fbpx
 
Noul consilier PNL Alexandru Ciochină face suta de mii de euro chiar din contracte cu Primăria Iași. Abonat la Termoservice

Noul consilier PNL Alexandru Ciochină face suta de mii de euro chiar din contracte cu Primăria Iași. Abonat la Termoservice


Ești liberal, înseamnă că banii vin de la statul condus de PNL

Întrebat de REPORTER, incognito, dacă reprezintă firma Techcube, Ciochină a răspuns: „DA!”

Firma face mentenanță web și are contracte prin atribuire directă de la Termoservice, în valoare de 100.000 de euro

180.000 de lei i-a luat chiar acum două săptămâni, fix înainte de a deveni consilier local

Ulterior, după declinarea identității ziaristului, același Alexandru Ciochină a dat-o la întors: „Vi s-a părut”

Tânărul ia locul lui Ciprian Bostan în Consiliul Local, după ce acesta s-a numit city-manager. Viitor de aur are PNL: toți fac afaceri cu statul

Viitorul consilier local PNL, Alexandru Ciochină, afaceri cu Termo-Service, firmă a Primăriei. Pentru anii 2018-2019, în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), firma 5 Point Solutions figurează cu două contracte cu Termo-Service, unul de 37.120 lei și altul de 3.800 lei.

La 5 Point Solutions, liberalul Ciochină a fost fondator și unic asociat. La momentul contractelor cu Termo-Service nu mai figura în firmă, dar asociată cu 33% era mama sa, Paulina.

În perioada 2021-2024, o altă firmă, Techcube, a avut șase contracte cu Termo-Service, în valoare totală de peste 460.000 lei. Cel mai recent, de 180.000 lei, a fost atribuit, potrivit datelor din SEAP, pe 1 aprilie, deci acum două săptămâni.

Într-o declarație de avere din 2020, Ciochină s-a trecut angajat al Techcube, pe o pagină web se prezenta ca CEO la Techcube. REPORTER DE IAȘI l-a sunat ieri: „Bună ziua, dl. Ciochină? Nu știu dacă am nimerit bine, lucrați la Techcube, da?”. Ciochină: „Da. Vă rog”.

În primele minute ale dialogului, Ciochină s-a referit la Techcube ca la „compania noastră”. După 3 minute și 33 de secunde, în discuția cu REPORTER DE IAȘI, același Ciochină a întors-o ca la Ploiești: „Am renunțat de curând la funcția pe care o aveam la Techcube”.

Alexandru Ciochină se prezintă singur drept CEO la firma Techcube, care are contracte cu Termoservice

Și-a lăsat mama în firmă

Acum câteva zile, Ciprian Bostan, consilier local PNL, a fost anunțat drept următorul administrator public al Primăriei Iași. Locul rămas vacant în Consiliul Local va fi ocupat, în câteva zile, de următorul pe lista PNL: Alexandru Ciochină care este vicepreședintele organizației municipale Iași a acestui partid.

Viitorul ales local a fost fondator și unic asociat al firmei 5 Point Solutions din care a ieșit, unul dintre cei trei asociați actuali fiind mama sa. În SEAP, Ciochină a rămas persoana de contact, reprezentantul legal fiind Ovidiu Vasiliu.

Acesta, Vasiliu, are propria firmă, Techcube la care Ciochină apărea ca salariat. Din 2018 și până acum, cele două companii cu profil IT au derulat cel puțin 8 contracte cu Termo-Service, companie a Primăriei, în valoare totală de 501.320 lei.

Consilierul PNL Ciochină spune că avem orbul găinii: vedem greșit că în colțul din stânga jos scrie numele său ca „Persoană de contact” la firma Techcube

Termoservice – fericita întâlnire a cererii cu oferta

„Servicii de dezvoltare, suport și întreținere platforme web”, „Mentenanță, asistență tehnică, dezvoltare software și implementare program informativ TSAsociații v2” sunt două dintre denumirile de pe SEAP.

„Societatea are un serviciu de mentenanță pentru programul de asociații. Program care calculează listele de întreținere ale asociațiilor”, a explicat, pe scurt, Ciochină.

Acesta a detaliat geneza afacerilor cu Termo-Service. „Compania noastră lucrează cu clienți din afară. La un moment dat, Termo-Service a făcut o achiziție prin ceea ce noi publicăm și pe SEAP. Am discutat cu dumnealor și am înțeles care este programul pe care ei îl au dezvoltat. E vorba de niște tehnologii cu care noi avem experiență și am putut să le fim de ajutor într-o oarecare măsură. Deși contractele au fost semnate uneori cu un număr mai mare de ore, n-a fost necesar să se factureze întreaga situație. Se lucrează pe bază de notă de comandă”, a declarat liberalul.

Contractele Techcube cu Termoservice, toate fără nicio legătură cu calitatea de membru PNL al lui Alexandru Ciochină

Cum a întors-o ca la Ploiești în doar 3 minute

Când discuția REPORTER – Ciochină s-a dus și pe partea politică, liberalul a schimbat macazul.

REPORTER DE IAȘI: Dvs. mai sunteți vicepreședinte la municipiu (PNL – n.r.)?

Alexandru Ciochină: Sunt în continuare vicepreședinte la municipiu, am renunțat la funcția pe care o aveam la Techcube.

REPORTER DE IAȘI: Cum ați renunțat? Mai devreme mi-ați spus că lucrați la Techcube.

Alexandru Ciochină: Că am lucrat la Techcube, da, da. Am renunțat de curând la această funcție.

REPORTER DE IAȘI: Ce înseamnă de curând? Mai devreme când am început discuția, v-am întrebat dacă lucrați la Techcube și mi-ați spus „da”. Când ați renunțat la funcția de la Techcube?

Alexandru Ciochină: De curând.

REPORTER DE IAȘI: O săptămână, o lună?

Alexandru Ciochină: Nu știu dacă este relevant în momentul de față.

(...)

REPORTER DE IAȘI: Cum derulați dvs. contractele cu Termo-Service? Și cum ați ajuns acolo?

Alexandru Ciochină: Le desfășor în condițiile legii, așa cum se desfășoară contractele comerciale

REPORTER DE IAȘI: În momentul acesta, lucrați sau nu la Techcube?

Alexandru Ciochină: În momentul acesta nu lucrez la Techcube.

REPORTER DE IAȘI: Când am început dialogul, de două ori mi-ați spus că lucrați la Techcube

Alexandru Ciochină: Cred că vi s-a părut.

E timp și de un afiș electoral după ce s-au strâns de pe masă banii din contractele publice

Cât timp se ascunde, e în ofsaid moral

La viitoarea ședință a Consiliului Local care va avea loc, cel mai probabil, la sfârșitul acestei luni, dacă formalitățile birocratice vor fi finalizate, Ciochină ar putea fi validat în deliberativul local.

„Conflictul de interese ar fi intervenit dacă, după depunerea jurământului, Ciochină ca director al unei firme ar fi semnat un contract cu Termo-Service”, a explicat un jurist. Specialistul a adăugat că rămânerea ca simplu salariat la o firmă care are contract cu Termo-Service ar fi doar o chestiune de moralitate și nu un impediment legal.

Altă vedetă liberală a contractelor cu Primăria: Paul Munteanu de la Aroneanu. Dacă nu ești PNL, nu poți trăi în Iași. Nu faci bani și mori

Alt liberal în afaceri cu Primăria: administratorul public din Aroneanu

Un alt penelist, Paul Munteanu, prin firma sa Sepro Complete Building Services, va face racordul de apă al centrului multifuncțional al Primăriei Iași din Cicoarei. O lucrare de 388.000 lei, cumpărare directă, la care atribuirea s-a făcut acum câteva zile.

E unicul contract în SEAP al firmei acestuia. Paul Munteanu a fost administrator public al comunei Aroneanu, fiind considerat copilul de suflet al primarului din localitate, Benoni Moruzi. Același Munteanu a fost și președintele PNL Aroneanu.

REPORTER DE IAȘI a dezvăluit în 2021 că Paul Munteanu era coleg la Primăria Aroneanu cu mama sa, Teodora, aceasta activând la Asistență Socială, dar și ca referent complex muzeal.

Article image
* Statutul Regulamentului Asociației Comunelor (ACOR) permite angajarea în comun de către primării a unor specialiști (juriști, economiști, cadastriști) pentru a reduce costurile * Benoni Moruzi a făcut invers: a angajat oameni prin ACOR doar pentru Primăria lui. A depășit schema aprobată de ANFP cu 13 posturi * Paul Munteanu e administrator public în Aroneanu, angajat prin ACOR, fiind și șeful PNL din comună * Mama lui Mun...
Autor Cezar Moraru Anchete 19 August 2021

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: