fbpx
 
Pentru corpul de clădire din chenarul roșu, Primăria a chemat la bară Body Line cerând aprobarea demolării Pentru corpul de clădire din chenarul roșu, Primăria a chemat la bară Body Line cerând aprobarea demolării

Acuzat că a tolerat fraude imobiliare în serie, primarul Chirica cere acum la instanță demolări pe bandă rulantă pentru dezvoltatorii fără acte


Procese în serie deschise de Primăria Iași având ca obiect ilegalități comise în timpul edificării unor importante proiecte imobiliare

Șefii Primăriei și ai Poliției Locale i-au dat în judecată pe patronii de la restaurantul Oscar pentru că, la o clădire de-a lor de vizavi, de pe Lascăr Catargi, au făcut transformări din locuință în restaurant, fără a avea autorizație de construire

Similar, Liviu Martiniuc, administrator al firmei SC Rap Mar, a fost chemat în instanță pentru că imobilul său cu 7 niveluri situat vizavi de Purcica nu respectă autorizația de construire la cele patru fațade și, în plus, a făcut modificări interioare neautorizate

În al treilea proces, Primăria a solicitat desființarea lucrărilor realizate nelegal constând în edificarea unei structuri din confecție metalică pe terenul Body Line din Ciurchi. Practic, a fost ridicată o nouă clădire fără autorizație de construire

Cele trei dosare fac parte dintr-un șir mai lung de astfel de acțiuni intentate în perioada recentă de Primăria condusă de Mihai Chirica, „eroul” mai multor investigații de presă și judiciare care îl indică și îl încriminează ca fiind implicat, în trecut, în fraudarea intabulării/autorizării unor imobile ilegale

Chelnerii treceau strada cu farfuriile într-un restaurant fără acte
La sfârșitul anului trecut, Primarul Municipiului Iași, Poliția Locală și arhitectul-șef au dat în judecată SC Oscar Eigo Group SRL, societate administrată de Oana Bîrsan. Reprezentanții Primăriei i-au cerut judecătorului să dispună
„desființarea lucrărilor de construcții realizate nelegal, constând în: lucrări de schimbare a destinației locuinței existente în restaurant, amenajare incintă și terasă exterioară – lucrări efectuate de SC Oscar (...) fără a deține autorizație de construire”. Aducerea imobilului la starea inițială a fost cea de-a doua solicitare. Este vorba despre o casă situată pe strada Lascăr Catargi, peste drum de cunoscutul restaurant Oscar, deținut de aceeași familie.

Societatea Oscar prin Oana Bîrsan, administrator, a cumpărat în 2018 imobilul de pe Lascăr Catargi: teren în suprafață de 1.116 mp și o clădire cu o suprafață construită la sol de 575 mp, cu subsol și parter. În contract a fost menționat că imobilul nu este înscris pe lista monumentelor istorice. Însă nu a fost specificat că este situat în zona construită protejată, în perimetrul ce formează „Centrul istoric și Curtea Domnească”.

Oscarul incriminat, peste drum de Oscarul vechi

Primul control al Poliției Locale la clădirea achiziționată de firma Oscar s-a desfășurat în august 2020. La bază a fost reclamația unor vecini care au susținut că terasa era funcțională: „Farfuriile cu mâncare sunt aduse de chelneri de la bucătăria restaurantului Oscar, chelnerii trecând peste drum printre mașinile care circulă pe strada Lascăr Catargi, o stradă cu trafic intens”. Lucrătorii de la Poliția Locală s-au dus la verificări. „S-a constatat faptul că erau în curs de execuție lucrări de schimbare a destinației locuinței în restaurant”, au spus cei de la Locală.

Patroana: „Doar un zid, îl vom dărâma”

În același an, speța a ajuns la Parchet, iar, în 2021, s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem”, adică privitor la faptă, nu la o persoană anume, cu privire la infracțiunea de executare a lucrărilor fără autorizație de construire sau desființare. Dosarul penal s-a finalizat cu ordonanța de clasare din 29 septembrie 2022. Procurorul a statuat că nu există elementele constitutive ale unei infracțiuni pentru că modificările efectuate s-au realizat în interiorul unei case care nu este monument și, astfel, nu a fost afectat situl arheologic.

Pe 14 decembrie 2022, după alte verificări ale Poliției Locale s-a constatat că nu este deschis restaurant, dar că modificările făcute clădirii tot nu fuseseră autorizate și tot nu se intrase în legalitate. Astfel, s-au îndreptat împotriva Oscar pe calea instanței civile. Cu alte cuvinte, infracțiune nu, contravenție da. Procesul e pe rol pentru desființare lucrări și aducerea imobilului la starea inițială. Contactată telefonic, Oana Bîrsan a declarat că „E vorba doar de un zid exterior, la terasă, pe care îl vom dărâma”.

Pe de altă parte, proprietarii Oscar, alături de o firmă parteneră, intenționează edificarea unui proiect imobiliar complex: peste 30 de blocuri, cinci clădiri de spații comerciale și o biserică. Amplasamentul este între Copou și b-dul CA Rosetti. Acest proiect se află acum pe traseul de avizare.

Altă țintă: un liberal din Botoșani

Aceeași garnitură, Primarul, arhitectul-șef și Poliția Locală au dat în judecată firma SC Rap Mar administrată de Liviu Martiniuc, un om de afaceri din Săveni, candidat la funcția de primar din partea PNL în 2020. Obiectul: „desființarea lucrărilor de construcții realizate nelegal – constând în: lucrări de construire, prin nerespectarea Proiectului vizat spre neschimbare anexă a autorizației de construire (...) prin nerespectarea celor 4 fațade (principală, posterioară, lateral dreapta și stânga) precum și prin executarea de modificări interioare/compartimentări la cele 7 niveluri autorizate”.

Blocul cu probleme al Rap Mar SRL

Firma lui Martiniuc fusese autorizată de Primărie, în 2019, să ridice un imobil S+D+P+4E lângă Lidl, vizavi de Purcica, pe strada Pantelimon Halipa. În luna mai 2023, Poliția Locală a făcut verificări pe acest șantier. Pentru aceste nereguli găsite, polițiștii au aplicat o amendă de 10.000 de lei și au dispus intrarea în legalitate, adică ori reautorizarea, ori refacerea lucrării ca investiția să respecte parametrii din autorizația de construire și fișele anexă inițiale. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar disputa a ajuns în instanță.

Surpriză: Martiniuc nu se recunoaște pe el însuși

Destinația inițială, potrivit autorizației de construire, era de spital de zi și policlinică. Acum, la fața locului, este un panou cu titlul „Intenție de elaborare” – întocmire PUZ pentru locuințe colective, actualizarea unui act similar din 2008.

REPORTER DE IAȘI: Bună ziua. Domnul Liviu Martiniuc?

Liviu Martiniuc: Vă rog.

REPORTER DE IAȘI: Un minut vă deranjez, voiam să vorbim despre procesul pe care-l aveți cu Primăria pentru imobilul din Pantelimon Halipa.

Liviu Martiniuc: Nu știu despre ce e vorba.

REPORTER DE IAȘI: Dvs. construiți un imobil vizavi de Purcica?

Liviu Martiniuc: Nu știu, n-am habar.

REPORTER DE IAȘI: Nu știți dacă faceți un bloc?

Liviu Martiniuc: Nu știu. Poate ați greșit numărul.

Liviu Martiniuc, patronul Rap Mar

REPORTER a verificat numărul de mobil din mai multe surse: de partea cealaltă era Martiniuc, după cum indică, de altfel, și acel „Vă rog”. În trecut, atunci când a menționat ilegalitățile din proiectul lui Martiniuc, publicația 7Iasi.ro susținea că acesta era un apropiat al tatălui arhitectului-șef al Municipiului Iași, actual reclamant. N-a fost să fie.

Fitness cu probleme

O altă cerere de chemare în judecată din acest an. Primarul, Poliția Locală și arhitectul-șef au dat în judecată și firma Body Line, administrator Adrian Bursuc. „Să dispuneți desființarea lucrărilor de construcții realizate nelegal – constând în: edificarea unei structuri din confecție metalică, în prelungirea construcției C1 existente – lucrări efectuate de SC Body Line SRL (...) fără a deține autorizație de construire, eliberată de Primăria Municipiului Iași, iar în subsidiar, să dispuneți aducerea imobilului la starea inițială”, i-au cerut reprezentanții municipalității judecătorului.

Totodată, reclamanții au solicitat instanței să stabilească expres un termen limită de executare. Iar dacă firma nu-și demolează singură, să o poată face Primăria cu ulterioara recuperare a costurilor. Construcția ridicată fără autorizație este în Ciurchi, în apropierea parcului din cartier.

Patronul: „Nu eu, chiriașul a făcut-o”

Cei din Primăria Iași au argumentat că anterior, în iulie 2023, Poliția Locală, în urma unui control, a aplicat firmei o amendă de 2.000 de lei dispunându-se sistarea lucrărilor și intrarea în legalitate prin obținerea autorizației, dacă condițiile urbanistice o permiteau. Pentru conformare, termenul limită a fost fixat pe 17 ianuarie 2024. Or, acest lucru nu s-a întâmplat. În august 2023, Poliția Locală a mai fost o dată în control, iar lucrările avansaseră.

Adrian Bursuc, patronul Body Line

De la începutul acestui an, dosarul a ajuns pe masa magistraților de la secția civilă a Judecătoriei Iași. Contactat telefonic, Adrian Bursuc a afirmat că nu știa de proces. „Nu eu am făcut-o, problema este că nu am vândut terenul când a trebuit. A făcut-o chiriașul. A făcut în spate extinderea. Au venit de la Primărie, mi-au dat amendă, au zis să intru în legalitate, arhitectul meu a uitat să înceapă demersurile. Chiriașul a luat și partea din față și a construit și în spate. Bucata din spate care are problemă vreau chiar să i-o dau”, a încercat o explicație Bursuc.

Article image
Primăria a aprobat ilegal un PUZ, a dat apoi 25 de autorizații pe un drum public, iar după 10 ani s-a trezit să spună că e un drum de exploatare al Stațiunii de Cercetare Prejudiciile sunt uriașe: firme de construcții stau blocate de 4 ani, așteptând o autorizație de construcție Primăria se angaja să treacă strada în proprietatea publică a municipiului, dar în ultimii doi ani n-a mai întreprins niciun demers E suficientă...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 07 Martie 2024

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: