fbpx
 
Celebru medic român, acuzat de malpraxis de un ieșean de 71 de ani: „Neurochirgul din Statele Unite m-a lăsat paralizat”

Celebru medic român, acuzat de malpraxis de un ieșean de 71 de ani: „Neurochirgul din Statele Unite m-a lăsat paralizat”


Pacientul avea dureri cervicale, iar afecțiunea s-a agravat în câțiva ani

Deși se impunea intervenția chirurgicală, medicul Ștefan Mindea a recomandat încă trei ani de infiltrații la clinica sa din Constanța

Starea ieșeanului se agrava și mai mult: vertebrele se osificau și risca să rămână paralizat de la gât în jos

Neurochirurgul l-a operat în cele din urmă, dar pacientul a rămas cu sechele, iar durerile n-au încetat

Mindea a fost neurochirurg la Spitalul Universitar Stanford (California) și a deschis la Constanța o clinică de chirurgie minim invazivă, conform standardului american

Ieșeanul Constantin Donose a avut mare încredere în reputația acestuia, dar spune că protezele revoluționare se găsesc pe internet la prețul de 75 de euro, iar el a plătit 11.500 de euro

Medicii din Iași spun că protezele resorbabile nu rezolvă nimic în acest caz

Doctorul Ștefan Mindea spune că a fost un caz complex și că unele finaluri nu sunt fericite

Un medic celebru din Constanța, cu experiență bogată în SUA, este acuzat de un ieșean că i-a greșit procedurile medicale și l-a lăsat cu mâna dreaptă paralizată.
Pacientul îl acuză pe medic de faptul că nu a realizat la timp operația necesară în cazul său. Acesta mai spune că medicul i-a vândut două membrane de colagen la un preț de 165 de ori mai mare decât prețul real din piață.
În instanță, ieșeanul cere daune de un milion de lei, recuperarea sumelor date în ultimii 4 ani pe tratamente și pe operație și o rentă lunară de 3.200 de lei din parte medicului care l-ar fi tratat greșit.
Medicul constănțean Ștefan Mindea spune că se pune în locul pacientului, îi înțelege suferința, dar consideră că a făcut tot ce putea din punct de vedere medical.

Constantin Donose este polițist pensionar și avea o mică afacere. Acum cere medicului o rentă lunară pentru tot restul vieții, pentru că nu se mai poate ocupa de afacere

Simptome vechi de 9 ani

În 2014, dupa câteva reprize de dureri mari ale vertebrelor cervicale, ieșeanul Constantin Donose a fost diagnosticat cu o serie de disfuncționalități ale coloanei. Conform buletinului de radiologie, el avea „importante osteofite antero și lateralomarginale cervicale, unele cu tendință de formare de punți osoase”, precum și „canal rahidian cervical îngustat la nivel C5-C6 și C6-C7”. Traducerea în limbajul comun: avea ceea ce oamenii numesc hernie de disc.
„În baza acestui diagnostic, medicul neurolog care m-a consultat inițial, la Iași, mi-a recomandat un tratament medicamentos și un consult la un medic neurochirurg. Am fost consultat de mai mulți neurochirurgi din Iași și din Tg. Mureș, toți mi-au spus că încă nu este nevoie de o intervenție chirurgicală. Mi-au spus să continui tratamentul medicamentos, ședințele de fizio-kineto-terapie, înotul, explică ieșeanul Constantin Donose.

A fost atras de protezele minim invazive aduse din SUA

Deși a urmat sfaturile medicilor, starea coloanei cervicale s-a deteriorat în timp. Durerile au fost tot mai mari. Ca orice pacient din România, a aflat că la Constanța operează un medic român repatriat din Statele Unite ale Americii.
„Principala atracție către clinica medicului Ștefan Mindea de la Constanța a fost posibilitatea promovată mult de a înlocui discurile intervertebrale deteriorate cu unele proteze aduse din SUA. La data când eu am aflat despre existența acestei proceduri, rezulta că această tehnică operatorie este unicat în România, Ștefan Mindea fiind singurul care efectuează așa ceva. Am apelat la serviciile acestei clinici medicale, în detrimentul robotului Da Vinci cu care se efectuau operațiile pe coloana vertebrală la Spitalul de Neurochirurgie Iași. La Iași nu era oferită posibilitatea protezării discurilor intervertebrale deteriorate”, mai spune Donose.

Medicul Ștefan Mindea a deschis o clinică foarte modernă la Constanța și practică un marketing foarte suculent. Are un film de prezentare în care spune că aplică tehnici din standardele americane și cere să fie pus la încercare cu cazuri medicale grave. Cazul Donose l-a surprins

De la 3 ședințe a ajuns la 40 de infiltrații în 3 ani

Odată intrat în Clinica Pozimed Constanța, ieșeanul a fost investigat de medicul Mindea. Doar că, spune Donose, superficial: „Pe 18 mai 2018 am făcut un consult de specialitate. Fără a aștepta intepretarea radiologului, medicul Mindea a recomandat tratement cu infiltrație sub ghidaj tomografic 3-5 ședințe,la interval de 2-4 săptămâni. A apreciat că nu se evidențiază probleme care să indice necesitatea unei intervenții neurochirurgicale la acel moment”, mai spune Donose.
Pe scurt, după ședințele inițiale de infiltrații, i-a spus medicului că tot îl doare. Acesta a mai realizat o investigație RMN, iar la recomandări a notat că ședințele de infiltrații trebuie continuate. „Între vertebre se formau ceea ce medicii denumesc punți osoase - oasele se sudează, iar starea de sănătate era tot mai gravă. În continuare, din cauza reputației medicului și a marketingului său, am avut încredere că îmi știe situația și ia deciziile corecte”, mai declară Constantin Donose.
Așa a ajuns să facă naveta Iași-Constanța, unde a realizat, în total, peste 40 de ședințe de infiltrații, în 3 ani. Îi era injectată o substanță indicată la clinică drept invenție personală a medicului Mindea, cu un cocktail de medicamente aduse din SUA.

Constantin Donose arată mâna pe care nu o mai poate mișca

L-a operat prea târziu: discurile erau osificate

La Iași, în 2022, starea i s-a agravat și s-a plâns unui medic fizioterapeut că durerile sunt tot mai mari. Acesta a recomandat imediat un RMN și i-a spus să se pregătească de operație. După vizionarea CD-ului cu rezultatul, fizioterapeutul și un neurolog i-au spus să se prezinte de urgență la neurochirurg, fiind necesară operația.
Aveam încredere în continuare în medicul de la Constanța, așa că m-am prezentat la el, pe 21 iulie 2022. În urma consultației, a stabilit diagnosticul de hernie de disc ce trebuie operată. Mi-a explicat că va fi o intervenție chirurgicală ultra minim invazivă, pe o durată de 40 minute, sub anestezie generală, în cadrul căreia îmi vor fi înlocuite cele două discuri intervertebrale deteriorate cu proteze aduse din SUA. Cu acest prilej s-au stabilit și costurile: operație 11.500 lei, cost proteze 11.500 euro plus 9% TVA și s-a agreat ca dată de efectuare a intervenției ziua de 30 august”, își amintește Constantin Donose.
De fapt, operația a durat peste 3 ore și pacientul nu și-a mai revenit niciodată în totalitate. Înainte de intervenție, medicul a examinat din nou coloana cervicală și a constatat că vertebrele erau deja sudate.
„A schimbat protocolul operator. Mi-a transmis prin asistent că nu mai are posibilitatea de a înlocui discurile intervertebrale, dar că va intra în coloană, va curăța ce este rău acolo și-mi va proteja cordonul medular cu o membrană indestructibilă. Am întrebat de costuri și mi s-a spus că rămân aceleași”, a mai precizat Constantin Donose.

 

Pensionarul face electro-stimulare la mâna dreaptă, dar mai mult de acest răspuns spasmodic nu poate obține

După 4 ani de tratament, medicul i-a spus că a venit prea târziu

Pacientul medicului constănțean spune acum că are îndoieli că medicul Ștefan Mindea a efectuat în cei 4 ani de vizite toate intervențiile specificate. Ieșeanul spune că, dacă ar fi făcut asta, ar fi observat, în atât de mult timp, că vertebrele sunt deja sudate și nu mai poate pune proteze.
„Îmi exprim revolta față de inacțiunea manifestată de către Ștefan Mindea pe parcursul unei perioade de peste 4 ani în care dumnealui ar fi trebuit să observe degradările ireversibile ale coloanei mele cervicale, având în vedere că vizualiza această porțiune de coloană cu prilejul fiecărei infiltrații pe care mi-o administra și pentru aceasta folosea tocmai computer – tomograful care i-a furnizat și informația că vertebrele mele sunt sudate”, spune ieșeanul.
După operație, a rămas cu sechele grave. La trezirea din anestezie, nu putea mișca mâinile și picioarele, fiind paralizat. „Tot mie mi-a reproșat medicul că am venit prea târziu. I-am explicat că vin de 4 ani la el și că alți medici au avertizat că se formează punți osoase. A văzut că nu poate transfera vina pe mine, mi-a recomandat exerciții de recuperare”, a mai spus Donose.
A făcut exercițiile dar pentru mâna dreaptă nu a mai existat recuperare. A rămas în continuare imobilă, după ce o perioadă a avut o permanentă senzație de frig la ea.

Șocul după 1 an: „Unde sunt protezele de 11.500 de euro?”

La un an de la operație, Constantin Donose a căutat explicații pentru faptul că nu putea mișca mâna dreaptă. A cerut o părere de la medicul Marius Dabija, directorul medical al Spitalului de Neurochirurgie Iași. Acesta a studiat dosarul medical și, când Donose i-a spus că a fost operat la coloana cervicală și i s-a implantat o proteză cu scopul de a proteja măduva spinării, l-a invitat să ia loc lângă el.
„Examina CD-ul cu investigația IRM din martie 2023, pe care o solicitase doctorul Mindea Ștefan după trecerea a 6 luni de la operație. Când am pronunțat cuvântul implant, medicul Dabija s-a oprit din studiu, m-a invitat lânga el și mi-a arătat imaginile de pe laptop. M-a întrebat: vezi aici vreun implant, că eu nu-l văd?>. Singurul lucru care se vede și pe imagine sunt două steluțe> care indică o ciupire în două locuri a membranei cordonului medular, în timpul operației făcute de medicul Mindea, a mai declarat Constantin Donose.
Ceea ce i s-a implantat ar fi fost de fapt două membrane de colagen, ce au fost ulterior resorbite de organism. Pacientul s-a interesat și a aflat că acestea ar costa 372 de lei. I-au fost vândute de medicul constănțean cu 61.587 de lei, de 165 de ori mai scump. Pentru că prețul cerut pentru protezele din SUA a fost plătit de ieșean, dar acesta s-a ales cu membranele de colagen
.
„De fapt, am luat o țeapă de marketing. M-am dus la acest medic pentru că în mediul online este foarte apreciat și am sfârșit cu o mână paralizată, nevindecat”, a spus Constantin Donose.

Ștefan Mindea a îmbrăcat și rasa preoțească, fiind hirotonit de Teodosie, Arhiepiscopul Constanței

Medicul Mindea a devenit între timp și preot. „Am făcut tot ce-am putut”

Medicul repatriat din SUA este și preot. A fost hirotonit în iunie 2020. Slujba a fost oficiată de către ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Pe site-ul clinicii sale - American Neuro Surgery Institute, Ștefan Mindea se prezintă ca neurochirurg de top al Spitalului Universitar Stanford (SUA), cu peste 15 ani de experiență în chirurgia minim invazivă.
Spune că este „premiat Top 5 cei mai buni neurochirurgi pentru mai mulți ani consecutivi la Stanford University”. În mediul online există interviuri din perioada în care lucra în SUA, unde era un doctor foarte apreciat.
Ștefan Mindea spune că înțelege plângerea lui Constantin Donose.
„Nu pot discuta în detaliu un caz, pot spune că suferă o recuperare parțială, din păcate. I-am dat deja răspunsuri detaliate în scris referitoare la cauzele stării sale. Este dreptul dumnealui să meargă în instanță. Ceea ce cred eu este că s-a consultat cu neurochirurgi din Iași, iar aceștia i-au spus absurdități, cum că nu nu aș fi făcut părți din operație. Îmi pare rău pentru domnul Donose, eu am făcut ce am putut pentru a-l însănătoși. După ce a discutat cu medicii din Iași, a respins tot ce am spus”, a precizat medicul Ștefan Mindea.

 



„Clientul meu nu este orice client. Altă dată, cu ani în urmă, ancheta astfel de cazuri. Nu este nimic strident sau părtinitor în declarația sa. Este o persoana asumată și care-și susține cauza în mod temerar: este o victimă a malpraxisului.”
Gianina Poroșnicu, avocata lui Constantin Donose

„Am avut multe cazuri în care aș vrea să fi fost alt final”

El mai spune că ieșeanul îi este pacient de mulți ani. „Ne-am cunoscut de mulți ani și se formează o legătură. Ne-am văzut la multiple vizite, a fost dureros să nu reușesc să îl ajut pe deplin. Îl înțeleg pentru că este supărat, sunt foarte realist. Medicul este văzut bine dacă rezolvă problema pacientului. Când nu reușește, este criticat. Nu știu cum aș putea să îl ajut pe domnul Donose, pentru că nu mai are încredere în mine. Nu cred că cineva îi poate oferi rezultatul pe care îl dorește. Aș vrea să fi funcționat toate perfect, cum este normal, dar în neurochirurgie avem și eșecuri. Nu am reușit să fac întotdeauna ce mi-am propus pentru pacienți. Încerc să mă pun în locul lui. Vin la dumneavoastră, mă operați. Și nu mă simt bine, brațul este afectat. M-aș supăra? Sigur că da. Aș avea speranțe? Sigur că da. Aș avea gândul că mai bine nu mă duceam la Mindea? Sigur că da. Din păcate, în cariera mea am avut tot felul de cazuri complexe și am avut multe cazuri în care aș vrea sa fi fost alt final”, a mai spus medicul Ștefan Mindea.

Article image
Pentru medici, Alexandra nu era o mămică, ci un portofel. Interesele din cabinetele private dictează asupra spitalului de stat și a pacientelor Cutuma la Botoșani: medicul de gardă nu se atinge de gravidele luate în observație, de-a lungul sarcinii, de alți doctori, în cabinetele lor private Femeile sunt considerate „cliente”, nu paciente, și sunt discriminate în funcție de statutul social: mămicile de la țară sunt tratat...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 08 Septembrie 2023


Citeste si...
Nota
(10 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30