fbpx
 
Bloc interzis în Copou, vila lui Chirica – aprobată în exact aceleași condiții. Șeful de la Monumente, acuzat de dublă măsură

Bloc interzis în Copou, vila lui Chirica – aprobată în exact aceleași condiții. Șeful de la Monumente, acuzat de dublă măsură


Investitorul vrea să facă șase apartamente pe un teren proprietate din Ghica Vodă, dar șeful Direcție Județene de Cultură nu este de acord

Proprietarul a făcut contestația la Comisia Națională a Monumentelor și a obținut aviz favorabil

Bobi Apăvăloaei refuză chiar și așa: „E un proces în desfășurare. Să decidă instanța”

Vila din Sărărie a primarului are 860 mp și a urmat același traseu: aviz negativ de la Direcția Județeană de Cultură, contestație la București, aviz favorabil

În cazul primarului, Bobi Apăvăloaei a cedat în fața Comisiei Naționale și și-a schimbat decizia

Șeful de Monumente vorbește de crearea unui precedent și cere un Regulament asumat de Administrația Iași pentru cartierul Copou

Chirica nu va face niciodată acest regulament pentru că va lăsa fiecare caz să fie discutat punctual

Casa din perioada interbelică se află lângă un bloc P+3, iar în spate are un cămin studențesc cu 4 etaje. Sunt indicatorii care dau dimensiunile aprobate în zonă

Investitorul Doru Țurcanu – care deține, printre altele, Restaurantul Carbon - a cumpărat o casă din Copou și intenționează să ridice pe amplasament un bloc mic, cu șase apartamente. Imobilul nu este pe lista monumentelor, dar Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) se opune.
Dezvoltatorul a depus contestație și a obținut un aviz favorabil direct de la Ministerul Culturii, prin Comisia Națională a Monumentelor, dar șeful Direcției Județene, Bobi Apăvăloaei, se opune în continuare și refuză să se supună deciziei, argumentând printre altele că s-ar permite crearea unui precedent periculos.
Într-o speță similară, primarului Mihai Chirica i-a fost refuzat inițial avizul de la Monumente la Iași. Ca și în cazul dezvoltatorului, a cerut aviz direct de la Ministerul Culturii. L-a obținut și Direcția Județeană pentru Cultură s-a conformat imediat și i-a dat acordul.

Blocul e prevăzut cu parcare subterană și cu acces prin spate, prin Str. Locotenent Stoicescu

Bloc de 540 mp în Copou

Omul de afaceri Doru Țurcanu a cumpărat o casă de pe strada Ghica Vodă 52, în mai 2022, după o promisiune de vânzare-cumpărare semnată în 2021. Conform propriilor declarații, Țurcanu nu a știut de prima dată ce destinație să dea proprietății. Într-un final, a hotărât să facă un bloc mic, cu doar câteva apartramente.
A obținut certificat de urbanism de la Primăria Iași, pentru desființare imobil. Intenția lui Doru Țurcanu este să construiască, în locul casei pe care a cumpărat-o, un P+3 cu ultimul etaj retras, cu 6 apartamente de lux. Suprafața desfășurată ar fi de 540 mp.
Ar avea în plan realizarea parcărilor la subsol și a accesului principal auto prin spate, din str. Stoicescu. Din randare imobilul pare modern și elegant, pe o laterală are deja un bloc de aceeași dimensiune, iar în spate este un cămin studențesc cu 4 etaje.
Conform certificatului de urbanism, este obligatorie obținerea unui aviz de la Comisia Zonală de Monumente din subordinea Direcției Județene pentru Cultură Iași. Detaliu important: casa nu se găsește pe lista monumentelor istorice.

Clădirea cu 6 apartamente are fațade elegante, care dau valoare zonei Copou

Contestație câștigată la București

Doru Țurcanu a cerut la Comisia Zonală a Monumentelor aviz pentru demolarea casei din Ghica Vodă 52 și pentru ridicarea altui imobil. Avizul a fost negativ.
Conform legislației, a depus contestație la București, la Ministerul Culturii, și a obținut aviz favorabil. Avizul de la București arată că se încadrează în indicatorii urbanistici ai zonei. În documentație este precizat:
„Inserția urbanistică este într-o estetică compactă cu zona, învecinându-se pe 2 laturi cu blocuri de locuințe colective și în spate cu un cămin studențesc”.
Soluția tehnică a imobilului aparține arhitectului Alin Hoblea, care este șeful Ordinului Arhitecților (OAR) Iași. Dezvoltatorul Doru Țurcanu a obținut o rezoluție a Departamentului Patrimoniu Cultural din Ministerul Culturii către Direcția Județeană condusă de Bobi Apăvăloaei prin care instituției i se cere eliberarea avizului.

Ministerul Culturii a admis contestația lui Doru Țurcanu, dispunând eliberarea avizului de construire. Bobi Apăvăloaei nu vrea să-l dea, fiind singura autoritate avizatoare. „Să decidă judecătorii”, spune el

Bobi Apăvăloaei se opune pentru a nu crea precedent

Deși o instituție superioară ierarhic a analizat documentele și a decis că Direcția Județeană pentru Cultură poate da aviz favorabil blocului, conducerea acesteia se opune.
Bobi Apăvăloaie, directorul DJC Iași, a precizat că, deși casa nu este monument istoric, are valoare ambientală și estetică. În plus, a aparținut unui ofițer erou al Primului Război Mondial, care a fost împroprietărit de stat pentru merite deosebite în luptă.
Cel mai important argument al DJC este altul: dacă acceptă acum demolarea imobilului, ar putea apărea un fenomen de demolare a caselor din Copou, în locul cărora vor fi construite blocuri. În zona istorică a Iașului s-au mai construit și până acum blocuri în loc de case, aflate fie într-o stare avansată de degradare, fie ajunse în faza de autodemolare.
Șeful DJC face trimitere și către Primăria Iași, instituție care ar trebui să reglementeze zona și să-și asume sau nu conservarea caselor din Copou. În plus, refuzul directorului Bobi Apăvăloaie de a semna avizul pentru imobilul din Ghica Vodă 52 este legat și de faptul că Doru Țurcanu a solicitat direct autorizații de demolare/construire, considerând că nu iese din indicatorii zonei.
„Ar fi oportun realizarea unui PUZ”, spune șeful de la Monumente.
Dezvoltatorul s-a adresat deja instanței de judecată, care va tranșa problema. Până la o decizie a judecătorilor, Bobi Apăvăloaie spune că „funcționarul public are atributul avizării și nicio comisie nu are drept imperativ asupra lui, ci doar consultativ. Nici ministrul nu poate dicta unui funcționar să dea un aviz dacă acesta consideră că nu e oportun
.

Bobi Apăvăloaei spune că vrea să protejeze patrimoniul cultural al Copoului, deși casa în discuție nu este monument istoric

Dezvoltatorul: au dat avize în condiții similare

Avocata lui Doru Țurcanu, Amalia Mihaela Tătaru, a trimis o solicitare de eliberare a avizului la DJC, invocând art. 33, alin. 2 din Ordinul Ministerului Culturii. „În urma soluționării contestației, de către Biroul Comisiei, autoritatea care a emis avizul ori comunicarea de respingere a avizului va elabora răspunsul sau va emite avizul respectiv, cu includerea propunerilor Biroului Comisiei”, se arată în ordinul invocat.
Ca și conducerea DJC, dezvoltatorul are propriul punct de vedere. Țurcanu spune că e dreptul oricărui proprietar să facă ce vrea cu proprietatea lui, blocul nu este invaziv, cu doar 6 apartamente, și imobilul are o arhitectură elegantă, care dă valoare zonei. În lateral are un bloc similar, în spate un cămin studențesc.
Țurcanu mai spune că, legal, nu are neapărat nevoie de PUZ, dacă respectă indicatorii zonei și folosința terenului și că inclusiv membrii comisiei de la Iași au votat în unanimitate favorabil pentru demolare, după mai multe dezbateri.

Palatul din Sărărie al lui Mihai Chirica e aproape de două ori mai mare decât blocul cu 6 apartamente din Copou și se află tot în situl istoric Curtea Domnească

Și alte case au fost demolate cu avizul lui Bobi Apăvăloaei

Dar, cel mai important argument al acestuia este că DJC a eliberat avize similare de demolare în alte cazuri, în perimetrul sitului istoric Curtea Domnească.
Exemple:
1. DJC a dat aviz favorabil demolării unei case de pe Fundac Tănăsescu (centru istoric și Curte Domnească), la solicitarea Iulius Real Estate SRL
2. Aceeași instituție a avizat favorabil demolarea unei case de pe Iancu Bacalu nr 1 (centru istoric și Curte Domnească), la cererea Iulius Real Estate SRL.

Precedentul Chirica: Apăvăloaei și-a schimbat decizia

Mihai Chririca, primarul Iașului, a cerut, în noiembrie 2021, la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, aviz pentru demolare și ridicarea unui alt imobil. Comisia a respins cererea, pentru că imobilul se află într-o zonă protejată din punct de vedere istoric, unde orice construcție sau modificare adusă unei clădiri nu poate fi făcută decât cu întocmirea în prealabil a unui PUZ. În plus, indicatorii urbanistici din proiectul vilei de 880 metri pătrați reprezentau o excepție de la regulamentul local de urbanism, care nu poate fi modificat decât prin aprobarea unui nou PUZ.
Pe 9 februarie 2022, Chirica a înregistrat o contestație la Direcția Patrimoniului Cultural din Ministerul Culturii și cerut Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice să anuleze decizia de respingere luată de forul zonal de la Iași. Pe 24 și 25 februarie 2022, Comisia Națională a Monumentelor Istorice s-a întrunit într-o ședință în care a luat decizia să accepte contestația depusă de către Chirica.
Decizia a fost trimisă la DJC Iași, instituție care a luat act de poziția forurilor din MC și a eliberat avizul. „Este aviz acolo
și pentru demolare, și pentru construire. Direcția Județeană pentru Cultură, în urma acordului Comisiei Naționale, a dat aviz favorabil”, a precizat Bobi Apăvăloaie, directorul Direcției Județene pentru Cultură Iași.

Article image
Primarul abia și-a terminat vila secretă, de 200.000 de euro, de la Frasin, și a trecut la o nouă achiziție exorbitantă. A cumpărat 836 mp pe Sărărie, la 100 m de Bolta Rece, una din puținele suprafețe atât de mari care mai pot fi găsite în zona de case Centru-Copou. Tranzacția s-a făcut pe numele fiului său, care la acea dată avea 11 luni. Curator a fost mama primarului, de 74 de ani, și care are o pensie cumulată cu soțul...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Iunie 2019

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: