizor, finanțator)”

- august: Soragmin SRL a făcut o altă expertiză, neluată în calcul de CJ Vaslui. La sfârșitul lunii noiembrie 2022, CJ Vaslui a inițiat procedurile de recepționare parțială a lucrărilor executate până la acel moment, vizând încetarea de comun acord cu antreprenorul a celor două contracte de la Loturile 1 și 2.

Februarie 2023: Savin se hotărăște să facă denunț la DNA

- DNA: Până la data de 07.02.2023 Savin Emil nu a mai ținut legătura cu inculpatul Judele Radu. La aceeași data, ora 18.03, inculpatul Judele Radu încearcă să ia legătura pe aplicația Whatsapp cu Savin Emil, căruia la data de 08.02.2023 îi transmite că dorește să discute despre Lot 1 și 2. Savin Emil i-a transmis că va trebui să țină legătura cu angajatul lui, Zaharia Laurențiu”
- Pe 8 februarie 2023, Judele s-a întâlnit cu Zaharia într-un OMV din Tecuci. Procurori:
Inculpatul (Judele – n.r.) i-a spus că doar el poate interveni și modifica concluziile expertizei și că trebuie să semneze mai repede cu el contractul. Judele Radu i-a spus lui Zaharia să amâne cât mai mult rezilierea contractului cu CJ Vaslui pentru a avea timp el să facă modificările sau intervențiile la concluziile expertizei depuse la CJ Vaslui”
- 9 februarie:
„Zaharia Laurențiu a fost contactat din nou prin mesaje pe aplicația WhatsApp de către Judele Radu care l-a întrebat la ce concluzie a ajuns Savin Emil”

Prins ca într-o menghină, pe 10 februarie 2023, Emil Savin, care figurează ca director administrativ la Soragmin SRL, a formulat un denunț la DNA Iași cu toată această poveste. Anchetatorii i-au atribuit acestuia, dar și lui Iulian Bîrzu, angajat al aceleiași firme, calitatea de colaboratori cu identitate reală. În paralel, Radu Judele a continuat cu presiunile la Savin pentru a-l determina să încheie un contract având ca obiect servicii de asistență tehnică.

Radu Judele a făcut o primă expertiză în care a spus că drumul de 47 km este neconform, calculând un prejudiciu de 18 milioane de lei. Apoi a făcut o a doua expertiză, spunând că prejudiciul e de doar 2 milioane de lei. Între timp primise 140.0000 de euro

Farmazon a plătit avansul în cadrul operațiunii DNA

- 13 februarie: Savin l-a împuternicit pe Iulian Bîrzu să încheie contractul cu SC Drum Pod Invest SRL, în forma propusă de Judele Radu. DNA intrase deja pe fir
- Bîrzu și Judele au făcut schimb de mesaje pe Whatsapp. Judele:
Dacă nu semnăm repede noi, nu mai avem timp pentru această documentație atipică, sensibilă. Semnați contractul așa cum se găsește, vom factura avansul, pentru a face cele necesare în teren”

- 15 februarie, ora 13:00: Judele a mers la sediul Soragmin din localitatea Sălcioara. Cu acest prilej, Judele a insistat pentru încheierea contractului. Concluzia procurorilor: „Încheierea acestui contract reprezintă în fapt o mită pe care o pretinde Judele Radu către SC Soragmin SRL, care trebuie să o remită pentru a i se debloca de către CJ Vaslui sumele de bani reținute ca urmare a concluziilor expertizei. Totodată JUDELE Radu le-a transmis reprezentanților SC Soragmin SRL faptul că în soluția de implementare a concluziilor expertizei sale va implementa soluții ușoare și fără a fi expensive, astfel încât SC Soragmin SRL să-i fie reținute sume cât mai mici, respectiv 10% din sumele pe care reprezentanții CJ Vaslui le-au calculat pe baza concluziilor exeprtizei”
-
„La data de 15.02.2023 JUDELE Radu a întocmit factura fiscală seria DPI nr. 0286 pentru suma de 357.000 lei către SC Soragmin SRL având ca scop contravaloarea parțială pentru servicii de asistență tehnică în vederea implementării concluziilor expertizei întocmită anterior”. În aceeași zi, Bîrzu și Judele au semnat contractul.

Interceptări: Judele se felicita pentru că a încasat banii

- Pe 15 februarie, la ora 14:13:27, Judele i s-a lăudat lui Alexandru Cristian Moga, prietenul și partenerul său de afaceri, că a parafat contractul:
JUDELE Radu: - Nu, dragule, acuma...acuma ies din BÂRLAD abia. Deci, m-am coit la ăștia o grămada aici până am ajuns la o concluzie!

MOGA Alexandru Cristian: - Băi, dar te-ai coit bine sau te-ai coit rău?

JUDELE Radu: - M-am coit bine până la urmă dar na, nu s-a lăsat așa mireasa futută din prima, știi?

MOGA Alexandru Cristian: - Ah, da?

JUDELE Radu: - (râde) Da, a fost cu preludiu.

- La data de 22.02.2023, ora 10:15:10, Judele l-a contactat telefonic de mai multe ori pe Moga, căruia i-a solicitat să intervină pe lângă Savin prin intermediul unor cunoștințe din Galați pentru a-l determina pe acesta să-i achite lui Judele prima tranșă de bani aferentă contractului

JUDELE Radu: - Păi nu. Știi ce se-ntâmplă? Dacă sun eu, pare că-s în disperare că nu mai pot. Dacă suni tu, poți să-i zici, băi, ce faceți, mă, acolo că am vorbit cu nebunul ăla de vrea să rezilieze contractul?

MOGA Alexandru Cristian: - Asta zic, păi, e supărat, ce dracuʼ... voi credeți că...? La chestiile astea sensibile, nu se joacă.

- 22 februarie, ora 11:13:46, o altă discuție Judele – Moga:
JUDELE Radu: - Păi da, m-a sunat! Nu, de asta eram curios. Băi, ai apucat, ai și vorbit, au reacționat așa repede? Ce-i cu ei?

MOGA Alexandru Cristian: - Păi, ai văzut? Eu sunt un emolient al relațiilor interumane.

- La data de 28.02.2023, ora 18:34:23 Judele l-a contactat telefonic pe Moga căruia i-a transmis că Savin Emil nu i-a transferat banii:
JUDELE Radu: - Băi, nu s-a rezolvat nimica. Trebuia să-mi dea ăla un răspuns azi.... văd că a zis fâs, mâine îi trimit notificare de reziliere. Gata! Eu m-am plictisit de futăreala asta. Adică, eu mai făcut niște chestii știi, ca să-l ajut, m-am mai dus pe la CJ, am mai vorbit, am mai nu știu ce... ! Dar eu am zis, stai bă, dar eu fac astea pe gratis?

MOGA Alexandru Cristian: - Aha!
- Similar pe 1 martie, la ora 14:57:47, dialog Judele – Moga:
JUDELE Radu: - Mă doare capul! Băi, știi ceva? Dă-i în pi..a mă-sii! Lasă că-mi povestești când ne-om întâlni! Ăh...mai dă-i un telefon lui nen-tu ăla de la GALAȚI să vedem ce face prostul meu, că parcă m-ar ajuta dacă s-ar impulsiona, dar nici nu aș suna eu.

MOGA Alexandru Cristian: - Ah! Ok! Îi dau un telefon, da.

- Pe 2 martie, Savin a plătit 50% din valoarea contractului cu firma lui Judele, activitate autorizată prin ordonanța procurorului. La ora 13:50:55, Judele și-a sunat prietenul, pe Moga:

MOGA Alexandru Cristian: - Am înțeles de unde... ai avut tu bani de portocale, bă! (râde)

JUDELE Radu: - (râde)

MOGA Alexandru Cristian: - Bravo, băi, felicitări!

JUDELE Radu: - Hai mă că-ți iau și banane, dacă ești așa!

MOGA Alexandru Cristian: - Doamne ajută!

JUDELE Radu: - Ai văzut?

MOGA Alexandru Cristian: - De asta nu știam eu, de unde ți-a venit ție acuma...hap... !

JUDELE Radu: - Mi-a venit inspirația. Nu?

MOGA Alexandru Cristian: - Băi, ce-a făcut, mă? A câștigat la loto ăsta? Ce ...? Dar ești...ești la pariuri?

JUDELE Radu: - Da, da, da, mi-a ieșit la cursele de cai.

Dumitru Buzatu e baronul Vasluiului de 25 de ani. E printre ultimii granguri din politica actuală care mai ia șpaga în bani lichizi, riscând flagrantul. Metodele s-au rafinat

Stratul de asfalt s-a subțiat brusc, Judele făcând expertiza din pix

- DNA: La data de 30.03.2023 Judele Radu i-a transmis pe aplicația WhatsApp numitului Bîrzu Iulian că va lua în calcul un strat suplimentar de asfalt de 1.5 cm pentru loturile 1 și 2 ale drumului strategic, respectiv până la aceste valori a putut adapta concluziile expertizei. «Luați în calcul aproximativ 1.5 cm. Vom fi gata săptămâna viitoare, luni, marți»”
- DNA:
„La data de 03.04.2023 Judele Radu o contactează telefonic pe numita Ușurelu Estela căruia îi transmite, printre altele, modul acestuia de a efectua verificările în teren cu privire la extragerea carotelor și a probelor necesare în vederea verificării calității lucrărilor, respectiv că fotografia o gropă din trei unghiuri diferite și menționa în documente că a efectuat trei gropi. Aceeași abordare ar fi putut să o pună în practică și pe lot 1 și 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui în condițiile în care în urma vizitei în teren efectuate de către supervizor, printre altele, nu au fost identificate mai multe gropi de unde s-ar fi extras mai multe carote de la poziții kilometrice menționate în raportul de expertiză”
- DNA:
La data de 09.04.2023 Judele Radu a transmis un mesaj text pe aplicația WhastApp către reprezentanții SC Soragmin SRL (Savin Emil, Bîrzu Iulian și Zaharia Laurențiu) dar și reprezentanților CJ Vaslui (Caragață Valeriu și Toma Cătălin Alexandru) prin care îi întreba dacă au de de făcut adăugiri sau observații cu privire la documentația de implementare a concluziilor expertizei. «Cam așa consider că trebuie să arate documentația, dacă veți considera că mai trebuie adăugat ceva sau scos vă rog să faceți observațiile de rigoare, mulțumesc»”.

Proiectantul a refuzat să se „prostitueze”

- DNA: La data de 10.04.2023 Judele Radu îi transmite prin mesaj text pe aplicația WhatsApp lui Bîrzu Iulian faptul că a reușit să reducă grosimea medie la aprox. 1,8 cm față de 6 cm cît era stipulat în concluziile expertizei. «Știu că ar fi bine dar nu se poate susține, geometria nu permite, 1.8 este un minim tras de păr, discuția asta ramâne între noi, mă gândeam doar să o mai trag nițel sub 2 mil»”
- Pe 10 aprilie, Judele l-a contactat pe Viorel Oglan, proiectantul Lotului 1, și a încercat
să-l convingă să accepte documentația de implementare a concluziilor expertizei și să emită o dispoziție de șantier pentru restul de executat. Proiectantul a refuzat, argumentând că dacă și-ar da acceptul „înseamnă că mă prostituez

- DNA:La data de 12.04.2023 Judele Radu a transmis către CJ Vaslui varianta «aproape finală» a documentației tehnice de adoptare a concluziilor expertizei, anunțându-l prin aplicația WhatsApp și pe Bîrzu Iulian despre acest aspect”
- DNA:
„La data de 19.04.2023 Judele Radu l-a sunat pe aplicația WhatsApp pe numitul Bîrzu Iulian și i-a transmis că are varianta finală a documentației tehnice privind adaptarea concluziilor tehnice, are acceptul CJ Vaslui asupra acestei documentații pe care a transmis-o către CJ Vaslui dar fără a fi semnată și ștampilată deoarece va trebui să încaseze ultima tranșă de bani pentru a semna și ștampila documentația”.

Experta de la București nu a verificat documentația lui Judele

- Tot pe 19 aprilie, la ora 14:57:09, Judele a sunat-o pe Elena Aurelia Diaconu, experta, de la care a obținut încuviințarea că va aviza documentația de implementare. Judele a vrut să-i ofere 10-15.000 lei, dar experta a refuzat:
DIACONU Elena Aurelia: - Păi, ei, nu e chiar așa. Nu, nu, stați liniștit că pentru vize din astea, eu în general nu iau bani suplimentari, deci nu.. !

JUDELE Radu: - Nu știu. Mie mi s-ar părea normal pentru că eu le iau lor bani, adică nu e nicio... supărare.

DIACONU Elena Aurelia: - Da, am înțeles, dar.. !

JUDELE Radu: - Nu știu, măcar un 10000-15000, simbolic. Măcar simbolic, vă rog!

DIACONU Elena Aurelia: - Nu, nu simt c-aș fi făcut ceva! Da! Dacă..dacă considerați și că vă rămân niște bani, îmi spuneți și o să fac o factură, dar altfel.. !
DNA:
„Diaconu Elena Aurelia susține că a dat un aviz de principiu și fără a verifica calculele pe care Judele Radu le-a efectuat, considerând că această documentație nu conține diferențe foarte mari față de prevederile expertizei”.

Savin aștepta o confirmare în scris de la CJ Vaslui

În condițiile în care proiectantul a refuzat să semneze documentația lui Judele, reprezentanții Soragmin au încercat să obțină un accept scris de la șefii CJ Vaslui că ce a făcut Judele este bun înainte de a-i achita acestuia diferența de 50%, adică încă 357.000 lei.
ZAHARIA Laurențiu (angajat Soragmin): - (...) Expertul ăsta care a făcut documentul la expertiza asta, el vrea să-i dau restul de bani. Eu nu-i... nu pot să-i fac lui nicio plată până nu îmi spuneți și mie dacă sunteți de acord cu draft-ul ăsta care l-a trimis el să... îmi dați o adresă, ceva că e în regulă. Eu îi fac restul de plată, atunci. Adică, nici nu știu cum să.. !

TOMA Cătălin-Alexandru (director în cadrul CJ Vaslui): - Am văzut documentul ăsta care a venit de la voi .. !

ZAHARIA Laurențiu: - Cum vi se pare? Da?

TOMA Cătălin-Alexandru: - Deocamdată, nu l-am citit în amănunt și așa mai departe.. !

Pe același subiect discută și Toma cu Judele.

JUDELE Radu: - Bun! Gata! Eu am băgat la cap ... și dacă mă poți ajuta cu o vorbă.. !

TOMA Cătălin Alexandru: - Eu pot să spun că...pot să spun că am luat act de documentul lui și că îi dau acceptul doar când îl primesc.. ! Dar nu-i ajută cu nimica și nici mie și nici ție și nici nimănui, nu știu.

JUDELE Radu: - Nici.. ! Da, da, da.

TOMA Cătălin Alexandru: - Ce pot să fac, pot să fac pe gură. Aia e cu totul altceva.

JUDELE Radu: - Aia...pe gură.. vorba zboară.. !

TOMA Cătălin Alexandru: - Exact! Pe gură pot să fac treaba asta.

JUDELE Radu: - Vorba zboară dar suntem între oameni serioși adică nu ... se pune problema, nici el nu-și.. !

Radu Judele, pe holul Tribunalului Vaslui, este deocamdată sub control judiciar, nefiind arestat, deși a jucat un rol central în toată afacerea (FOTO: VREMEA NOUĂ)

Judele și-a încasat toți banii. Intra în scenă Buzatu

- DNA: Se observă că Judele Radu coordonează întreaga activitate a SC DPI SRL, sens în care îi dispune lui Humă Andrei să trimite către SC Soragmin SRL doar un draft al documentației de implementare a concluziilor expertizei, draft care să nu fie semnat și avizat de către expert, în acest sens punând presiune asupra lui Savin Emil de a efectua plata. Totodată Judele Radu a transmis această documentație și către CJ Vaslui, în condițiile în care contractul de prestări servicii pentru întocmirea acestei documentații a fost încheiat între SC DPI SRL și SC Soragmin SRL, CJ Vaslui neavând în drept nicio implicare”

- Pe 26 aprilie, la ora 09:29:56, Judele a fost contactat de Savin:

SAVIN Emil: - Eu mă duc să vorbesc și cu șeful mare (Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui – n.r.) acuma să-l întreb, băi omule, îi accepți asta să fac plata? E bine? Poate îmi spui să fac altceva. Poate îmi spune după aceea bă, nu mai că mai trebuie făcut nu știu ce dracuʼ le mai vine lor în cap, nu știu ce mai trebuie. JUDELE Radu: - Dacă mai trebuie făcut ceva și ține de mine, aia o fac fără doar și poate! Nu se discută!
DNA:
„La data de 27.04.2023 SC Soragmin SRL a transferat în contul SC Drum Pod Invest SRL suma de 357.000 lei, privind diferența stipulată în contractul de asistență tehnică încheiat între cele două persoane juridice”. Practic, Judele și-a încasat toți banii.

Sinteza procurorilor anticorupție: Conform primelor concluzii înaintate prin expertiza întocmită reieșea că CJ Vaslui trebuia să impute SC Soragmin SRL suma de suma de 13.189.030 lei aferent lot 1 și suma de 5.206.954 lei aferent lot 2 iar după sumele calculate de Judele Radu conform documentației de implementare a concluziilor expertizei, sumele imputabile constructorului erau de 1.295.837,26 lei aferent lot 1 și 497.883,24 lei aferent lot 2. Aceste diferențe dintre sumele prezentate îndeplinesc criteriul de 10% promovat de Judele Radu în conversațiile purtate cu reprezentanții SC Soragmin SRL cărora le-a promis obținerea acestui procent din sumele imputabile inițial de către CJ Vaslui.

Aceste diferențe între sumele de bani imputabile inițial și cele rezultate din documentația de implementare a concluziilor expertizei rezultă din faptul că prin demersul său Judele Radu a micșorat strat de mixtură bituminoasă, de minim 6 cm, care trebuia turnat în toate punctele suprafeței la un strat de aprx. 1.5-2 cm”.

DNA pune la îndoială prima expertiză a lui Judele, probele nefiind autorizate

Punctele slabe identificate de procurori la expertiza firmei Drum Pod Invest:
- Judele trebuia să dea soluțiile tehnice direct din expertiză, așa cum era prevăzut în caietul de sarcini cu CJ Vaslui. De la autoritatea publică, firma lui Judele a încasat 215.000 lei, de la firma
Soragmin SRL pentru întocmirea documentației de implementare a concluziilor expertizei a luat 714.000 lei

- ca executant al expertizei, Judele era subiectiv, deoarece firma sa făcuse parte din asocierea care concurase și pierduse licitația în fața lui Savin
- Prelevarea probelor și interpretarea acestora în cadrul expertizei inițiale sunt puse la îndoială de DNA:
Expertiza în cauză este constituită din două părți, respectiv considerente generale, efectuarea de carote în teren și măsurarea acestora, parte întocmită și asumată de către ing. Judele Radu. A două parte a fost întocmită de către expert Diaconu Elena Aurelia care în fapt a interpretat rezultatele probelor de mixtură asfaltică efectuate de către Laboratorul de analiză și încercări în construcții SC Alpenside SRL și puse la dispoziție expertei de către Judele Radu.

Carotele și probele prelevate de către angajații SC Drum Pod Invest SRL au fost predate în fapt către numita Pleșca Gabriela, inginer în cadrul SC Alpenside SRL și o veche cunoștință a lui Judele Radu. Aceasta ar fi prelucrat aceste carote și ar fi eliberat rapoarte de încercări, la cerința lui Judele Radu, care nu au fost însușite de către SC Alpenside SRL, așa cum rezultă din declarația numitei Pleșca Gabriela dar și din adresa acestora din data de 08.11.2023.

Din aceste considerente se poate considera că recomandările și concluziile expertizei trasate de expert Diaconu Elena Aurelia sunt lovite de nulitate în condițiile în care rapoartele de încercări pe baza cărora s-au emis aceste concluzii sunt viciate, nefiind însușite de către laboratorul de specialitate aparținînd SC Alpenside SRL”
- Pe experta Elena Aurelia Diaconu din București, ieșeanul Judele o numea „baba mea”, femeia fiind acum în vârstă de 74 de ani
- măsurătorile cerute de experta din București au fost realizate de Viarom Construct cu aparatură de mare precizie. Despre capacitatea portantă a drumului, calificativele au fost de „bună” și „foarte bună”. Radu Judele a ignorat aceste rezultate.

Buzatu a plătit, Savin a dat 10% și s-a făcut flagrantul

În toamna acestui an, CJ Vaslui a achitat diferența de lucrări către Soragmin SRL în valoare de 12.337.089 lei. Dumitru Buzatu, șeful CJ Vaslui, a fost filmat și ulterior prins de procurorii DNA Iași după ce a luat 1.250.000 lei (aproximativ 10% din valoarea plății efectuate) de la Emil Savin. DNA a finalizat dosarul cu un rechizitoriu trimis către instanță. Buzatu este în arest preventiv de-atunci, iar Judele în arest la domiciliu.
Ieșeanul Radu Judele, 49 de ani, a fost administrator public al Consiliului Județean Botoșani, consilier județean în același județ între anii 2016 – 2018 din partea PNL.
În 2018, după ce și-a încheiat mandatul de consilier județean, Radu Judele a demisionat din PNL și a devenit președinte al PMP Botoșani.

Article image
REPORTER cere de 4 luni acest raport, dar a obținut o singură confirmare: s-au comis infracțiuni, a fost sesizat Parchetul General Doar două persoane din Iași au citit acest raport: primarul Mihai Chirica și șefa Juridicului din Primărie, Cristina Oțeleanu Consiliul Local și parlamentarii din Iași sunt total excluși dintr-un subiect care a distrus bugetul Iașului: pierderi de 40 milioane de euro în doar 6 luni de sezon re...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 27 Decembrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: