fbpx
 
Oana Iliescu Sursa (foto: Facebook) Oana Iliescu Sursa (foto: Facebook)

Conflict la instanță: câștigătoare a unui concurs cu 15 candidați, șefa Biroului Comunicare de la Aeroport a fost concediată, fără explicații, după 4 luni


Proces cu miză un post de conducere de la Aeroportul Iași la Tribunal. Ieșeanca Oana Iliescu a chemat la bară instituția pentru a contesta legalitatea documentelor prin care a fost concediată. Culmea, Iliescu fusese angajată doar cu patru luni mai devreme, în octombrie 2023, după un concurs care a durat aproape două luni și care a adunat 15 candidați. În acțiunea de la instanță, reclamanta susține că nu a primit nici o motivație pentru decizia de concediere.

Concurență acerbă

La sfârșitul lunii trecute, Oana Iliescu (48 de ani) a dat în judecată Aeroportul Iași, solicitând completului de judecată să anuleze decizia din 26 februarie 2024 a pârâtului de încetare a contractului individual de muncă pe care îl semnase pe 26 octombrie 2023. Ea a mai cerut reîncadrarea în postul de șef Birou Marketing, Protocol și Comunicare din cadrul Aeroportului, precum și plata daunelor materiale (salarii, prime, tichete etc) de la data concedierii și pînă la revenirea pe post - în situația unei decizii judecătorești definitive favorabile.

Iliescu a povestit că în septembrie 2023 a aflat de concursul de la Aeroport pentru care, în final, s-au înscris 15 candidați. După mai multe probe, l-a câștigat, astfel că, pe 26 octombrie 2023, a fost angajată cu un salariu de bază brut de 8.800 de lei pe lună.

În contractul de muncă a fost prevăzută o perioadă de probă de 120 de zile, fără să fie menționate, însă, și condiții de îndeplinit în această perioadă. Pir și simplu, în dreptul sintagmei „condițiile perioadei de probă (dacă există)” din contractual de muncă locul a rămas liber, cu puncte-puncte.

Reclamanta: „Unde e evaluarea?”

Iliescu afirmă că și-a luat în serios toate atribuțiile specifice postului, fără a primi vreo reacție din partea conducerii Aeroportului Iași legat de activitatea sa. Cu toate acestea, pe 26 februarie 2024, la expirarea perioadei de probă, a primit o notifcare în care i se aducea la cunoștință încetarea contractului individual de muncă începând cu a doua zi. Într-o notă de serviciu atașată documentației de concediere, se menționează doar atât: că această decizie a fost motivată ca „urmare a verificărilor aptitudinilor și compatibilității salariatei cu locul de muncă”.

În replică, la instanță, Iliescu susține că decizia a avut un caracter abuziv deoarece nu arată, în detaliu, de ce fosta angajată nu corespunde cerințelor postului, în condițiile în care ea afirmă că a fost foarte implicată în realizarea atribuțiilor sale, a lucrat peste program, a urmărit dezvoltarea strategiei de marketing, a formulat propuneri ale politicilor de promovare ale instituției etc.

De asemenea, susține Iliescu, nu a primit din partea directorului general sarcini pe care să nu le fi îndeplinit corespunzător sau la timp. În plus, ea invocă faptul că nu a fost evaluată din punct de vedere profesional conform normelor stabilite în acest sens de Aeroport în 2018.

Până în acest moment, Tribunalul Iași nu a stabilit un prim termen de judecată al acestui conflict de muncă de la Aeroportul de Iași cu miză postul de șef Birou Marketing, Protocol și Comunicare.

CV impresionant

Absolventă a Secției de Jurnalism de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” în anul 2001, Oana Iliescu a lucrat, de-a lungul timpului, în mediul privat în mai multe posturi de la companii de renume cu sediul în București sau Iași: Grapefruit, Orange, Romtelecom, Coriolan, World Vision Romania, Harte Hanks, Centric IT Solutions Romania.

Conform contului de Linkedin, în timpul liceului a studiat un an în SUA.

Troia is back

În săptămânile de după disponibilizarea Oanei Iliescu, în rolul de purtător de cuvânt al Aeroportului a apărut Elena Troia, fostă jurnalistă la posturile de televiziune TeleM și Digi24Iași care a mai avut acest rol între 2015 și 2019, atunci când postul ei de inspector de specialitate Marketing-Comunicare a fost desființat.

Elena Troia

Ulterior, ea a atacat decizia de concediere la instanță și, prin sentință definitivă l-a recâștigat în iunie 2021, revenind la Aeroport unde a fost din nou purtător de cuvânt până la angajarea Oanei Iliescu.

În timpul procesului de concediere, ea a acuzat faptul că a fost hărțuită psihologic la locul de muncă între ianuarie 2018 și septembrie 2019 și a solicitat daune, dar acest capăt de cerere i-a fost respins. Troia fusese angajată la Aeroport de un director PNL, dată afară de unul de la PSD și a revenit ca purtător de cuvânt în mandatul altui director PNL.

UPDATE, MARȚI, 16 APRILIE: Într-un drept la replică remis redacției REPORTER DE IAȘI, directorul Aeroportului Iași precizează că Elena Troia este inspector de Marketing-Comunicare în cadrul companiei din noiembrie 2020, asigurând și relația cu presa, și că nu a  predat si nici nu a preluat, în această perioadă, atribuțiile unui alt angajat. „Activitatea Elenei Troia în cadrul Aeroportului nu are nicio legătură cu cazul prezentat în articol”, a menționat Romeo Vatră. 
Referitor la conflictul deschis de fosta angajată Oana Iliescu, directorul general Romeo Vatră spune că „Regia își va exprima punctele de vedere în cadrul procesului”.

 

Article image
Țara lui Păcală: justiția a tergiversat un dosar banal, cu prejudiciu de 70.000 de euro, timp de un deceniu Faptele s-au prescris, funcționarele acuzate cer plata salariilor pe 9 ani Valoarea despăgubirilor este de 6 ori mai mare decât prejudiciul inițial Dacă DNA nu mai făcea niciun dosar, bugetul public ieșea de 6 ori mai bine Teodora Jinga și Carmen Irimescu vor deveni milionare în lei și vor fi reîncadrate. Amândouă...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 04 Aprilie 2024

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: