fbpx
 
Prietenii din ALDE Radu Botez și Costel Irimia fac afaceri împreună la Ecopiața. 600.000 de lei servite direct

Prietenii din ALDE Radu Botez și Costel Irimia fac afaceri împreună la Ecopiața. 600.000 de lei servite direct


În 2020, primul a candidat la Primărie din partea ALDE, iar al doilea la Consiliul Județean. Acum amândoi sunt membri PNL

Firma lui Irimia vopsește tarabele de la Ecopiața prin ofertare directă, directorul Botez spunând că prețurile concurenței erau mai mari

Piețele din Iași sunt învechite și neîntreținute. Radu Botez le cosmetizează cu prietenii din politică

Cele mai mari contracte din sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) atribuite de Ecopiața din 2018 încoace sunt către firma unui amic de-al directorului. Din octombrie anul trecut și până în aprilie 2024, firma 3 MIND a lui Costel Irimia a prins lucrări de 660.103 lei la societatea Primăriei condusă de Radu Botez.

Cei doi au apărut, în 2020, pe același afiș electoral ALDE, Costel Irimia fiind candidatul la președinția Consiliului Județean, iar Radu Botez la funcția de primar al Iașului.

„Ofertele lui au fost cu 30-35% mai mici”, a declarat Botez. Cele patru contracte au fost considerate nesemnificative de Irimia. „Nu prea am avut interes mare pentru ele, nu reprezintă pentru noi mare lucru. Avem lucrări mult mai mari”, a spus Irimia. Dar a vrut să-l ajute pe directorul Botez. Filantropie.

Costel Irimia e un membru de partid influent, participând la întâlnirile electorale din județ. Banii de la Ecopiața sunt un bonus

Curățare, degresare și vopsire la prețuri piperate

În octombrie 2023, primul contract Ecopiața - 3 MIND a fost în valoare de 235.799 lei. Următoarele două, de 235.799 lei și 31.227 lei au fost în aceeași zi, 2 februarie 2024, iar cel mai recent datează din 2 aprilie (157.278 lei). Două dintre acestea au fost detaliate pe SICAP:
1) Contractul de 235.799 lei, fără TVA din octombrie 2023: „Reparații stâlpi metalici susținere copertină 187 m, spălare, curățare, degresare și vopsitorii anticorozive suprafețe metalice 1.375 mp, înlocuire luminator policarbonat 242 mp, reparații sistem jgheaburi și burlane 187 m, reparații instalație iluminat 187 m” la Piața Alexandru cel Bun.
2) Contractul de 157.278 lei, fără TVA din 2 aprilie 2024: „Spălare, curățare, degresare și vopsitorii anticorozive suprafețe metalice 1.076 mp, înlocuire luminator policarbonat 240 mp, reparații sistem jgheaburi și burlane 78 m, reparații și vopsitorii tarabe 49 bucăți” la Piața Dacia.

Banii de la Ecopiața prind viteză spre firma lui Costel Irimia, în ultimele luni

Radu Botez: „Suntem prieteni, dar prețurile sunt bune”

Cele patru lucrări încredințate de Ecopiața către 3 MIND au fost achiziții directe, fie pe SICAP, fie prin procedură offline și doar notificările de atribuire au fost publicate pe portal.

Radu Botez, directorul Ecopiața, a admis că-l știa pe Irimia, fuseseră împreună pe afișul electoral cu sloganul „De partea ta”, dar au avut și alte legături. „Îl știu dinainte, din Bucium, din zona unde locuiesc eu. Pe lângă Trei Sarmale. Fratele soției lui Irimia a lucrat la mine la firmă”, a afirmat Botez.

Acesta a precizat cum a ajuns să colaboreze cu SRL-ul lui Irimia. „Am avut un contract cu o altă firma la Piața Păcurari. Prin SICAP. După ce am reabilitat, am cerut o ofertă să reparăm tejghelele. Am cerut de la acea firmă oferta, de la a doua firmă și de la Irimia. A lui a fost cu 30-35% mai mică. Ne-am mai uitat și pe SICAP dacă mai apare ceva, i-am dat lui Irimia să facă tejghelele. La Alexandru cel Bun, oferta 3 MIND a fost detașat mai bună. Am făcut piața în aceleași condiții, cu o diferență de preț de 30-35%. Am păstrat același preț pentru Piața Dacia, care are o conformație identică cu Alexandru. Nu mai știu de unde au fost celelalte oferte. Am căutat sa nu mă păcălească nimeni. Am căutat oferte pe fier, așa am ales”, a declarat directorul Ecopiața.

Firma lui Irimia a încasat 600.000 de lei ca să vopsească tarabele ruginite din piețe

Logic: Irimia n-are nicio satisfacție să lucreze cu Ecopiața

Pentru Irimia, contractele de la Ecopiața nu sunt considerate mari afaceri. „Le consider niște contracte mici. Am vopsit Piața Alexandru și niște tarabe, am schimbat policarbonatul, acoperișul. Și iluminatul. Pentru Dacia similar.
M-au contactat, mi-au cerut o ofertă pentru reparații la tarabe și după asta m-au mai sunat și le-am mai dat câte o ofertă. Am lucrat cu oameni acolo, cu fructe, cu legume. Am făcut așa numai să fie bine, pentru că îi vedeam pe oameni de-acolo la piață că erau nemulțumiți. M-a întrebat o dată (Radu Botez – n.r.) dacă am posibilitatea să fac tarabele alea și așa am ajuns. Dar nu m-a ajutat cu nimic, nu e un contract la care să avem o satisfacție”
, a menționat Costel Irimia.

Acesta a adăugat că firma sa are contracte mult mai mari în zona privată, fiind specializată în construcția de hale industriale.

Irimia, făcut sandviș pe un vas de croazieră

A mai pus o pilă în CA la Transport Public

Ambii au și calitatea de oameni politici, ambii au fost în ALDE, Irimia fiind chiar șeful filialei județene. În 2020, au făcut tandem la alegerile locale, Botez a fost candidatul la Primărie, iar Irimia la Consiliul Județean Iași.

Recent, ALDE a fuzionat cu PNL ceea ce înseamnă că cei doi sunt acum în partidul care conduce Iașul, și municipiul și județul. Într-o fotografie recentă publicată pe Facebook, Costel Irimia apare la Deleni, alături de toți șefii PNL Iași.
Altă dezvăluire a REPORTER DE IAȘI din februarie 2020: o avocată pe care Radu Botez (pe-atunci viceprimar) a pus-o administrator neremunerat la firma sa, CD Total, a fost nominalizată și în Consiliul de Administrație (CA) al Companiei de Transport Public (CTP).

Din 2018, întâi în regim de provizorat, apoi din decembrie 2019 pe un mandat de patru ani, avocata Cristina Răuțu a fost membru CA la CTP. Răuțu era și membru ALDE, la fel ca Botez, și a fost și reprezentanta partidului în Biroul Electoral Județean și, din 2016, a fost numită administrator la firma aceluiași Botez, calitate pe care n-o mai îndeplinește acum.

Răuțu a mai prins un nou mandat în CA la RATP, fiind și acum în această funcție.

Article image
O ciubucăreală pe filieră ALDE. O avocată pe care viceprimarul Radu Botez a pus-o administrator neremunerat la firma sa, CD Total, a fost nominalizată și în Consiliul de Administrație (CA) al Companiei de Transport Public (CTP). Din 2018, întâi în regim de provizorat, apoi din decembrie 2019 pe un mandat de patru ani, avocata Cristina Răuțu este membru CA la CTP, remunerată cu aproximativ 3.500 lei net lunar la care s-ar pu...
Autor Cezar Moraru Anchete 24 Februarie 2020

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: